S-au creat de-a lungul timpului o multime de mituri referitoare la dinti, stomatologi, tratamente dentare, mituri care s-au transmis pe cale orala, inventate din teama oamenilor de a merge la dentist, din subiectivismul fiecaruia, mituri care nu o data au stat in calea deciziei de a merge la dentist. Totusi, avand acces la informatie mult mai mult decat in trecut, putem face o alegere buna daca ne documentam. Suntem in secolul 21, si este o zi perfecta sa demontam cateva mituri din trecut. 🙂
- “NU MERG LA DENTIST PENTRU CA MA DOARE” – Adevarul e ca nimeni nu vine la dentist de drag, iar pentru cei care au avut experiente neplacute in trecut, e cu atat mai dificil sa ia hotararea cu usurinta. Motivul principal? Frica de durere! Totusi trebuie precizat ca la fel cum s-au facut progrese in atatea alte domenii, si in oprirea transmiterii durerii s-au mai schimbat lucrurile: tipul de solutie anestezica e diferit fata de cel din trecut, modalitatea de administrare difera, astfel ca in prima faza, se aplica un gel care amorteste zona de gingie. In plus, substantele anestezice propriu zise, injectate, sunt diferite in ce priveste compozitia fata de cele folosite in trecut, efectul instalandu-se mult mai rapid. Acele sunt subtiri si atraumatice si astfel lezarea tesuturilor moi (gingie), este minimala. Stiind aceste lucruri, si anestezia odata instalata, putem spune ca da, exista stomatologie fara durere.
- “TRATEZ PROBLEMA DENTARA CU ANTIBIOTICE, am mai folosit in trecut si mi-a trecut durerea!” – ATENTIE! Chiar daca se remite simptomatologia in prima faza, cauza nu se inlatura prin administrarea de medicamente! Si foarte important: tratarea “dupa ureche” cu antibiotice, fara o indicatie a medicului, nu numai ca s-ar putea sa nu aiba niciun efect pe problema respectiva, dar e posibil ca in timp organismul sa dobandeasca rezistenta, iar cand e chiar nevoie de antibioticul respectiv, acesta sa nu mai reactioneze la actiunea antibioticului – fapt numit imunorezistenta! Deci demontam si acest mit, conform caruia, pentru orice durere dentara luam antibiotice.
- “NU VREAU DETARTRAJ CA MI SE STRICA SMALTUL!” – Detartrajul nu strica smaltul, daca e ceva ce strica smaltul, si dintele ca intreg, acest lucru e reprezentat de depunerile de tartru, care incep ca o pelicula, apoi ca placa bacteriana, mai tarziu ca tartru, deasupra sau sub gingie… aceste aspecte, pe langa sangerari, miros neplacut, pot fi evitate doar cu sedinta de profilaxie, care implica, pe langa, detartraj, airflow, periaj profesional si educarea igienei dentare, care e recomandat sa fie continuata zilnic acasa.
- “PERIAJUL IMI E SUFICIENT, DE CE SA FOLOSESC FIR INTERDENTAR!?” – Periajul are efect daca e realizat corect, si e suficient doar pentru zonele dintilor dinspre buze, respectiv limba… totusi in zonele interdentare, periuta nu are loc sa-si indeplineasca actiunea de curatare. Zona dintre dinti fiind foarte ingusta, perii sunt moi, si astfel fara fir, nu exista curatare, iar fara curatare, avem de-a face cu depuneri de placa si carii.
- “NU MERG LA DENTIST PENTRU CA MERG PENTRU O PROBLEMA SI MEDICUL IMI GASESTE VREO 10 IN PLUS” – Una dintre datoriile medicului este aceea de a pune pacientul in tema cu problemele existente, si sa prezinte in cadrul sedintei de consultatie, care ar fi solutiile si indicatiile pentru fiecare problema in parte. Pacientul e bine sa stie situatia reala si sa fie informat, dar momentul inceperii tratamentelor propriu-zise apartine strict pacientului.
- “AM AVUT CATEVA “PUNCTE NEGRE” PE DINTE CARE MI-AU FACUT O PLOMBA ASA MARE!” – Evolutia cariilor difera, iar ceea ce apare “la vedere” ca fiind un punct negru, de cele mai multe ori releva un proces carios extins in profunzime, iar tesuturile cariate trebuie in totalitate indepartate, si abia apoi reconstituite si refacute tesuturile dentare sacrificate.
- “NU MA SPAL PE DINTI DACA SI ASA AM CORONITE SI LUCRARI!” – Dintii naturali necesita ingrijire, dar cu atat mai mult niste lucrari dentare care, oricat de bine arata, oricat de bine sunt adaptate, sunt artificiale… astfel e bine de stiut ca: zona dintre coronite e recomandat sa fie curatata, zona dintre coronita si dinte natural, de asemenea, spatiile de sub puntile dentare la fel. Exista fir interdentar special pentru lucrari care se foloseste pentru curatarea zonelor retentive de sub ele, dusuri bucale, periute interdentare, etc. Tocmai igienizarea lor, ofera longivitate lucrarilor in sine si sa nu uitam ca dintii se cariaza si sub lucrari chiar daca nu ii vedem cu ochiul liber.
- “AM IMPLANTURI DENTARE, asa ca nu e nevoie sa ma spal asa de des pe dinti” – De retinut ca implantul, (surubul) se integreaza in osul TAU. Coronita adaptata la bont, intra in contact cu gingia TA… orice modificari, si acumulari de placa, resturi alimentare, nu numai ca afecteaza implantul, ci si tesuturile tale, organismul tau. Placa bacteriana se depune la fel pe dinti naturali, lucrari pe implanturi, proteze mobile, aparate ortodontice…
Avand aceste informatii in plus, astazi este ziua ideala sa luam cele mai bune decizii pentru noi si sanatatea noastra! 🙂
Dr. Alexandra Balan – Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
Poate parea off topic, dar zambetul si dintii sunt inseparabili:
Intrebare la Radio Erevan: Este adevarat ca dupa cele intamplate la Cernobil s-ar putea sa ne cada dintii?
Raspuns: Da, daca nu va tineti gura…
🙂 🙂