Drumul de 1000 de pasi incepe cu primul pas. Primul pas este si cel mai greu, restul vor urma firesc. Fiecare om are calatoria lui, fiecare are drumul lui.
In stomatologie, “regulile” raman aceleasi: fa primul pas, acesta trebuie sa il faci singur, apoi apoi un “ghid” te va calauzi. Depinde de tine sa iti alegi ghidul potrivit pentru tine si impreuna sa ajungeti la finalul calatoriei tale. Nu va fi intotdeauna usor; uneori vei rataci calea, uneori va merge repede, alteori incet, dar pas dupa pas, finalul este tot mai aproape. In continuare voi prezenta, etapa cu etapa (in episoade) una din calatoriile in care am onoarea de a fi “ghid”. Ne dorim mult sa ajungem la capat de drum cu bine!
Stage 1 – Primul pas este consultatia:
Pe baza unei radiografii panoramice (vezi AICI ) si a examinarii atente a situatiei initiale vom stabili obiectivele noastre: poate doresti sa scapi de o durere, poate vrei sa stii de ce starea generala a sanatatii tale nu e asa cum iti doresti, poate visezi la un zambet minunat. In cazul exemplificat, se doreste un zambet sanatos si frumos. Pacienta, pe care o voi numi Maria, a primit recomandarea de a veni la noi pentru a-si indeplini visul. Am facut o prima sedinta in care am discutat, am pus intrebari, am primit raspunsuri si am dat raspunsuri.
Situatia initiala se prezinta astfel: dintii superiori sunt imbracati intr-o lucrare metalo-ceramica, cu coroane unite intre ele (nu permite igienizarea corespunzatoare) ceea ce a dus la gingivita si miros neplacut al gurii. De asementea, arcul dentar esta concav, dand un aspect imbatranit si inestetic. Slefuirea este tangentiala si adaptarea lucrarii deficitara. Pe radiografie vedem ca trei dinti sunt tratati (incorect) endodontic, iar al patrulea este inca vital (a raspuns pozitiv la testul de vitalitate). Cei trei dinti cu tratament de canal incorect au infectii si au dat nastere la infectii suplimentare ale osului la varfurile radacinilor.
Am stabilit urmatorul plan:
1 – Igienizare profilactica ( facuta de profilaxist, vezi mai multe detalii AICI). Maria va primi instructajul referitor la o buna igienizare acasa, tartrul si placa va fi eliminata prin detrartraj ultrasonic, air flow si periaj, va fi facut screening-ul pentru depistarea precoce a cancerului oral.
2 – Tratamente specifice. Planul a fost facut, am stabilit durata, pretul estimativ si fiecare etapa in parte. Vom stii
unde vom face un popas si care este ritmul propriu si personal cu care Maria se simte confortabil. Evident, pe parcurs vom putea modifica planul initial. Nu suntem inflexibili. Important este ca Maria sa stie ca ii vom fi alaturi cu toata priceperea, cunostintele, indemanarea si daruirea de care dispunem.
In episodul urmator vom inlatura lucrarea veche. Sa vedem ce “se ascunde” sub ea!
Stage 2 – Pasul numarul doi – indepartarea lucrarii vechi si realizarea uneia provizorii, din acrilat.
(toate pozele pot fi marite pentru a vedea mai bine detaliile)
Am indepartat lucrarea veche si am gasit ceea ce era de asteptat.
– dintii au carii extinse si nu a ramas prea mult din ei. O parte din dintii cariati a ramas in lucrarea veche, impreuna cu tartru si placa bacteriana. Nu este o imagine foarte frumoasa. Intre dintii din lucrare se vede zona care nu a fost igienizata bine niciodata, deoarece dintii erau lipiti intre ei si folosirea firului interdentar era imposibila. La final, noii dinti vor fi individuali.
– dintii ramasi nu sunt intr-o situatie foarte buna si sunt infectati. Canalele sunt infectate, tratamentul de canal vechi, incorect si infiltrat. Gingiile sunt inflamate datorita adaptarii incorecte a lucrarii vechi.
Ne dorim in aceasta sedinta sa curatam dintii de carii, sa ii pregatim pentru tratamentul de canal, sa devitalizam incisivul lateral stang (pentru ca sa nu apara dureri in viitor) si sa realizam o lucrare provizorie din acrilat. In doua ore am reusit sa atingem toate aceste puncte si sa obtinem un rezultat intermediar suficient de bun pentru a pregati urmatoarea etapa. De astazi, gingiile vor incepe procesul de vindecare. Partea estetica se imbunatateste, dar in continuare forma dintilor si marimea este asemanatoare cu a lucrarii vechi. Mici retusuri au fost facute, si chiar daca nu este perfect, deja estetica zambetului este imbunatatita. In plus, Maria nu a plecat din clinica fara dinti. 🙂 Doar lucrarea provizorie urmatoare va reconstitui forma, pozitia si marimea corecta a dintilor.
In episodul urmator vom realiza tratamentele de canal. Daca totul merge bine si nu sunt surprize neplacute, vom reconstitui si dintii cu pivoti de fibra de sticla.
Stage 3 – Etapa numarul 3 – Tratamentele de canal
In aceasta sedinta am planificat tratamentele de canal. Sedinta de astazi a durat 90 minute. Am inlaturat foarte usor lucrarea provizorie pentru a avea acces la dinti, am facut anestezia, am izolat dintii cu diga si am trecut la treaba. Pentru mai multe detalii legate de tratamentul de canal citeste AICI . Cele patru etape principale sunt evidentiate in poza astfel:
1 – Masurarea – dupa ce anestezia si izolarea este realizata, se determina lungimea canalelor, pentru a ne asigura ca tratametul de canal se face in totalitate, nu doar partial. Determinarea lungimii de lucru se face cu un aparat numit apex-locator, ce are o marja de eroare de doar 0.1mm.
2 – Prepararea – acum ca stim ce lungime are fiecare canal si notam aceste dimensiuni, vom prepara mecanic canalele pentru a le putea iriga.
3 – Irigarea – aceasta merge mana in mana cu prepararea si cu ajutorul hipocloritului se dezinfecteaza canalele, pana la varful lor, si, daca se face corect, se curata si canalele laterale (se vor vedea pe radiografia de control in poza de mai jos).
4 – Obturarea – stim lungimea canalelor, conicitatea, diametrul la apex, sunt curate, dezinfectate si pregatite pentru inchidere cu conuri de gutaperca. Totul a fost bine, rezultatul este predictibil si favorabil. Este timpul sa definitivam tratamentul de canal.
Odata canalele obturate, obligatoriu, se vor face radiografii pentru a ne asigura ca totul este perfect, asa cum ne dorim. Pe radiografiile Mariei vedem ca toate cele patru canale sunt corect obturate, pana in varful dintelui, nici mai mult, nici mai putin, ci precis la varf. De asemenea, am lasat loc pentru pivotii de fibra de sticla (in sedinta viitoare). Datorita unei irigari corecte si alocarii timpului necesar pentru o irigare corespunzatoare, am reusit obturarea canalelor laterale (nu e doar o linie dreapta, ci are si ramificatii laterale). Pe radiografii se vad infectiile din os ce se vor rezolva in urmatoarea perioada fara a fi extrasi dintii si fara operatii chirurgicale (rezectii apicale). Pentru a salva acesti dinti a fost necesar doar sa realizam tratamentele de canal, intr-un mod corect.
Respectand protocolul din literatura de specialitate si bazandu-ne pe radiografiile de control, putem considera tratamentul de canal un succes.
In episodul urmator vom reconstitui dintii cu pivoti de fibra de sticla si vom cladi bonturile ce vor sustine coroanele dintilor.
Stage 4 – etapa 4 – reconstituirea bonturilor cu pivoti de fibra de sticla
Am ajuns si la aceasta sedina. Bonturile au fost refacute din compozit fotopolimerizabil cu ajutorul pivotilor de fibra de sticla. Acestia sunt usor de acceptat, estetici, usor de aplicat, nu necesita pierdere de tesut dentar sanatos si sunt oarecum elastici astfel incat riscul de producere de fracturi radiculare este minor. Ei se aplica avand dintii izolati cu membrana (diga) asa cum se vede in imaginea din centru. Tot in imaginea din centru se vede prepararea bontului cu prag, pentru o mai buna adaptare a coroanelor (fie ele provizorii sau definitive).
Odata refacute bonturile, dintii au fost slefuiti cu prag, asa cum deja am descris mai sus. A urmat amprenta si pregatirea dintilor provizorii. De aceasta data coroanele au fost facute individual (una cate una) si nu lipite intre ele. Asta face ca igienizarea sa fie inlesnita si firul interdentar usor de folosit. Chiar daca dintii sunt din acrilat adaptarea este corespunzatoare. Astfel papilele interdentare se vor forma asa cum ne dorim si gingia se va vindeca.
In urmatoarea perioada Maria va putea aduce modificari dintilor provizorii, facandu-i mai mici, mai mari, mai lungi sau mai scurti, mai rotunzi sau mai patratosi, in asa fel incat lucrarea finala sa fie pe placul ei. 🙂
In episodul urmator vom finisa slefuirea si vom realiza coroanele finale. Vom astepta vindecarea gingivala, conformarea acesteia si formarea papilelor. Maria urmeaza sa decida ce material va alege pentru coroanele finale.
Stage 5 – etapa finala – Coroanele finale
A venit si ziua in care Maria a primit lucrarile finale. Gingia e vindecata, bonturile arata bine si situatia este amprentata. Primul pas dupa amprenta a fost proba capelor de metal. Maria a ales lucrari metalo-ceramice, cu coroane individuale (evident) pentru o igienizare facila. Dupa verificarea adaptarii acestora s-au transmis laboratorului date cu privire la acestea si tehnicianul a inceput aplicarea straturilor succesive de ceramica. La acest moment este foarte importanta alegerea culorilor pentru ca la final aspectul sa fie armonios cu dintii naturali. A urmat o a doua proba, cu ceramica aplicata. Acum am verificat, din nou, adaptarea celor 4 coroane la bonturi, punctele de contact intre ele, ocluzia (felul in care se adapteaza in muscatura). Noi date au fost transmise tehnicianului pentru a face corectiile necesare. Doar cand totul a fost asa cum ne-am dorit s-a realizat cimentarea definitiva a acestora.
Cimentarea este o etapa foarte importanta deoarece coroanele odata cimentate nu mai pot fi inlaturate pentru alte rectificari, asa ca trebuie sa fim absolut siguri ca totul este bine: coloare, adaptare, marime, forma… Iar cand suntem siguri ca totul este asa cum ne dorim, se vor izola bonturile, se vor dezinfecta si degresa si doar acum se vor cimenta coroanele.
Asta a fost tot. 🙂 Urmeaza sa ne vedem la fiecare 6 luni pentru controlul periodic si igienizarea profesionala periodica.
Concluzie: Ceea ce se vede e important, dar poate mai important este ceea ce NU e evident!
Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
Buna ziua.Am si eu o intrebare.Am o lucrare in partea de sus de aproape 10 ani si as dori sa o schimb.Gingia a inceput sa se retraga si se vede putin metalul.Problema mai grava este ca se vede si in partea de jos a dintelui ceva tot ca metalul.Nu imi permit sa pun o lucrare din portelan,este vorba de toata parte de sus.Ce sfat imi dati,din ce material ma sfatuiti sa fac aceasta lucrare?
Sa para ca si cum ar fii ai mei,sa nu fie o culoare galbuie. Va multumesc! Astept un raspuns.
Sfatul ar fi sa gasesti un medic bun. Te va ajuta. Daca nu… nu va fi bine indiferent de material.
Parca ceva nu imi place la culoarea finala. Seamana destul de mult ce cea de la coroanele initiale.
Nu neaparat culoarea a fost problema prima oara. 😉 In plus, coroanele metalo-ceramice nu vor arata niciodata ca cele de ceramica integrala. Cred ca asta e ceea ce nu iti place.
da, ai dreptate, nu stiam din ce sunt facute. S-ar fi schimbat putin situatia cu ceramica integrala.
da, ai dreptate, nu stiam ca sunt metalo-ceramice. S-ar fi schimbat putin situatia cu ceramica integrala.
Bogdan, de cat timp avea lucrarea pusa? Mi se pare ingrozitor ce mult si ce grav au fost afectati dintii dedesubt. Acest lucru s-a intamplat din cauza faptului ca lucrarea nu a fost corespunzator realizata, sau igiena deficitara?
Urmaresc povestea cu interes 🙂
Uite, scrie la inceput ce a dus la situatia asta: “Situatia initiala se prezinta astfel: dintii superiori sunt imbracati intr-o lucrare metalo-ceramica, cu coroane unite intre ele (nu permite igienizarea corespunzatoare) ceea ce a dus la gingivita si miros neplacut al gurii. De asementea, arcul dentar esta concav, dand un aspect imbatranit si inestetic. Slefuirea este tangentiala si adaptarea lucrarii deficitara. Pe radiografie vedem ca trei dinti sunt tratati (incorect) endodontic, iar al patrulea este inca vital (a raspuns pozitiv la testul de vitalitate). Cei trei dinti cu tratament de canal incorect au infectii si au dat nastere la infectii suplimentare ale osului la varfurile radacinilor.” – See more at: https://drfondrea.ro/2014/04/estetica-zambetului-pas-cu-pas/#sthash.QlTBBzVu.dpuf
Din pacate e destul de recenta lucrarea…