Inca din antichitate, parintii medicinei moderne, au descoperit nenumarate beneficii in cazul utilizari produselor apicole. Apiterapia foloseste mierea, polenul, ceara, laptisorul de matca si veninul albinelor pentru prevenirea si tratarea diverselor afectiuni. Mierea de albine contine peste 70 de substante active. Poate fi considerata nu numai medicament, ci si aliment. Polenul este un energizant natural ce contine o masa proteica foarte diversa, o multime de vitamine, minerale si enzime. Propolisul este atat de eficient datorita urmatoarelor componente: proteine, 16 aminoacizi, toate vitaminele cunoscute (mai putin vitamina K), toate cele 14 minerale necesare organismului (mai putin sulful), bioflavone, mai multe decat in portocale. Cercetatorii considera ca nici o bacterie nu poate deveni rezistenta la propolis. Se pare ca apa de gura cu propolis este o buna alternativa naturala la apa de gura cu clorhexidina. Numai ca in timp se poate capata rezistenta la clorhexidina. Avantajul apei de gura este ca poate fi folosita nu numai in cabinetul stomatologic, prin efectuarea de irigari de catre medic, ci si acasa, de catre pacient, prin clatiri zilnice.
Pe scurt, apiterapia inseamna tratarea celor mai diverse afecţiuni cu produse apicole naturale, fara nici o prelucrare, sau cu extracte, combinaţii ale acestora ori cu medicamente apiterapice standard. Este o alternativa naturala de tratament, fundamentata ştiintific prin nenumarate studii şi experimente clinice.
Iata cateva tratamente stomatologice cu produse apicole recomandate:
- Produse apicole pentru abcese dentare
– se recomanda preparate pe baza de propolis aplicate intern si extern.
Extern: se prepara o cataplasma rece din propolis si argila, care se aplica pe obraz, in dreptul locului afectat. Se fixeaza cu o compresa si se tine 3-4 ore.
Intern: se mesteca propolis brut, cate un gram de 4 ori pe zi.
– se aplica local unguent cu laptisor de matca.
– se mesteca ceara de albine sau capaceala de cateva ori pe zi.
- Produse apicole pentru dureri dentare
– se foloseste tinctura de propolis 15% ca unguent local intern. Trebuie tinut cont ca aceste dureri sunt efectele un probleme ce poate sa fie rezolvate doar de medicul stomatolog.
- Produse apicole pentru carii dentare
– se recomanda imbibarea unui mic tampon de vata sterila cu tinctura de propolis 30%, care se aplica peste cariile existente.
– se mesteca miere de albine si apa de propolis zilnic, prevenindu-se astfel aparitia de noi carii dentare. Atentie! Aceasta nu inseamna ca va trata si cauza aparitiei durerii: caria. Acest lucru il poate face doar medicul stomatolog.
- Produse apicole pentru afte si ulceratii
– se recomanda aplicatii locale cu solutie alcoolica de propolis 2-6%, de 4 ori pe zi.
– badijonari locale cu o solutie alcoolica de propolis 20%, timp de cateva zile
- Produse apicole pentru afectiunile gingiilor
– se aplica badijonari gingivale cu miere + extract moale de propolis + clorura de zinc.
– se fac spalaturi gingivale cu apa oxigenata, dupa care se aplica tinctura de propolis 30% cu ajutorul unei pipete.
– se dizolva o lingura de miere in doua linguri de otet de mere. Se face gargara de doua ori pe zi, dimineata si seara.
– se folosesc pasta de dinti si apa de gura pe baza de propolis.
– se mesteca ceara de albine de 2-3 ori pe zi.
- Produse apicole pentru igiena bucodentara
– se mesteca ceara de albine
– se mesteca miere de albine (recomandabil cristalizata)
- Produse apicole pentru arsuri ale cavitatilor bucale
– se aplica direct o solutie preparata din 2 g de extract de propolis + 5 g de glicerina + 30 g etanol. La inceput se aplica la fiecare 15 minute, de 3-4 ori pe zi, dupa care se aplica de 2 ori pe zi, dimineata si seara.
– se aplica miere de albine local
– se aplica un preparat din miere + ceara de albine + aloe vera.
- Produse apicole pentru gura urat mirositoare (halitoza)
– se mesteca ceara de albine de cateva ori pe zi.
– se amesteca o lingura de miere combinata cu jumatate de lingurita de praf de ghimbir si se mesteca o data pe zi, la doua ore dupa masa de pranz.
– se face gargara cu solutie apoasa de miere 10-15%, de cateva ori pe zi, dupa masa.
- Produse apicole pentru infectii ale limbii
– preparate pe baza de propolis.
– se dizolva o lingura de miere intr-un pahar cu apa calduta (solutie de miere 10-15%). Se face gargara de 3 ori pe zi.
Contraindicatii
In anumite cazuri, propolisul poate determina reactii alergice, motiv pentru care este recomandat a se face un test in prealabil pentru a se stabili sensibilitatea. Daca apar senzatii neplacute de iritaţie, inflamaţie, daca se declanseaza catar respirator sau apare inroşirea pielii, nu se va face tratament cu propolis. Nu este recomandat gravidelor si femeilor care alapteaza!
Un substitut excelent pentru propolis sunt mugurii de plop şi tinctură de muguri de plop, care au efecte relativ similare, dar sunt mult mai bine tolerate de catre organism.
Citiste si articolul despre lapte si dinti AICI.