Compozitul fotopolimerizabil este un material ce folosit conform protocolului din literatura de specialitate poate face uneori mici “minuni”.
Cazul 1
Aici se pot vedea initial obturatiile de amalgam (fara adaptare, inestetice si cu carii secundare) si la final rezultatul obtinut dupa indepartarea cariilor si obturarea cavitatilor formate cu compozit. Pentru un rezultat estetic satisfacator s-au folosit mai multe nuante si s-a respectat morfologia (forma) naturala a dintelui. Tot tratamentul s-a facut cu izolare (membrana verde ce se vede in poza) pentru a fi siguri ca nu s-a contaminat dintele cu saliva. Deasemenea, nimic din materialele folosite nu a cazut in gura pacientului. Siguranta este foarte importanta!
Cazul 2
Diferenta fata de cazul 1 este ca acum nu este vorba de carii. Dintii au fost izolati, curatati si fara a le afecta integritatea structurala, s-a adaugat compozit pentru a inchide acel spatiu dintre ei (bonding). Aceasta manopera s-a facut pentru a obtine un rezultat estetic mai bun, cat si pentru a forma o zona de contact intre dinti, a facilita igienizarea si a proteja papila interdentara.
Fie ca este vorba de o carie sau nu, fie ca este o zona cu precadere functionala (molari) sau estetica (incisivi), rezultatul obtinut cu atentie si rabdare poate fi acela pe care il doresti. Ambele cazuri s-au efectuat intr-o sedinta de 60 minute.
Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
[…] Cititi mai multe AICI. […]