Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Cum se realizeaza un tratament de canal?

martie 12, 2009 866 de comentarii

Tratamentul de canal sau “scoaterea nervului” se efectueaza atunci cand pulpa dintelui este afectata ireversibil, in majoritatea cazurilor datorita unei carii profunde, sau in vederea prepararii acelui dinte in scop protetic, atunci cand nu putem pastra vitalitatea lui.

Un tratament de canal se realizeaza de obicei intr-o singura sedinta de tratament. In situatiile in care suntem limitati de timp sau avem de-a face cu o patologie care nu permite finalizarea tratamentului, sunt necesare doua sedinte. Nu se recomanda  folosirea de otravuri in scopul devitalizarii dintelui. Anestezia este indispensabila pentru confortul pacientului pe parcursul sedintei de tratament.  La baza succesului unui tratament de canal sta un cumul de factori: o izolare atenta a dintelui de cavitatea bucala si irigarile riguroase cu hipoclorit de sodiu, in paralel cu o preparare mecanica corespunzatoare a canalelor radiculare. Uneori, dupa finalizarea tratamentului endodontic poate aparea o sensibilitate la presiune si un disconfort local pentru cateva zile sau o saptamana. Aceasta senzatie necesita rareori ajutorul unor medicamente antiinflamatoare. Administrate numai la recomandarea medicului stomatolog, ele pot ameliora senzatia dureroasa.

tratament sde canal, scos de nerv dinte

Realizarea unui tratament de canal se bazeaza pe urmatoarele trei aspecte esentiale:

1-Radiografii, inainte de tratament, pentru a vizualiza starea dintelui si morfologia interna a acestuia (numarul radacinilor si a canalelor, prezenta de canale curbe, canale blocate etc.) si cel putin inca una dupa tratament, numita radiografie de control, pentru a verifica tratamentul de canal efectuat (exemplificat in poze).

2-Diga, adica membrana verde (se vede in imagine) izoleaza dintele de mediul bucal. Acest aspect este de o importanta semnificativa pentru a preveni patrunderea solutiilor chimice utilizate  (irigarile cu hipoclorit dureaza minim 30 minute la lungimea de lucru/canal)  in cavitatea orala a pacientului, cu riscul de inghitire si afectare a tractului digestiv (faringe, esofag, stomac). De asemenea, izolarea cu diga impiedica contaminarea dintelui pe care se lucreaza cu bacteriile din saliva sau cu sange.

3-Apex locator, aparatul care ne ajuta sa determinam lungimea exacta a canalelor radiculare si care ne ghideaza in realizarea unei obturatii de canal corespunzatoare, cu o precizie exemplara.

tratament de canal masea

Verificarea ulterioara a corectitudinii obturarii spatiului endodontic pe radiografia de control este extrem de importanta pentru siguranta sanatatii dintelui pe termen lung. In primul rand, este esential ca materialul de obturatie utilizat sa sigileze tridimensional canalul exact pana la constrictia apicala din varful radacinii detectata de apex-locator, nici inainte, nici dupa. Se observa pe imaginea radiografica de mai sus linii albe, groase, de forma conica, care se opresc exact in varful radacinilor. Aceste sunt canalele tratate si obturate apoi cu gutaperca. Daca observam radiografic post-tratament erori de obturare, acestea se vor reface si verifica din nou.

Daca aceste trei lucruri majore sunt indeplinite, avem toate sansele prezentate in literatura de a preveni aparitia unei infectii in os, in jurul radacinii dintelui, sau daca aceasta deja exista, sa o tratam. Astfel, in marea majoritate a cazurilor, se poate evita o abordare chirurgicala (o rezectie apicala) inutila. Evident, existenta doar a acestor trei aspecte nu e suficienta, endodontia fiind o disciplina foarte laborioasa, dar fiindca sunt foarte importante, aceste reguli nu pot fi omise in vederea obtinerii celui mai bun rezultat posibil pentru pacient.

In concluzie, nu se dau antibiotice sau medicamente fara folos, nu se “omoara” nervul cu substante toxice, nu se lasa paste cu antibiotice sau alte medicatii temporare pe canal decat rareori, si nu se lasa dintele (canalul) deschis decat in situatii exceptionale. Marea majoritate a tratamentelor se realizeaza tinand cont de pasii prezentati mai sus.

Merita salvat fiecare dinte, dar nu fiecare dinte poate fi salvat.

Ca sa vezi ce se poate intampla datorita unui tratament de canal care s-a realizat fara a fi respectate indicatiile, citeste AICI

Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Posted in Bogdan Fondrea, canal dinte, carie, con de gutaperca, dentist bun timisoara, dinte salvat, endodont, endodontic, endodontie, gutaperca, ma doare un dinte, medicament dinte, nerv masea. nerv dinte, nervi, operatie dinte, plomba, radiografie de control, rezectie apicala, scos de nerv, scot nerv dinte, stomatologie, tratament canal, tratament canal dinti, tratamet de canal
Radiografia de control dupa tratamentul de canal

Autor: dr. Fondrea

Sunt Bogdan Fondrea, medic dentist pasionat de Estetica Dentara, atestat in Implantologie Orala, fondator al Clinicii Dental Design din Timisoara. Pentru mine, stomatologia nu este o simpla meserie, este o pasiune, un scop bine definit care tine de urmarea propriului drum, de atentia indreptata spre pacient. Conform unui scriitor francez, Luc de Clapiers, “Perfectiunea unei pendule nu este de a merge repede, ci regulat”. Cred ca este foarte important sa cautam, in mod constant, sa ne perfectionam, sa facem ceea ce ne place si, foarte important, sa o facem intr-un mod profesionist. Un medic are datoria sa faca tot ce ii sta in putere sa salveze, sa trateze, sa informeze, dar, mai ales, sa previna. La urma urmei, nu clestele scoate dinti si nici antibioticele nu salveaza dinti.

Related Posts

  • Cat costa dantura fixa pe implanturi dentare?

    Nu cred ca exista postare cu cazurile mele despre dinti ficsi pe implanturi dentare care
  • Metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu?

    In stomatologie, de multe ori, dintii cu distructii masive au nevoie sa fie reconstituiti prin
  • Cat costa si cat dureaza implanturile dentare?

    In acest articol vreau sa raspund sutelor de mesaje pe care le primim mereu la
  • Cat costa sa imi pun toti dintii?

    “Cat costa sa imi pun toti dintii?” Intrebarea aceasta am auzit-o de mii de ori,

Comments (866)

← Older Comments
  1. Etapele dinaintea unui tratament ortodontic - Dr. Bogdan Fondrea says:
    noiembrie 28, 2017 8:29 am

    […] cand vorbim de o obturație realizata corect sunt: diga dentara care ne ajuta sa menținem o izolare adecvata si revelatorul de carie fara de care nu putem fi siguri ca am indepartat tesutul carios […]

    Autentifică-te pentru a răspunde
  2. De la zambet spre ZAMBET - Dr. Bogdan Fondrea says:
    noiembrie 18, 2017 4:52 pm

    […] pentru a nu compromite radacinile dintilor) si am obtinut accesul la canalele acestora. A urmat tratamentul de canal si reconstituirea bonturilor noi din compozit cu ajutorul pivotilor de fibra de sticla. Gingia a […]

    Autentifică-te pentru a răspunde
  3. Marius C. says:
    septembrie 8, 2016 5:42 pm

    Buna ziua,

    Am avut tratata o masea la care s-a pus o coronita ( nu cunosc terminologia ) Dupa vreo 2 ani cred, am avut ceva dureri la acea masea, nu-mi amintesc sa-mi fi facut vreo radiografie, mi s-a dat augmentin. Am intrebat cum e posibil ca o masea tratata, ce are canalele infundate sa faca infectie.. mi s-a spus ca bacteriile pot intra si pe langa masea. Este adevarat sau sunt baliverne ? ce-i drept e ca au mai trecut vreo 3 ani de atunci si n-au mai fost probleme.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 8, 2016 5:46 pm

      Buna seara Marius! Te rog posteaza in sectiunea forumului: https://drfondrea.ro/forum/indepartareanervuluidentar/

      Autentifică-te pentru a răspunde
  4. Solovastru says:
    august 26, 2016 12:49 pm

    Buna ziua!Marti am fost la medic si mi-a scos 2masele de minte de jos si la alte 2aveam carie, le-a curatat si mi-a pus tratament, nu stiu exact ce fel de tratament si daca a scos nervul, dar nu cred ca l-a scos pentru ca mi-a spus ”iti pun tratament sa-ti omoare nervul si revii peste 10zile sa-ti pun plomba, acuma pe langa durerea extrem de mare de la extractia de masele de minte, acuma incep sa ma doara si astea 2cu tratament la atingere sau uneori simt ca se zbate ceva acolo si ma doare/inteapa. A procedat corect? este normal sa ma doara? Mentionez ca i-au antibiotic. Multumesc

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      august 26, 2016 12:52 pm

      Nu e in masura mea sa judec daca a procedat sau nu corect. Citeste articolul la care ai lasat cometariul sa ai o idee despre protocolul recomandat de literatura de specialitate.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  5. Gabriela says:
    mai 24, 2016 11:27 am

    Buna ziua,am decis sa scriu aici pentru ca efectiv nu mai inteleg ce se intampla cu maseaua mea.
    De 1 luna si ceva m-a terorizat.
    Am mers la stomatolog unde a spus ca nu ar fi normal sa doara pentru ca pare sanatoasa,am ajuns acasa iar la 2 zile am ajuns la urgente pentru ca nu mai suportam durerile,acolo mi-au spart maseaua pentru a ajunge la canale ,mi-au pus pansament calmant si ziua urmatoare am mers iar la stomatolog unde mi-a facut curatare de canal si a acoperit,la 2 zile iar la urgente unde au spus ca am infectie formata ,mi-au eliberat un canal si am tot tras din masea cateva zile..se mai ameliorase.Durerile au revenit,am mers iar la stomatolog..ieri a fost a 3-a sedinta de curatare a canalului..mi-a bagat si antibiotic acolo dar nu l-am putut tine decat 2 zile apoi l-a scos.
    Stomatologul meu spune ca nu stie ce sa ii mai faca si sa nu a mai intalnit asa ceva,nu isi explica de ce doare daca a scos nervul,a curatat canalele etc.
    Apelez la dumneavoastra in speranta ca imi puteti da niste explicatii/un sfat orice….am tot zis sa fie tratata dar cat sa mai indur durerile.Ma cam feresc de extractie,am 24 de ani si deja maseaua de langa e scoasa..nu vreau sa am lipsa de acum maselele pe rand..
    Va multumesc anticipat.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. Gabriela says:
      mai 25, 2016 5:09 am

      Nu chiar,nu s-a folosit un Apex locator si Doamna mi-a bagat antibiotic pe canal(dupa ce am terminat tratamentul deja prescris cu antibiotic si a spus ca inca mai e nevoie de antibiotic).
      Noaptea trecuta am ajuns iar la urgente,mi-a recomandat sa schimb stomatologul obligatoriu.

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
        mai 25, 2016 12:32 pm

        Deci daca ai citit, ai raspunsul. 😉

        Autentifică-te pentru a răspunde
    2. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      mai 24, 2016 5:31 pm

      Ai citit articolul la care ai lasat comentariul? Asa s-a facut tratamentul de canal?

      Autentifică-te pentru a răspunde
  6. Diana says:
    aprilie 29, 2016 11:18 pm

    Buna seara! Imi puteti spune cauzele durerii de ureche dupa scoaterea nervului de la o masea?

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      mai 2, 2016 4:45 pm

      Pot fi mai multe cauze, am nevoie de mai multe informatii pentru un raspuns. De obicei poate fi de la pozitia indelungata cu gura deschisa.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  7. Ace rupte pe canal – motiv de ingrijorare sau o buna provocare? - Dr. Bogdan Fondrea says:
    aprilie 26, 2016 6:03 am

    […] Citeste mai mult despre etapele unui tratament de canal AICI. […]

    Autentifică-te pentru a răspunde
  8. Lazar says:
    aprilie 25, 2016 12:37 am

    Buna ziua,
    As dori sa va descriu scuccint problema mea si sa aud o opinie . dupa o lucrare la o masea cu 3 canale, dr a ajuns cu acel aparat pana in sinus pentru ca anesteziata fiind am simtit durere si, apoi acel hipi a dus la o sangerare abundenta care a tinut de joi de la 11 pana sambata dupa-masa.
    Cat e de periculos si mai are sens sa continuu tot la ea?
    Multumesc anticipat,

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      aprilie 25, 2016 5:08 pm

      Nu suna bine. Ar trebui investigat. Du-te la un medic sa vezi ce e pentru ca nu e ok.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  9. corina says:
    aprilie 13, 2016 2:58 pm

    Buna seara , am
    scris pe data de 9 aprile numele meu este corina in legatura cu o probleme
    cu o masea infectie de canal,azi am fost la alt dentist pentru a se uita la
    masea, sa imi zica ce ar trebui sa fac cu ea.I-am aratat dansului
    radiografia si cum a vazut-o mia zis ca trebuie sa scot maseaua ca nu mai
    sunt sanse de a o salva. Va rog spuneti-mi parerea d-stra deoarece ma
    sperie gandul sa stau fara o masea! Va multumesc ! O seara
    placuta

    https://scontent.fath4-1.fna.fbcdn.net/v/t34.0-12/12992113_997013263680540_1981647322_n.jpg?oh=e7a8994d807149259d1ed803528eee00&oe=57106F63

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      aprilie 13, 2016 3:01 pm

      In anumite conditii cred ca sunt oarecare sanse sa fie pastrata, bazandu-ma pe radiografia postata. Nu e usor, par doua ace rupte in canal si o afectiune mare a osului, dar cu un tratament portivit cred ca sunt ceva sanse.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  10. marius says:
    aprilie 11, 2016 2:32 pm

    Buna ziua!In data te 12 aprilie am fost la dentist pentru a reface o masea,mi-a curatat canalul dupa ce cu o saptamana inainte mi-a polizato toate bune pana sambata cand a inceput o durere foarte,foarte puternica .Nu ma lasa sa dorm, sa fac nimic si din pacate pana maine nu pot ajunge la dentist .am luat amoxicilina de 500 la 8 ore si 1 ketonal pentru durere dar a avut efect in jur de 40 de min..Pute-ti sa imi spuneti daca e ceva grav,adica doare foarte puternic.Sa fie de vina destistul?Multumesc

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      aprilie 11, 2016 6:34 pm

      De ce ai luat amoxicilina? Cine ti-a dat si pentru ce? Nu stiu daca e grav deoarece nu am suficiente date sa inteleg situatia. Ai citit articolul la care ai lasat comentariul? Durerea nu este un factor care da indicatie de antibiotice si nici daca e ceva grav sau nu.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  11. Sanatate si estetica intr-o singura sedinta? - Dr. Bogdan Fondrea says:
    aprilie 11, 2016 8:18 am

    […] Citeste cum se realizeaza un tratament de canal – AICI. […]

    Autentifică-te pentru a răspunde
← Older Comments

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie
  • Sfat

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.894
Forumuri
20
Subiecte
5.124
Răspunsuri
2.924
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.