Ce este un implant dentar?
Implantul dentar este o piesa, de obicei din titan, de forma cilindrica sau cilindro-conica (ca un surub), care inlocuieste radacina unui dinte pierdut. Aceasta piesa se introduce in osul maxilar sau mandibular si devine un fel de radacina artificiala pentru un viitor dinte. Dupa aproximativ 3-6 luni de la inserarea acestui surub in os (perioada necesara pentru vindecare si osteo-integrare), se va realiza o lucrare protetica (un dinte propriu-zis), fara ca dintii invecinati spatiului de unde lipseste un dinte sa fie afectati. Astfel, inlocuim un dinte cu un implant si cu o lucrare pe implanturi, protejand astfel dintii sanatosi.
DAR, implantul dentar nu este doar un surub. Implantul dentar, de fapt, este o interventie medicala, o manopera stomatologica complexa care trebuie sa se integreze intr-un plan complex. Unul din cele mai importante aspecte in stomatologie, si nu numai, este o planificare corecta. Degeaba avem un implant inserat corespunzator, daca, uitandu-ne la cazul medical in totalitate, am rezolvat un singur aspect, in timp ce toate celelalte, nu (carii, infectii, boala parodontala avansata, muscatura neconforma si asa mai departe). Este nevoie de o viziune completa asupra intregului tratament stomatologic si de o planificare minutioasa, nu sa ne uitam doar prin gaura cheii si sa rezolvam strict o particica, pentru ca daca omitem imaginea de ansamblu, vom ajunge inevitabil la un esec, mai devreme sau mai tarziu.
Poate nu e deloc complicat sa faci o gaura in perete si sa introduci un surub in ea. Partea mai complicata e sa te gandesti putin inainte sa iei bormasina in mana. Cat de gros e peretele si cat de lung e surubul? Din ce e facut acel perete: rigips, beton sau lemn? Care e surubul potrivit? Cate suruburi vor fi suficiente si care e locul potrivit in care sa le pui? Cand e momentul ideal sa il pui in perete: dupa ce tragi cablurile electrice, inainte sa zugravesti sau dupa? Am putea continua la nesfarsit povestind despre „meseriasii” care se pricep la toate, de la arhitectura la circuite electrice, instalatii sanitare, zugravit, design interior si multe altele. La urma urmei, e plin internetul de publicitatea facuta de ei, „mesterii” locali. Partea dificila este insa sa fi profesionist, sa lucrezi cu pasiune, dar mai ales, cu responsabilitate, sa pui siguranta clientului/pacientului pe primul loc si sa fii atent la toate detaliile care in mod cert, fac diferenta.
In cazul implanturilor dentare, intregul proces de gandire din spatele interventiei de inserare este esential. Etapa aceasta este de o importanta majora, pentru ca, pornind de la analizarea computerului tomograf (analiza 3D, tri-dimensionala), se va planifica interventia. Folosind un fascicul conic de raze X, scanerul CBCT are nevoie de o unica rotatie in jurul pacientului pentru a prelua sute de imagini ale zonei de interes care sunt apoi reconstituite cu ajutorul unui software de imagistica, in vederea obtinerii modelului virtual 3D al pacientului. Aceasta imagine 3D permite o mai buna diagnosticare si planificare a tratamentului in comparatie cu radiografiile clasice bi-dimensionale, oferind maximum de informatii cu o doza minima de radiatii. De asemenea, ne poate semnala prezenta unor formatiuni patologice ale oaselor maxilare (granuloame, chisturi, tumori). Totodata, cu ajutorul CBCT-ului putem realiza sabloane chirurgicale ce permit inserarea implanturilor sub angulatia dorita. Vom avea astfel informatii despre volumul osos, volumul gingival si grosimea gingiei, calitatea osului pacientului in zona unde se doreste inserarea, vom putea stabili pozitia exacta a implantului, cat de adanc il vom insera, unghiul de insertie, cuplul de strangere la momentul inserarii si alti parametri de care vom tine cont si care vor face o diferenta fundamentala peste 6 luni, in momentul in care vom folosi acest implant, aceasta radacina artificiala, pentru a putea sa realizam o lucrare protetica (o coronita, un dinte) pe el. Toti acesti factori conteaza enorm si trebuiesc analizati cu maxima atentie pentru ca rezultatul tratamentului cu implant dentar sa fie unul de succes. Dr. Fondrea explica ce este in spatele unei povesti cu final fericit, o poveste in care cu siguranta iti doresti sa fi si tu personajul principal ca fericit, sanatos si zambitor posesor de implanturi.
Asadar, daca ai un dinte lipsa si ai decis sa rezolvi aceasta situatie cu ajutorul unui implant dentar, in prima faza vei plati pentru inserarea implantului si apoi, cand acesta este suficient de bine fixat in os ca sa suporte fortele masticatorii, se va realiza bontul protetic si coroana dentara care se vor achita separat. Astfel, implantul nu il vei vedea, el va fi inserat in os si se poate observa doar pe radiografie sau pe computer tomograf, iar acestuia i se vor adauga mai multe componente (surub de vindecare temporar, apoi bont protetic si lucrarea protetica). Tarifele difera in special in functie de particularitatile cazului, firma producatoare a materialelor folosite si de experienta si competentele medicului care face manopera.
Tu, ca pacient, nu cumperi implantul. Nu e ca si cum ai vrea o sticla de suc si poti sa compari pretul acesteia la alimentara sau la hipermarket. Nu cumperi implantul in sine pentru ca nu il primesti in mana, ci beneficiezi de o interventie medicala, de manopera de inserare a unui implant dentar. E absolut irelevant daca un medic iti spune un pret, iar alt medic, alt pret, pentru ca nu esti la cumparaturi, nu ai nevoie de un produs, ci doresti un act medical. Aceste doua concepte sunt foarte diferite. De fapt, pe tine te intereseaza care este tariful manoperei de inserare a unui implant dentar si ce rezultate poate obtine medicul care realizeaza aceasta interventie. Astfel, costul interventiei se va stabili in functie de urmatoarele variabile:
– ce implant se alege
– sunt necesare sau nu manopere suplimentare
– care sunt particularitatile cazului
– cum se integreaza tratamentul cu implant in intregul plan de tratament
– ce materiale si tehnici sunt necesare.
Raspunsul nu poate veni astfel prin telefon sau mail, ci doar ca urmare a unei consultatii detaliate de specialitate, pe baza analizei CT-ului, se poate pune un diagnostic din care sa reiasa un plan medical si tariful aferent.
Mai este important sa tii cont de faptul ca, la stabilirea tarifelor, clinica va tine cont de toate cheltuielile pe care le implica interventia ta: implantul in sine, echipamentele de protectie, campurile sterile, anestezicul, bisturiul, paharul, aspiratoarele, servetelele, compresele, acele, firele de sutura (si multe alte lucruri mici, cu preturi mici poate, dar care, adunate, putin cu putin, conteaza), materialele reutilizabile gen aparatura, fiziodispenser, laser, computere, instrumentar etc (acestea se reutilizeaza dar au o durata de viata limitata si o particica din pretul acestora se oglindeste in fiecare implant), salariile pentru personalul medical si auxiliar, impozite, taxe, curent electric, apa, telefonie, internet, cursuri, autorizatii (si multe altele), precum si profitul pentru manopera respectiva.
La ce anume s-ar putea renunta din lista mentionata pentru a face o reducere pacientului? Sa se reduca din pregatirea si recompensarea, inclusiv financiara, a personalului? Din calitatea implantului si a celorlalte materiale? Din procedurile si consumabilele destinate dezinfectiei si sterilizarii? Sa se uzeze exagerat de mult aparatura? Din ce sa reducem si de unde sa taiem? Din sanatatea ta ca pacient?… Pentru a intelege mai bine poate, de ce nu avem oferte promotionale, discounturi sau reduceri si de ce punem intotdeauna sanatatea, siguranta si etica profesionala pe primul loc, te invitam sa citesti articolul de pe blog referitor la costurile unor implanturi apasand aici.
Este esential sa nu se confunde medicina cu comertul. Implantul in sine poate e acelasi, DAR, in niciun caz, nu vei primi ACELASI rezultat de la doi medici diferiti. Cum poti face alegerea corecta? Ei bine, asta e intrebarea de 100 de puncte. Insa nu uita ca medicina nu e comert en-gros si nici cu amanuntul, si nu comperi un produs, ci beneficiezi de o manopera medicala cu costurile aferente, iar sanatatea ta va depinde de alegerea pe care o faci.
Un implant cu adaugire de os la ce pret ajunge si daca efectuati adaugiri de os deoarece osul este subtire si nu support un implant
Ce perioada de timp este nevoie si se necesita o programare din timp ?
Multumesc anticipat
Lista noastra de preturi e pe site: http://www.dentaldesign.ro Orice interventie se poate face, trebuie vazut cazul pentru mai multe detalii.
Programarea se face tot pe site.
buna ziua as dori si eu sa-mi raspundeti cat m-ar costa extravtia a 4 dinti si implantarea la loc a altor patru . precizez ca dintii sunt cariati si ii detest deoarece sunt inestetici si miros urat
Depinde de clinica unde iti faci lucrarile. Preturile nostre le poti vedea pe site http://www.dentaldesign.ro
buna ziua , am 18 ani , si singura mea frica in viata este dentistul ! am niste probeme in partea din dreapta sus al 3-lea si al 4-lea dinte numarat de la incisivul din dreapta am urmatoarele probleme al 3-lea numai am dinte insa radacina si dintele pe alocuri tot mai este a picat din interiorul lui insa e lipsa tot cam in genul literei ” T ” codita in jos este radacina si cea verticala dintele care este deasupra radacina inca mai acopera putin dinte radacina si al 4-lea mi s-a rupt din el si mi se vede radacina akolo unde a picat dintele …..
Intreabarile mele sunt :1. poate fi salvata vreuna ? 2. sau imi trebuie implant la amandoua ?
Din pacate doar pe baza descrierii pe care ai dat-o este imposibil sa ma pronunt. Macar o radiografie daca as vedea… Poti sa faci una si sa o postezi aici si iti raspund.
Poti te rog sa-mi scri anapoi cat costa in implant dentar ….in $ . Merci .
Lista noastra de preturi e aici:
http://www.dentaldesign.ro/preturi-servicii-stomatologice.php
Nu stiu cu exactitate in alte clinici ce preturi sunt.