Unul din cele mai importante aspecte in stomatologie, si nu numai, este o planificare corecta.
Observand situatia initiala este evident faptul ca lipsesc cei doi incisivi centrali inferiori. Solutia este evidenta: inlocuirea acestora cu doua coronite. Ne dorim cu siguranta o estetica foarte buna cat si o functionalitate corespunzatoare. In plus, ar fi ideal sa exite o igienizare buna si protejarea dintilor alaturati.
Inainte de a ne arunca cu capul inainte in interventii complicate, haideti sa vedem ce solutii avem:
1 – slefuirea dintilor invecinati pentru a realiza o punte. Evident aceasta posibilitate sacrifica integritatea unor dinti sanatosi si nu este de dorit.
2 – folosirea implanturilor dentare, care a fost si solutia aleasa.
Dar sa nu ne grabim in a taia si a gauri osul! Mai intai sa observam ce nu iese in evidenta la prima vedere! Am putea spune ca daca lipsesc doi dinti avem nevoie de doua implanturi. Asta este o teorie adevarata in majoritatea cazurilor, dar… In acest caz spatiul este foarte mic si pe langa costul crescut odata cu folosirea a doua implanturi, pe care le putem “ingramadi” cumva in os acolo daca chiar insistam, sperand sa nu lovim radacinile dintilor invecinati, ne vom gasi peste cateva luni la momentul amprentarii. Vine ziua in care descoperim implanturile si ne dam uimiti seama ca nu putem amprenta situatia pentru ca nu e spatiu pentru bonturile de vindecare, pentru cele de transfer si in niciun caz pentru munca tehnicianul dentar! Ce ne vom face in acel moment? Vom scoate cele doua implanturi gata inserate si integrate? Le lasam inutile acolo si facem o punte (varianta 1 initiala)? Vom avea o problema majora!
Dar pentru ca impreuna cu pacientul am ales o alta varianta sa o si descriem: In primul rand am ales inserarea unui singur implant, mai gros si mai lung, pozitionat intre cei doi dinti (poza 1). Peste cateva luni am amprentat fara dificultate situatia (poza 2 si 3) si am fost pregatiti pentru cimentare (poza 4). Doar ca am ales nu sa cimentam lucrarea ci sa o fixam prin insurubare. Tehnicianul a reusit relizarea papilei din ceramica roz, asemanatoare cu gingia si o forma usor de igienizat. Forma si culoarea au fost alese pentru o integrare cat mai naturala si armonizarea esteticii. Fixarea prin insurubare ne da in plus inca un avantaj: posibilitatea igienizarii excelente la controalele periodice cand ne dorim acest lucru.
Materialele folosite au fost: Implant dentar de titan de ultima generatie cu conexiune conica, bont de zirconiu, coroane ceramice pe suport de zirconiu cu fixare prin insurubare.
In concluzie o planificare corecta poate salva banii pacientului si scuti medicul de multe dureri de cap. Be smart!
Citeste mai multe despre implantul dentar AICI.
Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro