Nu de putine ori, pacientii se prezinta la consultatia stomatologica fiind convinsi ca li se vor rezolva problemele dentare intr-un timp scurt, avand poate uneori asteptari nerealiste.
Drumul spre sanatatea dentara si in final obtinerea unui rezultat estetic satisfacator incepe cu alegerea medicului dentist potrivit si stabilirea unei relatii de incredere si colaborare reciproca.
La prima consultatie, pacientul este informat asupra starii sale de sanatate orala, si, fiind diagnosticat, afla care sunt afectiunile de care sufera. Medicul stomatolog concepe un plan de tratament etapizat pentru un bun management al sedintelor de tratament, pornind de la obtinerea sanatatii pana la functionalitate si in final la estetica mult dorita. Diagnosticul dentar se pune pe baza unei examinari complete, clinice si radiologice, explicandu-i pacientului semnificatia acestuia si pasii care este bine sa fie urmati in consecinta.
Un tratament dentar eficient începe cu un plan de tratament corect. Astfel se respecta urmatorii pasi:
- Igienizarea cavitatii bucale: detartraj, periaj, airflow si instruirea pacientului asupra manoperelor de igienizare acasa
- Extractia dintilor irecuperabili
- Tratamente generale: eliminarea cariilor si a infectiilor prin obturatii, tratamente de canal
- Tratamente parodontale: asigurarea sanatatii si integritatii tesuturilor de sustinere ale dintilor (gingie, ligamente parodontale, os alveolar)
- Restaurari protetice provizorii: redarea integritatii functionale si structurale, echilibrarea muscaturii prin restaurari protetice provizorii
- Tratamente ortodontice: corectarea unei ocluzii incorecte si a inghesuirilor dentare, totodata redand echilibrulul muscular si articular
- Inserarea implanturilor dentare in vederea realizarii unor restaurari protetice in zonele unde dintii au fost pierduti, fara afectarea dintilor restanti.
- Protetica si estetica dentara merg mana in mana pentru redarea functionala si estetica a zambetului pacientului
In general observam ca o mare parte a infectiilor prezente la nivelul cavitatii bucale sunt cronice, si de cele mai multe ori nu produc durere pacientului decat in perioadele de acutizare, atunci cand cauzeaza un discomfort maxim pacientului, urmand ca mai tarziu sa intre intr-o perioada de latenta cu absenta durerii. Tocmai de aceea, atunci cand pacientul afla ca dintele lui care era “doar putin colorat”, necesita tratament de canal, rezectie apicala, coroana de invelis sau in situatii mai complicate alte manopere mai laborioase de tratament, este foarte important sa inteleaga ce se intampla in organismul lui si sa i se explice semnificatia fiecarui tratament in parte. Aici rolul medicului este esential. Apoi ramane la latitudinea pacientului daca doreste sa inceapa planul de tratament propus, care in functie de caz, poate sa fie de lunga durata si destul de anevoios dar cu rezultate remarcabile pe termen lung.
Tot in cadrul intocmirii planului de tratament pacientul va fi informat si asupra riscurilor pe care le presupune refuzul tratamentului stomatologic adecvat, care poate include pierderea dintilor sau remanenta infectiilor in organism. De aceea este firesc mai intai de toate sa previi decat sa tratezi, iar daca tratezi sa te asiguri ca ai ales calea cea mai buna.
Drumul de la diagnostic la asumarea problemelor de sanatate iar apoi la tratament este de fapt in mainile pacientului, el fiind cel care decide ce este mai bine pentru sanatatea lui. Sunt situatii in care tratamentul se poate intinde pe perioade mai indelungate de timp, asa cum este de exemplu tratamentul ortodontic sau tratamentul bolii parodontale care necesita o dispensarizare “a la long”.
Asa cum am mentionat mai sus, este datoria medicului de a spune pacientului care este cea mai buna soluție pentru cazul sau, rolul pacientului fiind de a alege ce este mai bine pentru el.
“Alegerea” poate sa fie una radicala, așa cum este extractia si inserarea unui implant si este cea mai viabila din punct de vedere medical, pe cand pastrarea unui dinte cu indicatie de extractie poate aduce pacientului probleme de sanatate generale, inclusiv pierderea dintilor invecinati.
In concluzie, sfatul meu este de a nu te multumi cu un compromis atunci cand vine vorba de sanatatea ta! Alege calea cea mai sigura catre sanatate, iar impreuna cu medicul tau dentist veti pune bazele pentru obtinerea dintilor frumosi, albi si sanatosi la care ai visat din prima sedinta.