In randurile ce urmeaza voi prezenta un caz. O sa incerc sa o fac intr-o maniera cat mai simpla pentru a fi usor de urmarit si inteles si de cei care nu au pregatire medicala specifica.
In urma cu patru ani, Antonio s-a prezentat la noi in clinica pentru a gasi o solutie de inlocuire a doi dinti alaturati ce ii lipseau de ceva timp. Era vorba de un incisiv lateral si de un canin, ambii de pe aceeasi parte. In cadrul consultatiei am gasit mai multe probleme (asa cum se intampa de obicei). Totusi, Antonio a insistat sa vorbim in mod prioritar despre cei doi dinti care il interesau si cele doua implanturi asa ca asta am si facut si despre asta va voi vorbi si voua. El dorea sa stie cat mai multe detalii despre interventie dar cel mai mult era interesat de pret. Parea cumva ca vrea sa ia niste decizii medicale pe criterii financiare si oricat am incercat sa il directionez spre aspectele legate de medicina, in discutia noastra, mereu revenea la costuri. Cand esti la inceputul drumului de multe ori e dificil sa intelegi implicatiile pe termen lung, dar, asta e datoria mea de medic, sa explic cat pot eu mai bine.
In urma analizarii situatiei am observat ca spatiul necesar dintilor s-a micsorat in timp deoarece asta se intampla daca nu se inlocuiesc dintii dupa pierderea lor. Dintii vecini spatiului se misca, spatiul se miscoreaza, dintii de jos intra in acel spatiu si se produc o serie de dezechilibre functionale. Am facut o consultatie de specialitate, am masurat distante si am masurat dimensiunea si calitatea osului pe baza radiografiei 3D (computer tomograf) si concluzia a fost urmatoarea:
- Inainte de orice interventie este necesara o igienizare.
- Spatiul pentru inserarea a doua implanturi este insuficient. Pentru un rezultat asa cum ne dorim e necesar sa poarte un aparat ortodontic pentru a restabili dimensiunea spatiului.
- Pentru a incepe tratamentul ortodontic e necesara obtinerea unei stari de sanatate generala, asta insemna tratarea cariilor existente, refacerea tratamentelor de canal, indepartarea unei lucrari mai vechi si realizarea alteia provizorii.
- Este necesara extractia molarilor de minte.
- Abia apoi urmeaza etapa inserarii implanturilor, cand spatiul recastigat cu tratamentul ortodontic va permite asta, in conditiile date de literatura.
- Se vor realiza lucrari provizorii pentru conformarea gingiei pe implanturile realizate.
- La final se vor realiza coroanele ceramice.
Evident, toate astea costa si dureaza. Uite cum pe langa implanturile alea, o suma mare de bani trebuie alocata pentru alte tratamente. “Asa scump si atat de mult dureaza pentru doi dinti?!” a intrebat Antonio. Si Antonio nu a mai venit la dentist. Se intampa de destule ori asta cand pacientii sunt plecati la “shopping medical”. Nici nu ma gandeam ca o sa il mai vad vreodata. Insa, dupa cativa ani, cine vine din nou la consultatie? Ati ghicit: Antonio.
Pe radiografia lui de acum se vede ca a “rezolvat” problema cu care venise la mine in urma cu patru ani. Acum imi spune ca a venit pentru ca ceva nu e in regula cu implanturile lui (macar daca si-ar fi pus doua coroane pe un singur implant). A gasit un medic care nu i-a zis nimic de aparate ortodontice si alte chestii, nu asa scump ca la noi. De ce nu asa scump? Pentru ca el a comparat costurile implanturilor la medicul unde si le-a pus cu costurile intregului tratatament propus de catre noi, deci “mere cu pere”. A gasit pe cineva care i-a pus implanturile si i-a facut lucrarile asa cum dorea Antonio. Mi-a zis ca a crezut ca doar vreau sa iau banii de pe el si ca nimeni nu i-a spus ca are nevoie de aparat asa ca si-a pus implanturile in alta parte ca oricum era mai aproape de casa lui, in Italia, si a primit si “garantie”. La ce a ajutat “garantia” aia nu stiu. Asta este o aberatie si un mijloc de a atrage “clienti” plecati la “shopping medical”, nimic mai mult. Din pacate insa, sunt destui pacienti care cauta cea mai ieftina coroana ceramica intr-un loc, aparatul ortodontic la oferta in alt loc, implanturi “garantate” in alta parte si medicul vedeta pe instagram pentru fatete… iar la final se mira ca rezultatul e cum e.
Revenind la Antonio, nici acum nu e pe deplin convins ca are nevoie de aparat ortodontic dar stie el ca eu sunt un medic foarte bun si vrea acum sa ii spun ce probleme sunt la implanturi si de ce are aceste probleme pentru ca nimeni nu stie cauza. S-a intors la mine ca ultima optiune dupa ce nu gasise niciun raspuns la cei pe care i-a mai intrebat. Nu se simtea in largul lui sa revina la mine dupa ce plecase. Eu nu am astfel de probleme personale, nu trag de pacienti sa ramana la noi si nici nu ii alung. Datoria mea de medic este sa informez, sa tratez si sa imi ajut pacientii sa fie bine. In poza de mai jos vedeti radiografia lui cu situatia actuala.
Pe radiografie se vad foarte clar implanturile. Raspunsul e simplu si oricine poate sa il inteleaga daca i se explica. Distanta intre implanturile lui este de 0,8 / 1 mm (masurata cu exactitate pe CT). Literatura este foarte clara in aceste cazuri: distanta minima intre implanturi trebuie sa fie de 3 mm. Daca distanta e mai mica, osul dintre ele va pierde vascularizatia si va muri. Asta s-a intamplat si in cazul acesta. Problemele au aparut de la decizia de a “ingramadi” doua implanturi intr-un spatiu ce nu permitea inserarea lor. Era necesara o refacere a spatiului cu aparat ortodontic. Cam tarziu acum…. Deci implanturi ingramadite, os mort, infectii, puroi, durere, umflaturi, la trei ani de la aplicarea coroanelor pe dinti. Estetica deficitara, ocluzie problematica. Da, a fost “mai ieftin si mai rapid” sa puna doar implanturile si sa nu mai treaca prin tot procesul pe care i l-am sugerat de la bun inceput. Pe masura ce ii explicam, Antonio intelegea tot mai mult si spunea tot mai putin, pana cand nu a mai zis nimic. La final a reusit doar sa ma intrebe totusi ce trebuie sa faca acum si cat costa.
Pai, Antonio, trebuie sa faci ceea ce trebuia sa faci de la bun inceptut DOAR CA ACUM, IN PLUS, mai trebuie sa faci, cu costurile aferente, care sunt cu mult mai mari, si:
- indepartare implanturi
- eliminare infectii
- echilibrare osoasa si plastie gingivala
- aditie de os pentru ca dupa ce scoatem implanturile de acolo va ramane un deficit de tesuturi
- grefe de tesut conjunctiv
- lucrare provizorie
- si apoi planul pe care l-am facut in urma cu patru ani.
In concluzie, a ajuns tot la planul initial dar in plus va avea de platit acele doua implanturi, cu coroanele de pe ele, si cele sase puncte initiale de mai sus. Si a stat si trei ani cu infectii si probleme. Evident, inca nu stiu daca il voi mai vedea pe Antonio sau nu, poate totusi va gasi pe cineva sa ii “salveze” implanturile si sa ii faca o aditie de os si ceva tratamente cu laser, ca e mai ieftin decat sa le scoata si sa puna aparat. Ca si cum, brusc, spatiul dintre implanturi (CAUZA) se poate rezolva umbland la pierderea osoasa, infectii etc (EFECTE).
Daca citesti articolul asta, nu fi ca Antonio!
Cam atat costa sa pui doua implanturi cand pleci la shopping medical “ieftin, rapid si bun!”
Rezultatul e garantat!
dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro