In articolul acesta vom vorbi despre pasii pe care literatura de specialitate spune ca e indicat sa-i urmati atunci cand va ganditi sa va indreptati dintii. In cazul in care aveti nevoie de un tratament ortodontic este bine sa stiti ca inainte de a primi aparatul dentar e necesar sa fie tratate toate cariile, extrasi eventualii molari de minte, refacute toate plombele neadaptate, precum si tratamentele de canal necorespunzatoare.
Multi pacienti vin hotarati sa-si puna aparat ortodontic, dar sunt descurajati cand afla de celelalte probleme dentare si ca rezolvarea cariilor si infectiilor reprezinta o prioritate in fata tratamentului ortodontic. Este normal sa fie asa, deoarece odata amplasat aparatul, este mult mai dificil de tratat eventualele probleme dentare, din cauza arcurilor si brackets-urilor care sunt lipite de dinti. In plus, e bine ca orice tip de aparat ortodontic sa fie colat pe dinti sanatosi si curati.
Doua elemente importante atunci cand vorbim de o obturație realizata corect sunt: diga dentara care ne ajuta sa menținem o izolare adecvata si revelatorul de carie fara de care nu putem fi siguri ca am indepartat tesutul carios in intregime. Urmeaza tratarea infectiilor din os prin refacerea tratamentelor de canal unde e cazul.
Nu putem aplica forte pe un dinte, din dorinta de a-l indrepta, atata timp cat la radacina acestuia se afla o infectie. Daca infectia se datoreaza unui tratament de canal incomplet, vom face in asa fel incat sa ajungem pana la varful radacinii cu prepararea canalului, astfel incat sa putem dezinfecta intreaga suprafata a acestuia, oprind patrunderea bacteriilor prin dinte catre os. Odata tratamentul de canal refacut, organismul are posibilitatea de a stapani si inlatura infectia prezenta la nivelul osului. Dupa refacerea tratamentelor de canal, indepartarea cariilor dentare si inlocuirea obturatiilor vechi, pe dintii cu distructii mari coronare se vor aplica coronite provizorii, care vor ramane in cavitatea bucala pana la terminarea tratamenului ortodontic.
Se folosesc coronite provizorii si nu se aplica direct cele definitive, deoarece aparatul dentar va aplica forte la nivelul dintilor, miscandu-i. Astfel, pozitia dintelui atunci cand se aplica coronita dentara nu va fi aceeasi cu cea de la sfarsitul tratamentului. Acest lucru inseamna ca de la nivelul coronitelor provizorii va fi nevoie sa se slefuiasca pe masura ce dintii se misca. De aceea, la final, atunci cand dintii sunt indreptati, se realizeaza si se cimenteaza coronitele definitive.
O alta etapa dinaintea inceperii tratamentului ortodontic este extractia molarilor de minte. Atunci cand este nevoie de spatiu pentru indreptarea celorlalti dinti se poate efectua extractia ultimilor molari.
Asadar, acestia sunt principalii pasi ce e recomandat sa fie urmati inaintea inceperii tratamentului ortodontic: indepartarea cariilor, refacerea plombelor neadaptate, inlaturarea infectiilor din os si extractiile molarilor de minte atunci cand este nevoie de spatiu.
Realizarea acestor etape este foarte importanta, pentru ca faciliteaza un tratament ortodontic fara dureri, date de acutizarea vreunui proces infectios, fara aparitia de carii in jurul obturatiilor vechi si fara alte probleme ce pot aparea daca punem aparatul in graba, nesocotind sanatatea dentara.