Cand spui “tatuaj” gandul iti fuge la orice, dar nu la stomatolog. Parca nu prea vezi legatura dintre stomatologie si tatuaje, insa ea exista.
TATUÁJ, tatuaje, s. n. 1. Tatuare; (concr.) desen care rămâne pe piele după tatuare. 2. Marcare a animalelor cu semne imprimate în piele pentru recunoaștere și identificare. [Pr.: -tu-aj] – Din fr. tatouage.
In stomatologie, termenul se refera la coloratia vinetie a gingiei, albastra, gri, neagra sau maronie, inestetica si imposibil de indepartat prin periaj sau diverse alte solutii “home made”. Aceste coloratii se datoreaza utilizarii metalelor in cadrul tratamentelor, a amalgamului folosit la obturatii si reconstituiri, sau a aliajelor ce formeaza pivotii metalici radiculari sau scheletul coroanelor dentare (metal cu acrilat, compozit sau ceramica). Din pacate, aceste metale, cu toate ca sunt ieftine, au multe alte dezavantaje: sunt inestetice, au adaptare deficitara, sunt uneori alergice sau chiar toxice si cateodata… tatueaza tesuturile moi. Fenomenul se explica prin migrarea ionilor metalici in acestea, colorandu-le permanent.
Solutia este simpla si in acelasi timp complicata. In primul rand, trebuie eliminat factorul ce a dus la aceasta “opera artistica” (nu ma refer la dentist, ci la tatuaj). Asa ca se inlatura plomba de amalgam, coroana sau pivotul metalic. Se curata si se trateaza dintele folosind diga (membrana de izolare). Cand aceasta etapa e finalizata, ne vom ocupa de partea estetica. Indepartarea coloratiei se poate face doar prin tratament chirurgical (cu sau fara aportul laserului). E bine de stiut ca ele nu sunt periculoase si daca nu pun probleme estetice, nu e necesara indepartarea lor. Pentru ca acesta neplacere sa nu mai apara pe viitor se vor folosi materiale compozite, pivoti din fibra de sticla si coroane ceramice sau coroane de zirconiu.
Chiar si Radek, domnul stimabil din imagine e de acord ca tatuajele nu mai sunt la moda. Gandeste-te la asta!
Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro