Am scris zilele trecute despre operatia de indepartare a sase implanturi infectate. Articolul a avut peste 2.500 de distribuiri pe facebook in doua zile. Am scris si despre boala parodontala AICI cat si in alte article. Astazi voi prezenta un caz complex, atat din punct de vedere medical, functional, estetic, dar mai ales psihologic deoarece reprezinta tranzitia de la o persoana care are toti dintii naturali la una care nu mai are niciunul, doar implanturi.
Povestea incepe simplu, ca de obicei, un pacient, o consultatie, o radiografie… Domnul (sa ii spunem) Radu a venit pentru ca dintii au inceput sa i se miste din ce in ce mai mult in ultimii ani si nu gasise nicio rezolvare si niciun raspuns la problema lui pana acum. Isi mai facea din cand in cand cate o plomba si incepuse sa faca extractii, una cate una… dar nu exista niciun plan concret. Dorea o solutie clara, logica, care sa merite urmata, un rezultat predictibil si corect. In urma investigatiilor facute am ajuns la concluzia ca boala parodontala avansata pe care o avea, nediagnosticata si netratata la timp, a dus la situatia in care dintii si-au pierdut suportul osos si erau, din pacate, compromisi. In concluzie, singura solutie care sa rezolve mai multe aspecte a fost sa indepartam toti dintii, tesutul patologic, sa echilibram osul si sa alegem varianta unor lucrari fixe pe implanturi. Am analizat imaginile 3D, fiecare dinte in parte, osul, sinusurile, nervii, articulatiile si am masurat si planificat. Imi amintesc de ziua in care Radu a inteles tot ce voia sa inteleaza si nu a mai avut intrebari. S-a luminiat la fata, a zambit, a rasuflat usurat si a zis: “Sa ii dam drumul la treaba!”
Sa facem un rezumat: In poza de mai jos vedem inceputul cazului in Noiembrie 2014 si finalul dupa mai bine de un an, in Ianuarie 2016. Initial se poate vedea aspectul estetic si situatia medicala pe radiografie. La final, implanturile sunt la locul lor, gingia conformata si sanatoasa, iar zambetul… asa cum se vede.
(pozele pot fi marite pentru a vedea mai multe detalii)
Si acum sa aprofundam, pas cu pas…
1 – Prima etapa majora a fost cea chirurgicala, extractiile dintilor, indepartarea infectiilor, echilibrarea osoasa si inserarea a sase implanturi pentru partea de sus si sase pentru partea de jos. Sase sunt suficiente pentru sustinerea unei lucrari fixe complete daca sunt plasate corespunzator. S-a facut aditie de os (din nou, foarte importanta pentru un rezultat bun este alegerea unor materiale de aditie de calitate superioara) si s-a inchis operatia asteptand vindecarea (imaginea de mai jos). A urmat la scurt timp realizarea a doua proteze totale pe post de provizorat pentru a restaura functia masticatorie si estetica.
2 – Dupa cele minim 6 luni necesare integrarii osoase a implanturilor, am inceput o alta etapa reprezentata de o serie de restaurari provizorii fixe si modelarea gingiei (poza de mai jos). Pas cu pas, ne-am apropiat de o forma a gingiei cat mai apropiata de cea naturala. De la o linie gingivala plata (1), trecand prin etapa suruburilor de vindecare (2) pana la o gingie cu papile, atat intre implanturi, cat si intre implanturi si corpul de punte. Realizarea de papile este foarte greu de efectuat la lucrarile cu implanturi si necesita multa munca si rabdare (3).
3 – In ultima poza de mai jos, vedem ca dupa alte cateva luni in care tesuturile moi au fost stabilizate (2) a urmat realizarea lucrarilor finale. Lucrarea aleasa a fost realizata din ceramica pe suport de zirconiu (3). Bonturile protetice sunt tot din zirconiu, pentru o estetica cat mai buna si biocompatibilitate. Sistemul de prindere ales a fost prin insurubare astfel incat, daca va fi nevoie in viitor, putem indeparta usor lucrarea fara sa o distrugem si sa o reaplicam usor. Acest tip de prindere confera avantajele atat a unei lucrari fixe (pacientul nu si-o da jos niciodata) cat si a uneia mobilizabile in caz de nevoie (medicul poate avea acces usor cand e necesar).
In concluzie… nu a fost un caz usor, a necesitat multe etape si evident, multa rabdare. Dar cel mai important, asa cum va spuneam de la inceput, a fost aspectul psihologic, de la o persoana cu dinti, la una complet edentata… doar implanturi. Ma bucur ca Radu este acum sanatos, stabil din punct de vedere medical si are o igiena excelenta. Are dus bucal si spune ca nu poate trai fara el. Este multumit de rezultat, mananca, zambeste si traieste frumos. Radu va transmite salutari si un zambet natural.
Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro