Poate ai vazut reclama aceea cand un om se spala pe dinti si ii cade unul (sau doi) in chiuveta sau ti se arata cum scuipa sange? Apoi ti se spune sa cumperi o anumita pasta de dinti ca sa vindeci boala parodontala? Lasand la o parte faptul ca mi se pare o reclama (ca realizare) cu un gust discutabil… mesajul e departe de adevarul pe care il promoveaza.
Din pacate, nicio pasta de dinti, nicio solutie, niciun medicament, ceai, apa de gura sau periuta (electrica sau nu), nu va vindeca boala parodontala.
Haide sa vedem ce este aceasta boala parodontala (denumita incorect parodontoza).
Boala parodontala este o afectiune a unuia sau mai multora dintre urmatoarele elemente: os alveolar, ligamente parodontale, cement radicular si gingie.
Semnele initiale sunt greu de depistat de catre pacient, care de obicei ajunge in clinica stomatologica cand deja este intr-o stare avansata. Boala parodontala nu doare, asa ca nu este nimic pregnant sa te impinga la dentist. Totusi, sunt cateva semne la care am putea fi atenti. In primul rand cel mai important este sa iti faci un control la fiecare 6 lui, odata cu sedinta de profilaxie stomatologica. Poate stii ca in familie exista alte cazuri de afectiune parodontala, poate fumezi, poate ti se inflameaza gingiile si sangereaza… toate acestea ar trebui sa iti dea de gandit. Nu trebuie sa astepti sa ti se miste dintii si sa cada in chiuveta. Atunci deja poate fi prea tarziu.
Diagnosticul se pune la nivel histopatologic si pe seama evaluarii si analizei clinice. De asemenea este nevoie de investigatii suplimentare radiologice. Asadar, diagnosticarea este complexa si in functie de rezultat se poate face si un plan de tratament corespunzator.
Cauzele ce duc la aceasta boala sunt multiple: genetice, igiena deficitara (fie nu exista o tehnica de igienizare corecta fie situatia nu permite o igienizare corecta), fumatul, boli generale, alte afectiuni din sfera bucala.
Tratamentul este in general conservativ. Asta inseamna ca se incearca sa se mentina statusul la care este pacientul cand ajunge la dentist, astfel incat afectiunea sa nu avanseze. Acesta este principalul scop. Daca, in plus, se poate obtine o ameliorare este perfect, dar un tratament care sa duca 100% la o stare normala de sanatate, la fel ca la un pacient ce niciodata nu a avut probleme parodontale, se poate obtine doar in stadiile incipiente. Iata de ce este necesar sa existe o depistare precoce. Odata pus un diagnostic corect se poate incepe tratamentul cu igienizarea profesionala si eliminatea tesutului infectat se sub nivelul gingiei. Aceasta curatare subgingivala se face sub anestezie, mecanic, fiind o manopera chirugicala. Uneori este necesara o interventie superficiala uneori mai profunda, in functie de fiecare caz si fiecare dinte in parte. Cateodata se pot efectua si manopere suplimentare, aditie de os, sau alte materiale de aditie, ozonificare, tratament cu laser, administrare locala sau generala se antibiotice.
Prognosticul este in functie de stadiul de afectare, manoperele efectuate, si grija postoperatorie (igiena, renuntatul la fumat, controale si igienizari profesionale periodice).
Concluzie: – Boala parodontala este mult mai des prezenta decat ne inchipuim si sugestia mea este sa facem un contol si o evaluare parodontala inainte de a ne cadea dintii. Nicio pasta de dinti sau solutie nu vor da nastere unor miracole. Sa nu uitam ca daca este depistata din timp sansele de reusita sunt maxime.
Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
Cititi si:
Implantul dentar la pacientul fara niciun dinte
Cum sa vezi cand un tratament de canal e corect?
[…] Citeste si Fumatul si boala parodontala, Boala parodontala, intre mit si realitate […]
[…] Boala parodontala, intre mit si realitate […]
[…] de a crede tot ce gasim pe diferite site-uri obscure! Citeste despre afectiune aparodontala AICI. […]
[…] a avut peste 2.500 de distribuiri pe facebook in doua zile. Am scris si despre boala parodontala AICI cat si in alte article. Astazi voi prezenta un caz complex, atat din punct de vedere medical, […]
Buna seara! As dori o informatie :in cazul unei persoane cu hepatita C se poate face implant? Ce garantie ar exista ca il va accepta corpul ? cat costa?
multumesc.o seara placuta.
va multumesc frumos! va voi cauta cand ajung in Timisoara.
Cu drag!
Se poate face daca analizele anuale sunt ok. Garantie nu esxista nici in cazul unui pacient complet sanatos, dar daca totul se face corect sunt sanse maxime. Pretul depinde de la clinica la clinica, si de tipul implantului.
[…] https://drfondrea.ro/2014/01/boala-parodontala/ […]