La o prima vedere suna bine sintagma ‘implant dentar”. Si cand mai adaugam termeni cum ar fi “garantat”, “oferta”, “pret redus” si altele asemenea, ce ar putea merge rau daca ele sunt inserate si aplicate de “cea mai buna, mare, noua si moderna clinica” si cel mai “ultraspecializat medic”? Doar ca, evident, adevarul e departe de realitatea pictata cu dibacie in reclamele on-line.
Astazi vom vorbi despre ce este in spatele unei povesti cu final fericit, o poveste in care cu siguranta iti doresti sa fi si tu personajul principal ca fericit, sanatos si zambitor posesor de implanturi.
Care sunt factorii ce influenteaza rezultatul unei interventii de inserare a unui implant?
Pentru un rezultat demn de a fi prezentat in revistele de specialitate este necesar sa evaluam nu doar maiestria medicului ce insera implantul propriu-zis, ci si rezultatul final, cel protetic. Asta insemna ca ne vom uita la felul in care arata dintii de pe implanturi, la gingie, la starea de sanatate a tesuturilor naturale, la adaptarea lucrarilor, la posibilitatile de igienizare, durabilitatea in timp in conditii de sanatate, functia si estetica. Nu e simplu deloc dar se poate daca:
- Materialele folosite sunt de calitate inalta. Asta insemna ca firma aleasa de medicul implantolog este cu traditie, cu studii si criterii de calitate riguroase. Aparatura folosita trebuie sa respecte toate normele actuale, materialele de aditie sa fie cele mai bune existente pe piata la momentul interventiei. E nevoie de materiale si aparatura exceptionala. Asta nu e ieftin si nici nu se cumpara la reducere.
- Medicul care face interventia e necesar sa gandeasca corect cazul, sa aiba experienta, sa fie empatic, talentat, inteligent si pregatit in tehnica necesara pentru fiecare caz in parte cu particularitatile acestuia. E nevoie ca viziunea medicului sa se armonizeze cu a altor medici ce isi dau concursul, prin specializarile lor, la rezultatul final: ortodont, chirurg, parodontolog, endodont, protetician. E nevoie de armonie intr-o echipa completa. Si sa nu desconsideram complexitatea inserarii implantului dentar, trebuie gandit unghiul de inserare, cuplul, dimensiunea osoasa si gingivala, spatiul necesar pentru coroana finala, igiena, ocluzia… si multe altele. Pe langa medic, e nevoie de asistenta si tehnician dentar, cu aceleasi calitati.
- Pacientul este al treilea factor extrem de important. Poti fi cel mai bun medic din lume care lucreaza cu cel mai bun implant din lume dar daca pacientul fumeaza si nu are igiena necesara, vom avea un esec. Asa ca tu, ca pacient, n-ar fi rau ca odata ce ti-ai incredintat sanatatea in mainile medicului in care se presupune ca ai incredere, sa ai incredere si in recomandarile date. Ia medicamentele prescrise, renunta la fumat, ai grija la indicatiile de igiena, vino la controale si fa tot ce e necesar pentru ca nu tu sa fi veriga slaba, factorul ce transforma un potential succes intr-un esec.
Cand cei trei isi fac bine treaba (materiale, medic si pacient), rata de succes este de 99% la 10 ani. Asta e mai mult decat orice alta manopera din stomatologie. E foarte bine.
Ce criterii luam in considerare pentru a evalua succesul interventiei?
Nu e deloc suficient sa ai un surub in os si un dinte pe el. Nici pe departe. Dar? Aici e partea mai dificila. Ca pacient, fara pregatire medicala si stomatologica de specialitate, de cele mai multe ori este extrem de dificil sa faci diferenta intre diferitele “tonuri de gri” ce uneori pot merge de la alb pana la negru. E bine sau e rau? E acceptabil sau nu? E un succes sau un esec? Sa le luam pe rand:
- Integrare osoasa. Asta se poate evalua in general pe o radiografie, ideal pe un computer tomograf. Daca implantul este integrat (adica e stabil in os si corpul a realizat legaturi celulare cu suprafata implantului) e necesar sa evaluam volumul osos. Este sau nu implantul in totalitate inserat in os? Daca nu, in ce procent este? Ce se poate face daca nu este? Se poate decontamina si efectua o aditie osoasa sau e necesara indepartarea lui? Cum se va igieniza? Pune sau nu in pericol sanatatea pacientui faptul ca nu este inserat in os in totalitate?
- Unghiul de insertie, pozitia implantului si dimensiunea acestuia. Toate aceste elemente sunt baza pe care se va realiza coroana, dintele vizibil. Daca implantul nu a fost inserat in pozitia ideala, la final vom avea o coroana prea scurta sau prea lunga, un dinte prea lat sau prea ingust si cu probleme de functionalitate care sunt mai greu de evaluat de catre pacient decat cele estetice, atat de evidente.
- Tesuturile moi sunt un criteriu extrem de important. In cazul prezentat in poza din articol, am obtinut o gingie groasa, modelata pentru a forma papile. Asta ne confera o durabilitate mare in timp prin faptul ca bacteriile din mediul oral nu vor avea acces catre implant si os. De asemenea, estetica este ideala prin acest modelaj, lasand iluzia ca sunt dinti naturali ce ies direct din gingie, unul cate unul, din radacini naturale. La urma urmei, stim ca este o punte pe implanturi (vedem pe radiografie) dar estetica trebuie sa fie cat mai apropiata de dintii naturali, de la gingie incepand.
- Igienizare si intretinere. Cum se va curata pacientul? Cum e facuta lucrarea protetica? E facilitata igiena? Ce metode pot fi folosite, cand si cum? Periaj, fir interdentar, dus bucal… isi vor face ele treaba, sau datorita inserarii neinspirate a implanturilor si a unei lucrari protetice nefavorabile va fi dificil, catre imposibil, sa se obtina o igiena buna, fara de care inevitabil vor aparea multiple probleme? In cazul nostru, pe langa obtinerea tuturor acestor criterii, am realizat o lucrare de ceramica pe zirconiu (materiale inerte ce nu dau reactii negative asupra gingiei si tesuturilor naturale). Este o punte realizata cu sistem insurubabil, nu cimentata, ce face posibil (daca vrem si va fi cazul) sa fie inlaturata de medic in cadrul clinicii si reaplicata oricand. Pentru ca unghiul de insertie a implanturilor a fost unui ideal, accesul la sistemul insurubabil se face in palatinal (in spatele dintelui) si nu afecteaza in nicio masura estetica.
- Durabilitate, pastrarea in timp a rezultatului. Bun, pana aici totul e bine. Super! A fost un Succes! Ei bine, nu inca. Avem nevoie ca acest rezultat sa se mentina in timp. Cat timp? Cel putin zece ani, in conditiile specificate in literatura de specialitate. Si acesti zece ani intra in sarcina pacientului. Pana aici, medicul, asistenta, tehnicianul si materialele si-au facut treaba. De acum inainte insa va depinde de intretinerea facuta de pacient. Nu uita ca daca ai dat cateva mii de euro pe ce s-a facut pana acum, nu inseamna ca poti fuma, ca e inutil sa te speli pe dinti si ca nu mai are sens sa vi la igienizari si controale periodice. Dimpotriva! E absolut necesar sa ai grija de rezultatul obtinut!
Concluzie
Implantul dentar nu este doar un surub. Implantul dentar de fapt este o interventie medicala, o manopera stomatologica complexa ce trebuie sa se integre intr-un plan complex. Now you know. 🙂
La final, cateva cazuri:
Cazul 1
Initial: dinti compromisi, lucrari vechi inestetice si cu adaptare deficitara, infectii si probleme functionale.
Final: lucrari fixe ceramice pe suport de zirconiu pe implanturi: sanatos, functional iar estetic asa cum a dorit pacienta.
Cazul 2
Initial: in urma unui traumatism, dintii frontali au fost distrusi si in prima sedinta am extras dintii, am inserat implanturi si am realizat lucrari provizorii.
Final: cat mai aproape de natural, de situatia premergatoare accidentului.
Cazul 3
Initial: probleme majore de sanatate datorita afectiunii parodontale avansate.
Final: modelare gingivala, implanturi de ultima generatie, lucrari ceramice pe zirconiu pe sisteme insurubabilie. Natural si sanatos.
Cazul 4
Initial: probleme majore estetice si medicale frontale.
Final: armonizarea diferitelor specializari si tipuri de tratament, dinti naturali cu coroane si implanturi… pentru un rezultat unitar in care e greu de ghicit care e dinte natural, care e coroana, fateta sau implant. Conditia gingiei pe care o putem obtine este esentiala intr-un caz atat de complex.
dr. Fondrea – www.dentaldesign.ro