Estetica dentara reprezinta mult mai mult decat realizarea unor fatete albe si aplicarea unui ruj rosu. Astazi nu vorbim despre coroane ceramice sau de munca evidenta a tehnicianului dentar. Nu vorbim nici despre fatete, nici despre implanturi. Articolul de astazi este despre tesuturile moi, despre gingie.
Ce se vede atunci cand zambesti, ce se vede cand se ridica buza? Cum arata locul unde se intalnesc fatetele sau coroanele cu corpul, cu gingia? Ceea ce trebuie mentionat si este demn de tinut minte este ca orice se poate modela, se poate conforma, se poate ajusta, adauga sau reduce. Pentru asta e nevoie de timp, rabdare si o mana priceputa. Dar, sa nu uitam: perfect nu exista.
In continuare voi adauga cinci cazuri si le voi explica pe scurt:
Cazul 1 – Gummy smile
Principala problema a pacientei era de natura estetica. Era in mod deosebit afectata de faptul ca in momentul cand zambea se expunea foarte mult din gingie si nu ii placea deloc asta. Spunea ca este o fire vesela dar totusi nu zambeste cu incredere. Probleme de sanatate nu avea deoarece ele au fost rezolvate deja, asa ca ne-am putut concentra asupra celor estetice. In primul rand, am realizat interventia chirurgicala de reducere a acestui Gummy Smile prin indepartarea tesutului osos si gingival care era in plus. Cu aceasta ocazie, am refacut coroanele dentare si fatetele vechi si le-am inlocuit cu unele provizorii. Muscatura (ocluzia) a fost si ea imbunatatita deoarece era prabusita initial si pacienta nu a mai dorit sa treaca printr-un tratament ortodontic. Dupa cateva saptamani de la operatie am inlocuit provizoriile cu coroane si fatete noi, din ceramica. Culoarea obtinuta nu este neaparat pe gustul meu (mie imi plac nuantele naturale) dar pacienta este cum nu se poate mai fericita. Acum poate zambi asa cum isi doreste. De la 6, 7 mm expunere gingivala am ajuns la 2mm. Ce imi place mie este si ca buza superioara are mai mult volum si sustinere acum.
Cazul 2 – armonie implant – dinte natural
Unul din cele mai dificile cazuri este cand incercam sa armonizam implanturile cu dintii naturali. De cate ori nu am auzit de la pacienti ca ei credeau ca trebuie ca toti cei patru dinti din fata sa fie la fel, din acelasi material, pe acelasi suport, ca sa iasa bine. Adica fie patru fatete, chiar daca doar un dinte e afectat, fie patru coroane chiar daca doar un dinte lipseste. Insa, ideal nu inseamna mai usor si mai simplu pentru medic si pentru tehnician, ci ceea ce este mai bine si conservator pentru pacient. In acest caz, cel mai dificil a fost sa obtinem o gingie armonioasa si simetrica chiar daca dintii naturali sunt intercalati cu implanturi. In plus, cei patru dinti din fata sunt ceramici, restul complet naturali. Etapele sunt relativ simplu de explicat, mai greu de realizat. In primul rand, se insera implanturile atat cat trebuie pentru ca pe viitor sa avem o grosime gingivala care sa ne permita modelarea ei. Se realizeaza lucrarea provizorie si asteptam sase luni pentru osteointegrare. Apoi urmeaza cateva saptamani de modelare gingivala pana la rezultatul dorit. Uneori trebuie sa luam din gingie, alte ori sa adaugam. Cand totul e asa cum ne dorim realizam coroanele ceramice finale. Avem papile, volum gingival si echilibru estetic al tesuturilor moi. Exact ce ne-am dorit!
Cazul 3 – zambet cazut, ocluzie prabusita
Din cauza lipsei dintilor inferiori pe zonele laterale, cei de sus au inceput sa coboare, rezultatul estetic fiind unul imbatranit. Rezolvarea poate fi ortodontica sau chirurgica-protetica. In acest caz, am ales impreuna cu pacienta a doua varianta. Ce vedeti in imaginea de mai sus este in cadrul aceleiasi sedinte. De la prima poza la a doua au trecut doar doua ore. Pe langa modelarea osoasa si gingivala, am realizat si o lucrare provizorie facuta direct in cabinet. Aceasta lucrare deja ne da directia lucrarii ceramice finale. Am incercat si o noua morfologie a dintilor si o marime ce sustine mai bine buza si da volum zambetului. Detalii care per ansamblu pun bazele unui rezultat sanatos, functional si estetic.
Cazul 4 – papile interdentare cu punti dentare
De data aceasta nu avem implanturi, chiar daca unii dinti lipsesc. Am realizat o punte ceramica pe suport de zirconiu, din sase elemente. Exista trei dinti de suport si lipsesc alti trei. Obtinerea simetriei este deosebit de importanta si ce vedem in poza este forma gingiei inainte de aplicarea lucrarii finale. Ce e foarte dificil este realizarea papilelor. Ele ne dau impresia vizuala la final ca dintii vor iesi din radacinile lor si nu ca ar fi dinti pusi.
Cazul 5 – papile interdentare cu implanturi
Un alt scenariu foarte dificil, cu implanturi, All on 6 (toti dintii pe cate sase implanturi, asa cum se vede in radiografie) fara gingie artificiala. Oarecum asemanator cu cazul precedent dar acum in loc de dinti avem implanturi. Pacientul nu mai are niciun dinte natural ci doar implanturi ce sustin noua lucrare ceramica. Partea complicata din punct de vedere estetic este modelarea gingivala. Ca de obicei, pana la stabilizarea tesuturilor moi pacientul a purtat o lucrare provizorie.
Caz bonus – ortodontie
De fiecare data cand se poate si cazul permite, idealul este sa nu eliminam din os si din gingie, ci sa repozitionam dintii cu ajutorul tratamentului ortodontic. Astfel se repozitioneaza si tesuturile de sustinere ale dintilor. Da, uneori este nevoie si de o corectie chirurgicala si / sau protetica, dar scopul este acelasi: sanatos si armonios de la gingie.
Concluzie
Nu am nicio concluzie noua. Niciuna speciala. Niciuna pe care nu v-am mai spus-0 de atatea ori. Nimic spectaculos, doar consecventa si urmarea perceptelor recomandate in literatura de specialitate. Asa ca ma repet: stomatologia este medicina estetica facuta pe un fundament de sanatate si functionalitate.
dr. Fondrea – www.dentaldesign.ro