Sa presupunem ca stii deja ce este un tratament de canal, ai cunostintele esentiale despre aceasta manopera stomatologica si esti suficient de bine informat. Ai nevoie de asta pentru a avea sansa unei decizii inspirate ca pacient. Din cand in cand trebuie sa faci alegeri in actul medical al carui subiect esti chiar tu. Daca insa vrei sa mai recitesti cateva aspecte generale despre cum se realizeaza un tratament de canal obisnuit, o poti face AICI.
Astazi vom intra mai adanc in detalii, voi vorbi despre componenta 3D, despre anatomia pulpara si despre miscroscopul dentar. Ca de obicei, voi incerca sa nu te plictisesc, sa vorbesc pe limbajul tau si sa ma fac usor de urmarit si inteles. Sa incepem cu o poza pe care o voi descrie mai jos.
Asa cum am explicat in articolul din linkul de mai sus, tratamentul de canal are trei componente esentiale pentru a avea sanse de reusita:
- radiografii
- diga
- apex locator.
Diga este acea membrana de latex ce izoleaza dintele/dintii pe care se lucreaza de mediul inconjurator. Nu vrem sa contaminam cu saliva spatiul endodontic, este sigura si ofera confort si vizibilitate. Fara aplicarea acestei membrane nu putem vorbi de tratament endodontic la calitatea descrisa in literatura de specialitate. Nu e negociabil, nu e optional si nu e de trecut cu vederea. Nu se poate fara! Apex locatorul este, la randul lui, absolut esential. Fara el este ca si cum ai vrea sa parchezi un camion cu spatele, legat la ochi. Cu apex locatorul poti face acest lucru pentru ca ai senzori de parcare. Si… poti “parca” la 0,1 mm de locul unde ti-l doresti, cu precizie si siguranta de fiecare data. Nu mergem la noroc si la simt. Asa ca… fara apex locator nu facem tratamente de canal, fara discutie. Si… incet incet, ajungem la subiectul de astazi. Radiografiile dentare se fac inainte de tratament pentru a evalua cazul si la final pentru a verifica tratamentul.
Sa luam cazul din imaginea de mai sus unde avem un premolar inferior, dinte ce de obicei are un singur canal. Pe radiografia de control se vede ca s-a obturat canalul suficient de bine, pana la varful radacinii si totul pare ok. DAR…. nu e asa. De ce? Pentru ca o radiografie este o imagine bidimensionala (ca o pictura) a unui obiect tridimensional (o sculptura). Deci… este oare posibil ca pictura sa nu evidentieze toate detaliile de care avem nevoie, asa cum o sculptura tridimensionala o face? DA. In stomatologie, “sculptura” este analiza 3D, computerul tomograf. Si, pentru ca in cazul acesta am facut si un CT, am vazut cu ajutorul lui ca acest dinte avea doua canale, nu doar unul. Medicul dentist ce a realizat primul tratamentul de canal a omis unul si bazandu-se pe radiografia 2D (pictura) de control, a concluzionat ca e bine. Ii lipsea imaginea din profilul dintelui pe care doar un CT o poate da si astfel a concluzionat gresit si si-a evaluat gresit munca.
Bun… deci sa ii spunem banuiala, sa ii spunem experienta, sa ii spunem over doing it…. eu am decis sa fac si un CT si am vazut ca nu e ok. Ma bucur sa am aparatura necesara in clinica Dental Design asa ca imi este foarte la indemana sa fac asta cand cred ce e nevoie. Ce facem mai departe? Pai, daca este evident faptul ca orice milimetru de canal netratat poate fi o tragedie endodontica, cum am putea privi atunci ratarea completa a unui canal? Diagnosticul este clar, deja se vede reactie periapicala in os asa ca planul de tratament este limpede: refacerea tratamentului endodontic si obturarea completa a spatiulul, cu cele doua canale ale lui.
Facem anestezia, izolam dintele cu diga, pozitionam microscopul si cautam al doilea canal in modul cel mai putin invaziv cu putinta; cale de acces ingusta, pe directia potrivita, cu atentie si cu instrumentar potrivit. In cateva secunde suntem unde trebuie. Gasim cele doua canale si incepe tratamentul clasic, preparare mecanica cu instrumentar rotativ pana la lungimea de lucru determinata cu apex locatorul, irigari cu hipoclorit pentru dezinfecarea spatiului endodontic si, la final, obturatia de canal si acoperim totul cu compozit. Apoi realizam un nou CT 3D pentru a vedea rezultatul obtinut. Da, avem doua canale obturate in totalitate exact pana si cum trebuie! Succes! We are happy now pentru ca, asa cum spunea cineva, “Sfarsitul lauda inceputul!”
In linkul urmator de pe youtube puteti vedea cateva secunde din activitatea hipocloritului in interiorul dintelui. Sper sa va placa, mie imi place! 🙂
dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro