Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Cat costa dantura fixa pe implanturi dentare?

octombrie 4, 2024

Nu cred ca exista postare cu cazurile mele despre dinti ficsi pe implanturi dentare care sa nu genereze intrebarea (uneori soptita cu timiditate, alteori urlata cu majuscule intr-un comentariu pe Facebook): “Cat costa?” Cateodata urmeaza si remarca cu iz de cunoscator fin: “In Turcia e mai ieftin si iti da si cazare, si transport!”

Ma intreb si eu, oare asa e? Si e normal sa ne intrebam cu totii asta din moment ce vedem peste tot reclame agresive la aceasta solutie “minune” a stomatologiei moderne. Dinti ficsi pe implanturi in aceeasi zi! Asa ca m-am gandit sa disec putin situatia, ca la ora de anatomie din facultate, pentru cei care au ochi sa vada si urechi de auzit.

Voi incepe cu inceputul.

1 – Medicina si sanatate

Stomatologia este o profesie nobila, bazata pe vocatie si pe dorinta de a fi de ajutor semenilor. Medicul stomatolog trateaza oameni prin intermediul tratamentelor pentru afectiuni dentare. Nu este un carpaci ce pune o plomba sau un meserias ce bate niste cuie in os. Medicul stomatolog este un profesionist dedicat si educat, care reda sanatatea, care restaureaza functia. Este un artist ce imbunatateste aspectul estetic si renaste zambete, fiind un bun psiholog, priceput la lucrul cu mainile, un om cu viziune, empatie, rabdare si atentie sporita la detalii invizibile cu ochiul liber. Nu cred sa existe meserie mai frumoasa pe lumea asta! Cel putin pentru mine, stomatologia este parca ideal facuta ca sa am si eu o ocupatie in afara tenisului si a desenului.

2 – Stomatologia este o meserie banoasa

Dupa terminarea facultatii in care a fost intretinut de parinti si/sau din job-urile sezoniere, proaspatul absolvent se trezeste cu certificatul de libera practica in mana (si cu “un sut in fund” uneori) si se angajeaza. La inceput e greu, dar invatand, gresind si muncind, proaspatul medic vede ca poate sa isi cladeasca o viata decenta. Unii mai intind perioada asta facand diferite specializari, dar pana la urma, tot acolo ajung, sa profeseze, nu doar sa stea cu capul odihnit in carti cand nu sunt la terase cu prietenii. Ooo… dulce viata de student!  Pe masura ce vine experienta, incep sa vina si recompensele financiare, corelate priceperii si expertizei medicului. Si cred, pe buna dreptate, ca o meserie atat de stresanta si dificila cum doar un stomatolog cu fire albe in barba poate intelege, atat de importanta si de specifica, este necesar sa fie platita pe masura.

3 – Growth mindset

Daca e sa urasc niste cuvinte, astea au devenit “growth mindset”! Pana aici, toate bune si frumoase, meseria – bratara de aur! Si ce frumoasa meserie! Doar ca… si de fiecare data, ce vine dupa “doar ca”, e reversul medaliei. Iata ca unii au spus ca nu este de ajuns sa aiba un cabinet sau o clinica mica, si au facut doua, apoi trei, apoi cinci clinici. Au facut poate un lant de clinici, si poate l-au vandut altui lant de clinici ce apartine unor fonduri de investitii. Au transformat o minunata meserie vocationala intr-un business. Sub sloganul “Punem pacientul pe primul loc si facem totul pentru el”, se ascunde fata urata a comerciantului care-si doreste mai multi bani. Se inventeaza mereu noi metode de seducere a pacientilor care sunt transformati in clienti carora li se vind solutii “garantate, la reducere”. Facultatile scot pe banda rulanta noi absolventi, atrasi de mirajul unui trai decent intr-o lume nesigura, absolventi care la finalul studiilor si specializarilor (a caror calitate nu are sens sa o mai comentez acum) se trezesc… in aer. Concurenta e acerba, singura solutie a succesului (care in prezent se evalueaza parca doar din punct de vedere financiar, acesta fiind unicul scop) este agresivitatea comerciala, talentul de atragere de clienti si vanzari, procente si numere. Internetul asta… ne-a dat, dar cat ne-a si luat!

4 – Turcia enters the chat

O tara non-europeana in care reglementarile in sanatate sunt evazive, vede oportunitatea aparuta. Deja cred ca ati realizat ca discutia incet-incet a alunecat pe nesimtite de la “profesie nobila” la “vanzare, clienti si profit”. Turcia, prin legile ce o guverneaza, da ocazia celor ce au diplome de medici sa profeseze intr-un mod dominant comercial. Asta e bine pentru ea, banii curg, economia creste. Hemoragia de noi absolventi din Romania nu mai poate fi oprita, medicii tineri se vad in batalia asta ce nu o pot castiga, asa ca sunt usor sedusi in a juca cu aceleasi arme care le par singura solutie pentru a trai. Si incepe astfel o goana pentru supravietuire in care se trece peste orice norma morala.  Turcia (si nu ma refer la tara in sine, ci la tot ce reprezinta acest fenomen) joaca tare si joaca bine. Stie sa vanda, sa creeze oferte. Medici de la lanturi de clinici merg prin mall-uri si ofera “consultanta” gratis (consultanta pentru ca nu poti “consulta” conform legislatiei europene, in mall). Suntem coplesiti de brosuri, reclame platite cu zeci de mii de euro, reduceri, oferte si cadouri. Scena este in plina desfasurare. Actorii sunt educati, supusi si bine angrenati in rol, iar regizorii dau directive. In spatele usilor inchise din birourile investitorilor, unii isi freaca mainile cu satisfactie. Filmul merge mai departe.

5 – Pacientul

Pacientul devine in aceasta pictura un pion al carui unic scop este generarea de profit. Nu a fost niciodata un simplu spectator sau figurant, este o piesa esentiala in tot teatru acesta. In jurul lui se joaca scena dupa scena. Bazandu-se pe durerea, lipsurile, nevoile si dorintele oamenilor, acestia sunt atrasi de imagini frumoase si cuvinte mieroase. Tuturor ne plac povestile si ne place sa ne lasam sedusi de povestitori abili in arta manipularii (pardon, a “comunicarii”). Ceva trebuie sa faca, sunt bombardati zilnic de reclame targetate si cu liberul arbitru infrant, isi iau inima in dinti si merg la medicul stomatolog. Slava Domnului, au de unde sa aleaga pentru ca pe fiecare strada sunt cel putin doua “clinici”, care de care mai “moderne si speciale”. In toate reclamele vedem ca medicii sunt “supra specializati, dotati cu aparatura ultra moderna, cu zeci de ani de experienta si zeci de mii de implanturi inserate”. Se ofera garantii fictive ce nu au suport legal, se ofera reduceri in disonanta cu codul deontologic si conform a ceea ce am aratat in punctele precedente, se face orice doar ca pacientul (numit acum client) sa semneze planul de tratament varat pe gura deschisa “ca la dentist”.

6 – Alegeri, alegeri, alegeri

In sfarsit, pacientul nostru alege, alege cu ce vede, cu dorinte setoase de fi satisfacute, cu inima deschisa si cu un buget limitat (asta e o alta poveste, de ce omul normal nu isi permite niste servicii medicale decente in lumea de azi)… Are de ales: Turcia (si ma refer la tot ce se ascunde sub acest termen) sau medicul ala care are sute de cazuri prezentate cu lucrari frumoase si calitative, medicul ala pe care il admira si il doreste dar care, e scump. Pai Turcia ofera “cazare gratuita, consultanta gratuita, reducere si garantie pe viata, aparatura ultra moderna si cei mai buni medici,” iar medicul ala pe care il admira spune ca garantia in actul medical e interzisa de codul deontologic, nu face reduceri, e scump si pe langa astea, mai si are pretentia ca pacientii sa fie punctuali si respectuosi, si nici nu are disponibilitate oricand.

7 – Same same, but different

Pai ce sa mai creada omul nostru care abia mananca, are dureri si nu are dinti? Nu are nici prea multi bani, vrea sa isi faca un credit bancar si vrea cu toata inima sa creada ca ofertele din Turcia ii vor aduce acelasi rezultat de la medicul la care ar vrea sa mearga dar care e scump. Si, ca o mica paranteaza, e scump pentru ca-ti da bon si plateste impozite si zeci de cheltuieli ce din afara nu se vad, dar pe care multi altii, “le ocolesc”. Asa ca, pacientul merge in “Turcia”. Ce primeste aici? Exact ce i s-a promis: cazare, mancare, masaj si niste dinti, reduceri si poate si niste premii. Doar ca (si aici vine partea urata a lucrurilor), doar ca… toate astea ascund ceva. Daca suna prea frumos ca sa fie adevarat, nu e adevarat. Nici nu are cum sa fie. Undeva, ceva, trebuie sa crape. Povestea asta era cusuta cu ata alba (ca dintii aia “de faianta” made in Turkey) de la bun inceput. Hai sa vedem doua cazuri ilustrative, comparativ. Stanga avem dantura fixa pe implanturi facuta in doua zile, in dreapta avem tot dantura fixa pe implanturi facuta tot in doua zile. Doar ca primul caz e “Turcia” la jumatate de pret si jumatate de… vedeti si voi. Al doilea e doar stomatologia normala, etica, frumoasa si decenta.

  1. Aspect estetic – asta se vede de la o posta. Daca nu se vede, dati click pe poza si zoom in. Nu am ce sa comentez aici, sunt convins ca vedeti diferentele estetice.
  2. Radiografia – aici e partea cu adevarat interesanta. Adevarul iese la iveala. In primul caz, ceea am observat atat pe radiografia bidimensionala, cat si pe cea 3D, este ca implanturile nu sunt inserate in os conform standardelor din literatura, fapt ce a dus la pierderi osoase si gingivale, infectii si dureri. Infectiile astea din pacate nu dor in majoritatea cazurilor, dar ele, ramase in os, tin omul in boala si ii scurteaza durata si calitatea vietii. Interesant si “de speriat” in acelasi timp! In cazul al doilea, totul s-a facut si este “ca la carte”. Os, gingie, implanturi, cuplu de insertie, nivel ocluzal, functie si estetica. Detaliu cu detaliu.
  3. In primul caz, avem in partea superioara o distributie neechilibrata a implanturilor, cele doua frontale trebuind scoase pentru ca nu mai au suport datorita fortelor de ocluzie deficitar solutionate. Un implant din cele sapte e pus doar “sa fie” si nu are nicio legatura cu lucrarea. Toate au pierdere osoasa si gingivala, iar lucrarea nu poate fi igienizata. Cazul al doilea este asa cum e necesar sa fie conform literaturii de specialitate.
  4. Prognostic cazul 1, cazul “Turcia” – lucrare pierduta, bani aruncati, implanturi de scos, timp pierdut, os de restaurat, cheltuieli mari aditionale, sperante distruse, sanatate afectata masiv. Ori face ce trebuie facut acum, ori ramane asa si, asta este… Dupa ce oricum a dat bani pe solutia asta in care si-a dorit sa creada, de unde sa mai aiba bani sa o ia iarasi de la capat? Si din pacate, pacientul nu o ia de la zero, ci de la minus. Asa ca ramane asa si, ce-o fi, o fi, Dumnezeu cu mila, medicii de acolo ii spun sa se bucure ca are dinti in gura, ca lucrarile stau bine si gata, ca si cum povestea s-a incheiat…
  5. Prognostic cazul 2 – asa cum am planificat. Fara infectii, fara dureri, fara batai de cap. Nu e garantat, nu e ieftin, nu e usor, dar cred in literatura de specialitate si cred ca inca stomatologia e cea mai frumoasa si nobila meserie din lume. Acesta este crezul meu, ca OM si MEDIC.

8 – Concluzie

“Same same, but different” (la fel, la fel, dar diferit). Casca bine ochii inainte sa casti gura. Iar daca ti se pare ca cele doua cazuri de mai sus sunt “But still same” (tot la fel), imi pare rau pentru tine si iti doresc mult noroc si sanatate. Cine are urechi sa auda, aude, si cine are ochi sa vada, vede.

Dr. Fondrea – www.dentaldesign.ro

Tel: 0741 015959

 

Posted in adevarul, all on 4, all on six, Bogdan Fondrea, cat costa un implant, clinica stomatologica, clinica stomatologica timisoara, dantura fixa, Dental Design Timisoara, dinti ficsi, dinti intr-o zi, dr fondrea, Estetica dentara, implant dentar, implant dinti, parodontoza
Metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu?
Zambetul tau poarta un secret ce iti poate salva viata

Autor: dr. Fondrea

Sunt Bogdan Fondrea, medic dentist pasionat de Estetica Dentara, atestat in Implantologie Orala, fondator al Clinicii Dental Design din Timisoara. Pentru mine, stomatologia nu este o simpla meserie, este o pasiune, un scop bine definit care tine de urmarea propriului drum, de atentia indreptata spre pacient. Conform unui scriitor francez, Luc de Clapiers, “Perfectiunea unei pendule nu este de a merge repede, ci regulat”. Cred ca este foarte important sa cautam, in mod constant, sa ne perfectionam, sa facem ceea ce ne place si, foarte important, sa o facem intr-un mod profesionist. Un medic are datoria sa faca tot ce ii sta in putere sa salveze, sa trateze, sa informeze, dar, mai ales, sa previna. La urma urmei, nu clestele scoate dinti si nici antibioticele nu salveaza dinti.

Related Posts

  • Zambetul tau poarta un secret ce iti poate salva viata

    Sanatatea incepe cu gura: de ce nu mai putem ignora legatura dintre medicina dentara si
  • Metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu?

    In stomatologie, de multe ori, dintii cu distructii masive au nevoie sa fie reconstituiti prin
  • Top cinci minciuni ale pacientilor

    Rationament logic: Adevarul este ca oamenii mint. Pacientii sunt oameni. Asa ca si pacientii mint.
  • Cat costa si cat dureaza implanturile dentare?

    In acest articol vreau sa raspund sutelor de mesaje pe care le primim mereu la

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie
  • Sfat

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.894
Forumuri
20
Subiecte
5.124
Răspunsuri
2.924
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.