Reflexul de voma este un subiect poate putin discutat, dar totusi in practica stomatologica ne izbim si de acest aspect destul de des. Unii oameni se plang ca in momentul in care isi periaza dintii din spate au o senzatie puternica de voma. Tocmai de aceea, ei evita sa perieze zonele respective, acestea se cariaza si iata… ajung la dentist.
Daca pe langa frica de dentist, mai avem de-a face si cu un reflex accentuat de voma, sedintele de tratament vor fi o adevarata provocare. Provocare nu numai pentru pacient, ci si pentru medic. Iata-ne ajunsi, ca pacienti, in cabinetul dentar: totul e bine si frumos pana in momentul in care simtim ceva in gura: rulou de vata, oglinda, aspirator, orice din sfera stomatologica. De acum incepe „distractia”: reflex de voma, lacrimi si multe solicitari de pauza.
La polul opus, medicul incearca sa faca tratamentul corespunzator, pe un teren minat. Minat, pentru ca nu ai cum sa faci tratament fara sa atingi zona de tratat si zonele invecinate, iar daca acestea implica baza limbii, urmeaza cel putin o ora de „veselie”, atat pentru pacient, cat si pentru medic. Totusi, nu o data, ca dentist, te gandesti ca in situatii de genul asta, o solutie geniala ar fi sa se poata realiza tratamentul prin puterea mintii. Si cum solutia de tratament realizat prin puterea mintii nu e una viabila din motive lesne de inteles, trebuie gasite altele mai realiste.
Exista intr-adevar, diferite metode de rezolvare a problemei. Cea mai eficienta este ca respiratia sa se faca pe nas, nu pe gura. Respiratia pe nas inhiba centrul vomei din creier si ajuta la eliminarea senzatiei neplacute. Alta presupune sa-ti focalizezi, ca pacient, atentia in alt loc… sa zicem la muzica de pe fundal, sa te gandesti la vacante (daca e posibil), sa te concentrezi la a-ti corela anumite miscari… de exemplu, ridici piciorul stang, apoi cel drept. Aceasta metoda da rezultate mai ales in cazul in care se ia o amprenta.
O solutie viabila este si reducerea sensibilitatii prin anestezie, care da rezultate in cazul multor pacienti. In cazul altora, inhalosedarea e un lucru binevenit. Exista, de asemenea, medicatia antiemetica – una sau doua pastile luate inainte de a veni la dentist ajuta in cazul multor pacienti.
Indiferent de metoda aleasa, cert este ca si pacientii cu astfel de sensibilitate au nevoie de tratamente stomatologice. Nu e usor, dar nici imposibil. Trebuie doar sa gasim varianta cea mai potrivita pentru fiecare caz in parte.
Dr. Alexandra Balan – www.dentaldesign.ro