Uneori, din pacate, situatia este de asa natura, incat problemele dentare se agraveaza si duc la pierderea tuturor dintilor. Este un moment greu, atat din punct de vedere medical, cat si din punct de vedere psihologic. Odata cu ultimul dinte se pierde mai mult decat atat. Se pierde increderea in sine, se pierde dorinta de a manca, se pierde curajul si increderea de a zambi! In plus, odata cu pierdere functiei masticatorii incep si problemele digestive, cele de nutritie, problemele imunitare… Asa ca, ceea ce ne dorim este ca situatia sa fie rezolvata in toata complexitatea ei.
Cu totii stim acele proteze clasice, care, in imaginatia noastra, stau in paharul cu apa, seara, pe noptiera, acele proteze care sar afara din gura, care nu redau functiile normale ale dintilor si care in niciun caz nu vor rezolva problema din punct de vedere psihologic. Cine si-ar dori asa ceva? Cine si-ar dori asa ceva, mai ales cand exista alternative?!
Rezolvarea, in toata complexitatea ei, vine odata cu implantul dentar. Avem doua situatii:
Lucrari mobilizabile
Avantajul acestora este ca, fata de protezele clasice, dau o mai mare siguranta, fiind ancorate prin intermediul implanturilor. Numarul de implanturi poate varia de la minim doua la patru-sase implanturi. Ele pot fi indepartate pentru igienizare si se reaplica. Fata de lucrarile fixe, au un cost mai mic si presupun o interventie mai simpla, dar nu au avantajele acestora din urma. Exista mai multe sisteme de retentie: cu bila, cu capse, cu bara, cu telescoape, cu magneti, in functie de numarul de implanturi si de fiecare caz in parte, putand opta pentru varianta ideala. In imaginea urmatoare, pe partea superioara se vede un sistem de telescoape cu doua implanturi, iar pe partea inferioara un sistem cu bara si patru implanturi.
Lucrari fixe
Odata cu cresterea numarului de implanturi, si de distribuirea acestora in osul alveolar, putem vorbi despre posibilitatea realizarii unor lucrari fixe. Acestea reprezinta solutia cea mai apropiata de dintii naturali, nemaiexistand teama ca lucrarea dentara va cadea din gura, ca vor exista momente jenante in interactiunile sociale. Confortul este asemanator cu al dintilor naturali si aspectul medical – stomatologic, cat si cel psihologic, gaseste astfel cea mai buna rezolvare. In imaginile urmatoare se pot vedea sase implanturi si lucrarea finala din 12 elemente (12 dinti). Deasemenea se vad etapele de realizare, de la implantare, amprentare, munca de laborator si situatia finala cu lucrarea fixata.
Fie ca este forba despre pierderea unuia sau a tuturor dintilor, solutia ideala ramane prin intermediul implanturilor dentare.
Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
Buna seara domnule doctor, sunt curioasa si eu cam cat ar costa o lucrare totala. Ma spal pe dinti zilnic dar dintii pur si simplu mi se sfarma in gura. Crapa si se rup in bacatele mici. Practic vreau sa stiu cat m-ar costa sa scot toti dintii ramasi si sa pun implanturi noi? Credeti ca e o idee buna sa fac asta ? Multumesc
Fara sa vad nu stiu. lista noastra de preturi e pe site: http://www.dentaldesign.ro
buna ziua, vreau sa va adresez cateva intrebari daca se poate.eu cant la trompeta si acest lucru implica o presiune asupra dintilor din fata,momentan am o coroana pe 4 dinti din fata,sus. in situatia data daca prin absurd ar cadea coroana dentara si asi vrea sa o inlocuiesc cu niste implanturi dentare cati ani ar putea rezista acele implanturi? am auzit tot felul de pareri de la cativa ani pana la toata viata.este adevarat ca aceste implanturi dentare sunt mai rezistente decat dintii naturali? mai vrea sa stiu daca aceasta procedura este dureroasa si in cat timp poate fi terminata,va multumesc.
Nimic bu e pe viata. Durata medie de viata pentru implanturi e pe la 10 ani, in conditii corecte. Interventia nu doare, se face anestezie. Fiecare caz e diferit si realizarea e diferita.
Buna ziua, Domnule Doctor. Vad comentarii mai vechi si nu stiu daca mai raspundeti la intrebari. Daca nu e prea mult si inca mai ajutati oamenii cu explicatii, va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele doua intrebari:
1. Care material este cel mai indicat si mai rezistent, pentru implant dentar?
2. Vad ca spuneti aici ca, intre inserarea implantului si finisarea definitiva a dintelui, este nevoie de o perioada de 4 – 6 luni. Se acopera cu ceva surubul acela, este vreo proteza provizorie, sau se lasa dezvelit si la vedere, pentru 6 luni? Multumesc mult. Va doresc multa sanatate si putere de munca,
Lilly
Daca ne uitam pe pagina de intrebari se observa ca raspund in fiecare zi. 🙂 In plus in fiecare saptamana postam articole. 🙂 Deci, e cat se poate de aciv blogul.
1- Implanturile sunt in prezent realizate din titan
2 – cateodata se vor pune lucrari proivizorii, cateodata nu, depinde de la caz la caz.
[…] Implantul dentar la pacientul fara nici un dinte […]
Buna ziua! Mama mea are o tumoare la cap si din aceasta cauza nu a mers la dr.stomatolog pana acum , din cauza durerilor de cap ,intre timp si-a pierdut aproape toti dintii si maselele ,ce se poate face ,ce fel de proteza este mai buna ,precizez ca mama mea face des contoale la cap ,RMN! Va multumesc si astept raspuns
Implanturile dentare sunt din titan.Deci se pot realiza lucrari pe implanturi. Este important ca si lucrarile finale sa fie, fie din materiale ce nu intervereaza cu RMN-ul, fie sa poata fi indepartate inainte de expunere si reaplicate (de catre pacienta) dupa expunere. Exista solutii. Singura varianta care nu e o solutie este sa nu faca nimic.