Suna interesant, dar ce inseamna literele si cuvintele acestea?!
In medicina, si in stomatologie deasemenea, se incearca mereu restaurarea sanatatii pacientilor, redarea functionalitatii si a starii de bine. Varianta ideala este sa ne apropiem de natura cat mai mult posibil. Se cerceteaza si se realizeaza materiale noi constant, biocompatibile si usor de folosit. Dar (apare acel “dar”), toate aceste materiale au un oarecare dezavantaj: nu sunt perfecte. Si atunci, cum am putea obtine materiale perfecte atata timp cat ele sunt artificiale sau naturale, dar din afara organismului nostru? Nu putem, iar secretul sta in a folosi resursele propriului organism pentru a-l ghida in asa fel incat sa se regenereze singur, asa cum noi, medic si pacient, ne dorim.
Ca urmare eforturilor indelungate in aceasta directie s-a reusit astazi sa putem folosi tehnici ce duc la obtinerea unor rezultate rapide, predictibile si 100% biocompatibile, si cei ce ma cunosc stiu ca nu prea folosesc termeni absoluti (100%) decat cu mare discernamant.
PRF – Platelet rich fibrin, A PRF – Advanced platelet rich fibrin. – Adica o substanta obtinuta in urma centrifugarii sangelui recoltat in eprubete, chiar inaintea interventiei, ce continte plachete sangvine, bogata in proteine, trombocite, factori de crestere si alte celule necesare pentru vindecarea si regenerarea rapida a organismului. Din acestea se pot forma membrane sau dopuri.
I PRF este acelasi PRF dar sub forma lichida (injectabila – de aici si “I”-ul).
Sticky Bone – este materialul obtinut in urma mixarii PRF-ului cu material dur, osos (propriu sau bovin tratat) si cu I PRF. Se obtine astfel o masa densa si stabila ce poate fi manevrata usor si aplicata in zonele necesare. Este foarte eficienta in regenerarea osoasa ghidata.
Aceste materiale naturale obtinute din corpul pacientului pot fi folosite in mai multe cazuri: regenerare osoasa pentru inserarea implanturilor dentare, sinus lift, repozitionarea gingivala, modelare gingivala, modelare osoasa, modelarea papilelor interdentare, stimularea regenerarii si pastrarea volumului osos dupa extractii sau interventii chirurgicale, controlul bolii parodontale si in alte afectiuni stomatologice si nu numai.
In continuare voi prezenta un caz de sinus lift realizat folosind aceasta tehnica si membrane A PRF si Sticky bone obtinut din substitut bovin (tratat in prealabil) in combinatie cu membrane A PRF si I PRF.
Etapa 1 – Pacientul a fost pregatit pentru recoltarea de sange, iar apoi in centrifuga speciala s-a obtinut materialul asteptat, respectand protocolul dat de in studiile de specialitate si de catre producator. Tehnica, insusita corect, este rapida si nedureroasa.
Etapa 2 – S-a facut anestezia si s-a realizat ridicarea mucoasei sinusale, in modul clasic, printr-o fereastra laterala. Peretele osos a fost pastrat pentru a fi reaplicat la finalul interventiei.
Etapa 3 – In sinus, chiar sub membrana s-au pozitionat membranele A PRF si apoi acel Sticky bone despre care va vorbeam. Pe zona laterala s-a repozitionat bucatica de os indepartata initial si s-au aplicat alte memnbrane folosind astfel tehnica sandwich. S-a suturat fara a pune tensiune in fire si am realizat radiografia de control. Din doar 1 mm de os am obtinut 9-10, suficienti pentru inserarea implanturilor peste 4-6 luni.
In concluzie, pot sa spun ca ma bucura directia in care merge medicina actuala, in care se incerca o colaborare cu organismul nostru, inlesnindu-i vindecarea si regenerarea. La urma urmei, cel mai bun medic, dentist sau generalist, e corpul nostru. Noi, ca medici, suntem doar intermediari in procesul de vindecare si de pastrare a unei stari de bine. Interventia nu este dureroasa, iar vindecarea cat se poate de buna si rapida. Nu uitati ca pozele din articol pot fi marite pentru mai multe detalii, daca doriti.
Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
[…] de aditie in acest caz a fost o combinatie de os bovin si A-PRF. Despre PRF puteti citi mai multe AICI, cat si despre alt caz de sinus lift cu implanturi. Interventia se face cu anestezie locala (cat […]
[…] Ce inseamna „bone split”? Asa cum ii spune si numele, pe mijlocul crestei se face o taietura care apoi se largeste cu instrumente speciale indepartand astfel marginile osoase una fata de alta. Acest fapt permite ca implantul dentar sa fie introdus intre aceste doua tablii osoase. Spatiul ramas liber se augmenteaza cu (ideal) os propriu si A – PRF. Deasupra se adauga o membrana A – PRF care ajuta la regenerare osoasa si gingivala. Citeste despre PRF – AICI. […]