Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Stomatologie prin gaura cheii

martie 7, 2020

“Stomatologia prin gaura cheii” este asemenea oricarui alt subiect observat si inteles printr-o viziune limitata. Si cat de des se intampla asta, in toate domenii vietii noastre! Vorbim de asa ceva cand ne punem “ochelari de cal” sau ne afundam gandirea prin “microscop”, nu o mai ridicam de acolo, ratand complet sa intelegem ideea generala. Stii proverbul ala: “Nu vezi padurea din cauza copacilor”? Se aplica perfect si aici. Adica nu vezi esentialul, iti lipseste viziunea de ansamblu si te pierzi in detalii ce nu au importanta pe care le-o dai, ignorand  “the big picture”. Adica… vezi doar prin gaura cheii. Fa un pas in spate si priveste tabloul intreg. O sa ai o cu totul alta intelegere a situatiei, mult mai conforma cu realitatea.

Hai sa prezint trei cazuri care sa explice mai bine ce vreau sa zic si de ce este extrem de important atat pentru medic si mai ales pentru pacient ca sa evitam o evaluare superficiala, pe detalii, in tratamentul medical. Este vorba de sanatate, de sperante, de bani, timp si vise… Astea nu sunt detalii, nu le privi si nu le trata cu superficialitate!

Cazul 1 – caria de colet:


In imaginea de mai sus vedem niste carii, acele zone inchise la culoare in dinte, langa gingie. Asa cum spuneam, sa ne imaginam ca ne uitam doar la ele, prin gaura cheii, si punem diagnosticul clar: carie de colet. Tratamentul stomatologic este sa le curatam si sa le obturam cu compozit fotopolimerizabil de culoarea dintelui. Si… gata! Job well done, nu? Ei bine NU, nici gand!

Ce ar trebui facut aici este:

  1. consultatie generala cu radiografie panoramica
  2. evaluarea tuturor problemelor dentare si observarea faptului ca lipsesc incisivii laterali superiori, ca dintii inferiori sunt ingramaditi, cei superiori la randul lor nefiind pozitionati corect. Observam carii, prezenta tartrului, afectiuni parodontale. Mai sunt cativa dinti cu infectii.
  3. consultatie de specialitate ortodontica unde observam ca ocluzia (muscatura) nu e ok si miscarile mandibulei creeaza probleme osoase, dentare si articulare. Stabilirea unui plan de tratament ortodontic . In caz contrar, dintii isi vor pierde incet, incet suportul osos si gingival, se vor caria in continuare, vor necesita tratamente sau pot ajunge chiar sa necesite extractii. Articulatiile vor putea deveni dureroase, vor putea aparea dureri de cap si ameteli, si lista poate continua…
  4. consultatie de specialitate parodontala si stabilirea unui tratament chirurgical parodontal, profilaxie stomatologica, indicatii de igiena si intretinere.
  5. incep tratamentele generale, cele in care ne ocupam de EFECTELE problemei, nu de probleme in sine, adica tratam cariile si inclusiv caria de colet ce am vazut-o prin gaura cheii. Caria este un EFECT. Nu uitati ca tratarea efectului este insuficienta.
  6. incepe in sfarsit tratarea CAUZEI: cum? ei bine, prin tratament ortodontic. Deci, tratarea cariei de colet se face prin tratament ortodontic. Interesant, nu? Doar in felul acesta, dinti vor fi supusi la un stres normal in timpul masticatiei si igienei (igiena pe care deja pacientul a fost instruit sa o faca intr-un mod corect).
  7. implanturi pe zona dintilor lipsa si apoi definitivarea cazului
  8. doar acum e ok. Am tratat caria de la baza, de la cauza, de la fundatie, nu ne-am axat doar pe efecte si detalii nesemnificative. Si inca ceva, nu am tratat caria, am tratat un OM.

Daca nu se trateaza cauza si se lucreaza doar la efecte, in scurt timp efectele vor reveni, mai grave, mai multe si mai costisitoare. Daca nu se trateaza cauza si se face stomatologie prin gaura cheii, nu exista sansa vindecarii si doar prin noroc se mai trage de timp pana efectele vor fi dezastruase.

Cazul 2  – bruxism, sensibilitate dentara

In aceasta imagine vedem dinti tociti si uzati pana la pulpa dentara, dinti ce se ciobesc si rup, si dor la rece si cald. Ne uitam prin gaura cheii si dam cu niste gel desensibilizant, eventual facem niste tratamente de canal, ii spunem pacientului sa nu bea rece si punem ici colo niste plombe sau fatete dentare, ca doar asta e tratamentul universal in cazul problemelor de estetica. Si gata, nu? NU!

Ce ar trebui facut aici este:

  1. consultatie generala cu radiografie panoramica si identificarea factorilor ce au dus la situatia de astazi: alimentatie, obiceiuri vicioase, stres, probleme psihologice
  2. evaluarea tuturor problemelor dentare generale
  3. consultatie de specialitate ortodontica pentru ca functia masticatorie nu mai este deloc in parametrii normali, dimensiunea verticala de ocluzie este micsorata datorita macinarii accentuate a dintilor. De asemenea, articulatiile au suferit modificari, modificari ce trebuie evaluate.
  4. consultatie parodontala pentru a evalua afectarea osului si tesuturilor de sustinere a dintilor stiind ca fortele in bruxism sunt foarte mari
  5. tratament conservativ
  6. tratament ortodontic pentru a deprograma articulatiile si a le pune in locul in care ar fi normal sa fie ca sa nu apara extrem de multe probleme in viitor, asta daca nu au aparut deja
  7. tratament de refacere a dintilor in noua ocluzie (muscatura) fiziologica
  8. stabilizarea pacientului din punct de vedere dentar
  9.  PE TOT PARCURSUL TRATAMENTULUI stomatologic vom lucra in paralel la principala cauza care a dus la problemele dentare de mai sus. Care este cauza? Cauza este stresul si problemele de natura psihologica. Asa ca… in acest caz, tratamentul este si la psihoterapeut.

Inca o data…daca nu se trateaza cauza si se lucreaza doar la efecte, in scurt timp efectele vor reveni, mai grave, mai multe si mai costisitoare. Daca nu se trateaza cauza si se face stomatologie prin gaura cheii nu exista sansa vindecarii si doar prin noroc se mai trage de timp pana efectele vor fi dezastruase.

Cazul 3 – tratament de canal

In imaginea 3 vedem prin microscop un tratament de canal. Era o carie mare cu afectare pulpara si a fost necesara devitalizarea dintelui. Totul pare ok, s-a respectat protocolul din literatura de specialitate DAR totusi nu e suficient. Da, la verificarea 3D s-a identificat inca un canal si s-a rezolvat si acela. S-a pus pivot de fibra de sticla si s-a refacut obturatia. Dintele nu mai are infectie, nu are carie, este total ok. Deci, care e problema aici? Unde este Stomatologia prin gaura cheii?!

Ce ar trebui facut aici este:

  1. consultatie generala cu radiografie panoramica si identificarea factorilor ce au dus la caria a carui tratament a necesitat devitalizarea dintelui.
  2. tratarea efectului – caria si dintele ce doare
  3. tratarea cauzei. Stiti care este cauza cariei dentare, nu? Cauza este placa bacteriana, cauza placii bacteriene este alimentatia si igiena necorespunzatoare. DECI, din moment ce cauza este in alimentatie si igiena, cum sa tratam asta cu freza si cu compozit? NU, tratamentul cariei dentare nu se face la dentist, acolo tratam efectul. Tratamentul cauzei se face acasa.
  4. igienizare profesionala si indicatii igiena
  5. tratament ortodontic pentru a indrepta dintii ingramaditi si a facilita igiena, igiena care nu se poate face corespunzator in situatia actuala si va duce la aparitia altor carii
  6. mentinere status

Deci, repet…daca nu se trateaza cauza si se lucreaza doar la efecte, in scurt timp efectele vor reveni, mai grave, mai multe si mai costisitoare. Daca nu se trateaza cauza si se face stomatologie prin gaura cheii nu exista sansa vindecarii si doar prin noroc se mai trage de timp pana efectele vor fi dezastruase.

Concluzie:

Tratamentul cariei este un detaliu, tratamentul edentatiei este un detaliu, tratamentul bolii parodontale este un detaliu si o viziune prin gaura cheii. NOI TRATAM OAMENI! Omul este the big picture, nu caria. Intotdeauna se incepe de la consultatie generala, diagnostic general si plan de tratament general. Apoi se merge mai departe la consultatie de specialitate, diagnostic de specialitate si plan de tratament de specialitate. SI, doar acum incepem sa ne ducem spre detalii. De la OM spre carie, nu de la carie spre OM.

Sper ca am reusit sa iti transmit prin scris ceea ce am invatat sa fac in cele peste 15.000 de consultatii si planuri de tratament pe care le-am facut pana acum, toate in acest spirit al eticii si viziunii medicale. Trateaza OMUL inainte de toate!

dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Posted in Bogdan Fondrea, cat costa un implant, clinica stomatologica, dental design, dentist timisoara, Dr. Bogdan Fondrea, implanturi dentare, implanturi dinti, obturatie, pacienti, stomatologie holistica, zirconiu
Superman cel leoarca si stomatologia
Despre sanatate, stomatologie si Coronavirus

Autor: dr. Fondrea

Sunt Bogdan Fondrea, medic dentist pasionat de Estetica Dentara, atestat in Implantologie Orala, fondator al Clinicii Dental Design din Timisoara. Pentru mine, stomatologia nu este o simpla meserie, este o pasiune, un scop bine definit care tine de urmarea propriului drum, de atentia indreptata spre pacient. Conform unui scriitor francez, Luc de Clapiers, “Perfectiunea unei pendule nu este de a merge repede, ci regulat”. Cred ca este foarte important sa cautam, in mod constant, sa ne perfectionam, sa facem ceea ce ne place si, foarte important, sa o facem intr-un mod profesionist. Un medic are datoria sa faca tot ce ii sta in putere sa salveze, sa trateze, sa informeze, dar, mai ales, sa previna. La urma urmei, nu clestele scoate dinti si nici antibioticele nu salveaza dinti.

Related Posts

  • Zambetul tau poarta un secret ce iti poate salva viata

    Sanatatea incepe cu gura: de ce nu mai putem ignora legatura dintre medicina dentara si
  • Cat costa dantura fixa pe implanturi dentare?

    Nu cred ca exista postare cu cazurile mele despre dinti ficsi pe implanturi dentare care
  • Metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu?

    In stomatologie, de multe ori, dintii cu distructii masive au nevoie sa fie reconstituiti prin
  • Top cinci minciuni ale pacientilor

    Rationament logic: Adevarul este ca oamenii mint. Pacientii sunt oameni. Asa ca si pacientii mint.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie
  • Sfat

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.894
Forumuri
20
Subiecte
5.124
Răspunsuri
2.924
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.