Observam zilele trecute pe canalele de informare economice ca nu va fi mai bine nici in perioada urmatoare. Traim o epoca in care valorile si preturile incearca sa gaseasca armonia cu dorintele si nevoile noastre. Din pacate de multe ori suntem nevoiti sa alegem. Alegerea unei bluze din dulap pentru a fi purtata astazi poate fi usoara: sa o iau pe cea neagra sau pe cea alba? Pot sa le incerc si sa decid, si apoi sa ma razgandesc. Dar, asta este o alegere ce nu implica riscuri, este o alegere usoara si poate fi reconsiderata. Dar, ce facem cand luam decizii importante, ce facem cand trebuie sa alegem intre sanatate si educatie, intre siguranta si relaxare? Aici deja intervin o sumedenie de factori ce trebuie luati in considerare.
Si… asa ajungem si la dentist. Evident, toata lumea isi doreste albire dentara, ceramica integrala, implanturi, zirconiu, fatete si inlay-uri ceramice, aparate ortodontice invizibile… dar… toate astea costa, si nu sunt ieftine. Si asa vine momentul in care esti pus in fata unei alegeri: sa aleg asta dar sa nu mai am bani pentru… sau sa aleg altceva si sa am bani pentru… ???
Cum sa fac? Preturile pentru tratamentele stomatologice nu sunt mici, iar pentru tratamentele de calitate sunt chiar mari. Ce sa fac? Cum sa cheltuiesc mai putin la dentist?
1. Preventia
Zilele trecute am avut un pacient din Germania, care la o varsta de 45 ani avea doar cateva obturatii ce necesitau a fi schimbate si… atat. A sunat si s-a programat pentru o igienizare. Cum??? Un neamt in Romania vine doar pentru o igienizare?! Era de cateva luni in Romania dar stia ca la 6 luni trebuie sa isi faca sedinta de profilaxie. Asa face de cand era mic, iar rezultatele se vad acum. Faceam un calcul… sa spunem ca a inceput sa mearga la dentist macar o data pe an, de la varsta de 3 ani, asta inseamna ca a fost cu regularitate de vreo 40 de ori si de fiecare dat a platit 50 euro, adica in total 2000 euro, plus cateva obturatii, hai sa zicem inca 1000 euro. Deci la 45 ani de viata si 3000 euro mai tarziu domnul in cauza are dinti sanatosi, nu stie ce inseamna durere dentara, nu a petrecut sute de ore la dentist sau in trafic spre dentist, nu are tratamente de canal, coroane, nu are infectii si este un om sanatos, constiincios si cu un zambet natural. Aici ar mai fi de adaugat faptul ca asigurarile de sanatate din Germania platesc preventia pacientului. In plus, sa zicem ca acest pacient chiar a platit 3000 euro. Este mult? Nu e scump deloc, comparativ cu ce inseamna pretul a numeroase tratamente de canal, zeci de coroane pe care le schimbi periodic, obturatii, pivoti, retratamente, coroane…. si iar de la capat… Sa nu luam in calcul durerea, neplacerea, starea generala de sanatate, neincrederea in zambetul propriu…
Asa ca… daca vrei sa platesti putin la dentist recomandarea mea este sa insisti asupra igienei si a sedintelor de igienizare bianuale.
2. Alegerea dentistului
Acesta ar fi al doilea factor. Evident ca nu toti dentistii sunt la fel. Nu confundati zugravul cu pictorul, muzicantul cu muzicianul, calfa cu mesterul. Un dentist bun va identifica corect si precoce orice problema si o va trata corespunzator inainte sa se complice. Astfel intervenia este minima si pretul este pe masura. Un dentist bun va sti sa te indrume astfel incat tu sa stii cum sa ai grija de dintii tai si astfel vei plati mai putin. Un dentist bun foloseste materiale de calitate cu durata mare de viata asa ca, din nou, pe termen lung vei plati mai putin. Cred ca la acest punct nu mai e cazul sa detaliez.
Asa ca… daca vrei sa platesti putin la dentist, nu alege dentistul cu preturi mici si diverse oferte, ci dentistul pregatit care te va ajuta sa iei deciziile corecte pentru sanatatea ta.
3. Alegerea tratamentului
Uneori esti pus in situatia de a alege intre diferite tipuri de tratament. Sa dau un exemplu. Sa port sau nu aparat dentar? Pai daca nu port, economisesc bani, nu? Da, daca ne gandim doar la prezent. Dar pe termen lung dintii ingramaditi pot duce datorita imposibilitatii de a realiza o igiena corespunzatoare, la afectiuni parodontale, carii interdentare, dureri articulare… toate astea mai devreme sau mai tarziu trebuind sa fie tratate. Si… pretul nu va fi mai mic decat daca am fi ales cu ani in urma sa purtam un aparat. Alt exempu: sa imi pun implant sau sa imbrac dintii vecini si sa imi pun o lucrare? Din nou, poate privind doar la momentul prezent varianta scumpa pare cea cu implanturi dentare, dar pe termen lung este mult mai ieftina decat a doua, care implica tratamente pe dintii preparati, coroane, alte coroane, alte retratamente…. Sa imi scot dintele sau sa il tratez?
Asa ca… daca vrei sa platesti putin la dentist, fa-ti o imagine de ansamblu. Medicul pe care l-ai ales deja si in care ai incredere te va sfatui si te va ajuta pentru a gasi calea cea mai potrivita pentru nevoile si dorintele tale.
Concluzie:
La dentist poate fi chiar ieftin, dar doar pe termen lung. Daca astazi platesti igienizarea, daca astazi iti cumperi o periuta de dinti noua si un fir interdentar, daca astazi platesti mai mult pentru un tratament facut de un medic bun, corect, si daca astazi iti vei pune un implant dentar… nu va fi foarte ieftin azi, e adevarat. Dar, privind imaginea de ansamblu, si gandind la urmatorii ani si la tot restul vietii noastre… ceea ce ai platit azi, alegand medicul si tratamenul corect… ti-a salvat o suma mare de bani pe care cu siguranta vei gasi unde sa o cheltuiesti intr-un mod mult mai placut decat pe scaunul de dentist cu gura deschisa si cu ochii in tavan in viitorul indepartat.
sunteti …complet. profesional > spre perfect, ca om > din multele raspunsuri date se simte compasiunea, de a-i ajuta pe ceilalti. si acum, mai in gluma mai in serios: sunteti casatorit? :))))))))))))
Multumesc! Ajut cat pot.
100% corect.