PERFECT. Care intruneste in gradul cel mai inalt toate calitatile cerute; desavarsit. Din lat. “perfectus”.
Sursa: DEX 2009
Dinti perfecti? Ce inseamna dinti perfecti? Sa incepem de la definitia din DEX. Asta inseamna ca sunt dinti ce indeplinesc toate calitatile dorite. Adica: sanatate, functionalitate, estetica. Sa incepem prin a despica firul, nu in patru, ci in trei:
- Sanatate. Sanatatea dentara este o stare de bine unde functionarea se face în mod normal si regulat. In ce priveste cavitatea orala, includem aici urmatoarele categorii: osul maxilar, tesuturile moi, articulatiile si dintii. Daca osul este fara infectii, integru si confera rezistenta necesara sustinerii dintilor si a tesuturilor moi, este bine. Daca articulatiile permit toata gama miscarilor fiziologice fara dureri si fara interferente, este bine. Daca acele tesuturi moi (tegumente, mucoase, muschi, ligamente, glande, membrane, nervi si vase de sange) functioneaza in parametri medicali… este bine. Daca dintii sunt functionali (mancam, vorbim si se auto-intretin), daca nu au carii, fracturi si nu lipsesc… este bine. Daca toate aceste aspecte sunt indeplinite, felicitari, esti un om sanatos!
- Functionalitate. Asa cum deja ai vazut, in starea de sanatate intra si functionalitatea. Nu poti fi sanatos daca nu esti functional. In acest aspect ne referim in principal la functia de masticatie. Bolul alimentar trebuie procesat inca din gura, aici incepe digestia. Dintii sunt pregatiti exact pentru asta, pentru a manca. Putem taia cu ei, putem sfasia cu ei si putem zdrobi cu ei. Pentru asta sunt facuti. Asa ne alimentam si ne mentinem sanatosi. In al doilea rand, avem fonatia (vorbitul) care este legata de starea danturii noastre si in al treilea rand discutam de auto-intretinere. Auto-intretinerea este functia dintilor de a se proteja unul pe altul in diferitele miscari ale mandibulei (grupul frontal protejandu-l pe cel lateral si invers) si de a se curata singuri in timpul procesului masticator.
- Estetica. Acesta este un concept subiectiv ce tine de cultura, de epoca in care traim si de zona geografica. Deasemenea, tine de credinta fiecaruia dintre noi. Pentru unele popoare dintii frumosi erau vopsiti negri, pentru altii erau ascutiti cu pila… Unora le plac dintii de aur, iar altora sa fie cat mai albi si stralucitori. Dar, starea de frumusete pura este starea naturala. Frumusetea ideala este data de obtinerea sanatatii si functionalitatii sub o usoara indrumare culturala, subiectiva.
Acum ca avem o idee despre ce inseamna sa ai dinti perfecti, sa mergem mai departe. Cum ii obtinem? Pai ii obtinem prin nastere, de la mama si de la tata, de la natura si de la Darwin sau de la Dumnezeu, cum vreti voi sa credeti 🙂 . Dupa aceea, tine de noi sa ii pastram asa cum i-am primit cu toate ca din momentul in care erup sunt supusi atacului extern: alimente, stres, fumat, parafunctii, accidente, tratamente ce nu dau rezultatele dorite…
Cum sa ii protejam, cum sa ii tinem sanatosi, functionali si frumosi? Pai, in principal prin 3 metode:
- Ingrijire. Periajul personal, folosirea firului interdentar, periajul profesional si curatarea lor de catre profilaxist de doua ori pe an la clinica stomatologica, evitarea para-functiilor (rosul unghiilor, taiatul firului de ata, tinut cuiele in gura, desfacerea sticlelor de bere, mestecatul pipei sau rontaitul de seminte de floarea soarelui la meciurile zilnice de fotbal de la televizor…)
- Tratamente. Unori sunt necesare tratamente. Poate o carie rebela sau un accident. Poate un dinte ce lipseste sau unul in plus, poate ceva minor sau major ce nu trece cu antibioticul recomandat de vecina sau cu tigara pusa in ureche. In aceste cazuri, este nevoie de ajutorul unui medic stomatolog. Poti sa ii spui si medic dentist, sau doar dentist. Important este ca ai nevoie de ajutor de la un profesionist care stie ce face pentru ca aici iti incredintezi sanatatea, functionalitatea si estetica in mainile lui.
- Genetica. Cat de importanta este? Hm…. Mai importanta decat crezi! Aici nu prea ai ce face. Ori e, ori nu e. Noi putem doar sa ii punem bete in roate alimentandu-ne prost si stresandu-ne pentru fiecare detaliu ce nu conteaza, sau putem sa ii venim in ajutor. Asta depinde de noi.
In concluzie, daca vrei dinti perfecti, cu parere de rau, nu ii vei avea, pentru ca PERFECT este doar o definitie din DEX, dar poti sa te apropii mai mult sau mai putin de asta, in functie de alegerile pe care le faci zi de zi.
Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro
[…] Citeste mai multe depre acest subiect AICI. […]