In acest articol vreau sa raspund sutelor de mesaje pe care le primim mereu la clinica sau in social media. De multe ori, cazurile spectaculoase pe care le prezint (vezi profilul meu de instagram aici) genereaza admiratie si dorinta in inima privitorului. Intrebarea fireasca este: “Oare si la mine se poate obtine acest minunat rezultat?” Cu intrebarea aceasta in minte si speranta unui raspuns pozitiv, pui mana pe telefon si suni la receptia clinicii Dental Design ( 0741 015959) sau ne scrii un mesaj ori un email. Poate ma contactezi pe mine direct pe Instagram sau pe Facebook. Intrebarea e mereu aceeasi: “Am o situatie similara, cat ma costa si cat dureaza?”
In functie de particularitatile cazului tau, de necesarul de tratamente, de dorintele si bugetul tau, poate dura putin sau mult, si poate costa de la mai nimic, la enorm. Asa ca un raspuns exact poate fi dat in mod corect doar pe masura ce acumulam informatii.
1 – ne trimiti un email, un mesaj sau avem o conversatie telefonica ori in scris
In acest caz, este absolut imposibil sa stim cat costa si cat dureaza fiindca nu stim nimic exact din punct de vedere medical despre tine, nu stim nici daca ai nevoie de implanturi sau nu, nici daca ai infectii sau nu, nu stim daca ai nevoie de tratament ortodontic sau poate esti purtatator de proteza. Nu stim nimic, deci raspunsul poate fi estimat doar asa:
- Timp – intre o zi si 5 ani sau mai mult
- Cost – intre 100 lei si 50.000 euro sau mai mult.
Nu e prea clar, nu? Pai cum ar putea fi clar atata timp cat nu stim nimic concret despre tine?
2 – ne trimiti o radiografie panoramica
Pe langa varianta 1, cand stiam doar ce ne spuneai tu fara a avea nicio data medicala concreta, acum avem o radiografie panoramica si deja este mult mai bine. Aceasta abordare se practica constant in stomatologie: “Trimite-ne radiografia si iti facem un plan de tratament!” Doar ca, nu functioneaza intotdeauna chiar asa. Cred ca deja este evident faptul ca nu incurajez aceste practici care nu sunt exacte, singurul lor “avantaj” fiind ca doar pot da niste estimari mai bune decat nimic, adica decat varianta 1 de mai sus. Haideti sa vedem insa de ce se intampla asta.
In imagine este o radiografie panoramica bidimensionala (2D) care ne da multe informatii si observam ca:
- dintii de pe arcada superioara sunt compromisi
- pe mandibula exista implanturi ce sustin o lucrare dentara fixa
- osul maxilar are inaltimea suficienta inserarii de implanturi
Deci pe baza radiografiei putem concluziona ca planul de tratament ar putea fi:
- extragem dintii superiori
- eliminam infectiile
- inseram sase implanturi
- efectuam lucrarea provizorie fixa pe implanturi a doua zi
Se pare ca sunt doar vesti bune, nu necesita aditii osoase sau sinus lift, iar costurile suplimentare pot fi neglijabile. Cam asta ar fi un plan plauzibil care ne va da si o idee mai exacta despre costuri si durata.
Continuam rationamentul si explicatiile cazului. Sa presupunem ca pacientul vine din alta tara, intelege costurile si posibilitatile de tratament generate de situatia ilustrata in radiografia panoramica si se prezinta la interventie. In sfarsit efectuam in clinica radiografia 3D (computer tomograf ) si… surpriza apare instant.
Care este realitatea:
- dintii de pe arcada superioara sunt de extras – confirmat
- implanturile inferioare sustin o lucrare fixa – confirmat
- osul maxilar vizualizat pe panoramica 2D este suficient de inalt – confirmat
- osul maxilar nu are grosime suficienta – necesarul minim ar fi de 5 mm sau macar 3-4 daca facem aditii, dar in cazul de aici are doar 2 mm (imaginati-va ca vreti sa bateti un cui in lateralul, in grosimea, unei foi de hartie si veti intelege de ce e imposibil)
- implanturile de la mandibula au pierdere osoasa vestibulara si ori se fac aditii osoase (generatoare de costuri suplimentare mari), ori se vor pierde, odata cu lucrarea de pe ele.
Deci uite cum “socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ” si apare dezamagirea. Cine e dezamagit? Pacientul fiindca se simte amagit si inselat. Si medicul este dezamagit pentru toata situatia existenta. De ce? Pentru ca s-a fortat un raspuns bazat pe date insuficiente. Pacientul a insistat sa ceara, medicul s-a lasat purtat in directia asta si a cedat formuland un raspuns inexact si incorect care la final a creat doar dezamagire de ambele parti.
3 – te prezinti la consultatie cu radiografie 2D si CT 3D
Asta este varianta ideala. Consultatie fata in fata, directa, cu pacientul in fata medicului, in carne si oase, dinti si gingii si articulatii, cu radiografie actuala si computer tomograf. Toate datele sunt acum aici. Pe langa analizarea imaginilor radiologice si efectuarea masuratorilor aferente de dimensiune si calitate a tesuturilor, vom putea discuta despre dorintele pacientului, despre validarea sau demontarea lor, despre variante alternative. Pacientul ne va da informatii despre bugetul de care dispune, vom gasi variante de etapizare a tratamentelor si implicit a costurilor. Vom discuta si intoarce pe toate fetele diferitele variante de tratament pana ce vom concluziona: “Va costa fix atat, va dura atat si rezultatul va fi acesta.”
Concluzie (si sfat):
Nu va lasati dusi de promisiuni si raspunsuri date in doi peri pe internet, faceti planificarea asa cum trebuie facuta, nu planuri de tratament incropite pe genunchi pe baza unor informatii trunchiate pentru ca asa va fi si rezultatul. Daca tot cheltuiti mii de euro, poate zeci de mii unii dintre voi, si daca va lasati viata si sanatatea in mana unui medic, faceti efortul si organizati-va cu un drum in plus ca sa va intalniti fata in fata in cadrul unei consultatii minutioase, iar daca in niciun mod nu poti face acest prim drum, asuma-ti ca intre raspunsurile date pe baza unor poze si unei radiografii vei primii niste raspunsuri, in cel mai bun caz, informative. Acesta este “secretul” de care ai nevoie sa tii cont.
dr. Fondrea – www.dentaldesign.ro
tel: 0741 015959