Tratamentul de canal sau “scoaterea nervului” se efectueaza atunci cand pulpa dintelui este afectata ireversibil, in majoritatea cazurilor datorita unei carii profunde, sau in vederea prepararii acelui dinte in scop protetic, atunci cand nu putem pastra vitalitatea lui.
Un tratament de canal se realizeaza de obicei intr-o singura sedinta de tratament. In situatiile in care suntem limitati de timp sau avem de-a face cu o patologie care nu permite finalizarea tratamentului, sunt necesare doua sedinte. Nu se recomanda folosirea de otravuri in scopul devitalizarii dintelui. Anestezia este indispensabila pentru confortul pacientului pe parcursul sedintei de tratament. La baza succesului unui tratament de canal sta un cumul de factori: o izolare atenta a dintelui de cavitatea bucala si irigarile riguroase cu hipoclorit de sodiu, in paralel cu o preparare mecanica corespunzatoare a canalelor radiculare. Uneori, dupa finalizarea tratamentului endodontic poate aparea o sensibilitate la presiune si un disconfort local pentru cateva zile sau o saptamana. Aceasta senzatie necesita rareori ajutorul unor medicamente antiinflamatoare. Administrate numai la recomandarea medicului stomatolog, ele pot ameliora senzatia dureroasa.
Realizarea unui tratament de canal se bazeaza pe urmatoarele trei aspecte esentiale:
1-Radiografii, inainte de tratament, pentru a vizualiza starea dintelui si morfologia interna a acestuia (numarul radacinilor si a canalelor, prezenta de canale curbe, canale blocate etc.) si cel putin inca una dupa tratament, numita radiografie de control, pentru a verifica tratamentul de canal efectuat (exemplificat in poze).
2-Diga, adica membrana verde (se vede in imagine) izoleaza dintele de mediul bucal. Acest aspect este de o importanta semnificativa pentru a preveni patrunderea solutiilor chimice utilizate (irigarile cu hipoclorit dureaza minim 30 minute la lungimea de lucru/canal) in cavitatea orala a pacientului, cu riscul de inghitire si afectare a tractului digestiv (faringe, esofag, stomac). De asemenea, izolarea cu diga impiedica contaminarea dintelui pe care se lucreaza cu bacteriile din saliva sau cu sange.
3-Apex locator, aparatul care ne ajuta sa determinam lungimea exacta a canalelor radiculare si care ne ghideaza in realizarea unei obturatii de canal corespunzatoare, cu o precizie exemplara.
Verificarea ulterioara a corectitudinii obturarii spatiului endodontic pe radiografia de control este extrem de importanta pentru siguranta sanatatii dintelui pe termen lung. In primul rand, este esential ca materialul de obturatie utilizat sa sigileze tridimensional canalul exact pana la constrictia apicala din varful radacinii detectata de apex-locator, nici inainte, nici dupa. Se observa pe imaginea radiografica de mai sus linii albe, groase, de forma conica, care se opresc exact in varful radacinilor. Aceste sunt canalele tratate si obturate apoi cu gutaperca. Daca observam radiografic post-tratament erori de obturare, acestea se vor reface si verifica din nou.
Daca aceste trei lucruri majore sunt indeplinite, avem toate sansele prezentate in literatura de a preveni aparitia unei infectii in os, in jurul radacinii dintelui, sau daca aceasta deja exista, sa o tratam. Astfel, in marea majoritate a cazurilor, se poate evita o abordare chirurgicala (o rezectie apicala) inutila. Evident, existenta doar a acestor trei aspecte nu e suficienta, endodontia fiind o disciplina foarte laborioasa, dar fiindca sunt foarte importante, aceste reguli nu pot fi omise in vederea obtinerii celui mai bun rezultat posibil pentru pacient.
In concluzie, nu se dau antibiotice sau medicamente fara folos, nu se “omoara” nervul cu substante toxice, nu se lasa paste cu antibiotice sau alte medicatii temporare pe canal decat rareori, si nu se lasa dintele (canalul) deschis decat in situatii exceptionale. Marea majoritate a tratamentelor se realizeaza tinand cont de pasii prezentati mai sus.
Merita salvat fiecare dinte, dar nu fiecare dinte poate fi salvat.
Ca sa vezi ce se poate intampla datorita unui tratament de canal care s-a realizat fara a fi respectate indicatiile, citeste AICI
Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
Buna ziua,
Am fost la un tratament pe canale la un molar. Doctorul avea apex locator pe care l-a si folosit. Am facut anestezie fara adrenalina pentru ca nu am voie si de aceea tratamentul a fost destul de dureros, pentru ca anestezia nu a prea prins. Dar nu am inteles de ce la finalul tratamentului pe mine ma mai durea cand baga acul? Se poate sa imi fi fracturat radacina? Mentionez ca acel cabinet este foarte dotat cu aparatura de ultima generatie si tratamentul pare a afi fost facut ca la acrte dupa cum am citit in mesajele de mai sus.
Acum molarul ma doare la atingere. Am citit ca e normal sa mai doara o perioada dar chiar asa sensibil sa fie? Se poate fractura radacina la un astfel de tratament?
Nu prea cred ca s-a fracturat ceva. E normal sa doara pana la 7-10 zile dupa tratamentul de canal. De obicei e doar o sensibilitate.
Buna seara!O intrebare daca imi permiteti:Am avut o plomba pusa de 2-3 ani..iar acum o sapt aceasta mi-a picat si s-a rupt si din masea.Stiam si eu ca nervul este scos…ceea ce mi-a confirmat si doamna doctora,mi-a opturat canalele si dupa analizarea radiografiei a decis sa imi puna un pivot.Toate bune si frumoase pana la fixarea pivotului:cand mi l-a fixat si mi-a spus sa inchid gura am simtit o durere ingrozitoare care m i s-a dus la creier.De q2 zile ma doare foarte rau…ma doare toata partea dreapta,abea pot vorbii…iar astazi mi-a prescris doamna doctor eritromicina.Este normal sa doara atat de rau avand in vedere ca nervul este scos?Multumesc anticipat!!!!
Nu e ok. Ceva este in neregula. Posibil sa fi fracturat radacina dintelui cu pivotul acela. Daca e asa… Dintele e pierdut.
Buna ziua,
Ma confrunt cu o problema majora: dentofobia (sau anxietatea, nu stiu care este). Cat am fost copil, parintii nu m-au dus la dentist, iar acum, datorita unor experiente traumatizante pe care le-am suferit acum cativa ani, mi-e teama sa merg la dentist…
Am o masea in stanga – sus care s-a gaurit pe interior. Pana acum nu m-a durut, insa de doua zile imi da acea senzatie de ‘curent’. Astazi am mers la un cabinet in zona si am facut o programare pentru ora 3.30 (consultatie), insa cand am iesit de acolo am simtit ca pic din picioare si ca imi vine sa vomit (si doar am schimbat 2 vorbe cu medicul). Nu stiu cum sa procedez.. vreau sa merg insa mi-e o teama… Aveti vreun sfat pentru mine in tolba dumneavoastra? Stiu ca pentru un om normal suna jalnic ce spun eu aici, insa in fiecare zi in ultima saptamana mi-am facut curaj, am ajuns in fata cabinetului si m-am intors acasa…
Am o toleranta la durere incredibil de mica si numai gandul la aceasta ma face sa o iau razna… Sunt convinsa ca ati avut si dumneavoastra pacienti ca mine. Ma puteti ajuta cumva? As vrea ca de data asta sa gasesc curajul sa ma duc la consultatie… insa la cum plang acum si la ce frica imi e… slabe sanse…
Multumesc din suflet!
Doua sfaturi:
1 – (cel mai bun) – psihoterapeutul. El (ea) te va ajuta sa iti invingi teama
2 – rabare si in ritmul tau propriu si personal, cu pasi marunti… Fara sa te fortezi si fara sa te impingi prea mult.
Multumesc pentru raspuns. Pana la urma mi-am facut curaj si m-am dus la consultatie. Doamna dentist este un om de milioane. Am ajuns un pic mai devreme insa mi-a prins bine. Am avut timp sa ma acomodez cu mirosul si cu zgomotele aparatelor. Astazi trebuia sa merg iar, insa a aparut o mica problema si am amanat pe saptamana viitoare. Doamna doctor a stat de vorba cu mine si mi-a explicat o groaza de lucruri pe care nu le stiam. Ma simt mult mai increzatoare acum, nu imi mai este atat de frica… adica, tot imi este, insa merg cu capul sus. 🙂
Felicitari!
Buna ziua/seara , Am fost pt prima data la dentist ( la 14 ani :)) ) a inceput sa imi curete o masea care a spus cai praf ( de cariata ce era ) , a curatato dupa a inceput sa imi introduca mai multe ace pe canale sa le curete . Dupa ce a terminat , mi-a pus un fel de plomba pe care urmeaza sa mio dea jos la a doua interventie . Peste cateva zile ma duc iar la dentis imi da jos plomba provizorie imi curata canalele din nou iar dupa aceea imi astupa iar maseaua cu o plomba provizorie. Urmeaza sa ma duc a 3-a oara si cred ca imi va pune o plomba definitiva si am cateva intrebari :
1) La a doua interventie de curatare a canalelor , cand am ajuns acasa m-a durut foarte rau iar a doua zi s-a umflat putin … . Din cate am citit pe net nu este grav deoarece asea reacioneaza gingia,dintele etc . ( este normal sa se umfle dupa parerea dumneavoastra ? )
2) Cand imi va pune plomba , sa ii cer sa imi faca anestezie , am inteles ca doare .
Va multumesc !
1 – foarte rar se umfla, si cel mai des este din cauza ca tratamentul nu a dat rezultate
2 – anestezie se face de fiecare data. Mai citeste ce am scris despre tratamentele de canal. 😉
Domnule Doctor, incep prin a va spune povestea mea poate reusesc sa primesc si eu un sfat 🙂
Problema: Acum 8-9 ani, micuta fiind, am fost la stomatolog care mi-a pus o plomba la 36. Totul bine si frumos, m-a mai durut putin dar nu cine stie ce. Acum 2 saptamani, am “reusit” sa imi sparg un perete al molarului..si in cateva zile, am facut si infectie la radacina.
Ziua 1. Am fost la dr. care mi-a scos plomba, a umblat pe canale si a gasit urmatoarele: molarul are 4 canale, doar unul era obturat, 2 cu nervi “aproape” morti. A dezobturat, a curatat toate canalele, largit, gasit radacina cu apex locator, spalaturi (din ce mi-am dat seama cu hipoclorit), apoi a pus tratament cu hidroxid de calciu, inchis cu conuri gutaperca si plomba provizorie…In seara respectiva, de durere am scos tot. Durerea se manifesta pe toata partea dreapta, tampla, gura, ganglion inflamat de zici ca sunt racita bocna.
2. A doua zi am facut RX, infectie la “picioarele din fata” a radacinii. Infectia nu s-a manifestat la exterior – punga de puroi etc ci sta ascunsa in os. Mentionez ca de la inceput am luat antibiotic (ziua 0 🙂 ), de abia de ieri am trecut pe Augmentin la 8 ore. Aseara mers din nou la doctor, curatat canale, aceleasi proceduri mai putin hidroxidul de calciu..mi-a lasat canalele libere si mi-a zis sa incerc usor sa “sug”, poate trag din infectie. Durerea persista, dar e ceva mai binisor.
3. Ziua a 3a..la prima ora, la sfatul stomatologului, ma prezint la 8 dim – acelasi procedeu de spalaturi. Din intamplare, vid la masea si apare si ceva sange de la un singur canal…durere doar cand baga acul pe acel canal… durere ameliorata dar tot persista..canalele raman libere, antibiotic si inflamatoare – primul la 8 ore, 2-3 inflamatoare pe zi. Partea mai uratica – parca am febra si falca imi “arde” de dor..
Intrebare: ce a facut doctorul pana acum e ok? care ar fi pasii urmatori pentru ca deja e a 4 zi de cand doare si ca toti muritorii, nu sunt fan durere ?!
Nu este neaparat protocolul recomandat in literatura, dar ar putea da roade… Depinde.
Din ce cauza se umfla fata imediat ce un nerv a scos?
1 – cel mai des intaltit motiv – tratament cu probleme
2 – o reactie numita “flare up” de acutizare a unui infectii
Buna ziua,vreau un raspuns va rog de la cineva cu experienta.
Am o problema da dintele mare din fata.
Nu ma doare,dar am constat ca mi s-a inegrit,am avut 2 plombe la el,de o parte si de alta…mi-a fost umblat pe canal acum cativa ani.iar anul acesta din cauza ca se inegrise am considerat ca trebuie sa il pilesc si sa mi-l imbrac.
Am fost la un cabinet si m-a pus sa fac o radiografie.iar in radiografie arata ca am infectie,iar varful radacinei era larg.Am facut 2 luni tratament cu tricrezol dar nimic.
Sunt speriata.Am fost la facultatea de medicina din bucuresti ca asa mi s-a spus de doctora mea ca mai am sansa cu operatie(rezectie de canal) am fost la facultate si mi-au spus ca infectie este de o parte si de alta a dintelui si operatie nu poate sa imi faca si ca as avea sansa doar cu hidroxid de calciu,am facut acum primul tratament cu el.
Acum,ma doare dintele la atingere,este normal???Pana acum cu tricrezol ma durea foarte putin la inceputul pansamentului pe care mi-l aplica,dar la acest tratament cu hidroxid de calciu ma doare de ceva ora,nu tare,dar doare,este normal asta?
va rog,ajutati-ma.sunt studenta.nu imi permit sa merg undeva la particular unde costa mult.
Daca este cineva care ma poate ajuta.las id-ul meu,poate daca doreste sa ii trimit o fotografie pe e-mail cu radiografia la dinte. NU stiu daca am voie,dar va rog mult,macar cu un sfat sa ma ajutati ca sunt disperata:(( girl_nice_88
Buna ziua,ma numesc Suzana si doctorita care mi-a refacut tratamentul pe un canal la o masea a depasit varful canalului cu 1-2 mm, la radiografia de control a zis ca o reface daca am probleme, nu am avut si a montat o coroana definitiva pe el, ceea ce ma ingrijoreaza este daca am probleme in viitor ,doctorita a zis ca va face operatie daca este cazul dar spera ca nu.Eu nu am probleme de obicei cu infectiile le tratez cu apa cu sare si dispar in maxim 2-3 zile. Mai este si autosugestia…….
Infectiile nu trec cu apa si sare!
Tratamentele in depasire nu trebuie lasate asa si in nici un caz nu se pune o coroana pe dinti pe ca ese depaseste cu conul radacina. IN NICI UN CAZ!
Autosugestia nu functioneaza la asa ceva, aici functioneaza doar tratamentele corecte.
Nu ma supara maseaua, dar inseamna ca in viitor sa ma asteapt la o operatie ca lucrarea nu o mai pot da jos ca e cimentata definitiv si e pe zirconiu pe 11 dinti….si eu care am venit in Timisoara la o clinica serioasa ca se lucreaza mai bine(intradevar sunt foarte frumosi) … ce mai este de facut?..Va multumesc!
Depasirea aia inseamna ca un con de gutaperca, nesteril, (pentru ca nu sunt sterile), este bagat nu in dinte ci in os. Si traiesti cu un con de gutaperca nesteril in os. Asata da infectii, din momentul in care e bagat acolo. Nu este o probabilitate, este o siguranta ca osul din jurul depasirii este infectat datorita depasirii. Daca imi trimiti o radigrafie panoranica iti pot spune ce este de facut.
PS – nu poti spera ca nu vor fi probleme pentru ca DEJA sunt probleme. E ca si cum ai taiat un copac si in timp ce el cade spre casa de sub el tu spui ca speri ca nu vor fi probleme… Deja sunt probleme.
Buna ziua! Am fost la dentist acum cateva zile ,a constatat ca nervul trebuie scos mi-a pus un pansament cu un fel de pasta pe el si a spus ca asta omoara nervul tinel 5 zile .Dupa 2 zile ma sunat si m-a chemat dinou pentru ca ma durea cand muscam .A inceput sa bage acele ace in nerv ,am simtit o durere imensa! fara anestezie fara nimic “a ca numai trebuia sa doara” Am trecut peste asta si mi-a pus alta pasta cu un alt pansament .Acum mi-a spus ca nu va ma fi nicio durere ca e pusa pasta aia pe canal .
Intrebarea e simpla , Ma va mai durea ? pentru ca sub nicio forma numai ma duc sa fiu torturat .
Multumesc!
Tratamentul ce ti se face nu suna prea bine. Va durea sau nu nu stiu, dar stiu ca nu e ok sa stai otrava in tine. Daca ai citit pe aici articolele de aici de pe blog despre tratamentele de canal, sper ca ai gasit raspunsul.
Va multumesc, Domnule Doctor Fondrea, pentru indrumarile folositoare si pentru timpul acordat!
Sa fie bine! In masura in care pot, voi ajuta mereu.
Domnule Doctor, am fost acum la un alt cabinet stomatologic deoarece ma simteam foarte rau, mi-a scos acele mese de vata de pe canale, mi-a facut radiografie si se pare ca un canal are ceva, maseaua mai are si 2 cai false…norocul meu.
Am tratat-o atata timp degeaba!
Mi-a spus ca trebuie scoasa dar sa mai astept ca sa se mai vindece mucoasa pe unde a intrat apa oxigenata. Nu se vede sinusul rupt dar nu isi explica pe unde putea sa intre din canal in sinus. Poate este ceva mic si de aceea sa astept si mai ales ca este frig.
Deasemenea, deoarece acum este foarte frig si nu trebuie sa racesc imediat ce imi scoate maseaua, ca sa nu fie nevoie sa suflu nasul, mi-a spus ca trebuie sa mai astept.
Cam asta este.
Nu stiu de ce ma simteam asa de rau cu acea substanta pe canale, poate patrundea in gingie prin calea falsa, cert este ca pana am ajuns acasa mi-a trecut foarte mult si ma simt mai bine – nici nu mai puteam sa gandesc, am uitat si cum se numea antibioticul luat.
Ma bucur ca esti mai bine! Multa sanatate iti doresc!
Ma gandesc tot mai mult sa scot maseaua, iar simt ceva la obraz. Deja am probleme de multe luni si probabil ca este ceva cu acel canal.
Ultima oara mi-a dat cu hipoclorit dar nu a mai spalat cu ser fiziologic, hipocloritul aproape mi-a ajuns in gat si m-am chinuit sa nu il inghit sau sa il inspir, nu putea sa fie aspirat de acolo si nu mi-a dat voie sa ridic capul. M-a tinut de dinti!!!
Chiar m-am saturat sa tot fiu tratata asa (nu este primul care face asa ceva!). Dar clar, nu mai merg acolo! Au mai fost si alte probleme…
Acum nici nu stiu ce sa mai cred, este ceva la care sa ma astept in caz ca vreau sa scot maseaua asta?
Mi s-au spus tot felul de grozavii, cum ca trebuie taiat osul ca sa o scoata.
Mentionez ca maseaua practic nu are ceva special, ci mi s-a spus ca asa se procedeaza la acest molar, in general. Nu stiu ce sa mai cred!
Este ultima masea pe stanga, pe cea de minte nu o mai am.
Chiar nu se poate scoate normal ca orice masea? Eu nu am mai auzit pana acum de asa ceva, poate este o metoda noua???
Nici nu stiu unde sa mai merg, dar sigur vreau sa scap de maseaua asta.
Domnule Doctor, va multumesc pentru promptitudinea si competenta raspunsurilor.
Suna-ma.
Domnule Doctor, dupa o saptamana de la infiltrarea apei oxigenate in sinus am ajuns la urgenta deoarece imi era foarte rau, ma durea de la ureche pana la nas, cu dureri de cap si ameteli, dar si la inima am avut ceva probleme.
Maseaua nu ma durea.
Nu a interesat pe nimeni sinusul meu, mi s-a spus ca se poate infecta sau nu si se poate inchide singur sau nu….asta la maxilo :((( desi era evident ca durerea si starea rea era de la sinus.
Pana la urma am ajuns la alt spital si mi s-a recomandat sa iau clindamicina 7 zile, 3 pe zi.
Acum pe canale nu mai este secretie, dar pe 1 canal inca ma mai doare putin in capat, daca ajunge acul acolo cand imi pune mesele cu dezinfectant. Altfel nu ma doare nici acolo.
Problema este ca doctorul vrea sa imi puna hidroxid de calciu, iar eu am mai avut asta si nu a avut un efect bun, ba chiar infectia a fost mai mare dupa asta.
Deasemenea m-am si simtit rau incepand din ziua in care mi sa pus calciu, in luna decembrie, pana s-au curatat canalele..
Nu stiu ce sa fac, eu nu as vrea sa imi mai puna asa ceva, mai ales ca este si depasirea de canal pana in sinus.
Acum mi-a facut spalatura cu hipoclorit, iar pana acum cu apa oxigenata si mese cu dezinfectant la 2 zile. Nu mai miroase urat.
Dar ma gandesc ca daca revine infectia dupa ce termin antibioticul? Si daca hidroxidul de calciu iar o sa irite – am citit ca este necrozant daca ajunge in parodontiu.
Dumneavoastra cum procedati la depasirea de canal, dupa ce nu mai este infectie? Ce altceva se mai poate pune in afara de calciu?
Nu este o alta solutie?
Va multumesc!
Imi pare rau. Nu este o situatie usoara si nu trebuie tratata cu indiferenta.
In astfel de cazuri se face exact acelasi lucru ce se face in orice alt caz:
1- anestezie
2- izolare
3- determinarea lungimii de lucru (a canalelor)
4- irigari cu hipoclorit (cu MARE atentie sa nu depaseasca apexul) si ser fiziologic
5- prepararea mecanica
6- inchiderea canalelor cu atentia si priceperea data de experienta
7- control pe radiografie
8- gata
Totul intr-o sedinta, de aproximativ doua ore. Fara hidroxid de calciu, fara antibiotice, fara nimic altceva decat ceea am scris.
In plus se tine sub observatie sinusul.
Atata tot. Nu e mare lucru dar cere atentie.
M-am hotarat sa merg la un medic stomatolog care are apex locator.
Cred ca o sa fie cam ciudat ca pun intrebarea…dar asta e! Apex locator aveti?
Daca aveau si stomatologii la care am fost, cred ca l-ar fi folosit si nu mai ajungeam asa.
Ma intereseaza totusi, ca sa stiu din timp, ce fac cu irigatiile cu hipoclorit sau apa oxi. Sa accept sau nu?
Multumesc mult!
Da, hipoclorit obligatoriu. Citeste articolele mele despre tratamentul de canal de pe blog.
Domnule Doctor, as mai avea doua intrebari..
Se poate face dezinfectarea cu altceva decat hipoclorit si apa oxigenata? Imi este frica sa nu mai imi intre iar in sinus apa oxigenata, iar hipocloritul stiu ca arde.
Se poate doar local cu ceva pus pe canal?
Este rau ca stau cu canalele desfacute pana luni – avand in vedere si sinusul intepat, sau sa merg la urgenta?
Acum nu ma mai doare nimic, nici nara nu ma mai ustura.
Apa oxigegenata nu folosesc, hipoclorit obligatoriu. Cred ca poti astepta pana luni dar sa mergi.
Multumesc pentru raspuns, domnule Doctor.
Dar unde gasesc specialist endodont?
Sunt din Bucuresti si deja am fost la doi doctori care mi-au plombat definitiv maseaua fara sa curete un canal…(acelasi canal), mi s-a pus si calciu care am aflat acum ca este nectozant daca ajunge in parodontiu. Poate si de asta s-a facut usor depasirea de a ajuns in sinus.
Acum am fost la al treilea stomatolog si am patit …. asa ceva!
Nu ma mai doare spre ureche, dar respir mai cu frica pe nas ca sa nu fortez sinusul. Mi-a iesit multa spuma pe nas de la apa oxigenata si m-a usturat nasul mult timp. Chiar imi este frica sa mai las pe cineva sa imi umble acolo, pana nu imi spune mai intai exact ce vrea sa imi faca.
De aceea doream, daca se poate, sa imi spuneti macar o varianta cu ce ar putea sa imi inchida canalele si daca o sa mai imi umble sa curete pe ele.
Domnule Doctor, va multumesc inca o data.
Nu am cum sa iti descriu cum sa inchida canalele. Important e sa gasesti un medic care stie.
Ce as face eu? As izola, as curata as dezinfecta si as inchide cu atentie folosindu-ma de apex locator pentru a determina lungimea canalelor. Apoi radiografie, sa ma asigur ca este in regula. DAR… trebuie investigata problema cu sinusul.
Sigur vei gasi destui medici competenti si foarte bine pregatiti in Bucuresti care te pot ajuta. Sunt convins ca il vei gasi, dar nu lasa sa treaca timp.
Buna seara,
As dori sa aflu ce variante ar fi pentru obturarea canalelor in cazul meu.
Ultima masea (dupa cea de minte), pe partea stanga, a fost plombata de mai multe ori dar nu corect si am tot avut infectii(nu mai insist cu detalii). Acum, s-a produs o depasire la unul din canale si mi-a ajuns apa oxigenata prin sinusuri – in nas. Nu stiu exact cand ca ma durea rau cad umbla cu acul – de mai mult timp.
Acum m-a lasat asa pana luni, ca nu lucreaza doctorul, nu stiu daca este bine, nu stiu daca trebuie sa ii mai bag eu cu seringa apa oxigenata pe canal pana atunci sau nu. Ma gandesc sa nu intre iar in sinus. dar daca nu pun nimic, nu se infecteaza?
Ce sa fac? Se mai repara membrana sinusala? Nici nu stiu practic ce este acolo.
Cum sa se faca obturarea? Sa puna con de gutaperca provizoriu si sa fac rx ca sa vad daca nu a depasit? Este bine ca inainte sa puna calciu pe canale sa stau o saptamana (asa zicea dr), sau poate ajunge si calciu in sinus?
Eu sunt alergica la multe. Conul poate da reactii in corp daca este canalul depasit? Sa foloseasca altceva?
Multumesc!
Ti-am raspuns putin mai sus! Inca o data… nu e de gluma cu sinusul…
As dori sa aflu ce variante ar fi pentru obturarea canalelor in cazul meu.
Ultima masea (dupa cea de minte), pe partea stanga, a fost plombata de mai multe ori dar nu corect si am tot avut infectii(nu mai insist cu detalii). Acum, s-a produs o depasire la unul din canale si mi-a ajuns apa oxigenata prin sinusuri – in nas. Nu stiu exact cand ca ma durea rau cad umbla cu acul – de mai mult timp.
Acum m-a lasat asa pana luni, ca nu lucreaza doctorul, nu stiu daca este bine, nu stiu daca trebuie sa ii mai bag eu cu seringa apa oxigenata pe canal pana atunci sau nu. Ma gandesc sa nu intre iar in sinus. dar daca nu pun nimic, nu se infecteaza?
Ce sa fac? Se mai repara membrana sinusala? Nici nu stiu practic ce este acolo.
Cum sa se faca obturarea? Sa puna con de gutaperca provizoriu si sa fac rx ca sa vad daca nu a depasit? Este bine ca inainte sa puna calciu pe canale sa stau o saptamana (asa zicea dr), sau poate ajunge si calciu in sinus?
Eu sunt alergica la multe. Conul poate da reactii in corp daca este canalul depasit? Sa foloseasca altceva?
Multumesc!
In nici u caz sa nu iti faci irigari cu apa oxigenata si sa ajunga in sinus!!!! Este o situatie delicata. Mergi la un specialist in endodontie care sa te vada. Nu e de lumit cu situatiile de acest gen ce afecteaza sinusul. Cel mai important la astfel de cazuri este medicul si nu materialele… Asa ca… rapid la un specialist!
va multumesc frumos
Cu placere! Mult noroc!
mentionez ca prima data a aparut o durere mult mai puternica si si medicul mia deschis pt vreo 2 zile am luat si 3 zile antibiotic apoi tratament apoi dinou obturare canal si a spus ca nu ar mai trebui sa doara eventual putin ,dar totusi ma doare destul de tare la atingere. ..sunt sanse sa ma lase durerea sau trebuie deschis din nou sau scoasa maseaua .va rog sfatuitima
Uneori e normal sa doapa pana la o saptamana dupa tratament, chiar daca e facut corect. Ia Nurofen.
buna ma ajutati cu un sfat e adoua oara cand imi obtureaza canalele la o masea si au trecut 3 zile si inca ma doare tare la atingere e normal?
Nu tot timpul daca doare inseamna ca e rau, cum nu tot timpul daca nu doare inseamna ca e bine. Citeste articolele mele de pe blog legate de tratamentul de canal, poate ajuta.
Buna ziua.am si eu o intrebare intrebataore:) Dupa ce tratamentul de canal a fost efectuat,in aproximativ cat timp constata medicul daca mai este nevoie sau nu de rezectie apicala?Multumesc
Dupa 3 luni se face radiografie de control.
Multumesc de informatie!!!Sper sa scap doar cu tratament 🙂
Cu placere! Asa sa fie!
Buna ziua,
Am si eu o mica problema cu o masea. Mi-am scos nervul in luna septembrie, cu cateva zile inainte sa plec din tara, si maseaua a fost acoperita temporar, fara a i se face obturatia definitiva. A inceput sa ma doara dupa cateva saptamani, nu foarte tare, dar am preferat sa previn orice infectie si am mers la un cabinet stomatologic, in strainatate la inceputul lunii decembrie. Mi-au fost curatate inca o data canalele, mi s-a facut obturatie de canal, radiografie inainte si dupa, si pansament provizoriu. Durerea a disparut imediat. La sfarsitul lunii decembrie, m-am intors in tara si mi-am pus plomba definitiva. De doua saptamani, a inceput sa ma doare din nou maseaua. Nu este o durere pulsatila, nu ma doare cand mananc pe ea, dar am o durere care persista, ca o mancarime. Care poate fi cauza? Va multumesc
Ori tratamentul de canal nu e ok, ori plomba nu e ok.
Salutare! Am facut un tratament de canal corect, dar inainte de plomba finala inca mai era putin inflamata partea aceea de gingie de la radacina, care inainte era mult mai umflata. Daca sursa infectiei a fost eliminata, ar trebui sa treaca, nu?
Si inca un lucru, mi s-a parut ca medicul s-a cam grabit sa imi puna o coronita spunandu-mi ca exista riscul de fractura a maselei in interior. Alta varianta nu exista?
Multumesc!
Va trece, dar dureaza putin.
Probabil coronita era cea mai buna varianta daca a fost foarte distrus.
Buna..as vrea sa intreb ceva…..am o plomba mai veche la dintii din fata si la un moment dat m-au durut foarte tare..cred ca de la curent…apoi mi-a trecut dar mi-a ramas o durere la atingere gingiei…undeva deasupra unui dinte..mi s-a si umflat fata…mentionez ca port aparat dentar…am fost la medicul ortodontist si i-am spus problema…asa ca mi-a facut o gaura in dinte si mi-a scos nervul…ma sperie faptul ca e vorba de unul dintre dintii din fata si am citit pe net ca dupa asta , dintele o sa se inchida la culoare….intrebarea mea este: chiar era necesar scoaterea nervului?..dentista a zis ca am puroi si acum astept cateva zile si apoi o sa-mi puna plomba direct pe radacina, a spus dansa…chiar trebuia sacrificat nervul?..dintele era sanatos….doar o plomba si de la atat sa ajung mai incolo sa raman fara el..oare e in regula…va rog raspundeti-mi…sunt foarte speriata!
Nervul era oricum mort, infectat, si obligatoriu aveai nevoie de tratament de canal.
cum se numeste medicul care se ocupa de canele ?
Endodont?
Daca dupa ampretare se reface tratamentul de canal la un incisiv este posibil ca lucrarea sa nu mai fie buna? Dupa ce s-a aplicat coronita provizoriu s-a observat ca dintele a coborat.
Este posibil.
Cat timp ar dura tratamentul de canal? Medicul meu stomatolog ( este destul de tanara , a absolvit facultatea acum 3-4 ani) mi-a zis ca un tratament ar putea dura pana la 2 -3 luni , cea ce ma cam sperie.
Si in cazul unui tratament ati putea recomanda o clinica/medic stomatolog in Bucuresti.
Va multumesc.
Dureaza cam doua ore un tratament de canal, nu 2-3 luni. In 2-3 luni e posibil sa se vindece leziunile din os, in jurul varfului radacinii dintelui.
Buna ziua,
Am si eu o rugaminte la dvs sa ma ajutati cu o problema care a mai fost dezbatuta pe acest forum.
Am un molar , fara nerv, s-a facut un tratament de canale acum cativa ani ( aproximativ 4 -5 ani ). Acum am facut o radiografie si mi-a zis medicul ca am o infectie la radacina molarului si am fost trimisa la un chirurg pentru rezectie apicala.
Intrebare, se poate evita interventia chirurgicala printr-un tratament de canal corect ( mentionez ca acum 4-5 ani s-a facut un tratament de canal).
Multumesc,
Galina.
Probabil se poate trata, merita incercat tot ce e posibil.
Buna, o intrebare as avea eu in legatura cu cimentul acela sau hidroxidul de calciu, ma rog nu-i stiu exact denumirea…acest ciment, odata pus pana la urmatoarea sedinta, unde urmeaza sa se finalizeze plomba, este ok daca se macina in decursul zilelor? De la mancare, lichide etc. ?
Este ok.
Buna.Am si eu o problema.Am o masea la care s-a scos nervul si s-au obturat canalele acum un an si jumatate.In urma unei radiografii facute recent,dentista mea a constatat ca doua dintre canale nu au fost oburate corect si a aparut infectie la radacina.Mi-a curatat din nou canalele,mi-a pus medicament sau ce mi-o fi pus si mi-a zis sa revin dupa o saptamana.Astazi cand am fost,nu a putut sa inchida canalele deoarece ma durea.Le-a curatat din nou,a pus nu stiu ce pasta in interior,apoi ciment si a ramas ca ne vedem peste vreo luna…..ei….n-ar fi nici o problema…dar acum ma doare de inebunesc….am luat gelocatil si ibuprofen de 600mg si nu trece deloc durerea……ce sa fac???antiinflamatoare nu pot lua in nestire ca tot am luat si deja am probleme cu stomacul…..si macar de mi-ar trece durerea….
Ce sa faci? Un tratament corect se face fara durere d obicei intr-o singura sedinta, asa ca alege tu ce sa faci. Dar un tratament corect (de obicei) nu presupune nici 10 vizite, nici medicamente nici durere…
Ce-i drept mie imi era foarte frica…d dentisti..d ce avea sa imi faca(acum nu imi mai este…asa rau 🙂 )…si am fost cam agitata..m-am abtinut cu greu sa nu tremur k sa nu greseasca ceva cu acele acelea.k sa va dati seama cat imi era d frica…inainte cu 1 ora d a merge la cabinet am luat o pastila d sedatif pc.mi-am cumparat o cutie special pt vizitele ce urmeaza sa le fac.pt k mai am d scos niste masele(printre care si 2 masele d minte :(( ,iar asta sunt sigura k o sa doara foarte foarte tare ).am vazut pe un site un filmulet cu o diga din aceasta si cu siguranta nu as fi reusit sa respir prin gaurica aceea asa mica :(.
Maine voi merge sa imi dea jos “pansamentul” acela p kre il am pus..si kre m-a incomodat foarte tare, sa-mi pileasca si sa-mi ia mulajul.dar as vrea sa stiu ce se poate face in cabinet k sa nu ma lase 1 saptamana sau 2 cat dureaza coroana aceea cu gaura in fata.o coroana provizorie…un dinte d plastic…nush…orice 🙁
Se poate face o lucrare provizorie, de plastic – acrilat.
Buna seara…ieri mi s-a facut tratamentul de canal la incisivul central superior.Doctorii au folosit apex locator..aparatul acela dragut care bipaie ;)), dar nu mi s-a pus nicio diga :-s.am avut un aspirator sub limba si a mai fost ceva pe care mi-a pus-o pe gingia de sus k sa-mi tina buza ridicata.Mi-au bagat hidroxid d calciu si mi-a zis si d conul acela.Aaa…si toate astea fara anestezie pt k spunea doctora k nervul este mort si chiar asa a fost pt k nu am simtit nimik 🙂 Dar datorita faptului k nu s-a folosit diga aceea exista sanse sa nu se fi facut corect tratamentul?
As verifica tratamentul. Nu se foloseste diga doar daca pacientul are astm, atacuri de panica….
Buna ziua! Vineri mi s-a facut obturatie de canal la o masea. De atunci am avut dureri ingrozitoare pana ieri, august. Azi, 23 august, am mers la un alt medic stomatolog, care m-a trimis sa fac o noua radiografie. se pare ca doar pe un canal se vedea pasta. Insa, pasta depasea cu mult canalul. Mi-a spus ca imi va reface obturatia, cu riscul ca peste doi ani sau mai mult, sau niciodata, sa am dureri din cauzate de os. Intrebarea mea este daca tratez maseaua cu riscul de a ma durea, sau nu, peste ani, sau o scot si pun alta? Mi-e frica de durere. In ultimele zile am luat o multime de pastile, si nu mai vreau.
Daca tratamentul de canal se va reface corect nu vor fi probleme.
buna ziua…..dupa vreo 3 saptamani de infectie a unei masele datorita unei carii ,timp in care am luat antibiotice si sa desumflat dar sa umflat iar:(…am mers la stomatolog si acesta a constatat k nervul era mort si mia curatat canalul lasand asa urmand sa mer gla le peste cateva zile (mia dat un tratament cu antibiotic) eu as vrea sa se desumfle maseaua pentru ca am de mers peste 2 zile la o nunta ….as dori sa stiu dak am sanse ca acea masea sa se desumfle la timp
Daca tratamentul de canal s-a facut corect, ai sanse sa se desumfle.
multumesc….deja a trecut…1 zi:-s si inca nici un semn k sar desumfla…sper k pana maine sa se desumfle …dentistul mia recomandat sa tin gheatza si sa nu stau la cald
Sper sa iti fie bine.
Buna,
Te rog sa ma lamuresti daca se poate in privinta durerii ce om pe incisivul de langa caninul stang.Mi s-a umblat pe canal acum 1 an si acum 3 sapt a inceput durerea.Am fost la dentist si tot ce mi-a facut a fost sa curete restul de plomba si sa plombeze la loc,cu mentiunea sa iau antibiotice sa vada cum reactioneaza bacteria de inauntru.Dupa 7 zile de durere(la orice mica atingere ma durea incisivul si ma urcam pe pereti si fara sa il ating) am mers inapoi la dentist i-am explicat unde simt presiunea si mi-a umblat pe canal la incisiv)a folosit diga si solutiile necesare) apoi a inchis canalul cu plomba provizorie.Problema e ca am dureri mari,dintele zvacneste odata cu inima mea si la orice mica atingere iadul se dezlantuie din nou.Durerea radiaza pe partea de jos precum curent electric tranzitioneaza toate maselele in continuu.Ce vreau sa stiu de la Dvs,este corect sa simti atata durere dupa ce ti s-a extirpat nervul?Am uitat sa mentionez ca a pus o plomba mica si intre dintii din mijloc.Poate dintele sa fie traumatizat sau tesutul din jurul lui?Vreau o opinie va rog.
Cu stima
Marian
Ceea ce ai nevoie este tratament de canal corect.
Am uitat sa mentionez ca simt durerea la maseaua de langa cea tratata si absolut nimic la cea la care mi se face lucrarea (medicul mi a zis ca iradiaza durerea) si ca ma dor si urechea si capul.
Posibil… dar nu e sigur. 🙂
Buna ziua,
Am si eu o problema cu o masea de cateva zile si imi vine sa ma urc pe pereti. Aceasta masea mi-a fost plombata de mai multe ori, fiind foarte sensibila, iar vineri a inceput sa ma doara f rau. Am fost trimisa la radiografie, iar medicul stomatolog mi a zis ca trebuie sa imi scoata nervul. Dupa ce a dat plomba jos, a descoperit ca nervul era deja mort si mi a intrat pe canale cu acele. Mi-a zis ca am 4 canale (desi majoritatea oamenilor au 3), iar pe 2 dintre ele era f greu de intrat, insa intr un final a reusit. Doamna mi a zis ca am o infectie din cauza ca mi a murit nervul si maseaua era plombata si este nevoie de cateva sedinte pt a curata toata infectia de pe canale. Eu am citit postul dumneavoastra despre extirparea corecta a nervului si nu pot sa spun ca lucrarea la mine a decurs chiar asa. Adica am facut radiografie, dar nu mi a pus acea protectie verde ci doar aparat pt saliva si a folosit ace pt a intra pe canale. Problema este ca am fost sambata dimineata la prima lucrare, duminica dimineata la a 2-a si eu tot am dureri (nu la fel de mari ca prima data, dar oricum suficiente ca sa nu pot dormi decat daca iau ketonal). Pt infectie mi a recomandat augmentin de 625. Este ok ce imi face/zice?
Multumesc pt rabdare
ei da .. dar printre multele teorii predate in timpul facultatii de medicina, nu stiu cati au predat, sau daca au predat si asa ceva … asa caaa, sa ne fereasca ghinionul.
Un tratament de canal se poate face intr-o singura sedinta, dar pentru confortul pacientului eu aleg cate-odata sa il fac in doua sedinte.
Membrana aia verde, de izolare, diga…. este obligatorie. Antibiotice nu dau, pentru ca nu au nici un rost daca tratamentul se face corect, iar daca nu se face tratamentul corect, antibioticele nu il repara. 🙂
Dupa un tratament de canal corect durerea nu mai exista. Persista doar o sensibilitate la presiune ce poate dura pana la o saptamana.
Se pare ca unii au puteri supranaturale si isi pot da seama … ar fi bine daca toti medicii si-ar da toata silinta in tratarea problemelor … dar asta ar insemna sa calcam mai rar prin cabinete si bani mai putin in buzunarele multora.
Uite o observatie la care pot sa adauge ceva: Pentru mine un calcul financiar il fac asa: in primul rand vreau ca un pacient sa calce cat mai rar in cabinetul meu, dar macar o data la 6 luni. La fiecare 6 luni isi da seama ca nu mai are probleme, nu il doare, nu plateste decat o igienizare, si ma recomanda si altora care la randul lor altora si altora… Doar cand pacientul realizeaza ca nu mai are probleme si nu mai risipeste banii, timpul si energia… doar atunci medicul castiga.
Pt ca nu am avut incredere in primul medic stomatolog, m-am dus la altul sa ii cer parerea (pe acesta din urma l-au recomandat 3 persoane). Intr-adevar nu i-am dus radiografia, pt ca era la celalalt cabinet, insa a verificat drenarea canalelor si a zis ca sunt foarte bine curatate, daaaar suprizaaa…. nu intelege de ce ma doare in continuare si ar avea nevoie de radiografie pt a gasi raspunsul. Presupune doar ca este o infectie destul de mare si mi a prescris amoxicilina la 8 ore, metronidazol la 8 ore si aulin la 12 ore. Mai am putin si inlocuiesc mancarea cu pastile.
Nu as avea nimic impotriva sa am doar o sensibilitate, dar mie imi vine sa sar in cap de durere :D.
Tind sa cred ca medicii aici sunt destul de primitivi (si sunt in Bucuresti, nu in vreun satuc). Am trecut din pacate prin multe cabinete stomatologice .. nu au diga, nu au apex locatorsi, sunt ca pe vremea lui papura voda.
Eu deja nu mai stiu ce sa fac, nu vreau sa devin dependenta de medicamente, ca sa pot dormi 🙁
Ti-am trimis un mesaj pe mail.
Nu poti sa vezi daca un tratament e facut bine doar uitandu-te la dinte fara sa vezi radiografia.
[…] Cum sa vezi cand un tratament de canal e corect? March 2009 19 comments and 1 Like on WordPress.com, 4 […]
Va multumesc mult! Am acum mai multa incredere in ce face medicul.Apreciez- si in mod sigur nu doar eu- disponibilitatea si receptivitatea la problemele pacientilor virtuali. Va doresc numai bine!
Va multumesc tare mult pentru raspuns. Medicul nu mi-a plombat maseaua, nu pentru ca mi-era umflat obrazul, ci pentru ca inauntru, sub pansament sangera foarte tare! asa ca a pus acolo pansament cu hidroxid de…nu imi mai amintesc! si a ramas ca plombarea sa se faca saptamana viitoare. Dar maseaua doare destul de rau la mestecat, sau strans din dinti,(e ca si cum molarul meu ar fi devenit mai lung si “curenteaza” la atingere) si sunt nedumerita. De ce doare daca nervul e scos? Daca o sa doara si dupa plomba definitiva?
Cu placere! Hidroxid de calciu… foarte bine.
Este normal sa doara cand apesi pe ea, nu doare maseaua, ci doare tesutul din jurul maselei. Timp de o saptamana este posibil sa persiste aceasta durere la presiune, si, va fi din ce in ce mai mica. Dupa plomba definitiva va mai durea cateva zile iar apoi se va linisti.
Buna ziua! Am si eu o intrebare…Ieri in sfarsit am fost la medic cu o masea care durea rau de tot, si mi s-a omorat nervul si s-au curatat canalele. Astazi trebuie sa revin deja pentru plomba, dar intre timp mi s-a umflat binisor falca. E de rau ca s-a umflat? ma si doare putin maseaua, dar suportabil, fata de ce durere aveam inainte sa merg la medic. O sa mai fie posibila punerea plombei asa, cu obrazul umflat? Si nu e prea devreme plombarea, dupa ce abia ieri mi s-au curatat canalele? Din pacate, medicul meu nu prea e comunicativ, si mereu grabit, e drept ca are si pacienti multi.Iar eu am teama ca -dupa ce am invins frica irationala de dentist- sa nu fie vreo problema acum. Va multumesc mult!
Nu neaparat e de rau, nu neaparat e prea devreme sa puna plomba.
buna ziua,am si eu o problema cu un dinte care are un stift de metal(nu surub)dupa o perioada de 1 an de la lucrare au inceput niste simptome in organism de exemplu la analiza vsh iese mare 60-70,proteina c reactiva mare,factor reumatoid mare,pana sa fac lucrarea dentara nu am avut aceste simptome si afectare oculara(ochi drept)intrebarea mea este daca am facut din nou radiografie si nu se vede nimic neinregula e posibil ca acel stift sa-mi provoace inflamatii in organism??cateodata sunt si ceva dureri dar slabe!!ce ma sfatuiti sa fac??
Stiftul in sine nu poate sa iti provoace aceste probleme, ci, tratamentul de canal al dintelui in care este stiftul. Daca urmaresti articolul acesta iti vei da seama daca au fost respectate conditiile sau nu.
Te sfatuiesc sa te vada un medic si sa refaci tratamentul de canal daca e necesar, respectand conditiile pentru a fi corect.
buna! as putea sa stiu deznodamantul acestei povesti ?? 🙂 i-ati facut tratament acelei doamne..o durea in timp ce introduceati acele? de ce dorea cand sotul ei ii facea?
Totul a mers perfect. Nu a durut, tratamentul a fost un succes, cred, pentru ca in ziua urmatoare am primit confirmarea ca nu doare si se simte foarte bine, dar nu si-a facut radiografie de control. Asa ca, banuiesc ca a fost un succes, dar fara radiografie de control nu pot fi sigur.
Buna seara!Tot eu sunt cu dintele 26 🙁
As dori daca se poate sai fac sotiei o programare la d-voastra,pt ca acum vin de la cabi si am incercat sa intru din nou pe canale insa o durea enorm,dupace iam facut in 2sedinte anestezie si tot nam reusit sa fac extirparea complet. Sami ziceti cand puteti so programati,preferabil dupa masa pt ca dimineata eu sunt la maxilo. Am vrut sa va contactez telefonic insa era cam tarziu.Radiografia o am in format digital.Va multumesc anticipat!
Voi incerca sa fac ce pot sa te ajut.
multumesc mult!
Ciao!Am facut asa pt ca eram intro dilema,ma contraziceam singur pe mine.Mai exact este vorba de 26 cu proces carios profund pana in camera pulpara,cu durere la percutie si masticatie,radiologic o mica largire a spatiului periodontal o mica radiotransparenta. Am incercat sa fac extirparea, dar canalele vestibulare erau prea inguste am reusit sa intru doar cu acul 10 nu stiu pana unde,intrau f f greu,dar sigur am depasit,(naveam apex locatorsi) mi sa parut ca facand putin tratament mecanic am indepartat si pulpa din canal.Cel palatinal era destul de gros. La urmatoarea sedinta am incercat si intru pe canale dar nu mai pute pacienta de durere,plus ca sangera din canalele vestibulare.Inseamna ca a fost o pulpita cronica deschisa,numai ca era sensibil si la percutie si asta ma deruteaza.Asa..,si de asta iam pus hidrox de ca ca sa nu se mai infecteze,altceva calmant antiseptic naveam.Daca se poate un sfat,va multumesc mult!Sunt incepator si e dintele sotiei 🙁
Un sfat… diga, hipoclorit, tratament mecanic rotativ, radiografii cu acul pe canal daca nu ai apex locator pana determini lungimea de lucru, hipoclorit… inchiderea canalelor. Atat. Daca esti din Timisoara te pot ajuta mai mult la cabinet.
dar in cazul in care se face o depasire si se fac spalaturi cu hipoclorit,acesta cand intra in parodontiu nu il irita? nu este toxic?
Multumesc anticipat!
si inca ceva,eu iam pus peste extirparea incompleta hidroxid de calciu,am inkis dintele provizoriu dupa cateva ore a inceput sa doara,a scos obt prov. a luat un calmant si a trecut.
multumesc!
Irigarile nu se fac in depasire, asa ca nu irita parodontiul, daca se respecte procedura. Cu siguranta ca odata ajuns in afara canalului hipocloritul poate da reactii spectaculoase! Cauta poze pe net cu pacienti la care a fost injectat hipoclorit in sinus sau in mucoase. De ce ai pus hidroxid de calciu? Ce asteptai sa se intample? (ma bucur mult ca ai intrebari, doar asa putem evolua, si eu si tu si toti cei ce citesc ce scriem noi aici)
ce se inampla daca se pune hidroxid de calciu pe canale dupa ce sa efectuat o pulpectomie incompleta neavand alt antiseptic si nici antibiotic,o buleta de vata si obturatie provizorie?
Nici antibioticul, nici antisepticul, nici hidroxidul de calciu… nimic nu ajuta daca tratamentul mecanic nu este conform literaturii!
[…] rand trebuie vazut care e motivul acestei modificari. Daca tratamentul de canal nu e corect ( http://drfondrea.wordpress.com/2009/03/12/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/ ), trebuie refacut. Dupa aceasta se ajuta rezistenta dintelui prin inserarea unui pivot din fibra […]