ÎNCRÉDERE s. f. Acțiunea de a (se) încrede și rezultatul ei; sentiment de siguranță față de cinstea, buna-credință sau sinceritate a cuiva; credință. ◊ Expr. Om (sau persoană) de (mare) încredere = persoană căreia i se poate încredința orice secret, orice misiune. A pune chestiunea de încredere = a cere deputaților să-și precizeze în anumite împrejurări, prin vot, atitudinea față de politica guvernului. A da vot de încredere = a aproba în parlament activitatea sau programul unui guvern. – V. încrede.
Sursa: DEX ’98 (1998)
Poate ca este usor sa gasim definitia a acestui cuvant, nu trebuie decat sa cautam in DEX. Partea mai grea vine atunci cand o cauti in relatia cu o persoana. Nu exista incredere in afara unei relatii. Increderea este principalul factor in stabilirea si intretinerea uneia pozitive si de lunga durata. Fie ca vorbim despre increderea dintre parinti si copii, intre elev si profesor, in relatia de cuplu, sau intre prieteni sau colegii unei echipe, increderea este esentiala in stabilirea unei relatii armonioase.
Astfel, o relatie medic – pacient se bazeaza pe mai mult decat gasirea unui pret avantajos in realizarea unei plombe sau distanta dintre cabinetul stomatologic si unde locuiesti. Se bazeaza pe increderea ca:
– sterilizarea si dezinfectarea se face corect si nu te imbolnavesti la cabinet
– ora de programare este respectata si nu iti pierzi timpul asteptand
– medicul are cunostintele si priceperea necesara pentru a gasi cel mai potrivit plan de tratament pentru tine
– tratamentul efectuat respecta principiile medicale, estetice si etice pe care le doresti si le meriti
– pretul pe care il platesti este corect, la vedere, fara ascunzisuri si reflecta calitatea muncii medicului
Dar, cum se cladeste o astfel de relatie? Cre este punctul de plecare intr-o astfel de relatie?
Exista doua etape:
1 – Inainte de prima programare
Aici increderea este data de imaginea pe care o are o anumita clinica, un anumit medic, omul care sta in spatele echipamentului medical pe care scrie “Doctor…”. Poate ai auzit despre el de la un prieten (in care ai incredere), poate l-ai gasit pe internet sau ai citit despre el in ziar. Poate in urma cautarii pe Google ti se pare ca informatiile pe care le-ai primit pot descrie medicul pe care ti-l doresti. Poate ca iti place imaginea ce o are clinica sau poate ca sunt toate aceste aspecte combinate care te fac sa suni pentru o programare. Astfel, la prima sedinta de consultatie te prezinti sperand ca vei gasi medicul in care sa ai incredere.
Aici as mai vrea sa mentionez cativa factori care te pot duce la momentul primei programari dar care sa nu duca neaparat la o relatie bazata pe incredere. Faptul ca ai gasit o oferta financiara avantajoasa sau ca ai o urgenta si singurul pe care il gasesti in acest moment are cabinetul langa tine NU inseamna neaparat ca ai sanse maxime sa pui bazele unei astfel de relatii. Nu spun ca este imposibil, ci doar ca cine cauta oferte si doar rezolvarea “urgentei” poate doar asta va si gasi.
2 – Dupa prima programare
Primul contact este foarte important. Ora de programare este respectata, clinica este curata, asistentele de receptie amabile, echipamentele personalului medical curate, aranjate… Primul contact este senin si sincer. Si acum urmeaza partea interesanta, consultatia, in care tu spui ceea ce iti doresti, medicul te asculta, si este atent la dorintele tale, iti raspunde la intrebari si emite posibilitati de tratament pe care le discuta cu tine, ti le explica si iti prezinta avantajele si dezavantajele optiunilor emise. In aceasta prima sedinta se pun bazele unei relatii de incredere. Tu ai incredere ca medicul te-a inteles si promisiunile lui vor fi respectate. Ati vorbit despre durata tratamentului, despre rezultatul realist la care poti spera, despre costul estimativ al tratamentului. Medicul iti prezinta si el cerintele pentru a putea duce la capat promisiunile facute si astfel s-au stabilit bazele si regulile pe care se va dezvolta aceast relatie, primordiala fiind sinceritatea.
De aici inainte urmeaza ca fiecare sa isi respecte promisiunile, pacientul sa vina la programari, sa respecte indicatiile medicale, sa achite costul tratamentului, sa comunice, sa intrebe si sa aiba rabdare conform planului, iar medicul sa isi realizeze munca, sa fie sincer, sa respunda la intrebari, sa isi puna la dispozitie constant si cu dedicare talentul, priceperea si cunostintele pentru a fi in sprijinul pacientului.
Ce e bine sa faci pentru o relatie bazata pe incredere?
- Fii atent ce promiti. Indiferent ca este vorba de un lucru marunt sau mare, indiferent ca tie ti se pare important sau nu, odata ce ai promis, ramane asa.
- Respecta-ti promisiunile. Asta este foarte important. Fii determinat in ceea ce spui si pastreaza-ti cuvantul dat. Cineva se bazeaza pe tine.
- Nu fii rigid. Este posibil ca pe parcursul tratamentului sa se mai schimbe datele problemei din motive medicale sau pe care nu le putem preveni. In aceste situatii este bine sa fi maleabil si totul se va rezolva cu bine daca exista o colaborare optima.
- Renunta. Daca increderea dispare si in mod repetat esti dezamagit, renunta la aceasta relatie. Nu este ceea ce ai nevoie. Vei invata din aceasta relatie si vei sti mai bine pe viitor. Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me.
Principiul de baza pentru stabilirea unei relatii de incredere este: tratam asa cum ne place sa fim tratati. 🙂