Atunci cand in practica stomatologica se impune realizarea unui tratament de canal, fie ca este vorba de un dinte vital sau este cazul unui retratament pe un dinte cu o infectie preexistenta, radiografia de control post-operatorie este indispensabila. Indiferent de procedeul tehnic ales de medicul stomatolog, de metodologia de obturare a canalelor, si de utilizarea apex-locatoarelor performante, fara o radiografie de control nu putem avea certitudinea corectitudinii tratamentului realizat.
Aceasta verificare nu este complicata. In imaginea de mai jos se poate observa ce dorim sa vedem pe o radiografie de control dupa un tratament endodontic: linii groase, foarte vizibile si compacte care indica obturatiile de canal. Acestea este indicat sa fie pana la varful dintelui, adica pana la constrictia apicala, zona care este semnalata de apex-locator si care sugereaza varful canalului. Obturatiile de canal care nu se termina in acest punct ci mai scurt, se vor reface deoarece nu sigileaza etans canalul, putand favoriza multiplicarea bacteriilor in timp, cu formarea unei infectii in jurul radacinii respective. De asemenea, obturatiile are depasesc constrictia apicala si sunt “mai lungi” se vor reface din alt considerent – acela ca materialul de obturatie care depaseste canalul si ajunge in os, poate fi receptat de organism ca un corp strain determinand o reactie inflamatorie la acel nivel care se traduce tot printr-o infectie la acest nivel.
Tratamente de canal, scos de nerv, devitalizare… la urma urmei… ce se intampla?
Pe scurt, prin aceste tratamentele se doreste, in literatura, dar de asemenea in practica curenta, eliminarea infectiei din interiorul canalului dintelui, sau de a preveni aparitia uneia in os. Ce inseamna o infectie in os? Uneori se observa radiografic la varful radacinii unui dinte, o zona inchisa la culoare, ca o caciulita sau un halou care reprezinta o densitate osoasa scazuta, adica o infectie care a cauzat resorbtie osoasa in jurul dintelui. Aceasta este necesar sa fie tratata sau si mai bine de atat, prevenita. In aceste situatii rolul medicului stomatolog este esential in salvarea si insanatosirea unui dinte cu asemenea probleme.
Daca ai crezut vreodata ca “tras curent” de la care s-a “umflat” un dinte, e cel mai probabil datorita acestei infectii. Daca te doare un dinte la masticatie sau cand lovesti usor in el… motivul este acelasi. Un dinte corect tratat nu se “umfla” si nu doare, si nu prezinta radiografic acea “caciulita” mentionata mai sus.
In concluzie, radiografiile efectuate dupa tratamentele de canal sunt un mijloc esential de verificare a tratamentelor de canal dar nu pot demonstra succesul unui tratament decat in timp. Organismul uman are nevoie de timp ca sa se vindece iar in cazul tesutului osos, vindecarea se observa de abia in 5-6 luni de zile, cand putem aprecia radiografic ca haloul negricios din jurul radacinii nu mai exista si ca a fost inlocuit de tesut osos nou format.
Asadar, controlul radiografic in stomatologie este elementul cheie in diagnosticarea si stabilirea sanatatii dentare.
Citeste mai multe despre tratamentele de canal AICI
Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
[…] Citeste mai multe AICI […]