“Nu trebuie sa iti periezi toti dintii, doar cei de care ai nevoie.”
Am gasit citatul asta undeva si la prima vedere pare chiar amuzant dar exista unele persone care chiar asta fac. De multe ori auzim urmatoarele remarci facute de catre pacienti: “Dar trebuie sa periez si dintii din spate?”, “Mie nu mi-a spus nimeni ca dintii se periaza si pe interiorul gurii”.
In general, lumea merge la medic cand apare o problema, lucru care este perfect normal daca ne gandim sa mergem la un chirurg… doar acesta nu poate avea grija de organele interne, ar fi bine daca s-ar putea scoate plamanul din organism sa il curatam putin de tutun, nu? Din pacate acest lucru nu este posibil, dar dintii macar sunt la vedere, cel putin o parte a lor. De dinti ne folosim in fiecare zi, ora, secunda, cand mancam, cand vorbim. La dentist este suficient sa mergem de doua ori pe an, chiar daca ne doare ceva sau nu. Desigur cand apar probleme e bine sa mergem mai des.
Cu totii stim ca este mai usor sa previi decat sa tratezi. Acest lucru este perfect valabil si in cazul problemelor legate de dinti doar ca pentru aceasta trebuie sa te prezinti regulat la dentist. Orice problema apare e mult mai usor si de multe ori mai ieftin de rezolvat daca se descopera imediat.
Ideal ar fi sa incepi pe la 1-2 ani, cand doar intri in cabinet pentru cateva minute, in bratele mamei, fara ca insa sa se intample nimic, intr-o alta sedinta primesti o jucarie, dupa care intr-o alta sedinta te urci in scaun in bratele mamei fara sa deschizi gura, intr-o alta sedinta deschizi gura si tot asa dupa cateva sedinte (poate 5, poate 10) cu multa rabdare ajungi sa cunosti “albinuta”, “dusul”, “plastilina”, care vor fi prietenii tai, doar ii cunosti de la varsta de 2 ani. Acesta ar fi un caz ideal in care parintii isi spala copii de dinti chiar de la cateva luni cand apar primii dinti si desigur nu s-au folosit in casa celebrele amenintari: “daca nu esti cuminte te duc la dentist” sau “daca nu esti cuminte te duc la doctor sa iti faca injectie”. Cu siguranta ca vei sti sa te speli corect pe dinti daca mergi la dentist de la 1 an dar daca nu e asa? Nimeni nu se naste invatat, deci si periajul dentar este un lucru care se invata, chiar usor, daca iti explica cineva competent.
Sedinta de igienizare si profilaxie nu este doar “un spalat pe dinti”. Sedinta de profilaxie periodica este compusa din:
– detartraj (indeparatrea tartrului)
– periaj profesional cu periuta de unica folosinta
– sablarea cu pulbere antimicrobiana (air-flow)
– finisarea obturatiior vechi si verificarea acestora cat si a lucrarilor vechi
– verificarea statusului parodontal si identificarea problemelor gingivale
– fluorizare daca este cazul
Aceasta sedinta de igienizare si profilaxie nu inlocuieste in niciun fel spalatul pe dinti de acasa, doar il completeaza. Acasa spalatul pe dinti ar fi indicat sa dureze 3 minute dupa fiecare masa, in cabinet dureaza o ora. Pe langa toate acestea, dupa sedinta de igienizare, ti se prezinta mai multe filmulete despre utilizarea firului interdentar, apei de gura si a altor mijloace auxiliare de mentinere a igieni orale. Uneori accesul in zona din spate a cavitatii bucale este destul de dificil, dar cand este realizat de catre o alta persoana devine usor. Aceste lucruri sunt facute de o persoana cu pregatire speciala cu studii superioare si care merge la tot felul de cursuri pentru a invata cum sa previna situatii neplacute pe cat mai mult posibil.
Exista unele situatii cand pacientii dezvolta boala parodontala si este nevoie de o sedinta speciala de igienizare pentru a indeparta depozitele de tartru situate mult subgingival.
Este important de stiut ca “plombele” vechi nu se curata la igienizare si nici nu se albesc dintii, pentru “plombe” este nevoie de refacerea lor adecvata iar pentru albire este nevoie de o sedinta suplimentara. Exista situatii cand apare albirea dintilor dupa igienizare dar nu este o albire propriu-zisa. Acesta este efectul indepartarii depozitelor de tartru si placa si a petelor de tutun, cafea, ceai negru, dintii revenind la culoarea lor naturala.
Pe langa toate aceste aspecte de ordin medical mai exista si cel financiar. Pretul unei sedinte de igienizare este mult mai mic decat cel care se plateste pentru un dinte, in timp, pe care se realizeaza o obturatie, apoi un tratament de canal, apoi o lucrare protetica sau poate un implant si aceasta in cazul unui singur dinte dar cu igienizarea ai grija de toti dintii.
Tu de care dinti vei avea grija azi?
Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro