Am auzit de multe de ori expresia: “am plomba de portelan”. In realitate acesta este un mit popular iar asa zisa “plomba de portelan” este de fapt din compozit. Portelan si ceramica inseamna acelasi lucru. Pentru a se realiza ceramica (portelanul) trebuie ca aceasta piesa sa fie tratata termic in cuptoare speciale la temperaturi la care tesutul uman s-ar face scrum instantaneu. Deci, cam greu de crezut ca cineva poate sta cu capul in cuptorul de ars ceramica pentru ca altcineva sa ii faca o plomba de portelan :))). Dar lasand gluma la o parte, plombele (obturatiile) sunt de compozit si nu de ceramica sau de portelan. In plus lumina albastra cu care “se intareste” plomba (adica se polimerizeaza compozitul) nu este LASER asa cum se crede eronat, ci este lumina ultravioleta. 🙂
Revenind la ceramica, exista desigur posibilitatea ca in cazul unor distructii masive a dintilor sa ii putem reconstitui cu ajutorul unor piese de ceramica, facute in laboratorul dentar de catre tehnicianul dentar, care se cimenteaza in cabinet de catre medic. Aceste piese se numesc incrustatii (Inlay, Onlay sau Overlay). Atentie: a nu fi confundate cu plombele.
Ce avantaje au ele in fata obturatiilor de compozit?
1 – rezistenta mai mare la uzura (ceramica este mai rezistenta decat compozitul) – la presiune, la temperatura, si chimic…
2 – estetica mai buna – ceramica este cel mai estetic material pentru reconstituiri fizionomice
3 – culoarea rezista perfect in timp (compozitul in timp se coloraza)
4 – adaptare mai buna (nu are contractie, se cimenteaza, se modeleaza in laborator, se finiseaza in cabinet)
5 – durata de viata indelungata
Mai jos sunt prezentate trei cazuri cu dintele preparat pentru inlay, si dintele reconstituit.
Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
Buna,
Am avut o plomba de amalgam la penultimul molar iar stomatologul meu nu este de acord sa imi puna inlay, pentru ca se dezvolta carii secundare. Molarul nu a necesitat tratament endodontic iar peretii sunt intregi. Eu nu mi-as dori coroana in stadiul acesta, ce parere aveti? ca pret, e diferenta mare intre inlay/coroana ceramica? va multumesc!
Un inlay care se face conform protocolului din literatura de specialitate are sanse mai bune sa nu faca probleme. Ideal este sa pastram minima sfefuirea. Daca se poate sau nu in cazul tau, fara sa vad, nu stiu.
Recomandati inley-ul din compozit? Multumesc
Depinde de situatie, pot fi o solutie buna.
Toate cazurile au fost tratate endo inainte?
Acestea da, dar nu toate trebuie tratate endo. depinde de la caz la caz.
frumos..unde ai studiat stomatologie?
Pe unde am putut, dar cel mai mult m-a ajutat o vizita nu foarte lunga la Atena, la un medic extraordinar in endodontie.