Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Cum se realizeaza un tratament de canal?

martie 12, 2009 866 de comentarii

Tratamentul de canal sau “scoaterea nervului” se efectueaza atunci cand pulpa dintelui este afectata ireversibil, in majoritatea cazurilor datorita unei carii profunde, sau in vederea prepararii acelui dinte in scop protetic, atunci cand nu putem pastra vitalitatea lui.

Un tratament de canal se realizeaza de obicei intr-o singura sedinta de tratament. In situatiile in care suntem limitati de timp sau avem de-a face cu o patologie care nu permite finalizarea tratamentului, sunt necesare doua sedinte. Nu se recomanda  folosirea de otravuri in scopul devitalizarii dintelui. Anestezia este indispensabila pentru confortul pacientului pe parcursul sedintei de tratament.  La baza succesului unui tratament de canal sta un cumul de factori: o izolare atenta a dintelui de cavitatea bucala si irigarile riguroase cu hipoclorit de sodiu, in paralel cu o preparare mecanica corespunzatoare a canalelor radiculare. Uneori, dupa finalizarea tratamentului endodontic poate aparea o sensibilitate la presiune si un disconfort local pentru cateva zile sau o saptamana. Aceasta senzatie necesita rareori ajutorul unor medicamente antiinflamatoare. Administrate numai la recomandarea medicului stomatolog, ele pot ameliora senzatia dureroasa.

tratament sde canal, scos de nerv dinte

Realizarea unui tratament de canal se bazeaza pe urmatoarele trei aspecte esentiale:

1-Radiografii, inainte de tratament, pentru a vizualiza starea dintelui si morfologia interna a acestuia (numarul radacinilor si a canalelor, prezenta de canale curbe, canale blocate etc.) si cel putin inca una dupa tratament, numita radiografie de control, pentru a verifica tratamentul de canal efectuat (exemplificat in poze).

2-Diga, adica membrana verde (se vede in imagine) izoleaza dintele de mediul bucal. Acest aspect este de o importanta semnificativa pentru a preveni patrunderea solutiilor chimice utilizate  (irigarile cu hipoclorit dureaza minim 30 minute la lungimea de lucru/canal)  in cavitatea orala a pacientului, cu riscul de inghitire si afectare a tractului digestiv (faringe, esofag, stomac). De asemenea, izolarea cu diga impiedica contaminarea dintelui pe care se lucreaza cu bacteriile din saliva sau cu sange.

3-Apex locator, aparatul care ne ajuta sa determinam lungimea exacta a canalelor radiculare si care ne ghideaza in realizarea unei obturatii de canal corespunzatoare, cu o precizie exemplara.

tratament de canal masea

Verificarea ulterioara a corectitudinii obturarii spatiului endodontic pe radiografia de control este extrem de importanta pentru siguranta sanatatii dintelui pe termen lung. In primul rand, este esential ca materialul de obturatie utilizat sa sigileze tridimensional canalul exact pana la constrictia apicala din varful radacinii detectata de apex-locator, nici inainte, nici dupa. Se observa pe imaginea radiografica de mai sus linii albe, groase, de forma conica, care se opresc exact in varful radacinilor. Aceste sunt canalele tratate si obturate apoi cu gutaperca. Daca observam radiografic post-tratament erori de obturare, acestea se vor reface si verifica din nou.

Daca aceste trei lucruri majore sunt indeplinite, avem toate sansele prezentate in literatura de a preveni aparitia unei infectii in os, in jurul radacinii dintelui, sau daca aceasta deja exista, sa o tratam. Astfel, in marea majoritate a cazurilor, se poate evita o abordare chirurgicala (o rezectie apicala) inutila. Evident, existenta doar a acestor trei aspecte nu e suficienta, endodontia fiind o disciplina foarte laborioasa, dar fiindca sunt foarte importante, aceste reguli nu pot fi omise in vederea obtinerii celui mai bun rezultat posibil pentru pacient.

In concluzie, nu se dau antibiotice sau medicamente fara folos, nu se “omoara” nervul cu substante toxice, nu se lasa paste cu antibiotice sau alte medicatii temporare pe canal decat rareori, si nu se lasa dintele (canalul) deschis decat in situatii exceptionale. Marea majoritate a tratamentelor se realizeaza tinand cont de pasii prezentati mai sus.

Merita salvat fiecare dinte, dar nu fiecare dinte poate fi salvat.

Ca sa vezi ce se poate intampla datorita unui tratament de canal care s-a realizat fara a fi respectate indicatiile, citeste AICI

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Posted in Bogdan Fondrea, canal dinte, carie, con de gutaperca, dentist bun timisoara, dinte salvat, endodont, endodontic, endodontie, gutaperca, ma doare un dinte, medicament dinte, nerv masea. nerv dinte, nervi, operatie dinte, plomba, radiografie de control, rezectie apicala, scos de nerv, scot nerv dinte, stomatologie, tratament canal, tratament canal dinti, tratamet de canal
Radiografia de control dupa tratamentul de canal

Autor: dr. Fondrea

Sunt Bogdan Fondrea, medic dentist pasionat de Estetica Dentara, atestat in Implantologie Orala, fondator al Clinicii Dental Design din Timisoara. Pentru mine, stomatologia nu este o simpla meserie, este o pasiune, un scop bine definit care tine de urmarea propriului drum, de atentia indreptata spre pacient. Conform unui scriitor francez, Luc de Clapiers, “Perfectiunea unei pendule nu este de a merge repede, ci regulat”. Cred ca este foarte important sa cautam, in mod constant, sa ne perfectionam, sa facem ceea ce ne place si, foarte important, sa o facem intr-un mod profesionist. Un medic are datoria sa faca tot ce ii sta in putere sa salveze, sa trateze, sa informeze, dar, mai ales, sa previna. La urma urmei, nu clestele scoate dinti si nici antibioticele nu salveaza dinti.

Related Posts

  • Cat costa dantura fixa pe implanturi dentare?

    Nu cred ca exista postare cu cazurile mele despre dinti ficsi pe implanturi dentare care
  • Metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu?

    In stomatologie, de multe ori, dintii cu distructii masive au nevoie sa fie reconstituiti prin
  • Cat costa si cat dureaza implanturile dentare?

    In acest articol vreau sa raspund sutelor de mesaje pe care le primim mereu la
  • Cat costa sa imi pun toti dintii?

    “Cat costa sa imi pun toti dintii?” Intrebarea aceasta am auzit-o de mii de ori,

Comments (866)

← Older Comments
Newer Comments →
  1. Sabina Ilie says:
    iunie 5, 2015 9:43 am

    Buna ziua , domnule doctor ! Am o problema de aproape 1 luna. Am fost la un medic acum 1 an si in urma lucrarii acestuia la cei 2 dinti din fata a rezultat o infectie cu puroi la radacina dintilor . Am facut o radiografie si am mers la alt medic stomatolog . Acesta mi-a facut drenajul si mi-a pus medicament . Peste cateva ore am avut dureri insuportabile si am incercat sa imi dai medicamentul jos pentru a iesi puroiul.Acum nu ma mai doare dar este bine daca au ramas gaurile neastupate ?

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      iunie 6, 2015 7:57 am

      Nu e bine, dar nici mai rau. Ideea e sa faci un tratament corect.

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. Marius says:
        aprilie 10, 2016 8:55 pm

        Bună ziua! Luni am fost la dentist pentru curățarea canalului unei rădăcini(cu o săptamana înainte am polizare) nimic important până ieri când a început o durere teribilă de măsea, nu am ideea ce fac, am sunat dentistul și a zis să iau ketonal pentru durerea foarte foarte puternică. Întrebarea mea pentru dumneavoastră este: e de ce dotarea Măseaua așa puternic, groaznic.?să fie de vină Dentista? Mulțumesc

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          aprilie 11, 2016 8:29 am

          Daca poti pune o radiografie cu tratamentul as putea sa raspund mai bine. Intre timp poti citi articolul la care ai facut postarea. Sper sa te ajute.

          Autentifică-te pentru a răspunde
  2. Wilma says:
    mai 28, 2015 6:24 am

    Buna ziua, domnule doctor!

    Pentru molarul din imagine- http://i61.tinypic.com/2uxwmrs.jpg sau http://tinypic.com/r/2uxwmrs/8 -am intrerupt acum un an tratamentul de devitalizare, propus a fi facut in mai multe sedinte la Bucuresti, deoarece sedintele succesive au depasit durata concediului, si a trebuit sa plec din nou.
    De cateva luni simteam o mica durere a acestei masele la masticatie, iar acum o luna jumatate a aparut la baza dintelui o punguta de puroi.
    La dentist in regim de urgenta mi s-a propus pivot si coroana. Vazand pretul urias, am venit in Bucuresti unde locuiam, si am consultat al doilea dentist, care a propus ceva ce mi-a parut mai justificat- repararea osului, si continuarea devitalizarii, in vederea salvarii dintelui, si abia dupa ce osul se va repara sa incercam pivot si coroana. Suna foarte logic. Atata doar, ca repararea osului dintre molari se face cu un fel de amestec de alge (un ghem de… fan teribil de mentolat, as zice) despre care nu am gasit pe internet decat un singur rezumat de teza de cercetare (si aceea se refera la igienizarea cavitatii bucale cu anumite alge, nicidecum vreo tratare a osului)– este probabil ceva nou, sau iar am dat peste niste neprofesionisti?
    De asemenea, in cele doua sedinte de pana acum s-a umblat, fara anestezie, cu un ac pe canal, s-a curatat cu lichid, iar canalul a fost mereu plombat cu o cantitate impresionanta de pasta alba.
    Durerile incep sa apara, zona acelui dinte pulseaza si gingia, gatul sunt mult mai calde decat restul corpului, amigdala este marita, semn de revenire a infectiei locale… iar azi sunt programata din nou la dentist, sper ca nu tot pentru o sedinta de 10 minute, curatare, replombare, reinnoire ghemotoc mentolat intre dinti, si reprogramare!
    Intrebarile mele:
    a. daca observ ca tratamentul canalului nu se face ca in articolul scris de dumneavoastra, ce trebuie facut? ar trebui sa opresc procedura, sa le multumesc frumos neprofesionistilor (!) si sa imi fac urgent programare la alt medic, ori sa-i rog sa aplice procedura ca la carte? (aici includ prezumtia ca ar fi profesionisti cinstiti, dar ca dotarea cabinetului lor nu e exemplara)
    b. Ce spuneti despre tratamentul propus pentru repararea osului dintre dinti?

    Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
    Wilma

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. Wilma says:
      mai 29, 2015 10:04 am

      Multumesc foarte mult!

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
        mai 30, 2015 5:48 pm

        Cu drag!

        Autentifică-te pentru a răspunde
    2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      mai 28, 2015 5:30 pm

      a – cauta un medic bun, deja esti destul de infectata sa mai “devitalizezi” dintele. Ai nevoie de un tratament de canal corect cat mai curand. Cauta un endodont sau un generalist cu pasiune, indemanare si experienta.
      b – vezi litera “a” 🙂

      Autentifică-te pentru a răspunde
  3. alina says:
    mai 25, 2015 6:55 pm

    Buna seara, va scriu din Japonia este ora 3.10 am sinu pot sa dorm de durere^_^;
    Sper sa fiu coerenta in ceea ce scriu pentru ca la cum ma simt acum nu prea am rabdare sa tastez dar sunt disperata
    Pe partea stanga jos am avut o punte , o lucrare care acoperea teoretic cele trei masele din spate . Practic am ultima masea, apoi e spatiu pt ca a fost extracsa cea de a doua si apoi a treia masea care tinea lucrarea.Ultima, cea din spate de tot deocamdata nu a dat semne ca ar trebui unblat la ea si deci problema o am la aceasta dinspre interior cred ca e premolar nu ma pricep la denunire. Lucrarea a fost pusa cu vreo patru -cinci ani in urma si maseaua asta avea pivot pentru a sustine puntea.Anul trecut am avut vreo doua saptamani de cosmar in care au aparut pt prima data durerile. Doctorul nu a intervenit atunci pentru ca era ocupat cu dintii de sus si a gasit la indemana sa imi dea antibiotic si sa amane inceperea tratamentului . Pe scurt , s-a tot amanat pana luna trecuta cand am zis ca gata imi dau duhul. Am schimbat cabinetul si am fost imediat plangand de durere. Cum nu eram programata, initial doar a bagat freza si a taiat puntea si a lasat maseaua problema la vedere . Nu a facut anestezie a durut cumplit cand a taiat lucrarea pentru ca simpla atingere a maselei ma facea sa urlu. A spus ca deocamdata e tot ce piate face pt ca sunt inflamata , si m- a programat peste vreo doua zile care pt mine au fost iad. Nu am calmante din Romania pt ca le- am terminat de mult iar ce imi da aici e apa de ploaie. A doua vizita a fost cea mai grea . Desi mi-a facut anestezie nu a prins si am simtit ca ma macelareste tot procesul a fost cumplit. A scos pivotul si a dat drumul la infectie. La plecare mi-a dat sa iau antibiotic patru zile dupa care urma sa revin. Dupa patru zile de antibiotic nu se schimbase prea mult.Intr-adevar faptul ca a dat drumul la infectie si a scos si pivotul a facut minuni pentru ca nu mai aveam simptomele de dinainte .Eu sunt foarte panicata de fiecare data si daca mai este si dureros procedeul am atac de panica si cred ca asta l-a cam ingrijorat pe medic pentru ca de fiecare data acum cand curata pe canal cu acele simt ca nu o face in totalitate. Cand ajunge sa atinga cu acul intr-un anume punct involuntar tresar , si am atac de panica. Si desi nu vreau sa cred asta tind sa cred totusi ca de mila mea si stiind ca nu reuseste sa atinga unde doare, cred ca nu curata tot. Am mers toata luna continunand cu antibiotic inca o saptamana , si la toate sedintele a facut acelasi lucru si anume curatarea cu ace pe canal, de fiecare data insotita de drenajul de infectie. Imi punea si ceva acolo medicament cred sau pansament , avand in vedere ca nu cunosc termenii in japoneza despre stomatologie nu am reusit sa discutam detaliat doar spunea ca el continua sa curete si sa trateze locul . Dureri nu am
    mai avut deloc de o saptamana si ceva deci urma sa finalizeze cu canalul ba chiar saptamana trecuta imi spunea care sunt urmatorii pasi si anume ca va inalta pe ciotul asta de masea o parte care sa poata fii stalp pentru noua punte. eram atat de fericita ca am scapat pana saptamana trecuta joi cand brusc am simtit o durere ca de foc la masea care nici pana azi nu m-a lasat. Azi e luni . AZI eram programatapentru inceperea la ce spunea el ca trebuie facut ca sa asigure puntea ce urmeaza facuta. M-am dus joi seara cu dureri groaznice simteam ca am inauntru ceva in clocot care sta sa explodeze. Dupa atatia ani de suferinta cu dantura stiu sigur ca e infectie . CE nu stiu este unde o fii localizata infectia asta? in os, sub maxilar, sau e pe canal si nu o curata el toata de frica sa nu mi se faca iar rau cand ajunge cu acele la varful radacinii?? JOI seara cum am ajuns a si dat capacelul ala la o parte de la masea care tine canalul astupat, si a facut iar drenaj spunand gata acum nu mai are ce sa te doara! Era foarte dezamagit pt ca a zis ca in mod normal acum trebuia sa fiu ok dupa ce a curatat acolo si ca nu isi explica cum de am facut iar infectie. Joi mi -a promis ca o sa ma simt mai bine cand ajung acasa pt ca a dat drumul la noua infectie ce aparuse dar de unde . PANA azi, cum in weekend a fost inchis am vrut sa chem salvarea am zis ca gata imi bubuie capul. Nu pot sa inghit nici macar o gura de apa normal ca simt in gat ca sunt inflamata si doare cumplit. Gingia nu are nimic! nu se vede nici urma de infectie la exterior pe gungii si nici daca apas pe gingie nu doare. Eundeva mult mai adanca doare cand apas in varful barbiei si gatul cand apas.Mi-a dat din nou de azi antibiotic pt patru zile si iar mi – a spus si azi ca a scos infectia. Azi a durut cel mai mult cand a eliberat maseaua si a dat capacelul la o parte apoi drenajul nu a fost dureros . De cand am ajuns acasa si pana acum la aproape patru dimineata imi zvacneste puroiul in maxilar de mor. M-a programat vineri dar a spus ca daca ma iau dureri mari iar ma pot duce oricand sa elibereze iar infectia. Ce nu inteleg este: De ce nu scoate infectia toata?E normal sa reapara infectia cum e in cazul meu? Ma tem deasemenea sa nu treaca acum doua trei zile si sa dispara durerea datorita antibioticului si el sa spuna ca de aia nu mai doare pt ca a curatat tot iar dupa ce pune puntea sa o iau de la capat. ASTEPT UN SFAT si va multumesc

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      mai 25, 2015 7:02 pm

      imi pare rau… din poacate, asda cum ai sitit in articolul la care ai facut postarea (ai citit articolul, nu?) nu se dau antibiotice pentru ca nu vor rezolva prolema. Ba, de mai multe ori, mai mult rau fac. Infectia e in os si nu trece prin “a da drumul infectiei” ci printr-un tratament fde canal corect care elimina sursa, apoi infectia este distrusa de organism, natural, fara medicamente. Nu se fac 100 de sedingte, nu se pun medicament. Citeste articolul. Ceea ce spui nu e ok deloc. Cauta un dentist bun. Chiar daca va disparea durerea, din ceea ce spui se trateaza efectele mai mult decat cauza… cauta un medic bun. Daca ai o radiografie poisteaz-o sa o vad.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  4. daniela says:
    mai 23, 2015 8:07 am

    Off, sper sa nu se ajungă la rezectie. Multumesc mult de raspunsuri

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      mai 23, 2015 8:10 am

      Depinde cat de mare e infectia, cat de corect s-a facut tratamentul si care e rectia organismului.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  5. daniela says:
    mai 22, 2015 8:15 pm

    Buna, in urma cu 2 ani mi s-a facut la maseaua 16 o obturatie de canal, am mers la dentist f mult cu acea măsea pt ca ma durea mereu orice făcea. După ce nu a mai durut, a inceput sa mi se facă puroi cam cu un cm jumatate deasupra maselei. Am lasat asa pana acum 2 sapt. Am fost la un dentist care m-a trimis la un chirurg pt a îmi face i rezectie. Dansul mi-a mai desfundat canalele si a zis ca s-ar putea ca in câteva luni sa se absoarbă singur puroiul si sa nu îmi facă rezectie. Ieri am facut tratamentul si azi a inceput sa doară si s-a umflat. E normal? Oare exista sanse sa dispară acea punga mareeee de puroi? Îmi cer scuze pt întrebarea foarte lunga. O seara minunata

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      mai 23, 2015 7:17 am

      Citeste articolul la care ai facut comantariu. Ai toate raspunsurile.

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. daniela says:
        mai 23, 2015 8:00 am

        Acesti pasi s-au facut si cu maseaua mea, bănuiesc ca s-a procedat corect. Întrebarea mea era, e normal sa se umfle maseaua si sa doară locul unde e puroiul? Nu maseaua doare! Da, stiu ca după tratament de canal e mai sensibilă dar nu stiu daca e normal sa se umfle tare unde e puroiul.

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          mai 23, 2015 8:01 am

          Daca tot ce s-a facut e corec, poate fi ok si sa se umfle in prima faza. Daca nu s-a facut corect… e alta poveste.

          Autentifică-te pentru a răspunde
  6. Dr. Bogdan Fondrea | Implanturi Dentare Timisoara, Implanturi Dentare Pret, Fatete Lumineers, Clinica Dentara, Clinica Stomatologica Dental Design Timisoara, Sfaturi Stomatologice,Implanturi says:
    mai 12, 2015 10:19 am

    […] Citeste si despre tratamentul de canal, deoarece pivotii se pot aplica DOAR daca acesta s-a realizat corect:  https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/ […]

    Autentifică-te pentru a răspunde
  7. Anda says:
    mai 10, 2015 8:52 am

    Buna ziua,

    In urma unei obturari pe canal la dintele 36, am facut o reactie apicala iar durerea a fost insuportabila, in urma careia am ajuns la urgente, unde mi-au redeschis canalele. In urmatoarele saptamani mi s-a schimbat pansamentul pe dinte, asteptand sa se diminueze durerea si sa se vindece, pentru a putea obtura din nou canalele. Canalele au fost reobturate (nu s-a folosit nici prima data nici a doua oara izolare cu diga), mi s-a pus si pivot pe dintele respectiv si urmeaza sa ma duc sapt viit sa-mi puna si coroana. Intrebarea mea este daca e normal sa mai doara din cand in cand si in acest stadiu? Doare la presiune, nu am putut folosi partea stanga la maxicat in toata perioada aceasta. Durerile sunt destul de mici, dar sunt, si vreau sa stiu daca este in regula sa exista chiar si la acest nivel. Ce fac in cazul in care mi se pune si coroana si dupa am dureri? Cum as putea aborda medicul, in cazul in care ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru un tratament incorect?

    Multumec anticipat !

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      mai 10, 2015 7:19 pm

      Asa cum ai citit, fara diga – nu e ok.
      Nu mai trebuie sa doara dar nu are importanta daca doare sau nu. Fara diga nu e ok.
      La restul intrebarilor nu pot sa iti raspund.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  8. Stefan says:
    mai 4, 2015 11:37 am

    Buna ziua,
    este normal ca medicul sa nu imi astupe canalele dupa scoaterea nervului si sa actioneze cu antibiotic local. Motivul initial a fost ca ma durea excesiv dupa scoaterea nervului si a aparut si o infectie.
    Va multumesc

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      mai 5, 2015 10:55 am

      Nu. Citeste articolul.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  9. Claudia says:
    aprilie 30, 2015 11:57 am

    Buna ziua. Imi permit sa va deranjez din nou. Astazi am fost la consult. Dupa ce m-au vazut 7 stomatologi, in ordine ierarhica (lucrurile se intampla intr-o clinica universitara) si dupa 2 radiografii am plecat acasa cu o programare si o reteta de antibiotic. Medicii s-au declarat depasiti si singurul comentariu a fost ca este un caz ciudat intrucat tratamentul de canal a fost facut corect (asa se vede pe radiografii) si un nou tratament pe canale nu ar fi util. Concluzia lor este ca maseaua fiind prea “veche” (cu infectii repetate, plus fistula in gingie care nu s-a inchis si prin care iese puroi; cred ca trebuia sa precizez ca maseaua a avut infectie la radacina) trebuie scosa. Asadar marti am programare la un profesor stomatolog care urmeaza sa decida daca maseaua mai poate fi salvata sau nu (in ce mod poate fi salvata nu stiu!, un exemplu propus a fost ca ar trebui sa inchida fistula!!).Va rog frumos sa-mi dati un sfat.Multumesc

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      aprilie 30, 2015 6:28 pm

      Fa o radiografie sa vad.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  10. Claudia says:
    aprilie 29, 2015 3:35 pm

    Multumesc frumos pentru raspuns.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      aprilie 29, 2015 3:44 pm

      Cu drag! Sper sa fie ok.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  11. Claudia says:
    aprilie 29, 2015 9:19 am

    Buna ziua. Am facut un tratament endodontic microscopic la o masea. Pasii au fost respectati diga, apex locator plus 3 radiografii. Totul a fost bine timp de 3 saptamani pana azi cand m am trezit umflata la aceasta masea. Precizez ca nu am langa ea alte masele bolnave care sa dea acest simptom. Imi puteti spune, va rog, ce se intampla? Multumesc.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      aprilie 29, 2015 3:00 pm

      Am raspuns de prima oara cand ai postat.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  12. Claudia says:
    aprilie 29, 2015 8:46 am

    Buna ziua.Am făcut un tratament endodontic microscopic la o măsea. S au respectat pașii, digă, apex locator plus 3 radiografii.Totul a fost bine timp de 3 săptămâni pana azi când m am trezit umflata la aceasta masea. Precizez ca nu am nici o alta măsea bolnava lângă ea care sa dea acest simptom. Îmi puteți spune, va rog, ce se întâmpla?

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      aprilie 29, 2015 2:59 pm

      Probabil nu e ok. Ar trebui verificat tratamentul si poate refacut corect.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  13. Doina says:
    aprilie 17, 2015 9:46 am

    Buna ziua, am citit ceea ce foarte explicit ati scris despre tratamentul de canal. Ma chinui de cateva luni cu un molar (26) aflat sub o lucrare facut in toamna trecuta. Dupa o infectie tratata cu antibiotic am urmat tratament endodontic in cateva sedinte, am stat cu hidroxid de calciu 10 zile si acum 2 saptamani mi s-a facut obturatia. A doua zi s-a umflat si ma durea din nou, am facut a doua cura cu antibiotic si mi s-a spus ca ar fi datorita pierderii de os. Am terminat antibioticul acum 6 zile si gingia este inca putin umflata si putin dureroasa la apasare. Ce parere aveti, ce ar fi de facut in continuare? Va multumesc anticipat!

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      aprilie 17, 2015 10:43 am

      Fara antibiotice, intr-o sedinta… Ai nevoie de un tratament corect si… (daca un tratament corect nu e suficient) rezectie corecta.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  14. Mirel Cipu says:
    aprilie 16, 2015 8:11 pm

    Buna seara! Astazi a fost a 3-a sedinta la medicul stomatolog pentru a-mi pune o plomba la premolarul de langa canin, stanga sus. In sedinta de azi mi-a scos nervul pt ca imi ajunsese caria prea adanc si aveam o sensibilitate prea mare mai ales la rece. Este al 3-lea pansament pe care il am doar ca…acest pansament pe care l-a pus dupa ce mi-a scos nervul (nu stiu daca mi-a curatat canalul sau nu) ma jeneaza pe o scara de la 1 la 10 cam de 6-7 si simt presiune mereu. Cand apropii dintii premolarul de jos loveste putin pansamentul si parca il impinge in gingie si ma jeneaza si mai mult. Am senzatia aceea de presiune si am tendinta de a rupe din pansament sau de a-l scoate de acolo ca sa simt acea eliberare. Este normal sa simt asa ceva chiar daca nu am canalele astupate ci am doar un pansament?

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      aprilie 17, 2015 6:01 am

      Ai citit articolul la care ai lasat comentariul?

      Autentifică-te pentru a răspunde
  15. Stefan says:
    aprilie 4, 2015 2:22 pm

    Ce se poate intampla daca stau cu o masea care are canalele deschise ??

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      aprilie 4, 2015 2:24 pm

      Nu se poate, ci sigur se intampla. Se infecteaza si se infecteaza si osul.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  16. david says:
    martie 27, 2015 7:41 am

    Buna dimineata. Saptamana aceasta am mers la medic, pt a-mi scoate nervii de la canini(pt a mi face o punte). La primul canin(partea dreapta) am avut probleme, in sensul in care am sangerat mai mult decat a trebuit, ba chiar m-a si durut cu tot cu anestezie. La cel de al doilea, totul a decurd fara probleme, cel putin pana acum(nervul a fost scos ieri). Problema este ca la primul, am inceput de azi noapte sa acuz dureri, nici nu l pot atinge. Din ce am putut sa imi dau seama, s-a respectat protocolul. Care ar putea fi cauza? E normal sa ma doara atat de tare? E e cazul sa schimb dentistul? Multumesc anticipat.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      martie 27, 2015 7:44 am

      Daca s-a respectat protocolul e ok. Poate uneori sa doara chiar daca s-a lucrat 100% corect.

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. david says:
        martie 27, 2015 8:03 am

        Multumesc pentru raspuns. In orice caz, merg astazi iar la medic, sa ma vada. Totusi, cand ar trebui sa ma ingrijoreze durerea? Am luat Ketonal, m-a lasat durerea, doar la presiune pe dinte reactionez.

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          martie 27, 2015 8:20 am

          Daca se umfla si nu trece cu medicamente.

          Autentifică-te pentru a răspunde
          1. david says:
            martie 27, 2015 8:23 am

            Va multumesc pentru raspunsuri!
            O zi excelenta!

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            martie 27, 2015 8:24 am

            Cu drag!

  17. danutza says:
    martie 27, 2015 2:58 am

    Buna ziua sunt insarcinata in 22 de saptamani!am o masea de minte care este cariata si se misca!am fost la dentist mi sa spus ca mio poate scoate Pentru ca nu mai are ce sai faca dar sa aduc de la medicul meu ginecolog hartie!nu mai stiu ce sa ma fac nu pot manca nu pot dormi trebuie sa ies afara doar cu banderola deoarece mie frica sa nu trag curent!va rog frumos ajutatima cu un sfat!!!va multumesc!

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      martie 27, 2015 6:56 am

      Nu are legatura cu tratamentul de canal. Posteaza te rog pe pagina Intreaba-ma.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  18. Dr. Bogdan Fondrea | Implanturi Dentare Timisoara, Implanturi Dentare Pret, Fatete Lumineers, Clinica Dentara, Clinica Stomatologica Dental Design Timisoara, Sfaturi Stomatologice,Implanturi says:
    martie 26, 2015 4:06 pm

    […] Ce nerv vrei sa “scoti”?  Tratamentul de canal nu are nicio legatura cu scosul. Nu e ca si cum iei ceva din dinte si pui pe masa si gata, miracol! Tratamentul de canal e complex, iar cand un dinte este in starea asta in care nu mai doare demult si acum doar “tragi curent”, in el este doar o pasta infectata, un cocktail de bacterii. Nu mai este niciun “nerv” pe care sa il apuci si sa il “scoti”. Citeste despre tratametul de canal AICI […]

    Autentifică-te pentru a răspunde
  19. Aida says:
    martie 23, 2015 5:31 pm

    Good to know! Va mulțumesc pentru răspunsul prompt!

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      martie 23, 2015 7:54 pm

      Cu drag!

      Autentifică-te pentru a răspunde
  20. Aida says:
    martie 23, 2015 5:21 pm

    Bună ziua,
    Am citit articolul dvs destul de atenta sperand sa găsesc un răspuns. In cazul in care a existat o infecție la radacina unui dinte, este in regula daca acel canal ramane deschis pentru drenare?
    Va mulțumesc!

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      martie 23, 2015 5:22 pm

      Eu nu fac asta niciodata. 🙂

      Autentifică-te pentru a răspunde
  21. loredana says:
    martie 20, 2015 5:10 pm

    Buna seara!
    Am si eu intrebare: am mers la doctor miercuri pt a-mi reface un dinte care s-a spart, in prima faza a vrut sa-mi scoata nervul dupa mi-a spus ca nu se poate momentan pentru ca am o infecție, mi-a curatat pe canal cu un ac si dupa mi-a pus o pasta alba, mi-a spus sa revin peste 10 zile. Ideea e ca am dureri insuportabile, care imi trec 1-2 cand iau ketonal
    E normal sa am aceste dureri? E corect ce mi-a făcut?

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      martie 20, 2015 5:44 pm

      Ai citit articolul la care ai lasat comentariul?

      Autentifică-te pentru a răspunde
  22. veronica says:
    martie 19, 2015 6:05 pm

    Buna seara
    Recent am avut o masea care a necesitat tratament de canal, dar inca am gingia usor umflara sangereaza si ma doare daca mestec pe partea respectiva, precizez ca nervul a fost omorat.
    Multumesc

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      martie 19, 2015 6:07 pm

      Care e intrebarea?

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. veronica says:
        martie 19, 2015 6:38 pm

        E normal trebuie sa iau antibiotic?
        Multumesc

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          martie 19, 2015 6:39 pm

          Ai citit articolul?

          Autentifică-te pentru a răspunde
  23. luiza says:
    martie 19, 2015 8:57 am

    Buna ziua….am fost la dentist deorace aveam o masea foarte cariata .si ma durea..sa facut gaura….mi a facut radiografie anestezie mia omorat nervul si mia pus pansament si o pasta de culoare roz….am stat asa 4 zile timp in care ma durut maseaua ca si cum nici nu nu am fost la dentist……la urmatoare programare i am spus si mia scos de acolo si mia lasat maseaua asa goala vreo 3 zile timp in care nu am avut deloc probleme doar am pus vata acolo k sa pot manca si de fiecare data clateam….apoi am fost iar si mi a pus iar pasta asta….si iar ma doare….si nu inteleg de ce?care e cauza ce e de facut?

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      martie 19, 2015 3:52 pm

      Ce e de facut e un tratament corect, ca in articlol.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  24. Mihaela says:
    martie 18, 2015 6:43 pm

    Buna seara ! Mi s-a facut acum doua zile un tratament pe canal la o masea unde caria ajunsese la radacina si formase si un abces! Urmeaza sa merg maine pentru terminarea lucrarii , Mi-a pus un pansament am inteles si o pasta ceva peste , este inca acolo nu mi-a cazut , dintele nu ma doare , insa sunt putin umflat in partea de sus , mai sus de gingie si doare la atingere , Este normal?

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      martie 18, 2015 9:03 pm

      Ai citit articolul?

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. Mihaela says:
        martie 20, 2015 2:45 pm

        Da , aparent este efectuat corect! Am fost iar la dentist si a zis ca din cauza ca am fost acoperita cu acel pansament , infectia care inca era acolo s-a extins in interior si de aceea mi s-a umflat ! MI-a dat antibiotic trei zile pana cand urmeaza iar sa merg la dentist , mi-a curatat din nou canalele si mi-a lasat maseaua descoperita ! A inceput sa se desumfle insa intrebarea mea este daca se mai poate face ceva pentru aceasta masea?

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          martie 20, 2015 5:00 pm

          Se poate face un tratament corect.

          Autentifică-te pentru a răspunde
  25. Paula says:
    martie 17, 2015 7:31 pm

    Bună seara!
    Îmi puteți răspunde va rog la următoarea întrebare : Ce se întâmplă cu o măsea al cărui canal sângerează?

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      martie 17, 2015 7:48 pm

      Se face tratement de canal asa ca in articol. Daca tot sangereaza se amana obturarea canalelor.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  26. noelstoica says:
    martie 15, 2015 2:09 am

    Buna dimineata! In urma cimentarii unui pivot radicular in urma cu 4 zile, a aparut un disconfort si mi s-a umflat moderat obrazul, disconfortul fiind mic dupa folosirea timp de doua zile Ibuprofen 600mg, umflatura persista! Mentionez ca la deschiderea canalului am avut o sangerare abundenta, care nu a putut fi oprita la cabinet fiind necesar un pansament timp de o saptamana care continea un medicament cu gust neplacut si profund! Nu s-a facut tratament de canal, pivotul a fost cimentat dupa scoaterea pansamentului! Acest molar nu mi-a facut probleme inaintea interventiei descrise, a avut o plomba care a cazut odata cu ruperea unui perete! Folosesc Sintrom 1 mg (un sfert de pastila) pe zi fara sa fi avut probleme la extractii in urma cu trei luni!
    Rugamintea mea este sa-mi raspundeti la intrebarile de mai jos:
    Este normal sa fiu umflat dupa patru zile de la cimentarea pivotului?
    Care este motivul acelei sangerari din interiorul molarului?
    Ce pot face in situatia de fata?
    Va multumesc!

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      martie 15, 2015 7:47 am

      Ti-am raspuns deja de prima oara cand ai scris. 😉

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. noelstoica says:
        martie 16, 2015 8:11 pm

        Imi cer scuze dar nu vad raspunsul d-voastra nicaieri…!

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          martie 16, 2015 9:27 pm

          Mi-ai scrie pe Intrebari frecente, si acolo ti-am si raspuns. 😉

          Autentifică-te pentru a răspunde
          1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            martie 16, 2015 9:29 pm

            Iti scriu si aici:
            “Ce imi spui ma face sa cred ca s-a perforat radacina cand s-a pus pivotul. Niciun medicament nu va ajuta. Daca e asa (si ma indoiesc sa nu fie asa) dintele este de extras. Du-te la medic cat mai curand.”

  27. Mirela says:
    martie 13, 2015 6:17 pm

    Buna ziua! Am o problema cu o masea la care a fost scos nervul anul trecut. O simt coborata,mai inalta putin decat ceilalti dinti. Asta este a doua zi. Nu ma doare, nu se simte nimic. Decat ca e mai inalta. Am facut o radiografie iar medicul dentist a zis ca nu e infectie, nici granulom. Si ca nu e nicio problema. Sa iau antiinflamator. Mai vreau si alta parere ca sa pot sa stau linistita, deoarece dentista mi s-a parut cam expeditiva si nu vreau sa am complicatii. Va rog sa-mi raspundeti

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      martie 14, 2015 8:35 am

      Posteaza sa vad radiografia. M-as mira sa fie ok. Ai citit articolul? S-a respectat protocolul?

      Autentifică-te pentru a răspunde
  28. Gabriela says:
    martie 12, 2015 5:36 pm

    Buna ziua , quiq question : Dupa o obturatie de canal , mi s a pus un pansament provizoriu care a cazut fix cand am ajuns acasa de la cabinet . Trebuia sa mai ajung la dentist peste 3 zile. Pentru ca a cazut pansamentul asta inseamna ca toata munca de curatare a canalului a foat degeaba? Sau nu trebuie sa ma panichez ?? Am o mica sensibilitate gen intepaturi la maseaua respectiva .

    Multumesc anticipat

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      martie 12, 2015 7:09 pm

      Daca a cazut de tot nu e ok pentru ca bacteriile din gura vor infecta din nou canalul. Deci, trebuie refacut. Doar ce de obicei pica doar o parte (superficiala) si nu o problema.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  29. Anca says:
    martie 11, 2015 11:43 am

    Buna ziua, in urma scoaterii unei lucrari vechi de zece ani am probleme cu o masea care are infectie la radacina.In urma obturarii de canale de o luna de zile am barbia si buza inferioara AMORTITA. Dupa anestezia pentru scoaterea nervului mi-am revenit dar la doua zile am inceput sa amortesc din senin. si dupa alta sedinta de curatare de canale am amortit mai intens. Am urmat tratamente cu MILGAMA, ALANERV FARA NICI UN REZULTAT. La ultima radiologie apare un canal in plus care trece si de zona afectata de infectie (pata aceea inchisa la culoare vizibila la radiologie) mi s-a spus ca a ramas pasta si ca nu poate fi extrasa si cu timplul se va reabsorbi.Ce e de facut in primul rand nu as putea ramane cu senzatia aceea de amorteala pentru todeauna.E destul de incomod. A fost vreun nerv afectat? Simt durere si furnicaturi.
    Va multumesc din suflet anticipat daca ma ve -ti putea sfatui in vreun fel.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      martie 11, 2015 4:26 pm

      Suna destul de rau. Cred a afost afectat un nerv important. Posteaza o radiografie actuala sa vad cum e. Daca e ce cred, nu e bine. Imi pare rau.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  30. Marian says:
    februarie 28, 2015 3:39 pm

    Fratii mei , de doua zile m.ia omorat nervul la un canin, si acum dupa 2 zile ma luat tare durerea, nici nu pot sa ating dintele cu nimic, care ar fi problema?, va rog o solutie..multumesc

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 28, 2015 10:06 pm

      Ai citit articolul? Asa s-a facut pricedura? Daca nu, au aflat mitivul si trebuie facut asa cum am scris.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  31. dumitrita says:
    februarie 28, 2015 6:29 am

    buna ziua pe data de 24 febr am fost la stomatolog fiind afectat ultimul molar .Mi sa curatat canalele maselei cu anestezie si dupa curatare mi-a pus un pansament sa il tin citeva zile insemnand pina pe data de 2 martie cind am programare .pina ieri am murit de durere, am luat calmante (banuiesc ca si de la injectii m-a durut gingiia).de ieri am simtit o sensibilitate la masea nu o pot atinge dimineata m-am trezit cu falca un pic umflata banuiesc ca am facut un abces .Intrebarea mea este din ce cauza trebuia scos pansamentul mai repede ? mie frica sa nu fac o infectie mi-am pus ghiata si m-am masat mai mult de atat nu am cum fiind azi simbata si stomatologul nu este pina luni ce as putea face ? va multumesc

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 28, 2015 3:26 pm

      Citeste articolul. S-a respectat protocolul?

      Autentifică-te pentru a răspunde
  32. RalucaBal says:
    februarie 26, 2015 8:22 pm

    Buna seara!
    In urma cu 4 ani mi-a fost pusa o plomba la o masea care de curand a cazut o parte din ea cu tot cu o bucata din perete interdentar.Am mers la clinica unde mi-a curatat toata plomba sa vada despre ce e vorba asta in cazul in care am venit in dureri ingrozitoare si mi-a facut mai multe anestezii.D-na dr a spus ca o alta plomba nu are cum sa puna deoarece nu va tine pt k este zona umeda acolo bla bla bla…si ca este nevoie sa imi scoata nervul,iar o masea fara nerv trebuie intervenit cu pivot din fibra de sticla si coroana ceramica.
    Mi-a scos nervul mi-a curatat canalele totul ok fara durere ca eram sub anestezie,imi pune pansament astupa provizoriu.Urmatoarea vizita cand a bagat acul pe unul din canale am zis k mor de durere mi-a facut o mini anestezie care a fost egala cu zero,si a inceput urmatoarea procedura,cea de dilatare a canalului punerea conurilor,si pasta definitiva etc.Durerile acasa continuau.O a treia vizita a facut loc pe canale pt luarea amprentei pt pivot si cand apasa pe masea ma durea.Am facut radiografie si spune ca obturatia a fost facuta perfect.Am luat amoxicilina care este egala cu zero ,in paralel cu ketonal si paracetamol care de bine de rau ma lasa durerea doar pt 2-3 ore.Durerile sunt insuportabile nu dorm decat 2-3 ore pe noapte iar ma indop cu pastile ca sa ma lase durerea.Nu stiu ce sa fac deoarece trebuie sa imi puna pivotul si coroana.Simt ca ajung la nebuni cu o asemenea durere nu stiu ce anume ma doare asa o fi ramas vreun fir de nerv acolo,sau o fi ajuns arsenicul la os ???D-na dr imi spune ca e normal sa maia steptam cateva zile sa treaca durerea dar deja au trecut 3 zile in care imi vine sa imi pun capat zilelor.
    Ce e de facut???Mai bine ii zic sa mi-o scoata si gata:(( Va rog urgent sa ma ajutati cu sfaturi ..poate ati mai intalnit astfel de cazuri…
    Aveti radiografiile mai jos.
    http://www.girlshare.ro/34500252.6
    http://www.girlshare.ro/34500254.8
    Multumesc!

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 26, 2015 9:39 pm

      Nu se pune otrava, nu se dau antibiotice… Ai citit articolul? S-a respectat procedura? Nu e ok ceea ce simti, dintrle nu e de scos dar sigur ceva nu e ok.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  33. Dr. Bogdan Fondrea | Implanturi Dentare Timisoara, Implanturi Dentare Pret, Fatete Lumineers, Clinica Dentara, Clinica Stomatologica Dental Design Timisoara, Sfaturi Stomatologice,Implanturi says:
    februarie 20, 2015 10:07 am

    […] Citeste si: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/ […]

    Autentifică-te pentru a răspunde
  34. Dr. Bogdan Fondrea | Implanturi Dentare Timisoara, Implanturi Dentare Pret, Fatete Lumineers, Clinica Dentara, Clinica Stomatologica Dental Design Timisoara, Sfaturi Stomatologice,Implanturi says:
    februarie 20, 2015 7:46 am

    […] De cele mai multe ori un tratament de canal incorect ce a dat infectii in os poate fi refacut si infectia din os va disparea in cateva luni. Doar ca, din nefericire, uneori asta nu e asa de simplu si nici nu e posibil. Uneori infectia e atat de avansata incat o abordare chirurgicala este obligatorie. Pozele ce urmeaza ilustreaza, poate prea dur, aceasta nefericita situatie. Din pacate, NU e un caz unic. Citeste si: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/ […]

    Autentifică-te pentru a răspunde
  35. Lucian says:
    februarie 17, 2015 6:04 am

    Buna dimineata Domnula Doctor,

    Din pacate nu am mai revenit cu poze/radiografii pentru ca am fost nevoit sa scot maseaua de minte dreapta jos datorita durerilor care s-au instalat brusc.

    Insa acum am alta problema caci se pare ca maseaua a vrus sa o tin minte mult timp.

    Extractia am facut-o miercuri la ora 18. A durat undeva la 6-7 minute cred cu tot cu anestezie. Nu am simtit absolut nimic. Destul de simpla maseaua, 2 radacini, intreaga.

    Joi totul ok, nu m-a durut nici macar putin locul extractiei.
    Vineri relativ la fel insa simteam vag o durere in zona unde mi s-a facut anestezia.
    Sambata a inceput calvarul. Nu pot deschide gura mai deloc (am inteles ca se numeste trismus, stiam riscul).
    Asta nu ar fi o problema asa mare insa ma doare destul de tare si constant zona unde am avut anestezia facuta, cumva spre interior, spre gat.

    Senzatia de durere e asemanatoare cu cea de la “rosu in gat” insa muuuult accentuata. Cand inghit e dezastru, abia pot sa beau apa. De sambata am mancat foarte putin de cred ca ajung la urgente pe perfuzii.

    Ieri dimineata am fost la doctor si mi-a facut un tratament cu laser, o chestie mica care o plimba pe obraz/gat, simteam caldura foarte slaba. Intradevar, timp de circa 3 ore dupa aceea a fost ceva mai bine de am putut sa mananc niste banane pasate si niste galbenusuri de ou. Apoi a inceput din nou.

    S-a uitat, atat cat a putut si mi-a zis ca la masea , cat putea sa vada totul e in regula, mucoasa s-a vindecat frumos. Insa pe mine nu ma supara deloc zona extractiei ci zona anesteziei.

    Sunt in a 6-a zi si deja nu stiu daca e normal ce se intampla. Dvs ce credeti Domnule Doctor? Daca e normal, ce metode exista de a scapa mai repede de calvarul asta?

    Am uitat sa mentionez ca iau ketonal forte care calmeaza durerile (atata timp cat nu inghit) si MYDOCALM 50 mg (de 3 ori pe zi).

    Va multumesc din suflet pentru timpul acordat.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 17, 2015 6:52 am

      Nu cred ca are legatura cu tratamentele de canal.

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. Lucian says:
        februarie 17, 2015 6:56 am

        Ah, imi cer scuze Domnule Doctor, vroiam sa intreb la pagina “Intreaba-ma”.

        Sa copiez acolo mesajul si sa il stergeti dvs. de aici ca sa nu amestecam? Sa poate un raspuns acolo?

        Multumesc.

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          februarie 17, 2015 7:03 am

          Posteaza-l inca odata pe “intreba-ma”. E cel mai simplu.

          Autentifică-te pentru a răspunde
          1. Lucian says:
            februarie 17, 2015 7:12 am

            Vad ca la acel articol a fost aprobat automat (nu a aparut in moderare) si apare ca fiind ultimul comentariu. Daca dvs. asteptati sa il vedeti in moderare e posibil ca acesta sa fie motivul pentru care nu il vedeti. (Imi cer scuze de sugestii, sunt programator de meserie si am zis ca ajuta). Multumesc.

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            februarie 17, 2015 7:17 am

            Nu a aparut automat. Sunt pe net si le aprob eu. 😉 Mai posteaza-l odata.

          3. Lucian says:
            februarie 17, 2015 7:05 am

            Gata, am postat, va multumesc mult de tot si scuze inca odata.

          4. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            februarie 17, 2015 7:06 am

            Nicio problema. Astept sa apara si raspund. (decomadata nu il vad).

  36. maier says:
    februarie 16, 2015 3:50 pm

    Buna ziua, azi m-am dus la dentist deoarece aveam o problema cu o masea(ma durea ingrozitor) mi-a zis ca trebuie scos nervul, nu am simtit nici un fel de durere si totul a durat cam 15 minute, mi sa spus sa revin vineri pentru a pune plomba definitiva.Asa simplu e scoaterea unui nerv ( mi sa facut fara radiografie) e normal?

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 16, 2015 7:23 pm

      Ai citit articolul? Ai acolo toate detaliile. 😉

      Autentifică-te pentru a răspunde
  37. casandra says:
    februarie 11, 2015 10:50 pm

    Salut,
    maine am o programare la dentist pt finalizarea unei obturatii de canal.si pur si simplu,data trecuta, am.crezut ca mor de durere .cand imi obtura cu acele (tin sa precizeZ,fara anestezie) imi apasa fix unde ma durea.cea mai mare durere pe care am.avut o de cand merg la dentist.nu cree ca a scos nervul, si din cate stiu cand se scoate nervul brusc e si mai mare durerea..nu am chef sa ma ia transpiratiile pe scaun si sa stau ca pe ghimpi cand imi scoate nervul

    Un sfat ? Va multumesx

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 12, 2015 4:36 pm

      Citeste articolul la care ai facut postarea si gaseste un medic bun.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  38. Ioan Alexandru says:
    februarie 9, 2015 10:43 am

    Buna ziua! Am un dinte cu nervul scos de mai bine de 2 luni iar cand musc pe el ma cam doare la radacina si uneori e sensibil la rece.Care ar fi problema?

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 9, 2015 7:33 pm

      Ori nu il simti pe acela la rece ori nu e tratat pe canal bine. Ai citit articolul?

      Autentifică-te pentru a răspunde
  39. Ana says:
    februarie 6, 2015 9:20 am

    Ce inseamna cand dintele cu tratament de canal se innegreste? Urmarind articolul, as spune ca tratamentul de canal mi s-a facut corect. Pe radiografia finala canalul era obturat pana in varf. ce se poate intampla?

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 6, 2015 12:02 pm

      Daca a fost tratat corect fie materialele nu sunt ok fie e cariat.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  40. Mirela says:
    februarie 6, 2015 9:06 am

    Nu se omoara dintele cu otrava? In clinica exista cazuri cand nu prinde anestezia( din diferite cauze-inflamatia pulpei de exemplu), pacientul nu mai poate de durere si atunci se impune o extirpare devitala. Si eu aveam incredere in anestezii, ca nu se poate sa nu prinda, ca sunt mituri cand nu prinde, dar nu e asa..:(

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 6, 2015 12:01 pm

      Mai incearca! 😉

      Autentifică-te pentru a răspunde
  41. Elena Foumis says:
    februarie 5, 2015 9:05 pm

    Buna seara
    Astazi am fost la o clinica dentara de lux si am rezolvat problema.
    Am simtit ce inseamna profesionalizm.Adevarat,sanal a fost extrem de subtire,si pe jumatate calcificat.
    A fost facit tomograf,gupa ce sa localizat canal. Medic a curatat ce a fost posibil,si a obturat camale si dintele. Urmeaza maine pivot,obturatie si slefuire pentru coroana. Sunt multumita. Nu ma doare deloc,nici nu li mai simt.(apropo,ieri ma durut la muscat, si a fost o dulere foarte slaba,cum doare ceva posttraumatic,adica am simtit dintele din plin,si acum-nimic)
    Despre cele alte doua masele, dnul doctor ma convins,ca pus implanturi ,ecte cel mai rezonabil.Dinti sunt compromise. La dintele cu chist ,daca facem rezectie apicala,se taie o made bucata de radacina,si dupa ramane radaci a mai scurta,decit ciroana,ce nu e OK. La cele alt dinte, perforatia de podea este foarte profunda,adica coboare cam 1,3 mm si in radacina. Deci nu ca nu este posibil, dar inzadar. Cam asa ceva.
    Eu nu stiu sa postez poze. O sa cer sotul sa ma ajuta weekend.
    Inca o data, Va multumesc.
    Cu respect, Elena

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 6, 2015 12:00 pm

      Asta suna foarte bine! Pare ca in sfarsit va fi ok. Felicitari! 🙂

      Autentifică-te pentru a răspunde
  42. Elena Foumis says:
    februarie 3, 2015 11:53 pm

    Buna seara. Am facut tratament de canale la molar prim superior la un cabinet bun in Bucuresti cu microscop dentar. Pe tomograf se vede 4 canale. Dna doctor nu a localizat al 4a canal.Ce fac? Caut alt cabinet ,medic?
    Pe un molar prim inferior am radacina cu canal curbat,care a fost obturat pana un nivel, si jos a ramas o bucata de nerv. Canal a fos perforat cu ac drept. La aceasi masea am si podea perforata. Mie sa propus sa fac reimplantare. Ca dinte nu poate fi salvat. Dar logic, podea poate fi obturata,si tratament refacut. Sau rezectie?
    Pe cel alt molar prim inferior am chist de 3,4 mm.la virful radacinii. Canale ne obturate. Tot asa,propunere este sa scoatem dinte,punem implant. Dar rezectia apicala? Nu poate?
    Scuze, nu scriu bine. Nu sunt romanca.
    Va multumesc

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 4, 2015 5:26 pm

      Daca sunt 4, 4 trebuie obturate. Daca un medic nu poate, incearca altul.
      Nu a ramas nerv, e infectata zona neobturata. Reimplantare? Nu prea merge. Daca se face reimplantare inseamna ca poate fi salvat. Nu inteleg de ce sa faci reimplantare daca nu poate fi salvat?! Trebuie evaluata situatia si vazut daca merita.
      Incearca sa faci niste tratamete de canal corespunzatoare si e o sansa foarte mare sa fie ok.

      E ok, am inteles. 😉

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. Elena Foumis says:
        februarie 4, 2015 9:19 pm

        Multumesc pentru raspuns.
        Am vorbit cu dna doctor la telefon. Spune,ca trebuie scos foarte mult din ce a ramas din pulpa ,ca sa localizez acel al 4lea canal. Dinte vor ramane comlet fara pulpa,si asta e si mai grav.
        Molar prim inferior nu trebuie reimlantat si pus implant. Scuze,am exprimat gresit. Nu stiu limba destul de bine.
        Am maine programare la un specialist in endodontie pentru consultatia.
        Pot sa va trimit dosar cu poze de tomograf si plan de tratament prin curier? Va achit cost de consultatia. Va rog,vreau opinia d-ra. Am ultimele masele , si inainte sa le scot,vreau sa fiu sigura,ca nu putem face nimic.
        Multumesc,cu stima,Elena

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          februarie 5, 2015 4:26 pm

          Nu trebuie sa ramana DELOC pulpa. Nu ramane vie, se infecteaza, asa ca trebuie tratat TOT.
          Nu pot lua banii pe consultatie pentru ca o consultatie inseamna sa vad tot (inclusiv pacientul). Pe blog ajut cat pot. Pe tinypic.com se pot incarca poze. In masura in care am timp si nu sunt multe imagini ma voi uita pe ele.

          Autentifică-te pentru a răspunde
  43. Lucian says:
    februarie 2, 2015 12:29 am

    Buna dimineata Domnule Doctor si multumesc pentru prezenta dvs. online si pentru tot ce faceti.
    Sper sa ma puteti ajuta cu o opinie la cazul meu. O sa incerc sa acoper toate detaliile si imi cer scuze pentru mesajul lung.

    Pe 22 ianuarie ma duc la cabinet cu o carie la maseaua de minte stanga jos, fara durere, fara sensibilitate insa am invatat lectia “mai bine mai devreme decat prea tarziu” pe alta masea de minte.

    Caria este din lateral, dinspre obraz, nu de sus si Doamna Doctor imi spune ca e de scos, fara radiografie. Insist totusi sa incerce si incepe procedura. Doar curatarea cariei, la care am simtit doar aproape de final o durere moderata de 1-2 secunde desi nu am avut deloc anestezie. Tot in aceeasi sedinta gaura e acoperita cu un, citez, “compozit – plomba temorara” care s-a doveditfoarte dur. Nu era acel pansament alb, mentolat care se sfarama dupa cateva zile.

    Toate bune si frumoase timp de 3-4 zile, doar o jena mica, fara durere. Ulterior a inceput sa apara durere la presiune si percutie pe aceea masea pe care am tinut-o sub control cu ketonal. M-am dus la alt cabinet, pentru control si o a doua opinie unde mi s-a pus pentru prima data folia aceea pentru a determina daca calca bine o masea pe cealalta si a mai frezat putin in partea de sus. Si aceasta Doamna Doctor a spus ca e mai bine sa scot orice molar de minte ca nu merita pastrati neavand nici un rol.

    Problema a culminat vinerea trecuta cu durere insuportabila care nu mai putea fi controlata aproape deloc cu ketonal/nurofen/aulin.

    Am decis sa ma duc la cea mai mare clinica din oras si aparent, nu am gresit, insa nu sunt sigur.
    Vineri dimineata la ora 9 intalnesc primul doctor care spune ca orice dinte merita incercat a fi salvat si nu scos, sunt trimis sa fac radiografie panoramica si imi face gaura din partea de sus a maselei, pastrand plomba laterala. Bineinteles, infectie, citez: “infectie pe un canal, nervul inflamat pe alt canal”.

    Totul s-a facut cu dubla anestezie care si-a facut efectul cu adevarat abia dupa ce am plecat din cabinet. Din fericire, in timpul lucrarii nu am simtit durere decat la o freza cu vibratie la care a renuntat si apoi la final cand cred ca a fortat. Ambele dureri au fost maxime dar de scurta durata, cateva secunde.

    Nu mi-a facut obturatie de canal acum ci mi-a pus acel pansament alb, mentolat care se sfaramiteaza si mi-a zis sa vin a doua zi dimineata sa facem obturatia de canal.

    Intreb de antibiotice, spune ca nu trebuie sa iau. A doua zi, sambata trecuta ajung la cabinet. Deja citisem articolul dvs. pentru care va multumesc din nou si intreb de anestezie. Imi spune ca nu crede ca va fi neceara insa daca voi simti si cea mai mica durere vom face.

    S-a folosit diga si apex locator. Intradevar nu am avut nevoie de anestezie singurul moment in care a durut a fost pentru 2 secunde la introducerea unui ac pe canal, spre varf. Apoi nimic. S-a jucat cu acele pe canale vre-o 30 de minute, irigatii, etc. apoi a introdus conurile de “guataperca”. Mi-a zis ca plombarea nu o va face atunci si m-a programat pentru luni dupa amiaza. A spus ca in functie de durerea pe care o voi simti in aceste zile va decide daca va plomba sau va face altceva (tratament) si va amana plombarea.

    Am facut si radiografia de dupa, insa Doamna Doctor nu a vazut-o inca, urmand sa o vada luni.

    Problema este ca de la obturarea canalelor si pana la aceasta ora am avut permanent durere moderata spre mare pe aceea masea. Durrea apare in special la presiune (cand musc) si la percutie. Insa ma doare si cand am grija sa nu pun presiune, desigur, mai usor.

    Pana acum am luat ketonal forte impreuna cu omez si am avut chiar ore intregi cand nu simteam nici o durere nici la presiune usoara. Durea doar la presiune mai puternica insa trecea dupa cateva secunde.

    In concluzie sunt nelamurit legat de urmatoarele:

    – ce a fost cu acel pansament pus in prima zi, inaintea obturatiei de canal? (poate avea legatura cu “omorat nervul”?)

    – de ce nu a fost nevoie de anestezie la curatarea canalelor, neavand decat putina durere? (iarasi, poate avea legatura cu pansamentul anterior care ar fi “omorat nervul”? in doar 24 de ore?

    – este normala aceasta durere la presiune/percutie care a radiat spre ganglion pe care il am si putin umflat?

    Va atasez si radiografia de dupa obturatia de canal din care sincer, nu reusesc sa imi dau seama daca a fost depasire pe canalul din stanga si daca este prea scurt pe cel din dreapta… dupa umila mea parere par amandoua ok. Doamna doctor mi-a spus ca au fost 3 canale …

    Va multumesc din suflet pentru timpul acordat si imi cer scuze de mesajul lung.
    #################
    RADIOGRAFIA: http://i57.tinypic.com/2ljjjmo.png

    Cu stima, Lucian

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      februarie 2, 2015 7:33 am

      1 – nu stiu ce a pus
      2 – daca pe canal nu e nimic, sau nimic viu, nu doare, dar doare in varf. Si acolo lucram, asa ca eu dau intotdeauna anestezie.
      3 – poate fi normala

      Unul este prea scurt. Celalalt ok, fara depasire. Trebuie refacut.

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. Lucian says:
        februarie 7, 2015 6:14 am

        Va multumesc din suflet pentru raspuns. Totul a decurs ok, acum este mult mai bine.

        Mai am doua masele de minte , una dreapta infrior, una stanga superior.

        Una este cariata destul de mult, una a fost cariata si acum este doar gaura in ea, neacoperita cu nimic. Ambele sunt cariate din lateral, dinspre obraz. Mi s-a spus ca nu prea mai pot fi salvate.

        Pot apela la bunavointa dvs. pentru o opinie? Daca da, ce ar trebui sa va arat in afara de radiografie? O poza cu telefonul a maselelor ar ajuta?

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          februarie 7, 2015 6:58 am

          Ma bucur ca e ok.
          Poze pe tinypic.com, si postat linkul. Si poze si radiografii. (clare e de preferat, sa vad ceva 😉 )

          Autentifică-te pentru a răspunde
  44. Ana says:
    ianuarie 27, 2015 3:02 pm

    Buna ziua.
    AM un tratament de canal programat care se va realiza intocmai cum ati descris mai sus. Singura mea intrebare este legata de definitivarea lucrarii. Tratamentul de canal va fi realizat de un medic iar onlay-ul de catre un altul, in acelasi cabinet, dar, bineinteles, in zile diferite (fiind medici diferiti si implicand si lucrarea la laborator).Cat timp trebuie sa treaca intre tratament si aceasta definitivare. Are vreo importanta si afecteaza cu ceva calitatea intregii lucrari?Multumesc

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 28, 2015 3:35 pm

      Se poate face oricand dupa tratamentul de canal (de o zi pana la 3 luni) Nu are o importanta majora.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  45. Luiza says:
    ianuarie 24, 2015 1:12 pm

    Buna ziua domnule doctor,

    Ieri am fost la medicul meu stomatolog care mi-a pus o punte dentara, pentru ca langa o masea care mai avea peretiii si s-au introdus pivioti de sticla, aveam o lipsa.
    Azi simt o durere moderata doar in momentul in care mestec sau apas pe maseaua care are pivot.
    Este normala durerea la asa un timp scurt de la interventie?
    Va multumesc

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 25, 2015 9:02 am

      Nu prea. Tratamentul de canal s-a facut corect?

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. Varza says:
        martie 12, 2015 7:45 am

        Doctore esti praf. Normal k doare un pic dupa lucrare. Aburesti lumea pe aici cu marele tau articol de kkt. Auzi la el k nu se foloseste antibiotic niciodata..pai cum altfel tratezi o infectie fraiere?

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          martie 12, 2015 3:37 pm

          Multmesc pentru aprecieri. Pofta buna la ingurgitat medicamente. Sper sa te faci bine! 😉

          Autentifică-te pentru a răspunde
  46. ab says:
    ianuarie 23, 2015 1:56 pm

    Am o problema majora ce imi da multe batai de cap.In urma cu 3ani am mers la stomatolog pentru niste plombe. Dr.mi-a facut o serie de tratamente la maselele 15 si 16,a plombat maseaua si apoi a imbracat maselele in portelan. Dupa 3 ani, zilele trecute mi-a aparut pe gingie,in dreptul m 16 o fistula cu puroi. Am facut Radiografie si …..SURPRIZA!…..maseaua 16 infectie si chist, maseaua 15….Depasire cu con de gutaperca pana in sinus.Adica un con de gutaperca pe canal si inca unul in sinus.Am contactat foarte multi doctori…stomatologi si am ajuns la bmf care mi-a spus ca la nr.15 se poate face extractie atat a maselei cat si a chistului….iar conul din sinus si maseaua 16…..poate sa ramana asa.A spus ca sinusul nu este inflamat sau infectat si ca nu are de ce sa opereze sinusul si sa scoata conul…..ca…nu tai un picior daca nu te doare.Totusi….nu sunt prea linistita.Oricand se poate infecta…si atunci pot ajunge la cura radicala de sinus.Am nevoie de parerea dumneavoastra.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 23, 2015 4:29 pm

      Posteaza o radiografie sa vad.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  47. Oana Malinche says:
    ianuarie 22, 2015 6:55 pm

    Buna Seara.am si eu o problema de ceva vreme.Am dureri de maxilar ambele arcade,aceasta problema a aparut dupa 6 luni de la operatia de odontectomie,durerea iradiaza si pe gat,are mai mult caracterul de arsura continua,iar pentru fractiuni de secunda cresc in intensitate apoi se remit.Am si un ct facut rezultatul dupa domnul doctor ca durerea poate sa apara si pe baza de stres ca in ct nu se vede nimic desi eu am dureri groaznice de dinti cu tinitus si senzatie de presiune a fetei.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 22, 2015 8:22 pm

      Poate fi de la tratemtele de canal. Posteaza o radiografie sa vad daca vrei.

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. ab says:
        ianuarie 23, 2015 6:42 pm

        Nu am o radiografie.A ramas la BMF.Am facut atat radiografie,ct cat si panoramica.Maine merg la BMF sa scoata chistul….si maseaua.O sa cer radiografia si o sa o postez.Este bagat mult in sinus acel con,dar….pt.moment….sinusul nu este inflamat.

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          ianuarie 23, 2015 6:43 pm

          E ok, doar ca dupa ce deja interventia e facuta nu stiu cat mai te va ajuta raspunsul meu. 🙂 Bafta maine! Sa fie bine!

          Autentifică-te pentru a răspunde
  48. Dragos Orhideea says:
    ianuarie 21, 2015 8:49 pm

    Buna,as avea si eu o intrebare.de cateva luni am dureri la toti dintii ,simt o presiune mare asupra lor.am luat ketonal,ibuprofen etc dar pe degeaba..durerea tot o simt .am fost la medicul stomatolog ,dar nu gaseste o cauza anume ,am avut cateva carii care s-au plombat ,si am si cateva masele la care s-au facut tratament pe canal .precizez ca maselele de minte imi sunt incluse .care ar putea fii cauza? multumesc anticipat

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 22, 2015 6:27 am

      Tratametul de canal s-a facut asa cum e in articol?

      Autentifică-te pentru a răspunde
  49. Laura says:
    ianuarie 4, 2015 12:15 pm

    Buna ziua! In urma cu doua luni mi s-a efectuat o obturatie de canal cu depasire( relativ mica) la molarul 47. Durerea a disparut cam dupa o luna, dar problema este ca a ramas in urma umflatura. Chiar daca s-a mai retras fata de cum era initial, este inca mare, vizibila, deranjanta… Arata ca o galma pe osul mandibulei sub masea.In toata aceasta perioada am luat antiinflamatoare 3-4zi, folosit comprese cu gheata, dar fara rezultat. Ce pot face in cazul asta? Se va remite de la sine sau e cazul de chiuretaj periapical? Va multumesc!

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      ianuarie 5, 2015 12:58 pm

      Ai citit articolul la care ai lasat comentariul? Depasirile nu sunt ok. Ai nevoie de un tratament corect in primul rand.

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. Laura says:
        ianuarie 5, 2015 3:50 pm

        Da, am citit atat articolul, cat si din literatura de specialitate. Realizez ca nu este ok depasirea, de aceea intrebarea mea era ce pot face ACUM sa scap de inflamatia asta care deformeaza zona? De dezobturat nu se mai poate din cauza cimentului care nu mai permite acest lucru… Deci, expectativa (va trece oare daca nu fac nimic?) sau rezectie/ chiuretaj ( care ma sperie avand in vedere riscul lezarii nervului alveolar inferior)? Nu reusesc sa atasez radiografia… Va multumesc !

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. Laura says:
          ianuarie 20, 2015 11:17 am

          Iar rezolvarea consta in rezectie?.. Va multumesc nespus de mult inca o data, atat pentru timpul acordat, cat si pentru bunavointa!

          Autentifică-te pentru a răspunde
          1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            ianuarie 20, 2015 7:40 pm

            Rezolvarea consta intr-un tratament corespunzator care poate sau nu include si o rezectie.

        2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          ianuarie 8, 2015 1:08 am

          Daca nu se poate dezobtura, atunci rezectie sau extractie. Riscurile depind de priceperea medicului.

          Autentifică-te pentru a răspunde
          1. Laura says:
            ianuarie 19, 2015 9:10 pm

            Imi cer scuze pentru lipsa de claritate a pozei.. http://tinypic.com/usermedia.php?uo=adkBqYNLlts%2B64WdfuDVbYh4l5k2TGxc#.VL1u_yw-_p4
            Ce parere aveti ?

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            ianuarie 20, 2015 9:53 am

            Nu vad nicio problema de nerezolvat.

          3. Laura says:
            ianuarie 16, 2015 3:54 pm

            Legat de dezobturatie, mi s-a spus ca este un ciment/sigilant care nu se va mai putea indeparta in cazul in care ar mai aparea probleme dupa cele doua luni de tratament cu hidroxid de calciu (nu mi s-a spus si denumirea) si acum ca, chiar daca ar fi putut fi dezobturate canalele, oricum nu se mai poate scoate si excesul de pasta din os. Ca solutie, mi s-a propus ori sa stau asa daca nu ma doare (umflata, vizibil?!), intrucat am dezvoltat reactie de corp strain (probabil in doi ani urmeaza granulomul..) ori rezectie. Ok, am zis, hai la rezectie. Am fost refuzata de trei doctori, spunandu-mi-se ca interventia cu siguranta nu va reusi (fara sa se atinga canalul) si chiar daca ar reusi, inflamatia si cheagurile vor apasa oricum pe nerv, lezandu-l. Asa incat, in disperare de cauza, am ajuns la metoda barbara a replantarii, chiar stiu ca voi mai tine molarul doar cativa ani din cauza resorbitiei radiculare externe. Ce sa mai fac? depasirea e de cam 2-3 mm pe fiecare radacina.. exista totusi sansa unui retratament? cum?

          4. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            ianuarie 16, 2015 4:58 pm

            2-3 mm!!! Poti posta o radiografie? Daca se atinge nervul nu e o problema, se fac si repozitionari de nerv, in care se trage de nerv, asa ca… depinde de experienta medicului.

          5. Laura says:
            ianuarie 14, 2015 9:26 am

            Indraznesc sa va mai deranjez cu o intrebare… Intrucat nu mi se poate face rezectia, pot apela in disperarea mea de a-mi pastra maseaua, la varianta extractie/reimplantare? Stiu ca nu se practica dar acum m-am ales si cu o parodontita apicala hiperemica de la acea mica depasire si imi doresc cu orice pret sa salvez molarul… Astept cu nerabdare parerea dvs si va multumesc, din nou, cu recunostinta!

          6. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            ianuarie 15, 2015 12:29 am

            Cum adica nu se poate face rezectie? Orice dinte poate primi rezectie. Nici tratament nu se poae nici rezectie?! M-as mira. Probabil se pot amandoua.

          7. Laura says:
            ianuarie 8, 2015 8:24 am

            Va multumesc mult!

          8. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            ianuarie 8, 2015 11:10 am

            Cu drag!

  50. baciu damian says:
    decembrie 18, 2014 7:30 pm

    buna seara Azi am fost la dentist ma durea o masea avea carie ,mea facut anestezie dupa care a polizat mea bagat o solutie cu vata acolo a lasata un pic si a aruncato dupa care mi-a pus o plomba provizorie ,A spus ca omoara nervul pe cale medicamentoasa fara sa scoata nervul ,a zis ca trebuie sa treaca vreo 10 zile dupa care plomba definitiva ,
    Se poate si asa ? multumim anticipat

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      decembrie 18, 2014 9:04 pm

      Ai citit articolul la care ai lasat comentariul? Ai acolo raspunsul.

      Autentifică-te pentru a răspunde
← Older Comments
Newer Comments →

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie
  • Sfat

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.894
Forumuri
20
Subiecte
5.124
Răspunsuri
2.924
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.