Deseori se intampla sa se prezinte in clinica pacienti cu dureri si neplaceri la dinti cu o lipsa mare de substanta dentara, cel mai des cauzata de un proces carios. Cand ne aflam intr-o asemenea situatie, pacientul afirma, chiar inainte de consultatie ca se asteapta la o extractie deoarece isi da seama cat de “distrus” este dintele si ca “nu a mai ramas aproape nimic din el”. Uneori chiar asa e, nu il mai putem salva. Dar de cele mai multe ori avem optiuni de tratament. Dupa ce caria este indepartata in totalitate, evaluam statusul structurilor dure restante. De multe ori nu mai raman decat unul sau doi pereti dentari incapabili sa sustina o obturatie masiva deoarece riscul unei fracturi este foarte mare. In aceasta situatie, pentru a castiga un plus de retentie a materialelor compozite, ne putem ancora cu pivoti dentari in canalele radiculare. In acest sens, este necesara efectuarea tratamentului sau retratamentului de canal pe dintele respectiv pentru a asigura sanatatea dintelui si un prognostic bun pe termen lung. Acest lucru se verifica cu ajutorul radiografiei de control. Apoi, se opteaza pentru pivotul dentar potrivit si se creeaza un lacas de retentie corespunzator in interiorul canalului/canalelor. In functie de tipul de pivot, acesta este cimentat sau insurubat in canal, urmand reconstituirea coroanei dentare iar apoi acoperirea acesteia cu o coroana de invelis.
Ce sunt pivotii dentari?
Pivotii dentari sunt dispozitive corono-radiculare fixate in canalele radiculare pentru a oferi un surplus de retentie si sustinere materialelor de restaurare coronara. Rolul lor este de a oferi rezistenta dintilor slabiti, care necesita reconstructii coronare masive.
Care sunt indicatiile si contraindicatiile pivotilor dentari?
Indicatiile pivotilor:
- Dinti cu procese carioase extinse care in urma inlaturarii tesuturilor afectate raman fara pereti sau cu pereti coronari fragili, fara posibilitatea de a sustine obturatii de dimensiuni mari. Acesti dinti au indicatie de tratament endodontic, aplicarea unuia sau mai multor pivoti dentari (in functie de caz) si acoperirea lor cu coroane de invelis.
- Dinti cu fracturi coronare partiale sau totale care au radacini sanatoase capabile sa fie tratate endodontic si sa retentioneze pivotii
Contraindicatiile pivotilor:
- Dinti cu distructii coronare care merg mult subgingival si nu exista posibilitatea de izolare si restaurare adecvata
- Dinti cu infectii mari, la care prognosticul este nefavorabil
- Resturi radiculare care nu se mai pot salva
- Dinti cu fracturi sau fisuri radiculare
- Dinti cu tratament de canal incorect
- Dinti mobili, cu afectare parodontala
Ce tipuri de pivoti dentari exista?
- Pivoti metalici turnati (confectionati in laborator de tehnicianul dentar in urma prepararii si amprentarii canalului radicular de catre medicul stomatolog si care sunt cimentati in a doua sedinta in cabinet)
- Pivoti prefabricati metalici insurubabili (care se infileteaza in canalul radicular de catre medic)
- Pivoti din fibra de sticla (varianta cea mai moderna, se cimenteaza cu rasini compozite cu priza duala intracanalar in aceeasi sedinta cu realizarea tratamentului endodontic )
De ce se prefera in ziua de azi pivotii din fibra de sticla in defavoarea celor metalici?
- Au un modul de elasticitate comparabil cu cel al dentinei si astfel riscul de fracturi radiculare este redus
- Nu corodeaza intracanalar si nu coloreaza tesuturile dentare
- Nu dau reactii alergice
- Aplicarea este facila si manopera este de scurta durata
- Se indeparteaza usor, prin frezare
Care sunt accidentele sau complicatiile legate de pivotii dentari?
- Descimentarea pivotului (acesta nu a fost inserat destul de adanc in canal, grosimea pivotului nu este corect adaptata la dimensiunea canalului, cimentul nu a facut priza sau a fost folosit in cantitate prea mica)
- Fracturarea pivotului (pivoti prefabricati de grosime prea mica)
- Fracturarea dintelui (pivoti metalici turnati, prea grosi in raport cu peretii radiculari slabiti sau in procedura de inlaturare a acestuia)
- Perforarea radacinii cand se creaza lacasul pentru pivot
- Perforarea apexului cand se creaza lacasul pentru pivot
- Perforarea radacinii cu freza la indepartarea pivotilor de fibra de sticla
- Complicatii ce tin de tratamentul endodontic efectuat in prealabil (parodontite apicale acute sau cronice, descoperite intamplator, radiografic)
In concluzie, e bine sa stim ca si atunci cand avem un dinte care pare fara speranta si ideea extractiei incepe sa ne bantuie, daca ne permite cazul, iar tehnica de lucru este corecta, acesta se poate ranforsa si reconstitui cu succes pentru a-si continua viata multi ani de acum inainte.
Dental Design – www.dentaldesign.ro
Citeste si despre tratamentul de canal, deoarece pivotii se pot aplica DOAR daca acesta s-a realizat corect: https://drfondrea.ro/2009/03/cum-sa-vezi-cand-un-tratament-de-canal-e-corect/