Unul dintre motivele prezentarii la dentist, poate fi si faptul ca observi ceva diferente la dintele tau. Medicul tau dentist iti poate confirma daca intr-adevar este carie, iar in urma tratamentului te vei alege cu o obturatie (plomba).
Pana aici toate bune si frumoase: ti se face anestezia, ti se izoleaza cu o membrana dintele pe care ti se lucreaza, se indeparteaza caria, auzi ceva despre un anume acid, bonding si compozit fotopolimerizabil, intarit cu o anume lampa foto. Medicul ridica scaunul, te invita sa clatesti, dupa care revii in pozitia de lucru. Ti se verifica cu o hartie de articulatie daca este inalta obturatia, apoi se finiseaza. Sedinta la dentist ia sfarsit, toata lumea multumita!
Trece efectul anesteziei si….surpriza! Dintele doare! Si mai mare surpriza, mai ales daca inainte nici macar nu a durut! In mintea pacientului apar o serie de intrebari, mai ales daca trece o zi de la vizita la dentist, trec doua, trei… o saptamana, si inca doare!
Sunt multiple cauze care pot duce la o durere de genul acesta, si anume, poate sa doara:
- Daca in momentul in care a fost indepartata caria, aceasta nu a fost indepartata in totalitate.
- Daca plomba este inalta. E suficient sa fie inalta intr-un singur punct si acea zona va sensibiliza dintele ca intreg. Acest contact inalt al plombei actioneaza ca o spina iritativa, ce clar duce la durere.
- Daca compozitul nu a fost asezat in straturi la nivelul cavitatii. Materialul compozit se contracta intr-un anume fel la lumina lampii fotopolimerizabile. De asemenea lampa nu intareste un material compozit decat pe o anumita grosime a materialului. Astfel ca, daca este pus un strat foarte gros de compozit, posibil ca lumina lampii sa nu patrunda in totalitate.
- Daca totusi, caria a fost indepartata in totalitate, plomba nu este inalta, compozitul a fost asezat pe straturi la nivelul cavitatii, atunci ar putea sa doara datorita faptului ca dupa spalarea acidului, uscarea cavitatii inainte de aplicarea adezivului se face excesiv. Anumite fibre nervoase din camera pulpara pot fi afectate, si poate de asemenea duce la aparitia durerii.
- In cazul unei carii profunde care este foarte aproape de nerv.
Modalitatile de rezolvare a problemelor aparute:
- Revii la dentistul tau! Daca e inalta plomba, se ia din inaltimea acesteia.
- Daca nu cedeaza sensibilitatea in cateva zile, se face un test de vitalitate pentru a vedea daca nervul este afectat.
- In mod cert, trebuie tinut dintele sub observatie.
- In cazul in care nervul nu a reactionat favorabil la tratament, posibil sa fie nevoie de un tratament de canal
Dr. Alexandra Balan – www.dentaldesign.ro
[…] Poti citi si De ce intervine, uneori, durerea dupa o obturatie (plomba)? […]
buna seara….am o masea mai mare in dreapta jos care e plombata de f multi ani….circa 7 poate,sincer nu imi amintesc,cert e ca a inceput sa doara,mai ales daca mananc ceva mai tare pe ea. e dingura masea mare din partea de dreapta jos,dupa ea nu mai am nimic pt ca au fost extrase. Plomba este f mare,aproape cat maseaua si mi-a fost recomandat sa o imbrac. Dat fiind faptul ca sunt in italia si aici costa f mult mersul la dentist,nu imi permit sa o imbrac aici,iar in tara nu mai ajung asa curand….. ce e de facut cu maseaua? mi-e frica sa nu o pierd pt ca raman fara nimic in locul acela,nici macar nu am de legatura pt a face o lucrare. precizez ca am 31 de ani,sunt sexul feminin. multumesc.
Cu cat mai repede mergi la un dentist si cu cat mai bun e dentistul cu atat mai bine.
In cazul in care obturatia a fost pusa dintr-o bucata(nu in straturi ) se poate trasa cu freza un sant M-D prin obturatie si astfel se reduce stresul pe care contractia materialului compozit il exercita asupra peretilor dintelui.
Multumesc!