Plecand de la o scurta discutie despre albirea dentara, mi-am dat seama ca se face confuzie intre acesti doi termeni: cosmetica si estetica dentara. Confuzia nu este raspandita doar in randul pacientilor, ci si in cadrul personalului medical, asa ca as vrea sa vorbim astazi despre ce diferentiaza aceste doua concepte.
Stim cu totii ce inseamna cosmetica, atunci cand vorbim despre par, unghii, si tratamente faciale, machiaje… Pe un corp uman se aplica o serie de proceduri si materiale menite sa imbunatateasca aspectul estetic al persoanei in cauza. Partea cu esteticul (am mai vorbit despre asta si in alte articole) este subiectiva, tine de educatie, de era in care traim, difera de la o cultura la alta si nu poate fi transpusa in granite clar delimitate. Poate mie mi se pare ceva anume frumos, dar altuia i se pare acelasi lucru inestetic. Adevarul este diferit de la om la om, si frumusetea, stim cu totii, se afla in ochiul privitorului.
Poate unora li se pare ca un machiaj strident le aduce un beneficiu estetic. Altii considera inelele din nas sau din urechi cool. Unii isi tatueaza sprancenele, altii isi maresc buzele. Unii oameni isi albesc dintii.
Cosmetica dentara reprezinta o ramura a esteticii dentare ce insumeaza toate procedurile menite sa accentueze ideea subiectiva de frumusete, uneori trecand granita naturalului. Poate ca o culoare a dintilor A2-A3 este naturala, dar de multe ori este nesatisfacatoare si atunci oamenii apeleaza la cosmetica dentara pentru a imbunatatii natura, si a-si albi dintii. Pentru unele persoane efectul albirii este insuficient de puternic si nu are durata dorita, asa ca apeleaza la fatetele dentare. Sa fim clari, albirea si fatetele dentare (cand nu sunt distructii structurale ale dintilor) sunt proceduri cosmetice. Tot in sfera cosmeticii dentare intra conturarea gingivala, slefuirea selectiva si egalizarea unor dinti, obturatiile de compozit albe, bijuteriile dentare, rotunjirea formei dintilor sau unele tratamente ortodontice. Marea majoritate a tratamentelor cosmetice nu sunt necesare din punct de vedere medical, dar sunt dorite. De multe ori pacientii ma intreaba daca au nevoie de albire dentara sau nu? Nu are nimeni nevoie, dar pot dori sa faca asta sau nu. De multe ori pacientii ma intreaba de cate fatete Lumineers au nevoie? Le spun ca nu au nevoie de aceste fatete dar pot sa si le doreasca si le dau oglinda in mana ac sa imi comunice dorinta lor. Rezultatul final aduce nu un plus din punct de vedere medical ci un plus din punct de vedere estetic, subiectiv. Unele tratamente evident, imbina partea de cosmetica cu cea medicala. Pot fi cazuri in care fatetele sunt necesare din punct de vedere medical, pot fi cazuri in care slefuirea selectiva sau modelarea gingivala sa fie necesare pentu a imbunatati starea sa sanatate si functionalitate, dar daca se trece de pragul naturalului, de pragul necesarului medical, vorbim despre cosmetica dentara.
Estetica dentara, in schimb, se refera la a imbina aspectul medical cu cel vizual, prin imitarea si replicarea naturalului. Daca se trateaza o carie cu ajutorul unei obturatii de compozit, aceasta sa nu fie alba, ci sa aiba santuri colorate, poate varfurile usor tocite, poate sa prezinte zone ce mimeaza fisuri sau coloratii. Daca se fac fatete sau coronite se poate oferi o culoare si forma naturala, poate usor ciobite, poate nu aliniate perfect sau usor inegale, asa cum e natural sa fie, asa cum e functional de la caz la caz. Estetica dentara promite o integrare biologica a tratamentului, un rezultat pe termen lung ce se autointretine.
Rezultatele obtinute prin cosmetica trebuie intretinute in mod special, cele prin estetica se intretin natural. Rezultatatele obtinute prin cosmetica sunt pe termen scurt cele prin estetica pe termen lung. Si, atunci, de ce tot mai multi oameni apeleaza la cosmetica dentara? Raspunsul este simplu, pentru ca e mai frumos sa ai dintii albi, sa ai sanii mari si rotunzi, sa ai parul vopsit, sa ai buze groase si sprancene arcuite, pentru ca, de la om la om, de la generatie la generatie si de la cultura la cultura, frumusetea reprezinta de fiecare data, altceva. Atata timp cat nu se face o interventie in detrimentul sanatatii, cat timp albirea nu distruge dintele, cat timp fatetele sunt fara slefuire sau doar o minima conturare, cat timp o carie este tratata corect, este alegerea fiecaruia ce culoare si ce forma are zambetul pe care si-l doreste.
Sperand ca m-am facut inteles, tin sa mentionez ca nu sustin niciuna din cele doua aspecte si nu o denigrez nici pe una nici pe cealalata. Pacientul e liber sa aleaga, si atata timp cat medicul trateaza acel pacient conform normelor in vigoare, conform codului deontologic, credintelor personale si profesionale, totul va fi bine.
Va doresc un zambet minunat!
Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
CITITI SI
Implantul dentar la pacientul fara niciun dinte
Tot ce trebuie sa stii despre albirea dintilor