Ajung cateodata seara acasa foarte obosit si, dupa ce fac un dus, ma asez in pat. Incerc sa ma linistesc si sa adorm. Maine e o alta zi si am alti pacienti si alte tratamente dificile. Trebuie sa ma odihnesc ca sa pot fi intr-o forma fizica si intelectuala maxima. Totusi, in mintea mea se succed rapid evenimentele zilei de astazi:
1 – Implanturile cu sinuslift – pacienta nu avea suficient os si nu dorea sa slefuiasca doi dinti sanatosi. Solutia era implantul dentar. Minunat, dar nu are os suficient! Este necesara o interventie de sinuslift. Destul de simplu de spus, dar greu de facut mai ales cand intai trebuie sa ii explic ce inseamna aceasta interventie, sa imi iau toate masurile de siguranta (radiografii, CT, examinari, masuratori) si sa planific exact ce trebuie facut la aceasta interventie pentru ca peste 4-6 luni dintele final ce se pune pe implant sa o multumeasca deplin.
2 – Plomba aia de la dintele din fata – extrem de important, mai ales ca se vede, e in fata. Asa ca trebuie sa fie impecabil. Doar ca dintii au pete, fisuri si anatomie complexa. Pacientul doreste cel mai bun rezultat si nu este usor sa replici culoarea naturala, translucenta, textura. Apoi este sau nu “inalta” plomba, e fina sau aspra cand o atinge cu limba, intrebarile legate de rezistenta, cum se vede la lumina soarelui si la lumina din club, ce are voie sa manance si ce nu…
3 – Tratamentul de canal – un singur canal, o radacina, un canal lung, drept si larg. Pare simplu la prima vedere, doar ca apexul este si el foarte larg si comunica cu sinusul. Atentie sporita la irigari, atentie la preparare. Sa nu intre hipoclorit in sinus, sa nu fortam apexul, sa fie uscat, sa fie obturat tridimensional la o precizie referitoare la lungime de 0,1 mm, la o precizie legata de diametrul apexului de 0,05 mm si o conicitate controlabila. Apoi pivotul de fibra de sticla si urmeaza coronita.
4 – Consultatia – isi doreste un zambet perfect. Si eu la fel, doar ca, din pacate, trebuie sa o dezamagesc, nu poate obtine ceea ce doreste in timpul pe care il doreste. Nu este posibil din punct de vedere medical si nu este etic sa ii promit ceea ce nu se poate. Asa ca ma vad nevoit sa ii spun ca nu se poate si visul ei se destrama si… plange. Imi pare rau… Vreau sa te ajut, vreau sa iti fac bine, nu pot sa iti fac rau, sunt medic.
5 – Proba unei lucrari – dau jos lucrarea provizorie (nu e ok sa las pacientul fara dinti cat timp tehnicianul lucreaza la cei definitivi) si fac proba. Urmaresc adaptarea la bont, ocluzia, forma, culoarea, vorbesc cu pacientul si ii explic de ce e asa ascutit, de ce nu e mai lung, sau mai lat. Alegem sa modificam pozitia unui incisiv si ii transmit acest fapt tehnicianului. Ma asigur ca lucrarea va fi gata la timp si pacientul va fi multumit.
Ajung acasa si imi dau seama ca asta a fost partea usoara. Nu e usor nici sa executi o obturatie, un tratament de canal corect sau sa pui un implant, dar partea cu adevarat dificila este sa fii acolo, trup si suflet langa pacient, sa il sustii, sa il ajuti, sa ii raspunzi, sa te pui in locul lui si… sa iti asumi responsabilitatea actului medical. Pentru mine asta inseamna sa fii medic!
Sunt multumit, oftez si… s-a facut dimineata!
E o noua zi!
Dr. Bogdan Fondrea – Estetica dentara si Implantologie orala – www.dentaldesign.ro
CITITI SI:
Implantul dentar la pacientul fara niciun dinte
Cum sa vezi cand un tratament de canal e corect?
Sunteti cu certitudine un medic desavarsit si un om deosebit. Va admir munca si dedicatia pentru meseria dumneavoastra si nu pot decat sa ma bucur ca sunt pacienta Dental Design 🙂
Multumesc! 🙂