Tratamentul ortodontic, atat la adulti cat si la copii, se realizeaza doar de catre medicul ortodont specialist.
Este important sa ducem copilasii la ortodont cat mai repede deoarece problemele ortodontice sunt mai usor de corectat daca sunt interceptate din timp. Varsta ideala la care e bine sa ducem copilul la ortodont este considerata varsta de 7 ani. Tratamentul ortodontic realizat in copilarie are numeroase avantaje :
- Dintii si maxilarele sunt in crestere, motiv pentru care este mult mai usor sa aranjezi dintii si sa ghidezi cresterea si pozitionarea corecta a maxilarelor.
- Tratamentul ortodontic are o perioada mai scurta decat la adulti.
- Anomaliile datorate obiceiurilor vicioase (Ex : sugerea degetului) se corecteaza mult mai usor si rapid.
Ortodontia la copii nu trebuie vazuta doar din prisma esteticii; pe langa corectarea imaginii fetei si a gurii, prin indreptarea dintilor si realizarea unei muscaturi corecte, copilul poate vorbi mai usor, poate mesteca mai usor alimentele si bineinteles se poate spala mai bine pe dinti, lucru care duce automat la rezolvarea problemelor de gingivita si carii dentare.
Nu este greu pentru parinte sa isi dea seama daca trebuie sa isi duca copilul la ortodont, e nevoie doar sa urmareasca cateva semne:
- Dintii sunt inghesuiti sau rau pozitionati
- Pierderea prematura sau dimpotriva, intarziata a dintilor temporari
- Dintii de sus si cei de jos nu se intalnesc
- Respiratie dificila
- Dificultati la masticatie
- Prezinta obiceiuri ca: sugerea degetului, repiratie pe gura, muscarea obrazului, scrasnirea dintilor sau inclestarea maxilarelor
- Expresie faciala asimetrica
Un tratament ortodontic efectuat in perioada copilariei dirijeaza cresterea si dezvoltarea osoasa armonioasa la nivelul fetei si duce la un zambet frumos si sanatos.
Aparatele dentare pentru copii sunt de mai multe feluri :
- Aparate ortodontice mobile
- Aparate ortodontice fix
- Aparate ortopedice
Aparatele mobile sunt cele mai folosite la copii. Ele reprezinta alegerea cea mai buna in cazurile de reeducare a functiilor (ex: deglutitie, pozitia limbii) si in cazul inghesuirilor dentare mai mici. Acestea se pot realiza din diferite culori, lucru ce ii incanta pe micuti si ii determina sa le poarte cu drag. Aparatele mobile sunt indicate pe parcursul noptii si cat mai mult pe durata zilei, dar se scot in timpul meselor, cand copilul doreste sa vorbeasca si bineinteles pentru igienizare.
Aparatele fixe pot fi de mai multe tipuri: metalice, ceramice, invizibile. In cazul copiilor cele mai utilizate aparate ortodontice sunt cele vizibile: metalice si ceramice. Aparatele ortodontice fixe se pot purta la orice varsta si sunt alcatuite din brackets– elemente lipite pe suprafata vestibulara (vizibila) a dintelui pe toata durata tratamentului si pot fi metalice, ceramic sau transparente, arcuri – cele care furnizeaza forte pentru a deplasa dintii si ligaturi elastice – pentru fixarea arcurilor in brackets.
Aparatele ortopedice sunt utilizate la copii pentru a corecta decalajul bazelor osoase (de obicei sunt completate ulterior de aparate dentare fixe) si pot sa fie insotite de tractiuni extraorale. Cele mai des utilizate la copii sunt : Activatorul, Twinblocul si Trainerul cu mentiunea ca se recomanda sa fie folosite la copiii cu varsta intre 8 si 10 ani.
La cat mai multe zambete!
Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
[…] https://drfondrea.ro/2012/04/ortodontia-si-aparatele-ortodontice-la-copii/ […]