Poate iti spui: “Am o carie banala!” In realitate nu este banala deloc… Caria dentara e bine sa fie tratata cu maxima seriozitate si tratamentul ei este considerat o prioritate. Cu cat mai devreme este depistata si tratata, cu atat mai bine. Dar, ce este caria dentara, care sunt cauzele si care este tratamentul?
Caria dentara este o boala care se manifesta vizual printr-o “gaura” intr-un dinte cauzata de placa bacteriana. Placa bacteriana este un depozit moale, alb galbui, format din resturi alimentare si bacterii. Ea transforma zaharurile din alimente in acid, distrugand astfel smaltul dentar, iar apoi, trecand de smalt, afecteaza dentina.
Depistarea si diagnosticarea cariei se face la controalele de rutina la 6 luni, in faza incipienta, prin inspectare directa sau cu ajutorul radiografiilor dentare. In faza avansata, pacientul acuza sensibilitate la rece si cald, dureri, miros neplacut, sangerari ale gingiei, retentii de alimente, masticatia si estetica fiind afectate mai mult sau mai putin. Este importanta o diagnosticare precoce pentru un tratament cat mai bun. Din pacate insa, mancarurile rafinate, igiena precara facuta in graba si stresul cotidian sunt factori favorizanti ai cariei dentare.
Tratamentul cariei este facut de catre medicul dentist. In primul rand se va anestezia zona si se va izola dintele cu o membrana de cauciuc, diga, pentru a nu contamina dintele cu saliva (fapt care ar compromite in totalitate tratamentul) si pentru ca materialele cu care se lucreaza sa ajunga in gura. Dupa anestezie si izolare se va indeparta tot tesutul cariat. Pentru a fi siguri ca a fost indepartat tot tesutul afectat exista substante numite indicatori de carie ce coloreaza zonele care trebuie curatate. Dupa curatare se va identifica culoarea si forma corecta a dintelui, se vor alege materialele si se va aplica compozitul, pe straturi, refacand, incet – incet, dintele. Se tine cont de cromatica dintelui si de morfologia corecta a acestuia. La final se va finisa obturatia si se va verifica rezultatul fie cu firul interdentar si cu o radiografie, fie direct vizual, in functie de complexitate.
Rezultatul tratamentului va reda functionalitatea dintelui, acesta devenind asimptomatic (nu doare, nu miroase, gingia nu sangereaza) si protejand dintele, prelungind vitalitatea acestuia. Odata tratat, dintele necesita intretinere, prin utilizarea firului interdentar si periajul facut corespunzator. Datele din literatura de specialitate estimeaza durata de folosinta a unei astfel de reconstituiri la 3-5 ani, in functie de intretinerea ei, cu controale periodice (la fiecare 6 luni).
Dar, oricat de frumoasa poate fi facuta o plomba, nu uita ca un dinte sanatos este ceea ce conteaza!
Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
Poti citi si De ce intervine, uneori, durerea dupa o obturatie (plomba)?
[…] 2 – carii simple – Vom rezolva in 4 sedinte toate cariile. Nu sunt carii profunde, nu vor pune probleme, se vor rezolva usor, fara probleme. Citeste despre obturatii AICI […]