Poate nu reusim sa fim la clinica sa tratam pacienti asa cum ne dorim sa o facem, sa gasim solutii concrete si directe si sa ajutam oamenii ce au nevoie de noi prin tratamentele facute, dar, suntem asa cum am fost intotdeauna, aproape de voi, in mediul on-line. Impreuna cu colegii mei medici la Dental Design, am creionat pentru voi cateva sfaturi pe care sigur le veti gasi de folos in perioada acestei pandemii si situatii de urgenta in care nu veti ajunge la dentist.
Sfaturi stomatologice pentru tine in perioada pandemiei Covid-19:
Daca nu vrei sa citesti tot, poti merge direct la punctul ce te intereseaza astfel:
- Profilaxie stomatologica
- Ortodontie
- Stomatologie generala
- Implantul dentar
- Estetica dentara
- Boala parodontala si chirurgie orala
1 – Profilaxie stomatologica – cu Profilaxist Lavinia Ciuculescu
Preventia in stomatologie este cel putin la fel de importanta ca in orice alta ramura a medicinei, practicarea ei ajutandu-te sa iti pastrezi dintii sanatosi, sa eviti aparitia cariilor, problemelor gingivale si parodontale. Cu siguranta stii deja cum sa faci asta, spalandu-ti dintii de cel putin doua ori pe zi timp de 3 minute (daca nu poti dupa fiecare masa), mergand in mod regulat la sedintele de igienizare profesionala si la consultatii periodice. Iata cateva sugestii simple, usor de tinut minte, si de aplicat care te vor ajuta sa imbunatatesti felul in care ai grija de tine si de sanatatea gurii tale in general, si in mod special in aceste zile dificile:
- Periaza-ti dintii corespunzator. Felul in care te periezi este la fel de important ca periajul in sine – de fapt, sa faci un periaj incorect este aproape la fel de daunator ca lipsa lui. Fa-ti timp pentru asta de cel putin 2 ori pe zi, dimineata si seara, foloseste o periuta moale, inclina periuta in unghi de 45 de grade fata de linia gingiei si misca periuta usor, vibrator, pe loc si circular, cateva secunde pe fiecare grup de dinti, pe fiecare fata a lor, pentru a indeparta placa bacteriana moale. Neindepartata, acesta se va intari si se va forma tartru, iar la nivel gingival poate aparea gingivita (inflamatia gingiilor).
- Considera firul interdentar la fel de important ca periajul. Firul interdentar nu are ca scop doar indepartarea resturilor alimentare blocate in acele spatii mici, ci si stimuleaza gingia, reduce placa bacteriana si reduce inflamatia. Nu uita de suprafata din spate a ultimului molar, chiar daca dupa el nu mai este un alt dinte si retine ca trebuie sa cureti suprafata dentara, nu doar spatiul dintre doi dinti. Foloseste firul interdentar macar o data pe zi, seara dupa periaj, dar daca poti, fa-o dupa fiecare masa. Evident, asigura-te ca esti spalat pe maini inainte sa iti bagi degetele in gura!
- Pasta de dinti. “Detergentul” pe care il folosesti pentru a-ti curata dintii ramane la alegerea ta, in functie de gust, textura, culoare poate, insa cel mai important lucru este ceea ce contine acel “detergent”. El va fi absorbit de catre mucoasa, chiar daca nu il inghiti, asa ca e de preferat sa nu fie plin de chimicale si coloranti nenaturali.
- Irigatorul bucal. Daca ai aparat ortodontic, punti dentare, coronite pe implanturi, ai nevoie si de un dus bucal. Jetul de apa reglabil te va ajuta sa adaptezi intensitatea la nevoia si situatia ta particulara, iti va indepartarta resturile alimentare din spatiile unde periuta si firul nu ajung si te va ajuta sa te simti si sa fii curat.
- Nu te culca fara sa iti speli dintii. Nu este nici un secret ca pe timpul zilei gura noastra se umple de germeni si bacterii (da, poate si Coronavirus), iar pe timpul noptii saliva nu isi va indeplini atat de bine una din functii, cea de autocuratare, fiindca salivam mai putin. Nu te culca pana nu ai indepartat placa acumulata, este benefic pentru sanatatea ta orala iar, ca un bonus, partenerul tau iti va fi recunoscator.
- Bea mai multa apa.Acest lichid benefic pentru sanatatea intregului organism iti aduce beneficii si in ceea ce priveste sanatatea gurii tale, diminueaza efectele negative ale alimentelor lipicioase si acide pe care le-ai consumat intre periaje, iar lucrul acesta te va ajuta in preventie.
- Mananca fructe si legume fibroase.Am fost creati cu dinti de o asemenmea structura incat sa ne ajute sa mestecam, sfartecam sau sa taiem, asa ca da-i organismului tau fibrele de care are nevoie si danturii tale sansa sa faca ceea ce stie sa faca. O dieta variata din care organismul isi va lua toate vitaminele necesare va contribui inclusiv la sanatatea ta orala. (PS: doua alimente bune pentru “rontait” cand stai in casa sunt merele si morcovii).
- Consuma o cantitate redusa de zahar. Dieta echilibrata contribuie de asemenea la sanatatea gurii tale, asa ca limiteza-ti consumul de zahar fie el si sub forma de carbohidrati simpli cum e painea sau bauturile. Zaharul se transforma in acid in interiorul gurii, acidul are efect asupra smaltului care poate duce la aparitia cariei. Inclusiv fructele acide sau cafeaua pot avea efecte similare asupra smaltului tau, dar nu trebuie sa renunti la ele, ci doar sa fii constient si sa limitezi consumul lor.
- Mergi la igienizari profesionale de doua ori pe an. Igienizarile periodice sunt necesare deoarece nu poti indeparta singur, acasa, o placa bacteriana deja intarita sau coloratiile de pe suprafata smaltului (mai ales cele provocate de consumul de tutun). De cele mai multe ori nu ai nevoie de anestezie pentru o astfel de procedura, iar daca vii la igienizari periodice, cantitatea de tartru poate fi mai mica de la o igienizare la alta, igienistul iti poate spune daca reusesti sau nu sa faci o igiena personala buna si sa te ajuta sa imbunatatesti acest aspect. Pe perioada cand, datorita pandemiei, nu ai acces la dentist, respecta indicatiile de mai sus si vei fi bine!
Beneficiile preventiei.
Pe langa beneficiile evidente ale unei igiene corespunzatoare, nu uita ca sanatatea orala este conectata cu sanatatea corpului tau ca intreg. Este extrem e important sa intelegem conexiunea dintre starea de sanatate orala si imunitate. Mentinerea unei igiene bune aduce beneficii intregului organism, reducand in felul acesta riscul aparitiei numeroaselor boli secundare asociate. In plus, practicand preventia, costul tratamentelor stomatologice va fi mai mic, durerea mai rara si orele petrecute pe scaunul stomatologic mai putine.
2 – Ortodontie – cu Dr. Razvan Cocîr
- folosesti o periuta de dinti normala cu fire moi
- o periuta interdentara
- apa de gura
- irigatorul bucal
- sa eviti alimentele dure/lipicioase si bauturile carbogazoase
- sa te lasi de fumat sau sa nu te apuci chiar acum 🙂
- In cazul desprinderii unui bracket, acesta va ramane prins de sarma si nu poate fi inghitit. Daca totusi in situatii exceptionale il inghiti, mananca alimente bogate in fibre si cel mai probabil in vei elimina pe cale naturala curand.
- In situatia in care arcul ortodontic iese din tubusoarele aplicate pe dintii din zona posterioara si te inteapa, trebuie verificata flexibilitatea arcului, iar daca acesta este usor de manipulat, reintrodu-l in tubusor cu ajutorul unei pense; in caz contrar, el trebuie taiat cu un un instrument de tip cleste Cutter /unghiera (se gasesc usor in mediul online).
- Daca apar leziuni ale mucoasei buzelor sau obrazului, utilizeaza ceara de protectie (disponibila in unele lanturi de farmacii).
- Ocazional, poate aparea mobilitate la unul sau mai multi dinti, precum si noi spatii interdentare insa acestea vor disparea odata cu inaintarea tratamentului, nu te ingrijora.
- Activarile lunare se pot face uneori chiar si la 6-8 saptamani datorita proprietatilor noi ale arcurilor, asa ca nu te nelinisti, tratamentul tau va continua dupa aceasta perioada si vei fi bine.
- fixa: retainer fix, de obicei pe arcada inferioara; aceasta trebuie intretinuta asemanator cu aparatul dentar (evita alimentele dure sau lipicioase) si incearca sa igienizezi zona cu grija, fara a o dezlipi. Daca totusi se desprinde, incearca sa indepartezi doar bucatica desprinsa, iar apoi asteapta sa ajungi la medicul specialist. Intre timp, nu uita de ceara de protectie.
- mobila: aparat mobil, gutiera; acestea trebuie igienizate separat cu o periuta si pasta sau sapun lichid cel putin o data pe zi si se aplica pe dintii bine spalati; de asemenea, o data pe zi, contentia mobila trebuie pusa intr-un pahar cu apa in care am dizolvat o pastila efervescenta de Corega care omoara bacteriile prezente; daca contentia mobila se rupe, este nevoie de o noua amprenta si realizarea alteia, de aceea incearca sa ai cat mai mare grija de cea pe care o ai acum.
3 – Stomatologie generala – Dr. Alexandra Balan si Dr. Bianca Curea
- Durere trecatoare, de tip hipersensibilitate, accentuata de consumul alimentelor reci, fierbinti, dulci, acre: tine sub observatie durerea, incearca sa eviti stimulii care o provoaca si in cazul in care se accentueaza, contacteaza stomatologul.
- Jena sau discomfort la nivelul unui dinte sau la nivel gingival: de exemplu, daca simti ca ti s-a fracturat o bucatica dintr-o obturatie provizorie sau definitiva, daca te-ai iritat cu alimente dure sau ai o sangerare gingivala, dar nu prezinti o durere care sa necesite administrarea unui medicament, nu te ingrijora, mentine o stare de igiena cat se poate de buna si anunta medicul despre situatia ta.
- Ti-a cazut o obturatie: informeaza medicul stomatolog si mentine zona curata printr-o igiena riguroasa.
- Lucrari protetice fixe: daca ti s-a decimentat o coroana, o fateta sau o lucrare, fie ea fixa sau definitiva, se va recimenta in cabinet de catre medicul stomatolog in cel mai scurt timp posibil. Nu e recomandat sa utilizezi adezivi industriali sau casnici. Pastreaza lucrarea curata, si mentine o igiena cat se poate de buna pana cand problema se va putea rezolva de catre specialist in cabinet. Uneori lipiciuri gen Corega (pentru proteze) care se gasesc cam in orice farmacie, pot sa ajute si sa le folosesti tu acasa pana ajungi la dentist.
- Lucrari mobile sau mobilizabile: daca te jeneaza, daca au suferit accidentari, fracturi, si-au pierdut din mentinere si stabilitate, medicul stomatolog te va ajuta in cel mai scurt timp posibil. Nu e indicat sa incerci sa le repari acasa, de cele mai multe ori este nevoie si de colaborarea tehnicianului dentar. E mai bine sa nu le porti daca deranjul provocat de purtarea lor este prea mare, si sa te prezinti cu ele in clinica cu prima ocazie.
- Eruptia dinților temporari (copii de 6-30 luni). Semne și simptome: inflamatie gingivala, refuzul alimentatiei, hipersalivatie, prurit gingival (mancarime), copilul plange mult, este agitat, duce degetele sau jucariile la gurita, în dreptul dintelui în erupție zona este rosiatica iar uneori gingia poate fi colorata în albastrui datorita sangerării în interiorul tesuturilor, poate aparea o mica sangerare in momentul in care dintele perforează gingia, stari de neliniste, disconfort si somn agitat/ insomnii, stări febrile. Sfaturi și recomandări pentru mamici: masaj bland cu o lingurita rece sau cu degetul pe zonele dureroase, folosirea unor anestezice locale precum: solutii cu anestezic, vitamina A, ceai de musetel, geluri cu efect antiinflamator speciale pentru copii de la farmacie (Calgel, Gengigel Baby), alimentație predominant lichida/ semisolida si evitarea alimentelor reci sau fierbinti, utilizarea unor jucarii gingivale sub formă de inele din silicon solid care pot calma temporar durerile gingivale, evitarea traumatismelor, pastrarea igienei locale prin ștergerea gingiilor cu tifon steril umezit cu apa rece, administrarea de antiinflamator pe cale generală la recomandarea medicului. Pot aparea si infectii în sfera O.R.L în această perioada, febra prelungita si iritabiliate severa, letargie, eruptii cutanate, precum și semne si simptome de viroza respiratorie care nu sunt asociate erupției dintilor. Daca e asa, suna medicul ORL si te va ajuta mai departe.
- Durerea dentara. O durere dentara acuta, care nu cedeaza la medicamente antiinflamatorii si creste in intensitate, este prezenta atat ziua cat si noaptea: cel mai probabil este o inflamatie acuta a pulpei dentare sau o complicatie a acesteia. Indicatie: contacteaza stomatologul si la indicatiile acestuia, adreseaza-te serviciului de urgenta.
- Abcesul dentar – daca apare tumefierea la nivelul gingiei sau chiar a fetei, este probabil vorba de o infectie acuta. Sfatul este sa informezi medicul si el iti va indica un tratament antiinflamator sau antibiotic daca este cazul, si ,in situatia in care nu se remite temporar, e posibil chiar si sa te indrume spre serviciul de urgente. Acest tip de acutizare se poate intampla si la un dinte tratat recent daca exista deja o infectie la nivelul radacinii. Dupa tratamentul endodontic, de obicei aceasta acutizare se remite, cu sau fara antibiotic, in functie de caz, dar este posibil ca dintele sa aiba nevoie si de un tratament chirurgical pe viitor (rezectie apicala).
4 – Implantul dentar – cu Dr. Bogdan Fondrea
Pana acum in acest articol ai primit informatii complexe despre o sumedenie de situatii in care te poti regasi din punct de vedere stomatologic. Hai sa vedem ce se poate intampla cu implanturile tale:
- Ai trecut printr-o interventie de inserare de implant recent, doar de cateva zile. E normal sa se umfle si sa doara putin. Continua sa iei medicamentele prescrise de medic, poate ai primit antibiotice, poate nu. Antiinflamatoarele ajuta, compresele racoroase aplicate din cand in cand cate 5 minute pot face minuni. Apa de gura cu clorhexidina sau gelurile de gura cu acest compus sunt recomandate pentru o vindecare mai buna. Evita alimentele dure, evita sa sugi de acolo, sa te scarpini, sa masezi si sa “bazai” zona interventiei. Dupa doua saptamani ar trebui scoase firele. Suna la dentist ori de cate ori crezi ca ceva este in neregula.
- Se misca implantul, sau probabil e coronita? Nu stii sigur… Evident, suna la dentist. Nu te ingrijora pentru ca in majoritatea cazurilor este doar coronita si ea poate fi restransa (daca e pe sistem insurubabil) in cel mai scurt timp si dureaza cinci minute. In cazul extrem de rar cand intr-adevar misca implantul cu totul… nici acum nu te mai ingrijora. Tot cam cinci minute va dura indepartarea implantului si altceva nu poti sa faci acasa, daca misca acum probabil era pierdut demult. Pana suni dentistul, nu manca pe zona respectiva, nu forta coronita si tine curat in jurul ei.
- Ai surub de vindecare si nu ai mai ajuns la amprenta pentru lucrarile finale. Nu te ingrijora, e ok. Poti sta asa oricat timp e nevoie, dar respecta indicatiile de igiena.
- Ai fire, au trecut deja doua saptamani si trebuie scoase. Aici fie ti le scoate medicul, fie poti face tu acasa asta, te va asista medicul tau cu indicatii in acest sens.
- Aveai programata interventia de inserare de implant. Ei bine, acum nu putem face nimic decat sa asteptam, sa ne protejam unii pe altii si sa amanam. Nu este o urgenta, vom astepta si il vom insera cand situatia internationala se va normaliza.
Regula de aur: tine curata zona, citeste indicatiile de la punctul 1 (profilaxia stomatologica) si suna-ti dentistul ori de cate ori crezi ca e necesar.
5 – Estetica dentara – cu Dr. Bogdan Fondrea
Aici e simplu. Fie ca vrei o albire sau sa iti pui fatete, toate acestea pot astepta. Nu constituie urgenta in aceste momente si chiar ar fi bine sa astepti. Intre timp, stai acasa, ai grija de dintii si sanatatea ta si asculta indicatiile date de autoritati. Nu uita sa zambesti, asta ajuta la estetica, la mental si la sanatate!
6 – Boala parodontala si chirurgia orala – cu Dr. George D. Constantin
Ce sa fac daca ma doare molarul de minte ?
Perioada de eruptie a molarilor de minte este intre 17 si 25 ani. De multe ori, eruptia molarilor de minte se produce fara incidente sau acestia pot ramane ascunsi in os si se descopera doar in urma unui consult medical si a efectuarii unei radiografii unde se poate vedea forma radacinii, pozitia in os si contactul cu structurile vecine. Exista si situatii cand eruptia molarilor de minte produce anumite efecte nedorite. Unele dintre primele simptome ale eruptiei molarilor de minte sunt urmatoarele :
- Durere
- Inflamatie, tumefactie, edem local
- Burjonarea gingiei
- Dificultate in alimentatie
- Trismus (limitarea deschiderii gurii)
- Senzatie de tensiune/ presiune la nivelul dintilor in zona invecinata
- Molarul de minte inferior poate avea contact cu canalul mandibular, cauzand astfel o sensatie de parestezie (amorteala) la nivelul mandibulei pentru partea respectiva
- Molarul de minte superior poate cauza dureri la nivelul sinusului maxilar, inclusiv senzatia de presiune la nivel sinusal
Cele mai frecvente complicatii ale eruptiei molarilor de minte pot fi :
- Infectioase – inflamarea gingiei din jurului molarilor de minte, cu aparitia chiar a puroiului
- Odontale – aparitia unor carii la nivelul molarilor de minte
- Traumatice – cauzarea unei carii la nivelul dintelui vecin, fractura osoasa in cazul unui traumatism prin slabirea rezistentei oaoase
- Tumorale (cele mai rare) – dezvoltarea unor formatiuni tumorale
Ce trebuie sa facem in cazul in care nu putem ajunge la medicul stomatolog ?
Utilizarea analgezicelor si antalgicelor pentru simptomatologia dureroase. Antibioticele se iau doar la prescriptia medicului! Cel mai important lucru este igiena dentara. Deoarece pozitia lor este una mai greu accesibila igienizarii, trebuie sa insistam cu spalatul de dinti de minim 2 ori pe zi chiar daca apare o usoara sangerare, clatirea gurii cu apa de gura si indepartarea resturilor alimentare din regiunea respectiva. Se poate folosi o apa de gura cu antiseptice, sau un gel antiseptic (cum se foloseste la copii in momentul eruptiei dentare). Alcoolul utilizat pe post de pansament topic este interzis deoarece cauzeaza arsura mucoasei orale!
Exista insa si situatii cand apar manifestari violente, cu inrautatirea starii generale de sanatate, tulburari de inghitire, de respiratie, limitarea marcata a deschiderii gurii cu imposibilitatea alimentatiei. Aceste situatii este recomandat sa fie supravegheate intr-un serviciu de urgenta intr-un spital de Chirurgie Maxilo-faciala deoarece pot cauza complicatii generale.
Boala Parodontala
Boala parodontala reprezinta afectiunea de la nivelul parodontiului (tesutul care inconjoara dintele) care in timp duce la sangerari gingivale, retractii gingivale si resorbtii osoase, slabirea implantarii dintelui in os, aparitia mobilitatii dintilor si chiar pierderea lor. De multe ori aceasta afectiune nu este dureroasa, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care este depistata tarziu.
Exista totusi situatii cand pot aparea si dureri in afectarea parodontala cum ar fi abcesul parodontal – aparitia unei pungi de puroi la nivelul pungii parodontal sau mobilitate dentara severa, chiar pierderea dintilor.
Ce putem face acasa?
Cel mai important lucru este igiena dentara, perierea dintilor si gingiilor si mucoasei orale chiar daca apare sangerarea, utilizarea apei de gura cu solutii antiseptice si a gelurilor antiseptice, utilizarea irigatorului bucal. Aparitia sangerarii in timpul sau dupa periaj este uzuala in cazul afectarii parodontale si nu trebuie sa ne sperie.
La fel ca si in cazul problemelor cauzate de eruptia molarior de minte, utilizarea analgezicelor si antalgicelor pentru simptomatologia dureroase este permisa, dar antibioticele se iau doar la prescriptia medicului! De asemenea, utilizarea alcoolului pentru clatirea cavitatii bucale este interzisa, putand produce arsuri la nivelul mucoasei orale.
Daca apar simptome mai grave cum sunt cele mai sus mentionate, in cazul eruptiei molarilor de minte, este probabil sa fie mai mult decat o boala parodontala si ar fi bine sa fiti consultat intr-un serviciu de urgenta.
Concluzie:
Pentru ca nu poti ajunge la dentist, principalele reguli de baza pe care trebuie sa le stii in perioada situatiei de urgenta datorita pandemiei date de imbolnavirile cu Coronavirus sunt:
- ai grija sa ii tii curati
- nu te automedicamenta
- suna medicul tau dentist oricand crezi ca ceva nu e in regula
- evita alimente dure, foarte reci sau fierbinti
- ai grija de sanatatea ta generala si asculta indicatiile date de autoritati
Sanatate multa si sa ne vedem cu bine cat de curand!