Asa cum va promiteam zilele trecute pe Facebook, va voi prezenta pe scurt cateva imagini si o descriere succinta a acestui caz. A mers foarte repede si fara evenimente neprevazute, de fapt in doar 3 programari, si rezultatul medical si estetic este asa cum am estimat de la prima consultatie. La inceput dintii erau inestetici, materiale necompatiblile cu corpul uman, infectii, carii si probleme gingivale.
Ceea ce ne-am dorit a fost sa schimbam aspectul estetic si asa cum am spus-o de mii de ori, nu putem vorbi despre estetica decat daca e facuta si sustinuta pe o baza medicala solida. In prima sedinta am indepartat lucrarea veche si am vazut bonturile de sub ea. Era de asteptat: carii, bonturi metalice cu adaptare deficitara si gingie dezechilibrata. A urmat indepartarea pivotilor (cu atentie pentru a nu compromite radacinile dintilor) si am obtinut accesul la canalele acestora. A urmat tratamentul de canal si reconstituirea bonturilor noi din compozit cu ajutorul pivotilor de fibra de sticla. Gingia a fost echilibrata, atat pentru un rezultat estetic imbunatatit cat si pentru stabilitatea coroanelor finale, ce necesita sa “prinda” din dintele natural, nu doar din bontul artificial. Acest aspect este foarte important pentru rezistenta in timp a lucrarii. Se poate observa noua linie gingivala, mai armonioasa. In aceeasi zi s-au aplicat coroanele acrilice provizorii.
Imaginile de mai jos sunt din timpul tratamentului. Se vede izolarea cu diga si aplicarea pivotilor. Deasemenea se poate vedea lucrarea veche dupa indepartare cat si pivotii de metal. Nu arata foarte bine, dar partea buna e ca sunt pe masa si nu mai sunt in corpul pacientului.
Dupa cateva saptamani, timp necesar pentru stabilizarea tesuturilor moi, am putut lua amprenta finala pentru coroanele ceramice. In ziua in care am primit coroanele individuale integral ceramice de la tehnician (foare buna munca depusa de acesta) am facut proba. Daca totul era asa cum ne doream le puteam aplica. Daca nu, le trimiteam inapoi la laborator urmand sa se faca modificarile cerute pe a doua zi.
Ce se urmareste la o proba:
- Forma dintilor (sa fie armonioasa cu ceilalti dinti si cu fizionomia pacientului)
- Marime (nici prea lungi nici prea scurti, lati/ingusti, grosi/subtiri)
- Culoarea acestora (din nou ne dorim integrare cromatica)
- Adaptare la bonturi (sa nu existe spatiu intre coroane si dintele slefuit, sau supraconturare)
- Stabilitate (adaptare fara adeziv)
- Puncte de contact (fara spatii intre dinti, cu exceptia celui pentru paplile)
- Ocluzie (adica muscatura, sa nu fie inalti sau sa aiba contact normal cu antagonistii)
Primele trei puncte sunt verificate si e necesar acordul pacientului, ce are cel mai important cuvant in a decide ce ii place si ce nu. Ultimele patru se verifica de catre dentist si acesta hotareste daca rezultatul este satisfacator din punct de vedere medical si functional sau nu.
Concluzie: Uneori se poate si asa, in doar cateva sedinte, si bine. Dar, doar in cazuri ca acesta, relativ simple, cu indicatii clare, urmand un protocol recomandat in literatura de specialitate si drumul stiut, batatorit de anii de exerienta. In plus este necesar si un pacient asculator si un tehnician talentat. Si, da, se poate. 🙂
Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro