Extragem dintii compromisi, ii inlocuim pe cei lipsa cu implanturi dentare si ii tratam pe cei ce pot fi tratati pentru a obtine starea de sanatate dorita. Problemele parodontale sunt sub control si pacientul si-a insusit o igiena pe care stie cum si este dispus sa o intretina. Avem o baza solida pentru finalizarea tratamentului stomatologic. A fost un drum lung, cu parti mai grele si cu etape mai usoare. Poate a fost chiar si un tratament ortodontic inclus in cazul nostru. Au fost temeri, sperante si incredere. Si… iata ca acum ne aflam aproape de final. Urmeaza realizarea lucrarilor definitive.
In sfarsit!
Dar… pentru ca mai intotdeauna exista un “dar”, sa nu ne avantam cu capul inainte pentru ca este riscant si ne putem trezi ca de la o baza solida si bine realizata, o dam in bara acum, pe ultima suta de metri. Exact acum, cu cateva secunde inainte de final. Pai cum asa? Simplu: Gingia.
Cat de greu poate fi acum? Deja e gata totul, avem doar de luat o amprenta si orice medic poate face asta, nu? Doar luam amprenta si apoi tehnicianul face ce trebuie si punem lucrarea. Oricine poate sa faca estetica dentara, nimic mai simplu de atat. Nu?! Din pacate, NU! Nu e deloc asa! La etapa asta se poate da in bara intr-un mod epic. De multe ori, in entuziasmul intrevederii luminii de la capatul tunelului, pacientul poate grabi medicul sau poate chiar medicul face asta la randul lui. “Hai sa terminam odata, sa luam amprenta, trimitem la tehnician, si… gata!” Si la acest ‘gata” in care nu se tine cont de tesuturile moi (si alte cateva aspecte pe care le-am discutat si o sa le mai discutam in alte articole) – apare esecul. Apar intrebarile si regretele cand deja e prea tarziu sa mai fie corectat ceva:
- Dar de ce dintele asta e mai sus decat celalalt?
- De ce dintele e mai lung?
- De ce am spatii intre dinti?
- De ce se vede negru sub gingie?
- De ce gingia mea e dreapta?
- De ce imi ramane mancare sub lucrare si intre dinti?
- De ce cand dau cu limba simt ca….?
- De ce am dintii asa scurti / asa lungi?
- Cand o sa creasca papila?
- De ce nu arata dinii la fel si unii sunt mai lati / ingusti / grosi / plati?
Raspunsul: UNEORI, pentru ca a fost sarita o etapa foarte importanta. Oricat de bine pozitionate sunt implanturile, oricat de bine sunt facute tratamentele, oricat de talentat este tehnicianul dentar…. daca nu se tine cont de perceptele biologice si de tesuturile moi, cazul va esua. Si nici nu vreti sa stiti cati pacienti vad la consultatie cu exact problema asta!
Haideti sa va arat doua poze cu doua cazuri ca sa fie mai usor de inteles la ce ma refer.
In acest prim caz putem vedea cum s-a echilibrat si modelat gingia astfel incat sa existe armonie intre dintii naturali, cei cu coronite pe dinti tratati si coronitele de pe implanturi. A fost un caz foarte dificil pe care puteam foarte usor sa il compromitem daca nu stiam ce sa facem inainte de amprenta finala. Pentru a obtine acest rezultat pe o zona estetica foarte dificila in care fiecare jumatate de milimetru poate face diferenta intre “wow, ce frumos” si ” vai, e un dezastru”, am avut nevoie de modelare gingivala si lucrari provizorii. Pacientul a fost rabdator si a inteles ca acum, pe final de drum, mai este nevoie de un plus de efort, un plus de efort ce nu a fost tratat cu desconsideratie nici de mine, nici de catre pacient. Da, dar la final… puteti vedea rezultatul: dinti naturali, coroane ceramice si implanturi, combinate intre ele intr-o armonie ideala. De ce: pentru ca s-a tinut cont de gingie, pentru ca medicul a stiut ce sa recomande si pacientul a stiut sa asculte.
Cazul doi, de data aceasta fara implanturi, dar la fel de dificil din punct de vedere estetic. O punte de sase elemenete pe dintii din fata, un caz foarte asemanator cu primul doar ca acum nu am pus implanturi. In ambele situatii avem: tratamente adecvate, planificarea cazului de la inceput pana la final a fost respectata, s-au realizat tratamente chirurgicale gingivale si lucrari provizorii. Aici puteti vedea cum s-a modelat gingia astfel incat sa formam papile (particica aceia triunghiulara dintre dinti), ca la final dintii sa para ca ies de acolo, ca sunt naturali si nu o punte, lipiti intre ei. Din nou, rabdare din partea pacientului si intelegerea unor percepte medicale si estetice din partea medicului. Rezultatul e pe masura asteptarilor. Cazurile astea imi dau satisfactie profesionala si multumirea unui act medical si estetic pe nivelul asteptarilor mele.
Si inchei cu exemplificarea unui caz esuat initial si corectat in cele din urma:
Initial ce avem: zambet gingival inalt, tesuturi moi dezechilibrate si o estetica ce o facea pe pacienta sa zambeasca cu mana la gura in poze. De ce? Nu sunt facute bine tratamentele? Ba da, sunt. Tehnicianul nu a facut bine lucrarile? Ba da, le-a facut? Medicul nu a obtinut adaptare corespunzatoare, nu a facut o slefuire buna, nu a luat amprenta sau nu a cimentat corect? Ba da. E facut conform cu standerdele medicale internationale. Si, atunci ce s-a intamplat? Pai…. ce sa se intample? S-a omis partea gingivala, s-a sarit direct la final fara a mai face acel pas in plus care face diferenta intre esec si succes. Asa ca… am taiat lucrarile vechi, am remodelat osul si gingia si am facut lucrari provizorii. Am asteptat stabilizarea situatiei, am mai facut niste mici ajustari si doar apoi am trecut la realizarea coronitelor ceramice noi. Cu ocazia asta pacienta a ales si o culoare mai alba (cam prea alba din punctul meu de vedere, dar asta a fost dorinta ei). Albi sau naturali… asta e alta discutie si o lasam pentru un articol viitor. Acum ea zambeste si e fericita. Cazul ei corect initial s-a transformat in alt caz corect la final. Doar ca la inceput era un caz corect si esuat, iar acum este un caz corect si de succes. Toate astea pentru a obtine starea de sanatate si estetica dorita.
In conluzie, perfectiune nu o vom atinge, dar sa tindem spre ea. Fara sa tinem cont de “micile detalii” este posibil sa ajungem exact in extrema opusa. Detaliile fac diferenta intre un zambet timid cu mana la gura si unul din toata inima de care esti mandru.
Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro