“Medicina este arta vindecarii, care teoretic nu are nici o limita” (Petre Tutea 1902-1991)
Am ales citatul de mai sus deoarece incurajeaza fiecare om sa isi urmareasca visul si sa creada in existenta unei rezolvare pentru fiecare boala, un tratament care sa il faca la fel cum era inainte, sanatos.
Acesta este cazul unui pacient ce s-a prezentat in clinica noastra cu mai multi dinti lipsa in partea stanga sus si care ne-a adresat urmatoarea intrebare: ”Este posibil sa am din nou cate un dinte in locul fiecarui dinte pe care l-am pierdut?” precizandu-ne ca nu isi doreste ca dintii sa ii fie slefuiti pentru a primi o punte.
In astfel de cazuri este bine sa se faca o analiza, CBCT se cheama, care ajuta medicul stomatolog sa vada exact cat os are pacientul, mai exact sa poata masura dimensiunile osului in trei planuri: inaltime, grosime si profunzime. Dupa ce am vazut care era situatia in gura pacientului si am facut masuratorile osului pe CBCT, i-am spus pacientului ca tratamentul pe care si-l doreste este realizabil doar prin folosirea implanturilor dentare.
Implanturile dentare sunt niste piese realizate din titan si au o forma asemanatoare unor suruburi cilindro-conice care trebuie infiletate complet in os. Dar…. intotdeauna exista si un “dar”… problema era ca pacientul nu avea suficient os in care sa inseram implanturile si aici ne referim la inaltime si la latime... deci trebuia sa facem ceva ca sa crestem oferta osoasa. Situatia asta apare deorece osul din jurul dintilor se formeaza o data cu aparitia acestora si dispare dupa ce dintii respectivi sunt extrasi.
Ce este de facut in acest caz?
Inaltimea osoasa – in zona laterala maxilara superioara exista sinusul maxilar o cavitate plina cu aer captusita de o membra (membrana sinusala). Pentru a obtine inaltimea osoasa necesara ca implanturile sa fie complet acoperite de os, vom ridica acea membrana si in locul creat vom pune os artificial care sa mentina membrana in pozitia dorita si in acelasi timp sa permita formarea osul dorit. Astfel membrana mentinuta in noua pozitie nu va fi perforata (si aici trebuie avut grija pentru ca perforarea membranei sinusale poate duce la infectarea sinusului respectiv, adica la o sinuzita maxilara) cand inseram implanturile, iar granulele de os artificial plasate in jurul implanturilor se vor transforma in os… pare simplu, nu? Asta e discutia cu inaltimea osoasa, dar sa nu uitam ca implanturile trebuie sa fie inconjurate de os pe tot diametrul lor.
Latimea osoasa – dupa ce am dat gingia la o parte, am realizat in mod surprinzator ca oferta osoasa era de dimensiune mai mica decat ne arata softul de analiza al CBCT -ului. In aceasta situatie am ales sa inseram implanturile astfel incat o parte a cilindrului sa fie complet acoperita de os si in cealalta parte sa ramana portiuni in care implantul perforeaza osul… urmand sa stimulam formarea de os prin folosirea granulelor de os artificial. Explicandu-i pacientului care sunt pasii necesari pentru a-i oferi cate un implant in locul fiecarui dinte lipsa, acesta a inteles complexitatea interventiei si a fost incantat ca exista o solutie protetica care sa il multumeasca. Asadar obtinand acordul pacientului pentru planul de tratament propus, iata-ne in ziua interventiei chirurgicale, momentul in care obtinem osul necesar atat in inaltime cat si in latime si ulterior inseram implanturile dentare.
In imaginea din colajul de mai sus se surprinde ridicarea membranei sinusale printr-un abord osos extern… dupa dezvelirea osului de gingie, se indeparteaza o portiune ovala din os pentru a avea acces la membrana sinusala, urmand ridicarea acesteia. Urmeaza inserarea implanturilor si a granulelor de os artificial in a doua imagine asigurand astfel formarea osului necesar in inaltime. Obtinerea latimii osoase necesita plasarea de os artificial acolo unde implanturile nu sunt inconjurate complet de os. Membrana sintetica care acopera granulele de os artificial, impiedica ca gingia sa patrunda intre ele si sa pericliteze formarea tesutului osos. Urmeaza repunerea gingiei in pozitia initiala, dupa care se coase la loc si se asteapta 6 -9 luni ca sa se formeze os si sa se osteointegreze implanturile (exact cum plantam un pom si trebuie sa asteptam sa se prinda pana poate suporta greutatea fructelor). Radiografia de control ne arata pozitionarea corecta a celor trei implanturi.
Interventia chirurgicala a durat aproximativ 1h si 45min dupa care pacientul a relatat ca in afara de faptul ca “l-am tras destul de tare de buza“ nimic nu l-a deranjat in mod deosebit.
Asadar este de datoria noastra sa urmarim si sa credem in indeplinirea tuturor viselor si sa invatam de la cei ce nu au cunoscut nici o limita in libera lor exprimare.