Tired, angry and hungry.
Mori de foame, esti nervos, ai o “gaura” in stomac si dupa o alta zi ingozitoare in care te-ai certat cu colegii de munca si cu clientii nemultumiti (parca tot mai multi de la o zi la alta), ai chef sa iti satisfaci papilele gustative, sa iti faci stomacul sa taca si sa ii dai creierului hiperexcitat recompensa binemeritata dupa tot efortul prin care ai trecut. Abia ai ajuns acasa, arunci hainele pe jos fara sa iti pese, deschizi usa frigiderului si chiar daca intr-un colt al creierului tau stii ca ar fi bine sa nu mai bagi in tine prostii alimentare pe care le vei regreta imediat ce le infuleci, te intrebi cat de mult rau poate face doar o bucatica de ciocolata sau doar o gura de inghetata cu topping de caramel si te gandesti ca, daca vei comanda pizza, cu siguranta pana faci un dus si gasesti un film pe Netflix cu care sa iti omori seara, va veni si comanda data, nu? Cu ananas si extra sos de branza, va rog! Ai pretextul potrivit si nimic nu mai conteza. Esti fericit, ai invins sistemul, si nu iti mai pasa. Cu o satisfactie maxima, desfaci inca o Cola, mananci chipsuri picante si derulezi programele la TV like there is no tomorrow.
Like there is no tomorrow.
Dar ziua de maine vine, dupa o noapte in care de-abia ai adormit, in care te-ai foit in pat de parca aveai pureci (mancarea nedigerata din stomac ti-a dat destule probleme, nu?). Auzi alarma telefonului de langa noptiera. Ai adormit cu el in mana cautand aiurea poze pe Facebook si Instagram despre un stil de viata sanatos promovat de influencerite sexy (mai mult sau mai putin dezbracate), siliconate exagerat si buzate intr-un mod aproape grotesc. E dimineata, esti transpirat si obosit iar, iti faci o cafea cu lapte in care arunci doar doua cuburi de zahar brun (ca tu tii la sanatate), mananci resturile de pizza de aseara pe nemestecate, iei un medicament pentru digestie si unul pentru durerea de cap si pleci la munca promitandu-ti in gand ca de maine iti vei schimba viata. Si asa o iei de la capat, mereu si mereu si mereu…. Mereu iti promiti ca “de maine”…. Esti nemultumit de stilul tau de trai, de alimentatie, de grasimea de pe abdomen, durerile de cap, oboseala cronica…. Undeva, acolo in tine, stii ca nu asta e calea, dar parca nu reusesti sa iesi din cercul acesta…. fast life, fast food… Ai invatat sa te minti atat de bine!
Fast food, fast dentistry.
In stomatologie, la fel ca in orice altceva, ai de ales: vrei ca cina ta sa fie o shaorma cu de toate, sau vrei un restaurant ce serveste mancare plina de nutrienti? Vrei o ghereta in fundul garii cu cafea la un leu, sau vrei o experienta culinara dusa la rang de arta si un vin rosu la temperatura ideala? Stiu ca vei gasi scuzele potrivite mereu. Chiar crezi ca iesi mai ieftin la fast-food-ul din cartier? Sper ca nu uiti ca te apropii de obezitate, ca dai o tona de bani pe medicamentele vandute de reclamele de la tv si… cred ca ma intelegi si stii ca, de fapt, pe termen mediu si lung, fast food-ul culinar si medical e mult mai scump, platesti cu viata ta, insa si cu multi bani. Da, da, ai auzit bine, vei plati cu timp, energie, sperante, cu sanatatea ta si cu foarte multi bani! Drag cititor, daca ai inceput acest articol si ai ajuns pana aici sunt convins ca imi dai dreptate si avem aceeasi viziune asupra vietii. Stim amandoi ce e bine si ce e rau si ne facem destul de corect o parere despre ce e minciuna si ce e adevar… deci e timpul sa trec la stomatologie.
Hollywood smile
In stomatologie, ar fi foarte bine casti bine ochii si urechile inainte sa deschizi gura, la propriu. Mai lasa telecomanda aia din mana, inchide televizorul, renunta la junk food-ul din viata ta si nu mai astepta sa-ti “creasca dinti” in doar doua saptamani pentru ca asa ai citit tu pe internet, pe un site obscur sau unul avid dupa “like-uri”. Iesi din turma.
Ce inseamna “fast food” in stomatologie? Inseamna ca:
- Nu se pot face fatete calitative ignorand si eschivand aspectele medicale si functionale, asa cum nu poti “zugravi” o “casa” ce are igrasie si sta pe punctul sa se darame dar sa ai pretentia ca ai renovat-o la cheie, cu finisaje premium. Preocupa-te de sanatate si functionalitate, estetica vine la final. Nu sarii etape pentru ca vei regreta cu siguranta si te va costa mult mai mult. Daca iti pui fatetele fara sa fie tratate corect cariile si infectiile, vei pierde la final. Si vei pierde nu doar fatetele alea extrem de albe, vei pierde dinti, sanatate, timp si multi bani. Vei pierde sperante si vise. De ce? Pentru ca te-ai grabit si pentru ca nu ai vrut sa intelegi importanta “fundatiei”, ti s-a parut ca e prea scump si dureaza prea mult sa rezolvi ce trebuia rezolvat, si ai vrut sa ai fatete dentare acum, astazi daca se poate. De unde stiu? Pentru ca am vazut sute, mii chiar de astfel de cazuri.
- Nu se pot face implanturi cu dinti finali intr-o singura sedinta, dinti care sa fie “naturali”, asa cum iti doresti, din punct de vedere al esteticii gingivale sau al integrarii estetice si functionale. Nu poti avea aceleasi expectante de la aceste proceduri ca de la una facuta in ordinea fireasca, cu modelari gingivale, lucrari provizorii si alte etape necesare pentru a obtine cel mai bun rezultat posibil. Un implant are nevoie de aproximativ 6 luni de integrare osoasa, indiferent de cat platesti sau cata reclama auzi ce iti spune altceva. In plus, pacientul are nevoie sa isi schimbe modul de viata, igiena, obiceiurile legate de fumat, tot ce contribuie la succesul interventiei. Nu trata asta cu superficialitate. Asa cum o sarcina dureaza noua luni si nu poti naste inainte de acest termen decat un avorton (sau, in cel mai bun si fericit caz ,un copil prematur), tot asa un implant are nevoie de timpul lui de integrare. Gingia ta are nevoie sa se stabilizeze, sa poata fi modelata. Stiu ca maine pleci din tara sau te mariti in weekend, dar cum schimba asta timpul de integrare si vindecare? Pe post de provizorat, sau cu pretentii mai scazute… poate, daca asta vrei si daca asta iti asumi.
- Nu se poate face ortodontie intr-o luna, sau doua – trei luni, cu exceptia cazului cand chiar vrei sa iti pierzi dintii. Be smart about it. Lasa timpul sa treaca in favoarea ta. Don’t rush it! Dintii tai s-au strambat in ani de zile, cum crezi ca se vor indrepta in cateva luni? Forteaza-i, grabeste tratamentul si tot ce vei face e sa pierzi suportul lor si sa ajungi la a-i pierde, mai devreme sau mai tarziu. Poate nu iti vei da seama la inceput…. dar nu va trece mult si vei vedea efectele negative ale fortarii tratamentului. Mie imi place sa pun implanturi, dar nu fi tu unul dintre cei ce ma vor cauta pentru ca a pierdut dintii ca urmare a unui tratament ordodontic fortat si grabit. Si nu uita nici ca aparatul dentar este o unealta, nu el in sine rezolva cazul tau, ci tratamentul ortodontic realizat de catre un specialist, evident, cu ajutorul acestui aparat.
- Nu se pot face lucrari dentare totale si fixe pe doar doua implaturi, chiar daca sunt la oferta si la reducere. Ce nu se poate, nu se poate, din nou…. nu te arunca cu capul inainte in promisiuni ambalate frumos, la pret redus si executate rapid.
- Nu mai crede toate reclamele de pe toate gardurile si nu intra in primul cabinet pe care il intalnesti. Asa cum fiecare caz e complex si diferit, asa si munca fiecarui medic e diferita si ai nevoie de specialistul potrivit situatiei tale. Ai grija ce alegi!
- Nu cauta calea rapida, nu cauta calea usoara si aminteste-ti ca “scurtatura” cea mai sigura e drumul pe care il cunosti deja. Nu te aventura in necunoscut cu sanatatea ta, ai grija in mana cui iti pui viata pentru a te ghida pe drumul ales.
- Nu poti cumpara de pe internet solutii miraculoase pentru ca, in general, nu exista solutii miraculoase. If it sounds too good to be true, it isn’t.
- Nu te lasa impresionat de “microscoape”, “lasere”, “chestii digitale” si alte sisteme revolutionare si gadget-uri ce sunt absolut inutile in maini nepricepute. Cauta mai profund, gandeste! Un aparat isi poate cumpara oricine, si nu uita, nu aparatul face tratamentul de canal, nu sistemul digital pune implantul, nu laserul salveaza dinti si nu masinile fac slefuirea dintelui, ci mana medicului condusa de creierul si inima celui ce te trateaza. Pe asta trebuie sa pui accentul. Da, in caz ca te intrebai, evident ca si noi le avem in Dental Design Timisoara si le folosim cand sunt necesare. Ce e important de retinut este insa ca dotarile moderne sunt complet inutile in maini nepotrivite.
- Nu, chiar NU crede ca primesti garantie. Codul deontologic al medicului dentist interzice in mod clar acordarea de garantie, in mod direct sau indirect, manoperelor medicale. Atentie mare!
Imi amintesc cate “tentatii” mi-au soptit la urechi promisiuni dulci de cand am pasit timid, dar si plin de speranta, pe drumul acesta al stomatologiei. Sa fac si eu ce fac multi, sa promit, sa vand, sa fac poze cu paciente cu buze rosii, sa… DAR… m-am oprit (si altii asemenea mie), la timp. Nu vreau sa vand shaorma cu de toate si nu o voi face. Cateodata imi parea ca ma aseaman cu marinarii ce se legau de catarg pentru a nu se lasa amagiti de cantecul sirenelor. Nu e usor sa… walk the line (Johnny Cash will tell you). M-a ajutat sa vad in jurul meu, macar din cand in cand, alti marinari legati si ei, la fel ca mine, orbi si surzi, incoruptibili. Nu e usor nici pentru medici sa nu apuce pe drumul acesta comercial si atat de atragator (mai ales in mediul asta extrem de concurential in care dupa numarul de biserici in Romania, cele mai multe sunt cabinetele stomatologice), si nici pentru pacienti sa nu se lase amagiti de neoanele fluorescente si muzica de pe fundalul reclamei in care o tanara si voluptuasa fata, iti zambeste cu dintii mai albi ca faianta din baia unui hotel de la malul marii. Si iti sopteste suav: “fatete dentare, doua implanturi la pret de unul, dinti intr-o sedinta, fast, no-prep, alb, sexy, Hollywood smile, laser, repede, ieftin…. vino si tu!” Nu te lasa sedus… walk the line!
Walk the line! Think fast, act slowly.
Si… ia-ti timp. Intoarce spatele fast-food-ului pentru ca nu e “food”, e doar o minciuna. Think fast, eat slowly. De ce are nevoie corpul tau, de ce ai nevoie tu? Cine din tine striga: “ZAHAR! Give it to me, NOW!”? Solutia nu e in antibiotice, medicamente luate cu galeata, geluri de albire sau fatete luate de pe E-bay. Nu uita de corpul tau, respecta-l! Sunt dintii tai, sanatatea ta si viata ta, don’t mess it up pentru ca s-ar putea sa nu ai a doua sansa! Fa alegerile potrivite acum, pentru ca un vechi proverb romanesc spune: “Cum iti asterni, asa dormi.”
Si… follow the money.
Daca nu stii ce inseamna asta, well… Google it! Si vei afla raspunsul la multe din intrebarile tale.
Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
Slow dentistry is smart dentistry