Majoritatea raspunsurilor pe care le dau aici pe blog, pe pagina “INTREABA-MA!”, sunt legate de tratamentele de canal. O plomba poate vedea oricine daca e frumoasa sau nu, o coroana, la fel, dar un tratament endodontic este mai greu de verificat vizual de catre pacient. Am spus mai greu, dar nu imposibil. In plus, pe langa faptul ca nu se poate verifica foarte usor, consecintele unui tratament incorect pot fi tragice. Spun tragice pentru ca pierderea unui dinte, sau traiul cu o infectie in organism, sinuzite si abcese periodice, dureri isuportabile, consumul aleator de antibiotice si alte medicamente… toate astea nu fac nimic altceva decat sa alcatuiasca un tablou tragic.
Pentru a nu ajunge in aceasta situatie va recomand sa cascati gura dar sa cascati si mai larg ochii deoarece cu cat mai inchisi sunt ochii, de multe ori cu atat mai deschis va fi buzunarul. Lasand sfaturile intelepte pe mai tarziu, e bine sa explic faptul ca tratarea endodontica a unui dinte este la fel de importanta ca realizarea unei fundatii solide în construcţia unei case. O radacina tratata corect, folosind tehnici potrivite vremurilor noastre si respectand protocolul din literatura de specialitate poate face ca viata unui dinte sa se prelungeasca si sa fie functional atat din punct de vedere masticator cat si estetic. Izolarea dintelui cu diga, determinarea lungimii de lucru cu apex locatorul, irigarile riguros efectuate, tratamentul mecanic a canalelor si obturarea adecvata promit un procentaj extrem de mare de reusita. O radiografie de control ne va asigura ca tratamentul este de fiecare data asa cum ni-l dorim.
Specialitatea numita endodontie
Endodontia este ramura stomatologiei ce se ocupa de tratarea completa si obturarea in totalitate a radacinilor dintilor, mai exact a spatiului pulpar. Acest tratament are ca scop prevenirea infectiilor osului din jurul dintelui sau vindecarea acestor infectii preexistente.
Protocolul unui tratament endodontic:
- diagnostic corect si indicatia de necesitate a tratamentului de canal
- anestezia (de fiecare data se lucreaza sub efectul anesteziei, fara durere)
- izolarea dintelui cu diga (o membrana ce nu lasa saliva sa intre in canal iar irigantii si instrumentele nu vor ajunge in gura)
- curatarea cariei in totalitate
- accesul pe canale, gasirea tuturor canalelor
- determinarea lungimii canalelor cu apex locatorul (un aparat care identifica aceasta dimensiune)
- prepararea mecanica cu instrumente specifice si irigarea chimica cu hipoclorit (cel putin 30 min la lungimea canalelor) si alte substanye dezinfectante
- inchiderea canalelor ermetic, adica obturarea lor
- realizarea unei reconstituiri coronare (provizorie sau definitiva, cu pivoti de fibra de sticla sau fara…)
- verificarea radiologica a rezultatului (se evidentiaza tratamentul complet, pana la varful radacinilor, fara sa il depaseasca sau sa observam ca este scurt)
Concluzia: endodontia este si va ramane multa vreme de acum inainte una dintre cele mai importante ramuri ale stomatologiei, avand scopul principal de a salva dinti care in trecut aveau indicatie de extractie.
Buna seara Domnule Doctor,
Am o rugaminte din suflet la dvs., am atasat si radiografia. In urma cu 2 luni am devitalizat un canin si un premolar in vederea unei lucrari protetice. La scurt timp dupa tratamentul de canal am inceput sa prezint dureri, insa medicul a zis ca este ceva normal o sa treaca in cateva zile. De o luna de zile ma doare fff. tare mi s-a desfacut tratamentul doar la canin caci acela ma durea s-au pus diverse tratamente cu antibiotic, insa durerea nu a cedat si mi-a recomandat un tratament endodontic. DE 2 zile am facut si acest tratament endodontic insa durerea persita. Va rog din suflet daca puteti sa ma sfatuiti in continuare, atasez radiografia dupa tratamentul endodontic. De data aceasta este corect facut acest tratament? Multumesc
http://i63.tinypic.com/epovf4.jpg
Ti-am raspuns deja.
Buna ziua! Am si eu o nelamurire. Am avut o masea cariata care nu ma durea dar dentistul (unul la care merg de curand), a constatat ca trebuie scos nervul. In prima sedinta a curatat locul si a inceput extragerea nervului. Au urmat dureri enorme in urmatoarele zile si toata zona era inflamata. L-am sunat si azi ca e normal…a urmat a doua sedinta si de data asta si anestezia a durut rau, a zis ca e normal pt ca e inflamat acolo tot. A continuat in cea de-a doua sedinta scoaterea nervului si la final a zis ca urmeaza in cea de-a treia sa continue ca mai e nerv la radacina. In tot acest timp continui sa iau calmante si nu pot nici sa mananc, e normal sa fie asa? e prima data cand trebui sa-mi scot un nerv. Multumesc frumos de tot!
Citeste articolele de pe blog legate de tratamentul de canal, sunt foarte multe.
Salutare,am fost acum o saptamana la dentist si a trebuit sa imi faca o masea(o carie).Mi-a curatat canalele,apoi mi-a pus un “pansament”.Nu stiu exact ce e,e ca un fel de pansament tare,ca cimentul.Apoi peste cateva zile am fost sa imi fac radiografie.Cand am ajuns la el a 2-a zi,mi-a spus ca trebuie sa dea iara jos tot ce a facut pana acum si sa o ia de la capat.Mi-a scos tot de acolo,mi-a curatat iar.Apoi mi-a pus alt “pansament”.Intrebarea/rile mea/mele este/sunt…Ce a gresit? De ce?Poate sa ma afecteze pe parcurs?Cu ce?Dupa ce o sa imi scoata acel pansament o sa imi puna plomba?
Nu stiu ce este. Dentistii baga tot felul de chestii pe canale. 🙂 Nici u stiu ce o sa iti faca. Stiu cum e corect, si asta poti vedea in diferitele articole de aici pe pe site legate de tratamentele de canal.
Buna! Am fost la un dentist pt o carie si dupa ce mi-a curatat-o si mi-a inchis canalele (2) am fost sa-mi fac radiografie. Cand m-am dus cu radiografia mi-a spus ca am surplus de pasta la varful radacinii si ca o sa ma cam doar ceva timp dar ca organismul o sa-l accepte pana la urma. De 2 nopti tot am dureri si parca imi e frica sa ma duc iara la doctor.Cam cat mai dureaza pana nu o sa ma mai doara? sau e normala “gresala” asta? va multumesc!
Poate sa doara cam o saptamana. Daca e doar surplus de pasta si nu si con e ok (daca protocolul endodontic a fost corect realizat).