In stomatologie, de multe ori, dintii cu distructii masive au nevoie sa fie reconstituiti prin realizarea unor coroane dentare, imbracandu-i si prelungind asftel viata acestora pe arcada. De asemenea, vom realiza punti dentare cand lipsesc dinti si, din diferite considerente, nu alegem varianta implanturilor pentru inlocuirea dintilor pierduti. Fie ca este vorba de coroane individuale sau de punti dentare, materialele alese se doresc a fi calitative, durabile si cu aspect estetic placut ochiului, similare cu dintii naturali.
Voi explica astazi diferentele dintre cele mai bune materiale care intrunesc aceste criterii: metalo-ceramica si ceramica pe zirconiu. Insa, inainte sa ajungem la alegerea materialelor, tin sa reiterez faptul ca aceasta alegere este doar cireasa de pe tort din cadrul tratamentului si nu tine loc de “tortul” propriu-zis. Succesul tratamentului stomatologic nu consta in aceasta alegere, ci in toate celelalte premergatoare acesteia. Chiar alegand cele mai bune materiale, daca pana la acest moment nu s-au respectat indicatiile din literatura, rezultatul va fi un esec medical, functional si estetic. Cu un tort fara cireasa putem avea o nunta frumoasa, dar doar cu o cireasa frumoasa pe un tort distrus… nu prea.
Primii 5 factori care contribuie la succesul tratamentului, in ordinea importantei:
- Alegerea medicului – este alegerea cea mai importanta pe care o faci tu, ca pacient. De la ea se vor genera urmatoarele alegeri si decizii, iar tot planul tau de tratament (si implementarea lui) va fi sub influenta acestei decizii. Nu o trata cu superficialitate pentru ca este unica si cea mai importanta decizie medicala pe care o vei lua tu. Daca ai fost inspirat, ai avut noroc si ai facut evaluarea necesara in acest moment, restul va veni de la sine. Tot ce vei mai avea de facut mai departe este sa comunici deschis cu medicul tau, sa gasiti solutii agreate de amandoi si sa urmezi asumat ceea ce ai hotarat. Medicul va alege pentru tine tehnicianul cu care va colabora, iti va indica etapizarea tratamentelor, va face slefuirea, amprenta si aplicarea, iti va da indicatii si se va ingriji ca rezultatul dorit sa devina realitate. Veti discuta despre avantaje si dezavantaje, variante si riscuri, despre costuri si durata, expectante si totul va fi bine. Alti factori importanti sunt, dupa alegerea medicului, urmatorii:
- nimic
- nimic
- nimic
- nimic
Bun, pana acum ne-am lamurit ca primul si cel mai important aspect in succesul tratamentului este… pacientul. Cum pacientul? Nu este medicul, nu de medic vorbeam? Nu, pentru ca pacientul va alege medicul, deci o alegere inspirata sau neinspirata va face diferenta. Tot pacientul are riscul de a alege un medic pe care il considera competent pe baza unor criterii necorespunzatoare, sau invers. Tot pacientul va respecta sau nu planul de tratament, si tot pacientul va pune intrebari si va cere lamuriri cand are nevoie, isi va exprima dorintele si limitarile pe care le are in mod onest si deschis. Aici este secretul.
Cu echipa perfecta alcatuita din pacientul perfect si medicul perfect (evident este o utopie sa consideram ca asta este plauzibil), iata-ne ajunsi in fata alegerii ciresei din varful tortului de care spuneam mai sus, materialul perfect. Apropo, materialul perfect e doar dintele natural, si cum nici medic si nici pacient perfect nu exista, nici materiale artificiale dentare “perfecte” nu exista.
Metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu?
Intram in subiect. Metalo-ceramica sau ceramica pe suport de zirconiu?
- Aspect: un criteriu deosebit de important este aspectul estetic. Aici diferenta este evidenta in favoarea ceramicii pe zirconiu. Are transparente, aspect natural, inclusiv langa gingie, nu innegreste gingia si nu duce la retractii gingivale. Un tehnician foarte bun cu un medic foarte bun si un pacient asumat poate obtine un rezultat excelent si cu metalo-ceramica dar indiferent cum o intoarcem, castigator: zirconiul.
- Biocompatibilitate: metalul este un aliaj Cr-Co, nu are nichel, dar chiar si asa, uneori poate da reactii alergice. Zirconiul, mai exact oxidul de zirconiu este un oxid al unui metal cu proprietati extraordinare in acest domeniu. Este inert si corpul nu il vede ca pe un material extern, nu da reactii alergice si se integreaza in biologia noastra fara probleme. Castigator: zirconiul.
- Rezistenta: calcaiul lui Ahile nu este suportul pe care este pusa ceramica ci ceramica in sine. Asa ca daca e sa cedeze ceva, prima oara va ceda ceramica de deasupra (se va sparge sau se va ciobi), sau poate chiar dintele pe care e pusa corana (se poate rupe sau fractura) daca e prea distrus, fiind posibil sa nu reziste socurilor masticatorii. Lasand la o parte ceramica si dintele natural si comparand doar suportul, vom vedea ca metalul este clar mai rezistent la socuri si presiuni extreme (peste cele normal gasite in functia masticatorie). Zirconiul este casant, metalul este elastic. Castigator: metalo-ceramica.
- Pret: Aici nu prea avem ce sa discutam, zirconiul costa mai mult. Castigator: metalo-ceramica.
- Durata de viata: In conditii de realizare si utilizare corespunzatoare, ambele variante au o durata de viata similara, literatura indicand, in limite normale, peste zece ani, indiferent de materialele alese. Castigator: egalitate.
Scor final: 2- 2.
In concluzie, odata ce ai luat cele mai inpirate decizii in alegerea medicului si ti-ai facut partea de pacient fara cusur, alegerea materialor iti apartine, la sfatul medicului si in limitarile tale personale tinand cont de particularitatile cazului. Nu exista un castigator absolut pentru ca fiecare caz este diferit si fiecare pacient este diferit.
Intrebare: tu ce alegi?
Raspunsul sugerat de mine pentru tine: alege medicul potrivit.
dr. Fondrea – www.dentaldesign.ro
Tel: 0741 015959