Am scris nenumarate articole si am prezentat numeroase cazuri privitoare la implanturile dentare. Sa recapitulam: un implant dentar este o piesa, de obicei in forma de surub, realizata din titan, ce inlocuieste radacina unui dinte pierdut. Implantul dentar se insera direct in os si se integreaza in acesta intr-un interval de 3-6 luni de la interventie. Pentru a se obtine osteointegrarea ideala exista cativa factori importanti ce trebuie luati in calcul. Sa tinem cont de faptul ca rata de succes estimata in literatura este de 98% in conditiile in care este respectat protocolul recomandat la cursurile de specialitate.
O mare atentie trebuie acordata alergiei la titan si la credintei cum ca este o posibilitate mare ca organismul uman sa respinga implantul. Din pacate chiar si unii medici perpetueaza la randul lor acest mit, posibil pentru a se disculpabiliza in cazul unui rezultat nefast: “Nu l-a acceptat corpul, ce sa faci, se intampla…” Unele studii sustin ca sub 0.5% cazuri de alergie pot fi estimate cu toate ca alte studii la fel de numeroase, spun ca alergia la titan NU exista. Conform datelor din literatura de specialitate din prezent se poate afirma cu certitudine ca organismul uman NU respinge implantul si alergia (nedocumentata) la titan NU duce la pierderea acestora. Dar, de ce oare totusi unele implanturi esueaza?
Exista trei mari cauze ce pot duce la un esec:
- IMPLANTUL propriu-zis de proasta calitate, ieftin si la “oferta”, implantul cu un design incorect sau incorect preparat, implantul contaminat. De asemente poate duce la pierderea implantului folosirea unor instrumente sau materiale necorespunzatoare, ieftine, necalitative sau contaminate.
- MEDICUL care foloseste o tehnica incorecta poate provoca prin manopera necorespunzatoare un esec. Deasemenea poate folosi gresit aparatura si instrumentarul necunoscand specificatiile si modul recomandat de folosire a acestora. Uneori incercari “curajoase” si evaluate gresit pot duce la un inevitabil esec. Se considera un esec si o pierdere partiala peste un anumit prag acceptat a suportului osos si gingival, nu doar pierderea in totalitate a implantului. Un esec il constituie si imposibilitatea realizarii unor coroane corecte din punct de vedere medical pe aceste implanturi.
- PACIENTUL care nu este pregatit corespunzator pentru intervente, ce are afectiuni care contraindica interventia sau care nu urmeaza indicatiile corecte ale medicului implantolog poate favoriza un esec. Conditii premergatoare inserarii implantului sau ulterioare pot duce le pierderea acestuia. Igiena deficitara si fumatul constituie factori majori de risc.
Vom vorbi astazi despre fumat si efectul acestui neplacut viciu asupra implanturilor dentare. Nu ma intrebati daca fumez sau daca am fumat! Nu am facut-o si nici nu o voi face.
Chiar si daca nu ai trecut printr-o interventie chirurgicala in sfera orala este o certitudine faptul ca fumatul ti-a afectat starea de sanatate a intregului corp si implicit a tesuturilor dentare si a celor moi, gingivale. Acest obicei nesanatos duce la o scadere dramatica a puterii de regenerare tisulara, determina si favorizeaza gingivita, aparitia placii bacteriene si tartrului, aparitia si dezvoltarea bolii parodontale si a cariilor. Evident daca esti fumator stii deja despre toate acestea si daca imi esti pacient probabil ti le-am amintit si personal de cateva ori pana acum. Daca ai o interventie de inserare de implanturi si fumezi, indiferent cat de bune sunt materialele folosite si medicul implantolog, corpul tau este supus unui risc de cel putin doua ori mai mare decat a unui nefumator. Indiferent cat de mica este interventia, corpul are nevoie de cateva saptamani pentru a vindeca gingia (tesuturile moi) si chiar de cateva lui pentru a reconstrui osul. Integrarea implantului dureaza, asa cum am mai spus-o, intre 3 si 6 luni. In acest timp, fumand, iti diminuezi capacitatea de regenerare a corpului tau anumandu-ti riscuri inutile. Daca totusi fumezi si esti constient de riscurile la care te supui voluntar, poti lua in calcul ca indicatia este de a renunta la fumat macar cu doua spatamani inainte de interventie si inca macar 6 dupa. Deci in total 2 luni. Merita sau nu sa iei o pauza de la fumat de doua luni, doar tu decizi.
Vrei o experienta medicala placuta, cu rezultate corecte si predictibile? Este alegerea ta!
Alege un medic bun, materiale de calitate si ai grija de tine!
Bogdan Fondrea – ww.dentaldesign.ro
Citeste mai multe despre fumat AICI.