Poate ti-ai facut un detratraj anul trecut dar din pacate nu este suficient pentru a considera ca preventia in cazul tau este sub control. Cred ca amandoi suntem de acord ca este mult mai simplu sa previi decat sa tratezi. Nu doar ca este mai simplu, dar este mult mai ieftin, nu ai de ce sa te temi de durere, nu iti strica ziua si noaptea orice mica sau mare problema dentara, poti manca, poti zambi si nu iti pierzi timpul la dentist, pe drum spre dentist si stand in sala de asteptare. Tinand cont de aceste fapte, evident, iti doresti sa te incadrezi in categoria “better safe than sorry” (mai bine sa fii in siguranta decat sa iti para rau).
Pentru asta trebuie sa faci un singur lucru: sa te asiguri ca iti incredintezi sanatatea in mana unui medic (clinici) in care ai incredere. Apoi, acolo ti se va sugera cel mai bun mod de a avea grija de dintii tai.
5 puncte importante despre preventie:
1 – Profilaxia stomatologica se face de un profilaxist, absolvent al facultatii de profilaxie stomatologica. Nu este suficient sa fie student la stomatologie sau asistent medical. Trebuie sa fie profilaxist, absolvent al facultatii de profilaxie stomatologica, cu experienta si care sa fie dedicat meseriei sale. Acesta are pregatirea necesara pentru a avea grija de sanatatea danturii tale.
2 – Profilaxia cuprinde mai multe etape. Nu este doar detartraj si atat. Da, detrartrajul ultrasonic este o pare importanta, dar exista si periajul profesional, finisarea obturatiilor, air-flow (o finisare cu particule de bicarbonat), evidentierea zonelor cu probleme, instructajul dat pentru o igiena riguroasa acasa. Se explica tehnica de periaj, modul de folosire a firului intrerdentar, se recomanda anumite produse specifice. Deasemenea se face un screening pentru preventia cancerului si daca sunt prezente carii sau probleme parodontale se recomanda o vizita la specialist.
3 -Termenul ideal la care este indicat sa te intalnesti cu profilaxistul este la fiecare 6 luni. Daca igiena este facuta corect, termenul se poate majora la 1 an. Dar, daca igiena nu e chiar ok, termenul poate ajunge la 3 luni. Deasemenea este necesara o perioada mai mica la pecientii cu probleme parodontale, la cei ce au implanturi dentare sau aparate ortodontice.
4 – Programul de recall profilactic. Multe clinici ofera posibilitatea pacientilor lor sa fie sunati cand se apropie termenul de recall. Asa ca in caz ca uitati veti fi sunati. Este bine sa mergeti la aceste sedinte pentru ca rata de aparitie a cariei este mult mai mica, problemele parodontale prevenite, costul tratamentelor mai mic, si investitia facuta in sanatatea ta este asigurata.
5 – Nu uita un alt aspect foarte important: verificarea mucoaselor, (screening-ul pentru preventia cancerului oral). Poti citi mai multe despre cancerul oral AICI.
In plus, este important ce faci acasa:
Foloseste o periuta de dinti cu fire moi, nu conteaza de la ce firma, ce culoare sau ce forma are. Pasta de dinti poate fi orice pasta care iti place. Ceea ce conteza cel mai mult este tehnica de periaj corecta, tehnica ce o poti deprinde de la profilaxist. In plus este indicata folosirea firului intrerdentar. Daca acestea se folosesc intr-un mod corespunzator, este suficient. La pacientii cu inerventii chirurgicale, aparate ortodontice, implanturi dentare sau alte situatii speciale se pot indica si alte produse: apa de gura, periute interdentare sau dus bucal. Acestea ti le va recomanda medicul specialist in functie particularitatile cazului tau.
Zambeste astazi si asigura-te ca vei zambi si maine! Depinde doar de tine.
Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
[…] Vezi si articolul Preventia stomatologica: cele 5 reguli de aur […]
[…] Evident este mai bine sa prevenim decat sa tratam, dar daca deja avem aceasta problema nu ne ramane altceva de facut decat sa-i facem o vizita igienistului. Oricum, recomandat este ca de doua ori pe an sa facem o sedinta profilactica (detartraj, periaj, air-flow, finisarea reconstituirilor vechi, control…) Citeste mai mult AICI. […]