Uneori cand avem de-a face cu tratamente sau retratamente de canal putem intalni situatii mai dificile, chiar neplacute, care pun la incercare priceperea si indemanarea medicului stomatolog. Una dintre aceste situatii este ruperea instrumentelor endodontice (acelor) pe canale.
Exista momente in care pacientul ne anunta ingrijorat ca are un ac rupt in dinte atunci cand se prezinta la tratament, uneori il depistam noi, radiologic, inainte de retratamentul endodontic, alteori instrumentul se rupe in timp ce efectuam procedurile de preparare mecanica a canalelor. Indiferent de situatie, problema ramane aceeasi: existenta unui obstacol pe canal, care ne poate impiedica sa tratam corespunzator dintele respectiv. Desi pentru pacient problema poate parea una grava, pentru medicul stomatolog experimentat nu reprezinta neaparat o “tragedie”, ci mai degraba o provocare profesionala. Acesta stie ca exista mai multe solutii pentru a mentine sau a obtine sanatatea si functionalitatea dintelui in cauza.
Iata cateva dintre motivele pentru care instrumentele de canal se pot rupe accidental:
- defecte de fabricatie
- utilizari si sterilizari numeroase care le slabesc rezistenta
- folosirea unor instrumente ieftine, de calitate indoielnica
- manipulare necorespunzatoare:
- fortarea acelor pe canal
- nerespectarea protocolului si a secventialitatii acelor in timpul prepararii mecanice (de exemplu utilizarea unui ac prea mare intr-un canal largit insuficient)
- utilizarea nejudicioasa a instrumentelor rotative
- inserarea acelor pe canal fara iriganti sau lubrifianti
- omiterea inspectarii fiecarui instrument inainte de utilizare (daca se observa despiralari sau distorsionari ale acelor, acestea trebuie aruncate!)
In mod evident, prevenirea acestor accidente este esentiala, dar in cazul in care suntem pusi in fata faptului implinit, nu avem alta cale decat de a rezolva problema si de a lupta pentru sanatatea dintelui afectat. Scopul acestei “lupte” este unul singur: de a prepara, dezinfecta si obtura canalul pe toata lungimea de lucru (pana in varful acestuia), adica de a efectua un tratament endodontic corect. Modalitatile de a atinge acest obiectiv sunt cele ce urmeaza:
- Recuperarea instrumentului fracturat: aceasta solutie este ideala. Indepartand in totalitate obstacolul, tratamentul de canal va fi efectuat fara probleme. Exista multe proceduri pentru a incerca scoaterea acului din canal, cea mai indicata si atraumatica ar fi metoda ultrasonica, prin care, cu ajutorul unor anse endodontice vibrate ultrasonic se largeste canalul in jurul fragmentului rupt, pentru a-l putea degaja apoi din canal.
- Ocolirea (bypass-area) acului si realizarea tratamentului mecanic si chimic pe langa acesta, apoi inglobarea lui in materialul de obturare, efectuandu-se o obturatie de canal corecta, pana la apex.
- Daca nu se poate indeparta sau bypass-a acul, avem alte doua variante, in functie de pozitia acestuia in canal:
- Daca acul se afla in treimea coronara sau medie a canalului si treimea apicala nu a putut fi instrumentata si irigata corect, se obtureaza canalul pana unde este accesibil si apoi, fie se tine dintele sub control radiografic din 3 in 3 luni si in cazul in care se observa evolutia unei parodontite periapicale se face rezectie apicala, fie se abordeaza chirurgical din start, mai ales daca a existat o infectie in antecedente
- Daca acul a fost sectionat dincolo de apex, se face tratamentul endodontic iar apoi se efectueaza rezectia apicala cu indepartarea fragmentului rupt si obturatia de canal retrograda daca este cazul
Astfel, asa cum am mentionat anterior, solutii exista. Un ac rupt pe canal este doar un exemplu a obstacolelor pe care le putem intalni si care ne pot ingreuna tratamentul. E bine de stiut ca simpla prezenta a unui instrument in dinte nu il infecteaza sau ii face rau, ci neputiinta realizarii unui tratament corect este problematica. Important este rezultatul obtinut si longevitatea dintelui pe arcada.
In consecinta, nu ne ramane decat sa ne ridicam urmatoarele intrebari:
Conteaza atat de mult existenta unui obstacol pe canal, fie el un ac rupt, un prag de dentina sau material de obturare, daca tratamentul poate fi dus pana la capat asa ca la carte? – Nu prea…
Cat de importanta este realizarea unei obturatii de canal corecte, verificata radiografic? – Este esentiala!
Concluzia pare evidenta.
Dental Design – www.dentaldesign.ro
Citeste mai mult despre etapele unui tratament de canal AICI.