Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Cum se realizeaza un tratament de canal?

martie 12, 2009 866 de comentarii

Tratamentul de canal sau “scoaterea nervului” se efectueaza atunci cand pulpa dintelui este afectata ireversibil, in majoritatea cazurilor datorita unei carii profunde, sau in vederea prepararii acelui dinte in scop protetic, atunci cand nu putem pastra vitalitatea lui.

Un tratament de canal se realizeaza de obicei intr-o singura sedinta de tratament. In situatiile in care suntem limitati de timp sau avem de-a face cu o patologie care nu permite finalizarea tratamentului, sunt necesare doua sedinte. Nu se recomanda  folosirea de otravuri in scopul devitalizarii dintelui. Anestezia este indispensabila pentru confortul pacientului pe parcursul sedintei de tratament.  La baza succesului unui tratament de canal sta un cumul de factori: o izolare atenta a dintelui de cavitatea bucala si irigarile riguroase cu hipoclorit de sodiu, in paralel cu o preparare mecanica corespunzatoare a canalelor radiculare. Uneori, dupa finalizarea tratamentului endodontic poate aparea o sensibilitate la presiune si un disconfort local pentru cateva zile sau o saptamana. Aceasta senzatie necesita rareori ajutorul unor medicamente antiinflamatoare. Administrate numai la recomandarea medicului stomatolog, ele pot ameliora senzatia dureroasa.

tratament sde canal, scos de nerv dinte

Realizarea unui tratament de canal se bazeaza pe urmatoarele trei aspecte esentiale:

1-Radiografii, inainte de tratament, pentru a vizualiza starea dintelui si morfologia interna a acestuia (numarul radacinilor si a canalelor, prezenta de canale curbe, canale blocate etc.) si cel putin inca una dupa tratament, numita radiografie de control, pentru a verifica tratamentul de canal efectuat (exemplificat in poze).

2-Diga, adica membrana verde (se vede in imagine) izoleaza dintele de mediul bucal. Acest aspect este de o importanta semnificativa pentru a preveni patrunderea solutiilor chimice utilizate  (irigarile cu hipoclorit dureaza minim 30 minute la lungimea de lucru/canal)  in cavitatea orala a pacientului, cu riscul de inghitire si afectare a tractului digestiv (faringe, esofag, stomac). De asemenea, izolarea cu diga impiedica contaminarea dintelui pe care se lucreaza cu bacteriile din saliva sau cu sange.

3-Apex locator, aparatul care ne ajuta sa determinam lungimea exacta a canalelor radiculare si care ne ghideaza in realizarea unei obturatii de canal corespunzatoare, cu o precizie exemplara.

tratament de canal masea

Verificarea ulterioara a corectitudinii obturarii spatiului endodontic pe radiografia de control este extrem de importanta pentru siguranta sanatatii dintelui pe termen lung. In primul rand, este esential ca materialul de obturatie utilizat sa sigileze tridimensional canalul exact pana la constrictia apicala din varful radacinii detectata de apex-locator, nici inainte, nici dupa. Se observa pe imaginea radiografica de mai sus linii albe, groase, de forma conica, care se opresc exact in varful radacinilor. Aceste sunt canalele tratate si obturate apoi cu gutaperca. Daca observam radiografic post-tratament erori de obturare, acestea se vor reface si verifica din nou.

Daca aceste trei lucruri majore sunt indeplinite, avem toate sansele prezentate in literatura de a preveni aparitia unei infectii in os, in jurul radacinii dintelui, sau daca aceasta deja exista, sa o tratam. Astfel, in marea majoritate a cazurilor, se poate evita o abordare chirurgicala (o rezectie apicala) inutila. Evident, existenta doar a acestor trei aspecte nu e suficienta, endodontia fiind o disciplina foarte laborioasa, dar fiindca sunt foarte importante, aceste reguli nu pot fi omise in vederea obtinerii celui mai bun rezultat posibil pentru pacient.

In concluzie, nu se dau antibiotice sau medicamente fara folos, nu se “omoara” nervul cu substante toxice, nu se lasa paste cu antibiotice sau alte medicatii temporare pe canal decat rareori, si nu se lasa dintele (canalul) deschis decat in situatii exceptionale. Marea majoritate a tratamentelor se realizeaza tinand cont de pasii prezentati mai sus.

Merita salvat fiecare dinte, dar nu fiecare dinte poate fi salvat.

Ca sa vezi ce se poate intampla datorita unui tratament de canal care s-a realizat fara a fi respectate indicatiile, citeste AICI

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Posted in Bogdan Fondrea, canal dinte, carie, con de gutaperca, dentist bun timisoara, dinte salvat, endodont, endodontic, endodontie, gutaperca, ma doare un dinte, medicament dinte, nerv masea. nerv dinte, nervi, operatie dinte, plomba, radiografie de control, rezectie apicala, scos de nerv, scot nerv dinte, stomatologie, tratament canal, tratament canal dinti, tratamet de canal
Radiografia de control dupa tratamentul de canal

Autor: dr. Fondrea

Sunt Bogdan Fondrea, medic dentist pasionat de Estetica Dentara, atestat in Implantologie Orala, fondator al Clinicii Dental Design din Timisoara. Pentru mine, stomatologia nu este o simpla meserie, este o pasiune, un scop bine definit care tine de urmarea propriului drum, de atentia indreptata spre pacient. Conform unui scriitor francez, Luc de Clapiers, “Perfectiunea unei pendule nu este de a merge repede, ci regulat”. Cred ca este foarte important sa cautam, in mod constant, sa ne perfectionam, sa facem ceea ce ne place si, foarte important, sa o facem intr-un mod profesionist. Un medic are datoria sa faca tot ce ii sta in putere sa salveze, sa trateze, sa informeze, dar, mai ales, sa previna. La urma urmei, nu clestele scoate dinti si nici antibioticele nu salveaza dinti.

Related Posts

  • Cat costa dantura fixa pe implanturi dentare?

    Nu cred ca exista postare cu cazurile mele despre dinti ficsi pe implanturi dentare care
  • Metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu?

    In stomatologie, de multe ori, dintii cu distructii masive au nevoie sa fie reconstituiti prin
  • Cat costa si cat dureaza implanturile dentare?

    In acest articol vreau sa raspund sutelor de mesaje pe care le primim mereu la
  • Cat costa sa imi pun toti dintii?

    “Cat costa sa imi pun toti dintii?” Intrebarea aceasta am auzit-o de mii de ori,

Comments (866)

← Older Comments
Newer Comments →
  1. E. Anton says:
    decembrie 10, 2014 6:46 pm

    Buna seara dle doctor,
    Va rog daca puteti sa-mi spuneti cum sa procedez in urmatoarea situatie:
    – dupa deschiderea camerei pulpare la maseaua 37, a fost aplicat devitalizant ( Depulpin) cu care am stat 10 zile,
    – dupa cele 10 zile medicul a intrat cu acul pe cele trei canale pentru a le curata. Deoarece ma durea cand intra catre apex, mi s-a pus din nou devitalizant ( depulpin). Cu acesta am stat 4 zile ( desi trebuia sa stau 10 zile), dar, deoarece durerea era f. mare m-am dus la cabinet mai repede. In aceasta zi am facut si obturatia de canal. Aici medicul a impins si cu acul pasta (” ca sa intre bine”).
    – urmatoarea zi deoarece aveam dureri f. mari m-am dus din nou la cabinet si in urma efectuarii radiografiei am observant ca s-a depasit canalul cu pasta catre os ( din aprecierea mea cam 2-3 mm). Medicul a spus ca ” nu-I nimic ptr. ca pasta se resoarbe si sa suport cu calm durerea pana trece apoi peste o saptamana sa puna plomba definitiva”.

    Eu nu cred ca este bine ca s-a depasit canalul cu pasta, ma gandesc ca pe termen lung se poate infecta, etc ( oricum in acest moment nici nu pot sa o ating de durere).
    Va rog respectuos sa-mi dati un sfat cum sa pocedez in continuare.
    Cu stima,
    E. Anton

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      decembrie 10, 2014 9:11 pm

      Ai citit articolul? Daca da, cauta un medic bun. Cat mai repede.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  2. E. Anton says:
    decembrie 10, 2014 6:22 pm

    Buna seara dle doctor,
    Va rog daca puteti sa-mi spuneti cum sa procedez in urmaatoarea situatie:

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      decembrie 10, 2014 9:11 pm

      Care?

      Autentifică-te pentru a răspunde
  3. adrian says:
    decembrie 10, 2014 5:39 pm

    Buna seara ,domnule doctor , acum un an ,am mers la stomatolog pentru a plomba o masea ,mai fusese plombata in trecut.D-na doctor mi-a plombat-o , spunandu-mi ca un canal nu a putut sa-l gaseasca sau ceva de genul deoarece era prea veche plomba.De atunci am numai probleme, in lateral mereu am infectie, in septembrie mi-a refacut-o dar tot degeaba .Zilele acestea m-a durut ingrozitor cu tot cu ureche , am mers la dansa si mi-a zis ca nu are ce sa-mi faca decat extractie.V-am scris deoarece mai vroiam parerea unui specialist, si nu as fi renuntat asa usor la masea intr-ucat se scoate foarte repede dar dupa aceea e mult mai greu.Va multumesc.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      decembrie 10, 2014 9:12 pm

      Cauta un medic bu, cat mai repede. Daca vrei, poti posta o radiografie sa vad cum e.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  4. Alina says:
    decembrie 7, 2014 1:31 pm

    Buna ziua. Am o serie de tratamentele de canal (unele de peste 10 ani) ce nu au fost facute corect dar nu am avut nici un fel de probleme in privinta asta. Intentionez sa port un aparat dentar, ma expun vreunui risc daca nu sunt refacute corect inainte? Va multumesc. Aici radiografia: http://tinypic.com/r/2drxlbn/8

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      decembrie 7, 2014 4:30 pm

      In ce fel nu ai avut probleme? Mie mi se pare ca ai stat cu 10 ani cu osul infectat. Asta mi se pare o problema majora, in niciun caz “nici un fel de probleme”. Inainte de a purta un aparat obligatoriu trebuie rezolvate mai multe probleme. Indiferent ca porti sau nu aparat infectiile trebuie tratate. Citeste: https://drfondrea.ro/2013/03/etapele-dinaintea-unui-tratament-ortodontic/

      Autentifică-te pentru a răspunde
  5. tanya says:
    decembrie 5, 2014 9:51 pm

    Doomnule doctor îmi puteri spune din ce cauza si ce sa fac ca ma doare măseaua adica radacina din care s curatit canalul si a scos nervul, ma doare tare deacuma 2 zile dupa ce a facut asta. Si dupa ce a facut m-a trimis sa fac radiografie si a spus ca s-a primit super si m-a programat peste o săptămână sa termine mai departe… Am impresia ca dintele sau gingia nu accepta radacina “falsa” si parca amus amu cade jos……

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      decembrie 6, 2014 9:34 am

      Ai citit articolul la care ai facut postarea? Asa s-a lucrat?

      Autentifică-te pentru a răspunde
  6. Diana says:
    decembrie 3, 2014 7:33 pm

    Ah si inca o chestie domnule doctor … Care ar explicatia in cazul anesteziei care nu prinde ? Cafea si alcool nu consum decat fumez dar nu cred ca asta are vina . Nu imi prinde anestezia nici dupa trei carpule …

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      decembrie 3, 2014 7:46 pm

      Cafeaua nu are importanta, fumatul nu are importanta. Ce conteaza e ca anestezia sa fie facuta corect.

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. Diana says:
        decembrie 3, 2014 7:53 pm

        Deci inseamna ca locul de electie nu a fost ales cu precizie mai exact m-a ciuruit de pomana . Si vreau sa va zic ca in bandibula unde mi-a injectat atatea carpule mi s-a facut o galma un guguloi asa pe care il simt la palpare

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. Diana says:
          decembrie 3, 2014 8:10 pm

          Asa e odata scos nimic nu mai este la fel . Va multumesc din suflet , cu siguranta voi cauta alt medic care sa efectueze corect tratamentul de canal . O seara buna va doresc !

          Autentifică-te pentru a răspunde
          1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            decembrie 3, 2014 8:23 pm

            Multa sanatate iti doresc si sa fie bine!

        2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          decembrie 3, 2014 7:54 pm

          Cam asa e.

          Autentifică-te pentru a răspunde
          1. Diana says:
            decembrie 3, 2014 7:55 pm

            Si mi-a zis nepasatoare eh pui niste gheata si trece . Dumneavoastra ce ziceti extractia ar fi o solutie ?

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            decembrie 3, 2014 7:56 pm

            Ai probabil nevoie de un tratament de canal facut corect. Extractia se poate face oricand. Doar ca un dinte natural nu vei mai avea.

  7. Diana says:
    decembrie 3, 2014 7:30 pm

    L-am citit cap coada . Dar sunt grea de cap . Ma doare ingrozitor . Credeti ca nu a scos tot nervul ? Trebuie aplicata o substanta anume ? Cand calc pe el doar ingrozitor

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      decembrie 3, 2014 7:46 pm

      Pai daca l-ai citit ai vazut ca nu se pun medicamente, nu se iau antibiotice, nervul nu se omoara. Nu este nicio substanta anume, ci doar ce am scris in articol. Asta e tot. Dar, trebuie realizat corect.

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. Diana says:
        decembrie 3, 2014 7:50 pm

        Daca erati mai aproape veneam la dvs la cabinet dar sunt 600 km distanta intre noi … Stiti cum doare ? Ingrozitor . Eugenolul ala defapt ce e ca dintele meu nu il suporta .
        Mi-e sa nu fie o infectie la os ceva ca prea doare . La dintele 35 eu am gasit doar un canal …

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          decembrie 3, 2014 7:52 pm

          Inteleg…

          Autentifică-te pentru a răspunde
  8. Diana says:
    decembrie 3, 2014 7:01 pm

    Buna seara domnule doctor . Am o mare problema . Mi s-a scos nervul la dintele 35 (jos pe partea dreapta ) si mi-a pus plomba definitiva si a inceput sa doara ca naiba dupa 2-3 luni de la asta . Apoi a specificat ca durerea ar fi de la maseaua din spate 36 care ar fi cariata . A curatat caria de la cea din spate a scos nervul iar cea din spate tot doare exagerat . Am luat augmentin si profenid 10 zile dar fara folos . A scos pasta de pe canal la 35 si a facut spalaturi cu apa oxigenata si cloramina dar tot doare . A pus ceva de ucidere a nervului si a pus pansament provizoriu . Pe care nu l-am suportat si mi-a zis sa il scot . L-am scos si nu a mai durut . Ieri mi-a pus eugenol pe vata si a inchistat-o acolo pe un pansament provizoriu iar in seara asta l-am scos fiindca nu am mai rezistat . E o durere surda simt ca mai bine il scoate decat sa mai suport durerea asta !

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      decembrie 3, 2014 7:12 pm

      Ai citit articolul la care ai lasat comentariul?

      Autentifică-te pentru a răspunde
  9. tany says:
    noiembrie 28, 2014 12:07 pm

    buna, puteti sa-mi spuneti cat timp trebuie sa treaca dupa ce mi-a pus un medicament ca sa omoare nervul ca mai apoi sa puna plomba,,,? e normal daca peste o saptamana…asa mi-a programat sedinta urmatoare,, si daca peste atata timp medicamentul o sa omoare nervul o sa ma doara cand o sa-l scoata? ca imi pune anestezie dar oricum ma doare,,,

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      noiembrie 29, 2014 7:54 am

      Ai citit articolul la care ai lasat postarea? Ai aici toate raspunsurile.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  10. Lola says:
    noiembrie 26, 2014 9:58 am

    Buna ziua, puteti sa-mi spuneti va rog daca tratamentul de canal s-a realizat corect? Aici e radiografia inainte: http://i58.tinypic.com/b64k7o.jpg
    si dupa: http://i58.tinypic.com/2mht1mw.jpg

    Am ramas cu o sensibilitate (ca si cum dintele ar iesi din radacina), atunci cind maninc,cind imping dintele cu limba sau cind folosesc dusul bucal.
    Nu e dureros, dar e deranjant, si nu pare sa se reduca desi a trecut cam o luna de la interventie.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      noiembrie 26, 2014 6:20 pm

      Nu e ok. Ai citit articolul la care ai lasat comentariul?

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. lola says:
        noiembrie 26, 2014 7:22 pm

        am citit articolul si comentariile. dar tot nu sunt sigura cum sa interpretez radiografia – de ce nu e ok. nu a ajuns la virf?
        medicul a folosit apex locator, au fost 3 sedinte. a vazut si radiografia de dupa si a zis ca e ok….
        orice input suplimentar m-ar ajuta foarte mult.
        va multumesc.

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          noiembrie 26, 2014 7:30 pm

          Referitor la tratamentul de canal, da… nu a ajuns la varf.

          Autentifică-te pentru a răspunde
          1. Lola says:
            noiembrie 27, 2014 3:43 pm

            Multumesc mult!

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            noiembrie 27, 2014 4:44 pm

            Cu drag!

  11. lili says:
    noiembrie 25, 2014 11:32 am

    d-l doctor , am o a intrebare . se poate aduce cu ajutorul aparatului dentar o masea de minte langa primul molar , ca sa nu mai fiu nevoita sa imi scot maseaua de minte si apoi sa imi pun implant in locul molarului al 2?

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      noiembrie 25, 2014 9:58 pm

      Teorietic da, practic poate dar ca trebuie luate in calcul toate detaliile cu avantaje si dezavantaze iar uneori drumul asta nu e cel mai bun.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  12. lili says:
    noiembrie 24, 2014 9:44 pm

    d_l doctor tin sa precizez ca maseaua aia obturata nu ma mai doare . m-a durut o saptamana si atat ( acu ma doare cea de minte . am vazut si eu ca e depasita radacina
    .1- asta ce ar insemna ?
    2-si de ce inca ma doare cand mananc ceva mai tare ( nu foarte tare ) maseaua de langa cea obturata ?
    3- Maseaua de minte din stanga , presupun ca are carie usoara care nu a ajuns la nerv dar de ce ma doare de cateva zile ?
    <a href="http://tinypic.com?ref=jsh9wy&quot;

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      noiembrie 24, 2014 9:50 pm

      Nu vad radiografia, mai incarc-o o data te rog!

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. lili says:
        noiembrie 25, 2014 5:22 am

        http://tinypic.com/usermedia.php?uo=adkBqYNLltvvihyqDtghDYh4l5k2TGxc#.VHQR8_msXaA

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          noiembrie 25, 2014 9:55 pm

          Am mai vazut radiografia. Am raspuns deja.

          Autentifică-te pentru a răspunde
  13. luk says:
    noiembrie 21, 2014 9:48 am

    Pe CBCT se poate vedea daca un tratament de canal radicular s-a facut pana la apex ?
    Nu se poate ca foramen locatorul sa indice gresit lungimea de lucru si tratamentul sa nu fi fost facut chiar pana in varful apexului ?
    Ce se intampla daca se trece de apex ?
    Se ajunge in os , si osul se va inflama ?
    -link editat-

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      noiembrie 21, 2014 7:32 pm

      Se poate vedea. Nu indica gresit decat daca este folosit gresit.
      Daca trece de apex sunt sanse maxime ca osul sa se infecteze.

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. luk says:
        noiembrie 22, 2014 8:25 pm

        Dupa ce mi s-a facut retratament de canal , la radiografia de dupa tratament , medicul zicea ca el a facut tratamentul pana in apex , pana in capat , dar nu intelege de ce pe radiografie se vedea ca si cum n-ar fi mers pana in capat . Medicul a zis ca varful radacinii ii indoit , dar radiografia fiind in 2D si nu 3D ca si CBCT-ul , nu se poate distinge in ce directie ii indoit varful radacinii . Cum se poate vedea mai bine pana unde s-a facut tratamentul de canal ? Pe CBCT sau pe radiografie ? Va multumesc

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          noiembrie 22, 2014 10:01 pm

          Daca nu pare pana in capat si mai e cam 0,5 mm ar putea fi ok, daca e mai mult nu e ok. Pe CBCT se vede perfect, dar radiografia e in 99,99% din cazuri edificatoare. M-as mira sa fi fi tu exceptia. 🙂 Deci probabil ca daca pare ca nu e pana in capat… nu e pana in capat. Explicatia cea mai simpla in majoritatea cazurilor este cea adevarata.

          Autentifică-te pentru a răspunde
          1. luk says:
            noiembrie 24, 2014 8:46 pm

            Dar parodontita apicala se vede pe film ? Fiindca mie nu mi se pare o zona foarte neagra in jurul apexului . Sau gresesc ?
            Dar dupa cum v-am zis, simt o jena la percutie, si la masticatie . In rest nu ma doare .

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            noiembrie 24, 2014 8:48 pm

            🙂

          3. luk says:
            noiembrie 24, 2014 7:57 pm

            De asta va ziceam la inceput ca s-a mirat medicul cand a vazut radiografiile astea de control de dupa tratament , fiindca nu-i venea sa creada ce vede pe radiografii . Tot zicea mirat : “m-am dus pana in capat”
            Si eu am auzit semnalul sonor al apex locatorului ( foramen locator )
            Nu inteleg de unde vine eroarea ?
            Nu se poate ca constrictia apicala sa fie blocata, sau canalul ?
            Fiindca am mai citit cazuri din astea, ca nu s-a mai putut inainta .
            La percutie, lovitura pe dinte, simt o jena , dintele e mult mai sensibil ca restu dintilor .

          4. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            noiembrie 24, 2014 8:00 pm

            E scurt, 100%sigur. Nu e nicio chesttie, doar e scurt. Eroarea de masurare poate sa vina de la: canal umed, canal lateral, con indoit, con prea gros, con cu conicitate prea mare, nesiguranta medicului, aparatura defectuasa, tehnica de masurare defectuasa. Orice ar fi si oricate unghiuri cauti, raspunsul e acelasi. 🙂

          5. luk says:
            noiembrie 24, 2014 7:49 pm

            http://imagizer.imageshack.us/a/img746/4341/KNc7jH.png

            Acelasi 3-5 dar dintr-o alta pozitie a tubului radiografic .

          6. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            noiembrie 24, 2014 7:55 pm

            Alta pozitie, acelasi raspuns.

          7. luk says:
            noiembrie 24, 2014 7:35 pm

            http://imagizer.imageshack.us/a/img538/3981/QwszpQ.png

            Mai sus se poate vedea radiografia de la 3-5 .
            Va multumesc anticipat .

          8. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            noiembrie 24, 2014 7:40 pm

            E scurt, adica incomplet, adica trebuie refacut.

          9. luk says:
            noiembrie 24, 2014 2:29 pm

            Pot sa va trimit radiografia de la 3-5 sa va uitati peste ea sa-mi ziceti ce parere aveti despre tratamentul endo ? Va multumesc

          10. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            noiembrie 24, 2014 7:25 pm

            Poisteaz-o aici si ma uit.

          11. luk says:
            noiembrie 23, 2014 7:17 pm

            Va multumesc inca odata D-le Doctor .
            Conteaza foarte mult sa poti afla raspunsui la unele intrebari de specialitate, si D-voastra mi le-ati oferit .
            Imi dau curaj de a reusi cu tratament endo, si de a evita “cutit”-ul .
            Chiar si un dinte conteaza sa-l poti salva, fie el chiar si 3-5 .

          12. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            noiembrie 23, 2014 7:39 pm

            Cu drag! Succes! 😉

          13. luk says:
            noiembrie 23, 2014 3:57 pm

            Sint de acord 100% cu D-voastra . Doar ca , daca, si din pacate de multe ori ii SI un daca : medicul a realizat o obturatie cu depasire cu gutaperca , mai sint sanse de retratament de canal ? Sau ii imperios necesar o rezectie ? Si fara rezectie, DIN PACATE , nu se mai poate salva dintele .
            Ce inseamna asta in mod practic ? Simplu :
            Medicul a facut mai mult rau decat bine .( cel putin asa vad eu lucrurile, ca si nespecialist ) . Adica “m-a condamnat” la un tratament chirurgical .
            S-ar putea sa gresesc, si atunci “mea culpa” , si sincer mi-ar placea sa gresesc, atat in cazul meu, cat si in cazul altor pacienti in situatii asemanatoare , dar daca nu , doar microchirurgia va mai scapa dintele respectiv sa ramana pe arcada .
            Si eu as alege intotdeauna tratamentul minim invaziv . Fara doar si poate . Chiar in ciuda unui efort financiar marit , sau unui timp de tratament mai lung ( mai multe sedinte ) .
            Norocul face parte din viata , desi in domeniul medical ar trebui minimizata spre 0 componenta de loterie .
            Daca ai noroc sa ajungi pe mana unui medic , cu viziuni de conservare , de challenge, perseverent si priceput , atunci poti sa-ti salvezi dintele cu un (re)tratament endo ( de spatiu endodontic )
            Pe de alta parte, daca ajungi pe mana unui medic ( si nu esti informat ca pacient ) superficial, care cauta rezultate rapide si imediate , indiferent de planul de tratament , in mod sigur te impinge la “cutit”.
            La asta m-am referit cand vorbeam de noroc : sa ajungi pe mana unui medic , care sa-si trateze pacientii in acelasi fel in care si-ar trata propria persoana , fara a tine cont de alte considerente mai mult sau mai putin obiective ( gen : procentul de reusita a tratamentului , timpul alocat tratamentului, costurile materiale etc )
            Ii foarte usor sa-i zici unui pacient : ai nevoie de o rezectie apicala, si ai rezolvat problema, dara a te mai gandi cum sa stabilesti lungimea de lucru al canalului radicular , sa irigi canalul , sa-l usuci, sa-l obturezi etans , sa faci lucrurile la perfectie, nici prea scurt, nici sa nu treci de apex etc )

          14. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            noiembrie 23, 2014 4:07 pm

            Depinde de ca caz la caz. Uneori se poate reusi ca prin tratament de canal sa se indeparteze gutaperca in depasire. In cele mai multe cazuri se reuseste daca se procedeaza corect si nu sunt complicatii. In aceste cazuri totul va fi ok doar cu un “simplu” tratament de canal. Daca nu se reuseste (de catre un medic priceput) atunci si doar atunci as recurge la o rezectie (dupa macar 3 -6 luni de observatie). Asadar nu as merge spre zezectie decat ca ultima solutie.

          15. luk says:
            noiembrie 23, 2014 11:25 am

            Daca a facut obturatie cu depasire cu gutaperca, doar rezectia apicala poate fi salvarea . Doar apexul poate inflamat ? Adica treimea apicala ? Daca e mai mult de 1/3 apicala, atunci nici rezectia nu mai ajuta ? Nu se poate ca inflamatia sa fie in alta parte a dintelui, si nu la apex ? Adica daca se face rezectia apicala, va disparea disconfortul de la masticatie ?
            Sau nimic nu-i 100% sigur ?
            In cazul obturatiei cu depasire cu gutaperca, nu se mai poate face retratament endodontic nechirurgical ? Ce dezavantaje are rezectia apicala fata de tratament endo ? Adica ce efecte secundare poate avea o rezectie apicala ? Si in cazul unei rezectii apicala, mai poate aparea recidiva in timp ?
            In principiu, se duce o “lupta” intre endodont si chirurg OMF, si depinde ce noroc ai, ca si pacient, adica daca ajungi la un medic care prefera perseverenta in tratament endo, sau unul care vrea sa rezolva cazul rapid si simplu printr-o rezectie apicala .

          16. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            noiembrie 23, 2014 1:40 pm

            Ai scris foarte bine: daca ai noroc ca pacient. Drept urmare “lupta” nu este intre tratament de canal sau rezectie ci intre cine face aceste manopere si cat de bine sunt facute. Asa ca daca vorbim de doi medici foarte buni, care stiu exact ce fac, eu as alege intotdeauna retratamentul de canal si nu rezectia. De ce? Pentru ca e minim invaziv. 🙂

          17. luk says:
            noiembrie 23, 2014 11:00 am

            Va multumesc foarte multe pentru raspunsurile oferite .

          18. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            noiembrie 23, 2014 11:00 am

            Cu drag!

          19. luk says:
            noiembrie 22, 2014 10:39 pm

            Daca tratamentul de canal s-a facut Joi ( 20 Noiembrie ) , si s-a facut obturatia cu depasire laterala sau apicala , cu pasta ( sealer ) si con de gutta percha , si mi-a zis medicul sa iau antiimflamator Nurofen , depasirea de obturatie mai apare ( se vede ) pe o viitoare radiografie ( 24 Noiembrie ) ? Fiindca medicul mi-a zis ca a mers pana in capatul canalului , dar mi-a zis sa iau antiimflamator fiindca a intrat putin in os . Radiografia de dupa tratamentul de canal n-o am , fiindca nu mi-a dat-o .

          20. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            noiembrie 23, 2014 9:37 am

            Da, se va vedea depasirea cu gutaperca si la alte radiografii, sealerul daca e resorbabil nu se va vedea. Daca e depasit cu gutaperca trebuie reintervenit cat mai curand.

  14. cosmin says:
    noiembrie 18, 2014 9:37 pm

    Va salut domnule doctor exact cum ati spusin articol asa mi s a tratat si mie o masea exact la fel cu pivot din fibra.si are 1luna de zile si tot ma doare cand mananc si beau apa rece si uneori noaptea.Va rog din suflet sa mi spuneti e normal sa doara si acum dupa o luna .?Multumesc.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      noiembrie 18, 2014 9:54 pm

      Daca doare la rece nu e acel dinte, daca totusi e acel dine, tratamentul nu e ok. Nu e normal deloc.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  15. oana says:
    noiembrie 5, 2014 6:10 pm

    Astazi mi-am plombat o maseaiar dupa plombare mi-au aparut dureri de masea dar ma durea gingia obrazul (am intepaturi)ma inteapa osul de langa ureche tampla si gatul …sunt normale aceste simptome, nu mai am nerv la ea a mai fost trata odata.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      noiembrie 6, 2014 3:12 pm

      Tratametul s-a facut asa ca in articol?

      Autentifică-te pentru a răspunde
  16. oana says:
    noiembrie 5, 2014 6:05 pm

    Buna seara!
    Domnul doctor am si eu o problema astazi mi-am plombat maseaua definitiv si la 30 mn mi-a aparut o durere ciudata , adiica ma Iteapa obrazul ma doare gingia si imi da pulsati inclusiv am dureri la tampla si osul de langa ureche se lasa durerea si pe gat …sunt normale aceste simptome si dureri ..acum au trecut 9 ore de la plimbare si ma doare si mai tare!

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      noiembrie 6, 2014 3:13 pm

      Am raspuns deja 🙂

      Autentifică-te pentru a răspunde
  17. Andrada says:
    octombrie 4, 2014 7:16 am

    A

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      octombrie 4, 2014 7:49 am

      A?

      Autentifică-te pentru a răspunde
  18. Andrada says:
    octombrie 4, 2014 7:15 am

    Buna ziua domnul doctor. Am si eu o problema. Acum 4 luni mi s- a scos nervul la o masea. Problema nu este asta. Durerea a reinceput. Ma doare cand mestec, cand ma ating la ea… Ce se intampla?

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      octombrie 4, 2014 7:49 am

      Ai citit articolul la care ai lasat comentariul? Ai acolo raspunsurile. 😉

      Autentifică-te pentru a răspunde
  19. Anca says:
    septembrie 25, 2014 9:39 pm

    .

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 26, 2014 8:44 am

      ?

      Autentifică-te pentru a răspunde
  20. Alina says:
    septembrie 25, 2014 1:54 am

    Buna ziua,
    Va rog din suflet nu mai suport durerea pe care o resimt in urma scoaterii nervului. Ieri s-a intamplat acest lucru, iar acum efectiv nu pot sa imi stapanesc lacrimile de durere. Nu pot manca, nu pot vorbi, nu pot dormi. E normal asa ceva? Pt. Obturatie sunt programata tocmai luni, dar eu nu mai pot jur. Ce e de facut in acest caz? E normal ce mi se intampla? Multumesc mult!!!

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 25, 2014 5:06 am

      Ai citit articolul?
      Fa o radiografie si posteaz-o sa o vad. Nu suna bine ce spui. Pana atunci ia Nurofen.

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. ALINA says:
        decembrie 16, 2014 12:07 pm

        Buna ziua!, am o masea plombata de 3 ani, nervul nu a fost scos, dar acum ma deranjeaza cand consum ceva rece, cald cand mananc si calc pe ea simt o durere surda in continuu.
        Am fost la stomatologie si mi-a scos o masea de minte din stanga sus pe motiv ca durerea ar fi din cauza acesteia si este pacat sa stricam plomba veche daca maseaua nu are carie si mi-a facut o desensibilizare. Ulterior durerea nu a cedat am crezut ca este de la maseaua scoasa , dar dupa o saptamana simt aceeasi durere si sensibilitate la maseaua cu plomba.
        Ce sa fac , un sfat va rog.
        Va multumesc !
        ps; NU AM FACUT RADIOGRAFIE

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          decembrie 16, 2014 7:40 pm

          Un sfat: radiografie si un medic bun!

          Autentifică-te pentru a răspunde
          1. sebastian says:
            decembrie 18, 2014 1:46 pm

            dupa ce se pune plomba de canal dintele mai poate sa doara?pentru ca medicul la care am fost dupa ce mi-a pus plomba de canal a zis ca e posibil sa ma doara sa pun ceva cald la obraz si sa iau antiinflamatoare.as dori si eu o lamurire.va multumesc anticipat

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            decembrie 18, 2014 9:04 pm

            Ai citit articolul la care ai lasat comentariul? Sunt sigur ca te poate ajuta.

  21. Mailat Andrei Cristian says:
    septembrie 24, 2014 6:23 pm

    Buna ziua.As avea o intrebare, daca se poate.
    Acum cateva zile, mai exact vineri am fost la cea dea doua sedinta a tratamentului endodontic la o masea. Astazi este miercuri si ma doare aceasta masea.Nu sunt dureri foarte mari… mai precis sunt foarte suportabile(ca niste intepaturi de scurta durata.. dupa care dispar iar apoi reapar).Precizez ca nu apar in urma mestecatiei sau ceva de genul.Ma cam doare si seara.. dar dupa 15–20 de minute imi trece durerea.
    Am citit pe net ca este posibil ca medicul sa nu fi curatat bine canalele. in acest caz trebuind sa se refaca tratamentul.Precizez ca nu mi s-a facut o radiografie dupa.
    Precizez ca inainte de finalizarea tratamentului endodontic la una dintre masele am mai facut un tratament endodontic la una dintre masele .la aceea masea nu am simtit deloc dureri si nici in prezent nu simt

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 25, 2014 5:08 am

      Depinde… Ai citit articolul?
      Posteaza, daca vrei, sa vad o radiografie cu situatia se acum.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  22. Ionela says:
    septembrie 17, 2014 9:24 am

    Buna ziua. Luni am fost pentru proba finala de dentina , luni seara urmand a fi gata coronita din ceramica.M-am prezentat luni seara la cabinet, iar doctorita mi-a cimentat-o provizoriu(nu stiu din ce motive, doar ca asa ar fi mai bine din spusele ei).Maine ar trebui sa merg sa mi-o cimentez definitiv, problema este ca ‘coronita este foarte fixa, nu se misca deloc(ca in cazul coronitei provizorii). intrebarea este: nu vor fi probleme maine inindepartarea acesteia?Se poate folosi vreo solutie pentu dizolvarea cimentului?Sau cum se va proceda?Este posibil ca incercarea de a indeparta sa fie defectuoasa si sa apara ”ciobiri”/sa ramana resturi de ciment provizoriu ce nu poate fi indepartat?O sa doara?Multumesc….

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 17, 2014 2:11 pm

      Se da jos fie cu un ciocanel fie cu un cleste. Posibil sa se ciobeasca. Dar cu atentie va fi ok.

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. Ionela says:
        septembrie 17, 2014 2:37 pm

        Multumesc.Sper sa fie ok, sa nu se ciobeasca. Pe urma va trebui trimisa iarasi la tehnician si o sa mai dureze cateva zile. Deja ne-am lungit cu aproape 2 luni la dintele respectiv.Doamne ajuta!

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          septembrie 17, 2014 6:21 pm

          Sper sa fie ok.

          Autentifică-te pentru a răspunde
          1. Ionela says:
            septembrie 18, 2014 12:11 pm

            Am fost astazi pana la urma.Totul a decurs foarte bine. A trebuit sa traga un pic de dinte, fara cleste, doar cu degetele, vreo 2 minute..dar a iesit pana la urma, in forma lui perfecta. Iupiiii

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            septembrie 18, 2014 12:11 pm

            🙂

    2. Ionela says:
      septembrie 17, 2014 9:25 am

      Trebuia sa pun la sectiunea intreaba-ma..Imi cer scuze

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
        septembrie 17, 2014 2:11 pm

        E ok

        Autentifică-te pentru a răspunde
  23. Elena says:
    septembrie 2, 2014 6:15 pm

    Buna seara. In primul rand vreau sa va felicit pentru tot ceea ce faceti aici, pe blog.
    As avea si eu nevoie de niste sfaturi/lamuriri/intrebari. In urma cu 2 sapt am fost la stomatolog pentru a-mi reinnoi o plomba la incisivul central. Se formase deja o carie sub plomba care era prea profunda, asa ca s-a preferat folosirea unei coronite. Mi-a fost scos nervul, din spusele doctoritei mi s-a facut si un tratament de canal(dar am citit pe blogul d-voastra la sectiunea respectiva si am incercat sa imi dau seama daca s-a urmarit protocolul, dar din radiografie eu nu vad nimic). De ce am eu nevoie de dumneavoastra, de sfatul dumneavoastra: dupa cum se vede, este cam dezastru in cavitatea mea bucala, am avut probleme cu dintii inca de mica, au fost plombati-replombati si tot asa. Acum nu stiu ce sa mai fac, nu stiu care este situatia lor, infectii..Doctorita nici macar nu mi-a recomandat o radiografie, mi-a dat ‘trimitere’ abia dupa insistentele mele. Eu as vrea sa va intreb daca se mai poate face si cu cei 3 molari primari/secundari din dreapta jos, sau trebuie neaparat extrasi(iar in acest caz ce se mai poate face)?
    De fapt rugamintea mea cea mare este daca imi puteti spune ce vedeti pe toata radiografia, la toti dintii, ce se poate repara. Am 24 de ani si vreau sa am si eu o gura sanatoasa..sa pot zambi si eu cu gura la urechi fara a mai fi jenata si sa tin tot timpul mana la gura. Va multumesc mult si as aprecia orice raspuns:fie el critica, sfat, orice..

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. Elena says:
      septembrie 2, 2014 6:22 pm

      Si radiografia:http://tinypic.com/view.php?pic=246qhi9&s=8#.VAYJfsV_tSF
      🙁

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. Elena says:
        septembrie 17, 2014 2:47 pm

        Revin dupa ceva timp. Mentionez ca mi-am schimbat doctorita. Am mers cu aceea radiografie tocmai pentru a pune in balanta ce raspunsuri am primit din ambele parti.Problema este aceeasi: nici medicul actual nu observa nicio carie in partea de jos…Sunt debusolata total…Imi puteti spune exact, la ce dinti observati dumneavoastra cariile in partea de jos pentru a le putea comunica diseara si doctorului. Sa ii zic, de exemplu la dintele x ce este cu pata respectiva. Nu mai stiu ce sa fac..Cum sa fac. Va rog sa ma ajutati…

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          septembrie 18, 2014 11:58 am

          Ce sa zic… Imi pare rau, cauta un medic care stie sa citeasca o radiografie. Uite, de exeplu, dintele ala (masea) din partea dreapta (unde nu sunt resturile radiculare), cel care e inclinat… are doua pete negre, de-o parte si de alta… alea ce sunt?

          Autentifică-te pentru a răspunde
          1. Elena says:
            septembrie 18, 2014 12:21 pm

            Asta am intrebat si eu..dar din pacate, cred ca simtindu-se cu ‘musca pe caciula’ nu a mai dat niciun raspuns. Sau putea sa isi recunoasca greseala si sa refaca plomba..O plateam, doar sa imi faca bine(acum ma refer la primul medic). Off.. de ce nu sunteti din Iasi…:(

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            septembrie 18, 2014 12:25 pm

            Uite: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151039147139446&set=a.10150606731949446.408603.820764445&type=3&theater

          3. Elena says:
            septembrie 18, 2014 12:14 pm

            Mi-a spus ca sunt doar niste spatii acolo..spatii pe care, in momentul in care a fost pusa plomba, nu au fost umplute cum trebuie..acum nu mai stiu ce sa cred.O sa mai incerc si alt medic, macar sa merg cu radiografia sa vad ce spune..off

          4. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            septembrie 18, 2014 12:16 pm

            Spatii?! :))) Daca nu ar fi tragic, ar fi comic. Si ce e acolo? Aer?! Sau e vid? Sau apa? Sau ce e in spatiu acela?! Si, chiar daca ar fi “spatii” ele asa trebuie sa ramana?? 🙁 Sunt sterile si fac parte din obturatie? 🙁

          5. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            septembrie 18, 2014 12:17 pm

            Cauta un medic bun inainte sa te umplii de “spatii”.

      2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
        septembrie 2, 2014 6:28 pm

        Molarii sunt doar resturi de radacinince trebuie extrase. Sunt carii in rest, multe ce trebuie rezolvate…. Iti recomand sa mergi la un medic ce sa te trateze in totalitate, ideal o clinica cu mai multe specializari. Nu prea ajunge sa rezolvi cate o cariuta.

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. Elena says:
          septembrie 2, 2014 6:32 pm

          In partea de jos mi-am rezolvat toate cariile. In 5 sedinte s-a intamplat totul!Si dintele de langa incisivul central stanga. Sa inteleg ca mi s-a facut pana acum o treaba de mantuiala? Imi puteti spune exact unde se vad cariile?Ce mi s-a facut in cele 5 sedinte?Ca tot mi-a pilit, plombat…dar de fapt nu s-a rezolvat nimic?

          Autentifică-te pentru a răspunde
          1. Elena says:
            septembrie 2, 2014 7:49 pm

            O intrebare mai am va rog : e posibil ca doctorita sa imi fi pus doar un tratament provizoriu/un medicament pentru ca ea pleca in concediu si sa nu imi lase canalul descoperit?Ea mi-a explicat in momentul in care mi-a dat jos fosta plomba si cand a inceput sa dea cu freza pe acolo, ca nu curgea nici sange si probabil din cauza cariei profunde mi-a distrus si nervul.Ce nu inteleg eu este ce facea cu acele ace: scotea nervul care era deja mort?Si ce tratement este posibil sa imi fi pus, daca gutaperca nu era!Poate urmeaza tratamentul de canal cu acele ‘ace de chibrit’ abia cand se intoarce din concediu.Ma puteti lamuri?Si imi cer scuze daca nu am fost explicita dar nu ma pricep in ale medicinii deloc.Va multumesc!!!

            P.S. : o sa rog sa mi se dea plombele jos si sa imi curete si cariile ce se vad pe radiografie in interior (ea nici macar nu mi-a cerut radiografie inainte de inceperea lucrarii)

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            septembrie 3, 2014 6:43 pm

            E posibil sa nu fi terminat tratamentul de canal… Nu stiu.

          3. Elena says:
            septembrie 2, 2014 7:22 pm

            Multumesc..Dar acum nu stiu ce sa ii zic doctoritei.pentru ca urmeaza sa merg joi la ea.O sa mai consult si alt medic intre timp.Of

          4. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            septembrie 3, 2014 6:42 pm

            Ar fi bine

          5. Elena says:
            septembrie 2, 2014 6:47 pm

            Observ ca si pe molarul din stanga jos se vad pete negre..chiar daca el a fost curatat si plombat vineri..la fel si urmatorii 5 dinti stanga jos..Deci doctorita a facut o treaba de pomina?

          6. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            septembrie 2, 2014 7:17 pm

            Imi pare rau, nu e calitatea mea sa judec munca altor medici. Eu spun doar ce vad pe radiografie. Ceea ce se vede oe radiografie, corelat cu ceea ce se vede direct duce la un diagnostic. Bazandu-ma pe ce vad pe radiografie sugestia mea ar fi sa te mai vada un medic.

          7. Elena says:
            septembrie 2, 2014 6:40 pm

            Sa inteleg ca nici nu mai sta vorba de coronita definitiva care ar trebui finalizata joi,nu?Si nici nu stiu cat mai posta sta cu mascuta provizorie, cimentul profizoriu cred ca incepe deja sa se ‘dizolve’ pentru ca incepe sa se miste..Ajutoor..Credeam ca am inceput sa imi fac ceva, credeam ca e bine..si acum..o iau de la capat

          8. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            septembrie 2, 2014 6:45 pm

            Ar fi bine sa mai ceri o parere. Cauta o clinica buna si vezi ce ti se zice.

          9. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            septembrie 2, 2014 6:38 pm

            Pe radiografie se vede ceea ce am spus deja. Cariile arata ca niste pete negre la marginea dintilor. Ca sa spun mai mult ar trebui sa vad direct. Recomandarea mea ramane aceeasi.

      3. Elena says:
        septembrie 2, 2014 6:25 pm

        Momentan incisivul despre care am vorbit este pilit, sub tratament(dar nu stiu de care) si sub o mascuta provizorie. Joi ar trebui sa imi vina coronita si sa mi-o cimenteze definitiv. Se poate face lucrarea definitorie in starea in care este dintele acum?

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          septembrie 2, 2014 6:29 pm

          Pe radiografie nu se vede tratat dintele. Citeste articolul la care ai lasat comentariul sa vezi ce e un tratament de canal.

          Autentifică-te pentru a răspunde
    2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 2, 2014 6:21 pm

      Posteaza radiografia si iti raspund.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  24. Cristina says:
    septembrie 1, 2014 1:50 pm

    Buna ziua. Daca am masele, pe care medicul dentist insista sa le scoata(intr-adevar au ramas doar cateva colturi) dar inainte nu m-a pus sa fac nicio radiografie, este posibil sa fie radacinile si sa nu fie necesara apoi un implant cu pivot?Sau cum se procedeaza?Daca fac o radiografie si v-o trimit imi puteti da niste sugestii?Se poate face ceva cu radacinile sanatoase dar maselele sparte total?Multumesc

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 1, 2014 7:30 pm

      Posteaza radiografia aici sa o vad si iti voi raspunde cu siguranta.

      Autentifică-te pentru a răspunde
    2. Cristina says:
      septembrie 1, 2014 1:55 pm

      radacinile bune*

      Autentifică-te pentru a răspunde
  25. Iulia says:
    august 30, 2014 3:54 pm

    Buna,
    Si eu am avut o interventie recenta de genul,la unul dintre incesivii frontali.Pt faptul ca aveam o mica infectie la radacina dintelui,mi-a lasat antibiotic pe canalul initial tratat.E ok sau ar trebui sa imi fac griji?
    Tin sa precizez ca am si o durere lejera dupa interventie..

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      august 31, 2014 8:34 pm

      Cam ce ai citit in articol e ok, uneori unii medici prefera sa mai lase cate ceva pe canale de la o sedinta la alta. Ai citit articolul? S-a respectat protocolul?

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. Iulia says:
        septembrie 2, 2014 9:29 pm

        Da,s-au respectat…oricum durerile am disparut.Foarte putin se simte o jenanta lejera uneori,doar ca umflatura inca nu s-a retras.

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          septembrie 3, 2014 6:44 pm

          Posibil sa fie ok

          Autentifică-te pentru a răspunde
  26. Adriana says:
    august 19, 2014 10:26 pm

    Buna seara,
    Am avut parte de un tratament de canal care a respectat cei trei pasi de mai sus.
    Insa la unul din cele 3 canale a aparut o problema: fiind prea ingust nu s-a putut ajunge pana in varf, desi a incercat mult timp si s-au folosit si solutii pentru a curata canalul.
    Mi s-a zis ca e cimentat si nu se poate ajunge si ca nu voi avea probleme.
    As aprecia daca vi-ati da si dumneavoastra parerea.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      august 20, 2014 4:12 pm

      Cateodata, oricat se incearca, nu se poate. Daca totusi vor fi probleme se poate interveni chirurgical. Citeste:https://drfondrea.ro/2012/07/rezectia-apicala-pe-intelesul-tuturor/

      Autentifică-te pentru a răspunde
  27. alina vataselu says:
    iulie 30, 2014 1:19 pm

    De pe 11 Iulie pina pe 24 Iulie s-a lucrat pe canale la dintii sus fata.din 2 in 2 zile imi schimba fitilele inmuiate intr -o esenta mereu cu nume diferit.probabil a durat asa mult deoarece am avut o mica infectie la radacina in virf.in tot acest timp am luat augumentin ptr 7 zile la 12 ore.pe 24 Iulie m-i s-a opturat canalele iar pe 25 Iulie a fost facuta cimentarea cu noii dinti din portelan cu suport de zirconiu.problema e ca ma doare linga nas cam tare.pulseaza iar dintii au o sensibilitate ciudata.am inceput sa iau sinerdol si ibubrofen ce sa fac? Sa fac o radiografie sa vad daca e infectie? Sau ce alt medicament sa iau?

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. alina vataselu says:
      august 11, 2014 4:45 pm

      http://tinypic.com/?t=postupload
      Buna seara domnu dr. Ma scuzati ca insist dar va rog din suflet sa -mi spuneti si mie opinia dumneavoastra dupa ce vedeti radiografia atasata. Vreau doar sa stiu daca e bine lucrat sau daca trebuiesc iara opturate canalele. Imi este foarte frica deoarece s-a facut deja cimentarea. Asta ar insemna sa-i dea jos si sa faca totul de la capat. Va multumesc mult de tot pentru timpul acordat.

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
        august 11, 2014 5:04 pm

        Nu apare poza. Trebuie incarcata postat link-ul.

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. alina vataselu says:
          august 11, 2014 7:45 pm

          Buna seara. Aparent ceva e in neregula de nu pot posta linkul.Am indraznit si am trimis radiografia pe e-mailul dvs. Office@dentaldesign.ro
          Mii de multumiri si sper sa primesc vesti bune de la dumneavoastra.

          Autentifică-te pentru a răspunde
          1. alina vataselu says:
            august 11, 2014 7:59 pm

            Am sa verific chiar acum. Multumesc!!!!

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            august 11, 2014 8:47 pm

            Nu arata rau. Daca s-a respectat protocolul din articol si nu sunt canale laterale sau canale ce nu au fost preparate atunci pare bine. Doar pe radiografie altceva nu se vede.

          3. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            august 11, 2014 7:55 pm

            Adresa de mail e cu “o” mic nu “O” mare. Deci office@dentaldesign.ro

    2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      iulie 30, 2014 7:16 pm

      Ai citit articolul la care ai lasat comentariul? Ai acolo multe raspunsuri.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  28. Constanta says:
    iulie 28, 2014 6:57 am

    Buna ziua,
    miercuri, acum aproape 3 saptamani am mers la stomatolog pentru ca ma durea usor un premolar stanga jos.Mi-a facut anstezie, mi-a curatat o carie si mi-a umblat pe canale ca sa omoare nervul.Mi-a pus un ceva in gaura din masea si mi-a zis sa vin peste 2 saptamani. Vreo 3 zile nu m-a durut, dar usor usor au aparut niste dureri care se intensificau din zi in zi. Am luat ketonal forte, mai intai 2 pe zi, dupa care am ajuns sa iau o pastila la 5-6 ore, caci altfel ma tavaleam pe jos de durere (la propriu). Joia, la 8 zile de la prima vizita m-am dus la cabinet si i-am spus ca am dureri groasnice si ca ma doare stomacul de la atatea pastile. Mi-a destupat gaura la masea si mi-a umblat pe canale fara sa ma doara (luasem un ketonal cu vreo 3 ore inainte). Mi-a zis sa drenez eu (sa sug maseaua) si sa revin luni. Durerile nu au incetat deloc si trebuia sa iau ketonal la 5-6 ore. M-am dus luni, i-am zis ca nu s-a imbunatatit deloc situatia. Mi-a umblat iar pe canale dar nu m-a durut deloc cand umbla, Mi-a dat reteta sa iau ampicilina si sa revin miecuri (deje se scursesera cele 2 saptamani cand ar fi trebit sa-mi puna plomba).Nici cu antibiotice si simultan cu ketonal forte nu s-a ameliorat deloc situatia. Am mers miercuri, si i-am spus ca am aceleasi dureri. Mi-a facut radiografie si mi-a zis ca am o inflamatie sub radacina premolarului cu prelungire spre radacina molarului, dar nu a zis si care e cauza!!!! Mi-a facut anestezie si o infiltratie cu ibuprofen, mi-a dat reteta sa iau nurofen si un pansament gastric. De atunci, de 4 zile, am maseaua umflata de la infiltratie, nurofenul nu-mi foloseste deloc si iau 1/2 pastila de ketonal la fiecare 4 ore sa mai scap de dureri. Azi ma duc iar la stomatolog cu aceleasi dureri pe care le am de aproape 3 saptamani.
    Multumesc ca aveti rabdare sa cititi tot ce am scis si va rog, daca se poate, sa-mi spuneti care este parerea d-voastra si care credeti ca e cauza acestei situatii?

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      iulie 28, 2014 5:44 pm

      Citeste articolul la care ai facut postarea. Exact aici ai raspunsurile.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  29. Cepoiu Denisa says:
    iulie 23, 2014 9:34 am

    Buna ziua domnule doctor,
    Acum ceva timp am mers la dentist pentru o masea foarte cariata.Din cate stiam eu trebuia sa o curete si sa ii puna pansament sa trateze infectia si mai apoi plomba.Mi s-a pus un pansament,care ulterior a cazut.Am mers din nou si mi l-a inlocuit.Noaptea a inceput sa ma doara maseaua ingrozitor.Am stat 2-3 zile cu durerea ,dupa care am mers la dentist,din nou.Mi-a scos pansamentul acoperit cu o chestie alba ca un ciment si mi-a pus o bobita de vata imbibata intr-o substanta si a lasat zona dezgolita.Mi s-a spus ca..daca se mai intampla sa ma doara o masea cu pansament similar cu acela,sa scot eu pansamentul.Ieri am mers din nou la dentist si mi s-a pus un pansament si mi s-a acoperit intraga gaura cu aceeasi chestie alba.Noaptea m-a durut din nou ingrazitor si acum am gingia umflata.Vreau sa scot pansamentul dar,nu stiu cum sa procedez,iar dentista nu este la cabinet astazi.Cum as putea scoate pansamentul?

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      iulie 24, 2014 3:20 pm

      Nu stiu despre ce pansament e vorba. Ai citit articolul la care ai lasat comentariul?

      Autentifică-te pentru a răspunde
  30. Vlad Ciurca says:
    iulie 11, 2014 5:40 am

    E adevarat ca nu s-a facut o radiografie in acest moment, ci s-a folosit una putin mai veche. In acest caz vine urmatoarea intrebare: tinand cont ca a fost greseala medicului ar fi normal sa platesc inca o data tratamentul (in cazul in care trebuie refacut)?

    P.S. Ultima indicatie a fost sa merg pentru plomba definitiva in momentul in care nu mai am dureri la acel dinte, dar nu stiu daca va trece de la sine din ce ati spus dumneavoastra.

    Multumesc

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      iulie 12, 2014 7:26 am

      Nu fac comentarii legate de altceva in afara partii medicale. Cu plata, nu comentez.
      Si daca va trece, nu inseamna ca a disparut problema. A disparut (pe moment) doar durerea.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  31. Vlad Ciurca says:
    iulie 9, 2014 8:36 pm

    Buna seara domnule doctor,

    Am citit articolul si pot spune ca dentistul meu a respectat toti pasii, dar s-au intamplat urmatoarele:
    – mi-a pus plomba provizorie si timp de 3 saptamani totul a fost ok, pana a inceput sa ma doara dintele la inchiderea normala a gurii si intr-o noapte am avut dureri chiar si fara sa ating dintii
    – dupa ce am fost din nou la medic, a scos plomba si a curatat din nou canalul dar am avut dureri destul de mari unul dintre ele fiind foarte sensibil si avand usoare sangerari. Din acest motiv mi-a lasat canalul destupat cateva zile pentru ca o alta plomba provizorie (pe care am avut-o 5 minute) mi-a dat dureri foarte mari

    Acum sunt cu canalul destupat si dintele ma doare (de 2 zile) doar la atingere/inchiderea gurii. Cand ar trebui sa nu mai doar deloc si sa se poata finaliza tratamentul?

    Multumesc frumos,
    Vlad

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      iulie 10, 2014 3:28 pm

      Chiar daca a respectat pasii nu inseamna ca automat ca e si corect. Sigur Radiografa de control cu linia exact pana in varf nu a fost facuta. Ceea ce spui denota faptul ca s-a infectat osul datorita tratamentului incorect. Trebuie refacut. Se face intr-o sedinta.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  32. lucia says:
    iulie 5, 2014 3:10 pm

    Buna ziua, am facut in urma cu 3 zile un retratament de canal cu diga, microscop, apex locator, poze inainte si dupa, se potriveste descrierii, ar trebui sa fie bine facut, insa am senzatie de dinte “mai inalt”. E normala aceasta senzatie? Cat va dura? Deja ma panichez pt ca in urma cu 6 luni, cand am facut tratamentul initial, am patit la fel, dupa ce s-a trecut in apex pe unul din canale iar pe celalat nu l-a curatat pana la varf. Multumesc.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      iulie 7, 2014 12:25 pm

      Poate fi ok. Sau… poate char e putin inalt. ar trebui verificat daca nu e ok in 2 zile.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  33. roxana says:
    iunie 21, 2014 6:53 pm

    buna ziua….de ce ma dor acesti premolari?http://tinypic.com/r/jpkdup/8

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      iunie 21, 2014 8:11 pm

      Poti detalia? Cum doare? Cand doare?

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. roxana says:
        iunie 22, 2014 6:48 am

        dor imediat dupa inchiderea lor foarte tare, fara sa i ating cu nimic…acum sunt trei zile de la plombarea definitiva….nu ma pricep, poate este normal…vroiam numai o parere avizata asupra corectitudinii lucrarii…am vazut depasirea canalului cu pasta si m am gandit ca aceea ar putea fi o cauza…..durerea trece cu nurofen, multumesc frumos pentru raspuns

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          iunie 22, 2014 2:46 pm

          Pe radiografie arata ok, poate fi normal sa doara cateva zile dupa. O plomba nu e chiar ok, dar aia nu are cum sa dea durere. Este supraconturata, si, probabil ca agata firul interdentar. Tratamentul de canal arata bine si daca s-a respectat protocolul totul va fi bine.

          Autentifică-te pentru a răspunde
  34. andreea says:
    iunie 16, 2014 12:55 pm

    Buna ziua.Mi s a facut tratament pe canal si apoi dintii frontali au fost imbracati in portelan.Problema e ca dupa tratament mi s au inflamat gingiile si mi a iesit acea pasta efectiv prin gingie. Medicul meu a spus ca asa e normal,mi a taiat gingia de vroe 3 ori sa scoata psata de acolo.Acum dupa 2 luni mi au ramas ca niste granule albe pe gingie,arata ca un bob de orez, f inestetic ,ma tem sa nu apara complicatii,va rog ,imi puteti raspunde,e normal??

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      iunie 16, 2014 4:04 pm

      Ai citit articolul? Nu, nu e normal.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  35. alex says:
    mai 27, 2014 5:21 pm

    Salut! am si eu o problema am nervul scos la o masea am facut infectie de 2 ori prima data am luat augumentin de 1000 4 zile 12 ore,apoi a recidivat,dupa care doctorul m-a incizat a scos puroiul iar 5 zile tratament,iar acum vad ca reapare infectia.Doctorul mi-a spus ca ar scoate maseaua,nu exista vreo sansa sa o trateze???????

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. selariu cecilia says:
      octombrie 20, 2014 11:37 pm

      Este usor pentru dumneavoasta! V-am utmarit si pe yutube, pe DentalTV! In cazul in care ,un stomatolog clasic nu realizeaza tratamentul pana la apex, si mai ai in canal pe la jumatea lui un varf de ac, este normal? Mi-a facut un prag in canal pentru ca s-a proptit cu acul in perete , neurmand traseul canalului! Este rea intentie sau ce? Ce ar trebui sa fac si cum ar trebui sa ma port vizavi de primul? Dupa ce-l scot la endodont este normal sa supot eu toata cheluiala, pentru ca celalat nu a spus? Vi s-a intamplat in practica dumneavostra sa rupeti un varf de ac in canal si sa nu puteti sa-l scoateti? Daca da, cum ati proceda cu pacientult? Eu sunt intr-o astfel de situatie!Daca, va vine un pacient ca mine si il tratati corespunzator ,ce il sfatuiti sa faca, cand acesta afla ca a fost mintit, mai cu seama ca a fost trimis de stomatolog la un endodont ca sa ii trateze canalele daca vrea sa tina maseau cat mai mult pe arcada? Probabil am fost prea incomoda cand am intrebat daca o sa mai am probleme cu acea masea, ca se iritase! Ca sa scape de mine mi-a recomandat un endodont! Acele cand se rup , stomatologul nu observa? Este normal sa faca tratament pe viu pe canale, daca doare
      Va rog mult ,daca se poate, sa fiti obiectiv, si sa-mi dati un sfat!
      Dati-mi un sfat va rog1
      Chiar daca nu-mi veti raspunde, eu tot va multumesc!
      MUUUUUUUUUUUULT SUCCES IN CONTINUARE, ca avem nevoie de medici buni!
      Cu respect,
      Selariu Cecilia

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
        octombrie 21, 2014 8:01 am

        Orice tratament de canal trebuie facut asa cum e descris in articol, daca nu, va trebui refacut. Fie ca este vorba de un medic specialist in endodontie sau nu, tratamentul de canal se face la fel. Accidente se pot intampla dar ele trebuie observate si remediate.

        Autentifică-te pentru a răspunde
    2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      mai 28, 2014 7:58 am

      Citeste articolul la care ai facut postarea. Asta este raspunsul. 😉

      Autentifică-te pentru a răspunde
  36. Khadija says:
    mai 25, 2014 5:26 pm

    Buna seara,
    Am o masea care a fost plombata,dar a început sa doara,asa ca dentistul a spus ca trebuie scos nervul.vineri am fost ,insa mi- a spus ca am o inflamatie si ca trebuie sa mai ma duc o ședința sau doua inainte de a scoate nervul.problema este ca azi ma doare f tare toată dantura e partea stânga ,falca,cap. E mi-a spus ca e normal sa doara si dc doare sa iau nolotil( nurofen nu pot lua căci sunt alergica) dar nu ma ajuta prea mult ( mentionez ca locuiesc in spania) si as vrea sa stiu ce alt medicament sa iau pt durere.Este normal sa doara asa “uciderea ” nervului ? Multumesc anticipat.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      mai 26, 2014 6:43 pm

      Ai citit articolul la care ai facut postarea? Ai acolo raspunsurile.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  37. roxana prodan says:
    mai 19, 2014 7:22 am

    Buna ziua, am si eu o nelamurire dupa ce am citit articolul la molarul 4.7.medicul a zis ca a reusit sa imi faca pe un canal dar pe celalalte doua nu si ma trimite la microscop unde zice ca ar fi cu reusita. Tratamentul a facut-o exact cum ati descris -o iar la final am mai facut o radiografie. Unde as putea sa postez o poza cu radiografie??? Sa va puteti uita pe ea.multumesc anticipat.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      mai 19, 2014 4:07 pm

      Posteaz-o pe un side de gazduire: http://www.tinypic.com sau altele si posteaza linkul.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  38. Lacramioara says:
    mai 16, 2014 6:03 pm

    Buna ziua d-le doctor,
    Azi am fost la un tratament endodontic dupa care am facut o radiografie. Va rog sa-mi spuneti cat este de corect tratamentul, din punctul d-voastra de vedere. Nu mi s-au facut irigari cu hipoclorit, cum specificati d-voastra, Cred ca ar fi trebuit sa simt mirosul, nu? Si nici aparatul care bipaie. Poate la urmatoarea sedinta? Ce credeti? Va multumesc. http://www.image-share.com/ijpg-2553-64.html http://www.image-share.com/ijpg-2553-65.html

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      mai 18, 2014 8:40 am

      Nu este finalizat. Pe radiografie nu se vede a fi facut ceva… Daca nu s-a facut ce trebuie…

      Autentifică-te pentru a răspunde
  39. Nicoleta says:
    mai 11, 2014 11:20 pm

    Multumesc!!!Asta vroiam sa stiu.Inseamna ca nu mi-a facut corect tratamentul.

    Autentifică-te pentru a răspunde
  40. Nicoleta says:
    mai 9, 2014 7:18 pm

    Am citit articolul.:)Dar daca a fost carie profunda ,nu trebuia sa curete toate canalele maselei? Fiecare canal are¨´ nervul“ lui?

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      mai 9, 2014 8:13 pm

      Tratamentul de canal se face pe toate canalele. Nu se poate pe unul acum si pe altul mai tarziu. E un singur “nerv” dar mai multe canale. Daca un canal nu e curatat si obturat, este un esec al intregului tratament.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  41. Nicoleta says:
    mai 9, 2014 4:08 pm

    Buna seara!!
    Acum 7 luni mi s-a rupt o plomba,am fost la dentist si in 3 sedinte si 100 de euro mi-a pus alta.Nu mi-a facut nici o radiografie ,doar mi-a curatat canalele sau canalu cu niste acel(nu stiu exact ca nu-mi zicea ce face) si mi-a omorat nervul,apoi mi-a plombat-o.Acum de o saptamana a inceput sa ma doara iar aceeasi masea.Nici nu pot manca pe partea aceea ca ma doare cand simte presiune si de vreo 2 ori am simtit o durere puternica ce tinea vreo 20 de secunde la cald si la rece.Am fost din nou la acelasi dentist care mi-a zis ca trebuie omorat nervul si ca ma costa iar 100 de euro,fara sa vada despre ce este vorba.Pai i-am zis ca acum 7 luni am fost la el si mi l-a omorat.Cati nervi are o masea?Nu mi-a tratat-o corect atunci?Sau poate fi posibil sa ma doara ca am stat in curent,ptr.ca vreo 2 zile m-a durut toata partea cu pricina cu ureche si cap.Azi vad ca pot mesteca pe maseaua respectiva.Acum sa vedem marti ce imi zice cand se va uita efectiv la ea.Dar eu am niste indoieli.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      mai 9, 2014 6:40 pm

      Un singur tratament de calnal. Nu se regenereaza nervul sa trebuiasca “scos” iar. 🙂 Ai citit articolul?

      Autentifică-te pentru a răspunde
  42. Ghica Sorina says:
    mai 8, 2014 9:25 am

    Buna ziua,
    Am facut un tratament de canal, s-au urmat pasii 2 si 3.Saptamana aceasta a terminat tratamentul si de 2 saptamani ma doare dintele respectiv atunci cand mananc, ating cu limba sau ma spal pe dinti. I-am spus medicului si a zis ca este normal si ca tratamentul s-a efectuat corect si urmeaza sa puna coroana. Dumneavoastra ce parere aveti, este normal sa ma doara ?

    Multumesc!

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      mai 8, 2014 7:07 pm

      Nu e normal sa doara. Posteaza o radiografie si iti pot da mai multe detalii. Sau mai cere o parere.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  43. marin gina says:
    aprilie 28, 2014 6:57 pm

    Buna seara,

    Am o masea de minte pe care am hotarat sa o plombez , mi-a pus o solutie care sa omoare nervul si a inchis-o.Nu a reusit sub anestezie sa fac obturati de canal ,pentru ca ma durea . Azi mi-a obturat 2 canale la aceasta masea, este posibil sa aivbe doar 2 canale o masea de minte? Este bine cum prodeceaza cu aceea substanta?

    Multumesc

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      aprilie 29, 2014 6:25 am

      Ai citit articolul la care ai facut postarea? Ai acolo raspunsul. (da, poate avea doar 2 canale)

      Autentifică-te pentru a răspunde
  44. Ana-Maria says:
    aprilie 27, 2014 12:11 am

    Legat de obligativitatea folosirii de diga,in cazul pacientilor alergici la latex..ce se foloseste?!

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      aprilie 27, 2014 10:08 am

      Nu e nicio problema. Se folosesc membrane de silicon. 🙂

      Autentifică-te pentru a răspunde
  45. Alin says:
    aprilie 18, 2014 7:28 pm

    Buna seara,am o intrebare,unde se poate face endodontie microscopica,sa rupt un varf de ac pe canal,va multumesc

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      aprilie 19, 2014 9:01 am

      Oriunde exista un medic bun se poate.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  46. Dr. Bogdan Fondrea | Implanturi Dentare Timisoara, Implanturi Dentare Pret, Fatete Lumineers, Clinica Dentara, Clinica Stomatologica Dental Design Timisoara, Sfaturi Stomatologice,Implanturi says:
    aprilie 16, 2014 6:16 am

    […] cu diga si am trecut la treaba. Pentru mai multe detalii legate de tratamntul de canal citeste: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/ Cele patru etape principale sunt evidentiate in poza […]

    Autentifică-te pentru a răspunde
  47. catalin says:
    aprilie 11, 2014 1:01 pm

    buna ziua, am si eu cateva intrebari in legatura cu o masea pe care o am in tratament. Am fost la stomatolog mi-a fost omorat nervul acum vreo 2 saptamani, totul ok, doar ca stomatologul de atunci ma tot chema. ba imi pune pansament acolo (ceva vata cu o substanta inchide dintele si imi zice sa o scot daca ma doare) ba il lasa desfacut fara nimic pe canale pana urmatoarea sedinta… curiozitatea mea ar fi daca acest tratament este corect si daca nu cumva ar trebui sa-mi schimb medicul stomatolog. Mentionez ca dintele in cauza s-a si innegrit putin. va multumesc, anticipat!

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      aprilie 11, 2014 1:05 pm

      Ai citit articolul la care ai lasat comentariul?

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. catalin says:
        aprilie 11, 2014 1:15 pm

        da. din aceasta cauza am lasat si comentariu pentru ca procedurile ce s-au efectuat la maseaua mea nu seamna deloc cu cele descrise de dumneavoastra..

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          aprilie 11, 2014 1:17 pm

          Atunci, din pacate, stii raspunsul.

          Autentifică-te pentru a răspunde
          1. catalin says:
            aprilie 11, 2014 1:20 pm

            si inca o intrebare daca imi puteti raspunde. este posibil ca dintele sa se fi innegrit asa repede datorita procedurilor folosite de stomatolog?

          2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
            aprilie 11, 2014 1:21 pm

            Da, e posibil

  48. Anonim says:
    martie 31, 2014 8:53 am

    Buna ziua,am o mare rugaminte,acum 3zile mi-a fost omorat nervul ls o madea s urma sa se faca obturatia ,insa acum 2 zile s-umflat si sunt pe antibiotic acum,toata treaba sa efectuat conform celor 3 pasi de mai sus ,insa durerea a fost foarte are,ce parere aveti,despre ce poste fii vorba.Va multumesc.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      martie 31, 2014 2:44 pm

      Nu s-au urmat pasii. Mai citeste o data.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  49. Petronela says:
    martie 30, 2014 10:21 pm

    Buna seara sapt trecuta am fost la dentist ptr ca dintr o data m am trezit cu o jum de masea sparta.Mi a facut o radiografie si mi a zis ca am o gaura destul de mare si nu poate doar sa mi puna plomba si atat,si ca e nevoie de obturare de canal.Dupa un check up mai amanuntit a descoperit ca sufar de paradontologie,intrebarea mea este urmatoarea:e posibil sa se agraveze daca nu incep un tratament cat mai curand?si va disparea dupa tratament sau nu va multumesc

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      martie 31, 2014 2:45 pm

      Cel mai bine e sa faci orice tratament cat mai devreme, cat mai corect.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  50. madalina says:
    martie 28, 2014 5:31 pm

    da,am citit toata postarea,imi cer scuze dar nu mi-am dat seama unde am scris..mi-ati spus sa va arat radiografia dar nu stiu cum.va multumesc

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      martie 28, 2014 5:35 pm

      Aici ai postat. https://drfondrea.ro/intreaba-ma/

      “Daca doriti puteti posta fotografii sau radiografii pe site-uri de gazduire online (cum ar fi http://www.tinypic.com) si atasati linkul la mesaj. – See more at: https://drfondrea.ro/intreaba-ma/#sthash.2cXU8ZTQ.dpuf“

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. madalina says:
        martie 28, 2014 5:38 pm

        http://tinypic.com/r/2hhk3er/8

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          martie 28, 2014 5:39 pm

          Nu e nimic spectaculos, ai nevoie de un tratamet de canal corect. Citeste articolul la care ai scris comentariul acesta.

          Autentifică-te pentru a răspunde
← Older Comments
Newer Comments →

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie
  • Sfat

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.894
Forumuri
20
Subiecte
5.124
Răspunsuri
2.924
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.