Daca te afli in situatia de a primi o lucrare protetica in viitorul apropiat, poate ca informatiile de mai jos te vor ajuta sa intelegi modul de realizare a acesteia.
Atunci cand vine vorba de realizarea lucrarilor protetice fixe definitive, foarte des ne gasim in situatia de a fi intrebati de catre pacienti “Daca azi am luat amprenta inseamna ca data viitoare va fi gata lucrarea?” sau “De ce trebuie sa facem atatea probe?”. De regula preintampinam aceste intrebari din start, explicandu-le pacientilor de la inceput ca restaurarea protetica se va realiza in decursul a aproximativ 7-10 zile lucratoare si ca vom avea nevoie de mai multe programari:
Sedinta de amprentare
Indiferent ca vorbim de o lucrare pe dinti naturali sau pe implanturi, aceasta sedinta este extrem de importanta deoarece ea stabileste punctul de pornire a lucrarii realizate de tehnician. Daca este cazul unei restaurari pe dinti naturali, acestia vor fi preparati sub forma de bonturi (slefuiti), respectand atent principiile unei slefuiri corecte, care sa ofere toate conditiile pentru realizarea unei lucrari cat mai ideale din punct de vedere medical si estetic, cu alte cuvinte, cat mai aproape de natural. Asa ca, primul pas consta in realizarea unei preparatii adecvate. Apoi urmeaza amprentarea, care e necesar sa fie facuta cu materiale care sa redea cat mai exact situatia reala din cavitatea bucala. Daca avem un caz de protetica pe implanturi, medicul insurubeaza bonturi protetice prefabricate in implanturi pe baza carora ia amprenta, tehnica fiind un pic diferita, dar amprenta obtinuta e important sa redea cu aceeasi exactitate situatia din cavitatea bucala pentru laborator. Tot in aceasta sedinta se va stabili culoarea lucrarii impreuna cu pacientul. Daca avem un caz mai dificil din punct de vedere estetic, aceasta va fi determinata direct de catre tehnician.
Proba scheletului metalic/de zirconiu
Daca dam ca exemplu lucrari definitive fixe, de regula acestea au ca suport o structura metalica sau de zirconiu. Despre diferenta dintre ele puteti citi AICI. Pe baza amprentei luate, tehnicianul realizeaza in prima faza scheletul lucarii. In cabinet, medicul il probeaza asezandu-l pe bonturi, verificand adaptarea acestuia, urmarind:
- daca gliseaza frumos pe bonturi pana pe pragul slefuit
- gradul de frictiune pe care il are pe bonturi
- grosimea si inaltimea scheletului
- contactul adecvat al scheletului cu gingia
Proba cu ceramica (proba de biscuite)
Pe suportul metalic sau de zirconiu verificat de catre medic in cabinet, tehnicianul stratifica ceramica la culoarea aleasa de catre medic si pacient in prealabil, rezultand o lucrare care este “aproape gata”. In acest stadiu restaurarea este nefinisata si se probeaza in cavitatea orala urmarind urmatoarele aspecte:
- marimea si forma dintilor
- relieful ocluzal sa fie modelat cat mai aproape de cel al dintilor naturali atat pentru estetica, dar mai ales pentru a oferi facilita masticatia
- raportul cu tesuturile moi (gingie, papile interdentare): marginile lucrarii e bine sa intre usor subgingival, mimand aspectul unui dinte natural, fara ca acestea sa fie vizibile si inestetice; de asemenea, spatiile dintre dinti care sunt ocupate de papilele interdentare e indicat sa nu fie prea stramte pentru a le presa si cauza retractia sau inflamarea lor, dar nici prea largi pentru a retentiona excesiv placa bacteriana si resturi alimentare, avand de asemenea un aspect inestetic de “triunghi negru”.
- raportul cu dintii vecini: punctele de contact cu dintii vecini sau intre coronitele artificiale rezultate e bine sa fie verificate – un contact prea strans care nu permite inserarea completa a lucrarii sau patrunderea firului interdentar va fi aplatizat de catre medic; un punct de contact inexistent sau prea larg va favoriza impactul alimentar cu ingreunarea igienizarii corespunzatoare si va fi semnalat pentru corectura de catre tehnician.
- raportul cu dintii antagonisti: se verifica daca exista contacte prea inalte sau interferente, medicul eliminandu-le astfel pana cand ocluzia va fi cea corecta si confortabila pentru pacient
- aspectul estetic este verificat impreuna cu pacientul: orice modificare si nuantare este posibila in aceasta faza si este transmisa catre laborator, sau in cazuri delicate proba aceasta se face in prezenta tehnicianului pentru a obtine un rezultat cat mai exact. Exista situatii in care pentru obtinerea esteticii dorite se repeta proba de biscuite si se fac toate ajustarile necesare pentru a ajunge la rezultatul dorit de pacient. Important de retinut este ca orice modificare poate fi efectuata inainte de aplicarea lucrarilor protetice fixe, odata ce acestea sunt cimentate definitiv, acestea nu mai sunt posibile.
Cimentarea/aplicarea piesei protetice
In aceasta faza lucrarea este finalizata. Dupa finisarile facute atat de medic cat si de catre tehnician, piesa protetica primeste un ultim strat de luciu peste ceramica (glazura), mimand stralucirea smaltului dentar si avand un aspect natural. Piesa protetica se mai aseaza o data pe bonturi, iar pacientul isi ia timp pentru a verifica aspectul final. Daca rezultatul este cel dorit si pacientul multumit, lucrarea se va dezinfectata si pregati pentru aplicarea definitiva. Indicatiile de igienizare post- aplicare date de catre medic sunt indispensabile in acest moment deoarece intretinerea lucrarii pe termen lung de catre pacient este aproape la fel de importanta ca realizarea ei propriu-zisa. Controlul la cateva zile dupa aplicarea lucrarii este de multe ori necesar atunci cand a existat un caz mai complex, cu reabilitarea intregii cavitati orale. Un caz protetic nu este finalizat in sedinta in care pacientul pleaca cu lucrarea fixata in gura, ci atunci cand acesta ne confirma ca se simte confortabil cu noua situatie. Daca mai sunt necesare ajustari functionale minore, acestea pot fi realizate fara probleme, confortul masticator al pacientului fiind important.
In speranta ca sumarizarea prezentata mai sus ti-a clarificat unele curiozitati, este important de retinut ca scurtarea timpului de realizare a unei lucari sau omiterea unei probe poate compromite integritatea piesei protetice atat functional, medical cat si estetic.
Spor la masticat si pofta buna!
Mai multe informatii depre subiecte similare poti citi AICI.
Dental Design – www.dentaldesign.ro – www.drfondrea.ro