Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Alimentatie pentru sanatate

aprilie 11, 2014

Prevenție și profilaxie, iată doi termeni similari de la care pornesc a scrie acest articol. Cât de des auzim rostindu-se cuvîntul ”boală” și cu câtă ușurință îl rostim, în comparație cu termenii de început ai acestui articol, așa e? Oare de ce ne-am îndepărtat atât de mult de la tot ce ne aduce sănătate, alergând și mereu având convingerea că orice s-ar întâmpla (și asta presupune să nu avem mare grijă de mai nimic!), vom avea automat și remediul; ”merg la medic”, urmat apoi de ”o pastilă”, toate se rezolvă și mergem mai departe, cu bine?!? De ce oare, în toată evoluția sa, omul, are un progres fascinant, de la acoperirea planetei ca și specie (când te gândești ca la începutul anilor 1900 erau ceva peste un milliard, acum fiind peste 7!), pâna la aroganța sa în a crede și a încerca mereu să ”dirijeze și natura”. Tehnologia este înfloritoare, cercetarea la mare nivel, doar că, parcă ceva nu ”bate în același ritm” cu prea buna lui adaptare aici pe Pământ. Cercetarea este înspre progresul ființei cu adevărat, sau spre o producție nefirească, neîncetată…cum o fi, oare? Frumoasă adaptare, din păcate în detrimentul unei simplități firești a vieții pierdute undeva, în goana aceasta spre mai mult… Și mai mult nu înseamnă întotdeauna și mai bine, nu-i așa? Cum e să știm că la nivel mondial, industria farmaceutică se bate pe podium, ca și investiții financiare? Iată o situație deloc încurajatoare, un ”unghi destul de mort” în a privi lumea, lumea de acum și încotro se îndreaptă ea!

Lavinia Ceuta - nutritionist

Există un aspect în care omul nu a evoluat, ba din contra, este într-o involuție evidentă, prezentată de numărul tot mai mare a bolilor și cazurilor nefericite ce întâlnesc stări și simțiri de nesănătate și durere, toate pornind dintr-un punct comun – alegerea dietei de zi cu zi! Din punct de vedere nutrițional omul a căzut în capcana involuției! Am auzit pe cineva spunând așa frumos: – ”- Ce să cumpăr din supermarket, Doamne, câte se găsesc acolo! Ajută-mă să-mi găsesc cele necesare și cu adevărat de folos, pentru o nutriție sănătoasă, că eu mă pierd prin toată varietatea de pe rafturi. – Desigur, te pot ajuta, uite, știi cum? Du-te și ia-ți bunica sau străbunica, mergi cu ea la cumpărături. Ea îți va arăta de ce ai nevoie, cu siguranță!” Ce spuneți, cum sună asta? Este o realitate simplă, evidentă… Noi suntem atrași în capcanele produselor rafinate, procesate, pe care omul și-a pus amprenta într-un mod ”deloc inteligent”, ci doar comercial, estetic, departe de tot ce înseamnă ”hrana optima a omului”. Și ce ne facem, dragilor? Revenim la forma simplă a vieții, din punct de vedere nutrițional, suntem obligați să facem asta, de vrem să fim sănătoși, să fim activi și să trăim conștienți până în ultima zi din viața noastră. Prevenția bolilor, de orice natură, (vă dați seama cât este de complex acest aspect!) se face simplu, prin medicamentul ce-l folosim zilnic pentru sănătate și funcționare…hrana de zi cu zi!

Și știți care este paradoxul? Hrana de zi cu zi este strâns legată de starea noastră psihică, de felul în care privim viața, jurul nostru. Hrana, nu numai că ne este medicamentul zilnic, el este și cel ce ne deschide conștiința, ne dirijează emoțiile și buna stare! Și, din nefericire, omul nu este adaptat ca și structură morfo-funcțională și fiziologică la hrana modernă, hrana intens procesată, folosită în detrimental celei simple, firești, naturale. Da, am scris bine, omul nu este adaptat la aceste feluri de mâncare puternic industrializate, sintetizate și colorate de pe rafturile comerciale! Ei, nu cred să fie așa o noutate dacă stați și vă gândiți puțin cât este ea de îndepărtată de hrana vie, naturală ce ne-o oferă natura, mediul nostru natural de viață. Bogdan Fondrea m-a provocat – într-un sens constructiv, evident-, să vorbesc sau chiar să strig un pic mai tare despre cât este de important modul în care ne hrănim, ca metodă profilactică în orice boală, de la începutul tubului digestiv –adică de la cavitatea bucală- și până la întreg ansamblu nostru funcțional, al armoniei ființei. Și am să trec acum să vă scriu despre hrana ce ne pune în pericol primul segment al tubului digestive, cavitatea bucală, mai precis dantura fiecăruia dintre noi, spre sănătatea ei și spre frumusețea estetică data de ea, nu-i așa?

Îmi vine să spun ceva foarte sec și direct… Adică, tot ce pune o amprentă nefavorabilă asupra dentiției noastre este reprezentată de mâncarea rafinată, nenaturală. Iată ce simplu, într-o frază pot cuprinde un întreg ce-l voi dezvolta ulterior. Cum aș putea să încep altfel decât strigând tare: Dulciurile fac cel mai mare rău dinților nostri! Sau pâinea albă? Poate alcoolul, sau alimentele lipicioase? Dar laptele este benefic el, oare? Sau mâncarea de tip fast-foot, are ea un efect nedorit asupra sănătății dinților noștri? Ar fi bine să vă pomenesc și despre sucurile acidulate, nu-i așa, să vă reamintesc că o băutură carbogazoasă celebră, are prezente aproximativ 11 cuburi de zahăr/330 ml?!? În mod special, produsele cu o consistență lipicioasă ne afectează dinții și ar trebui evitate, deoarece rămân la suprafața dintelui si asigură un mediu propice pentru dezvoltarea agenților patogeni. Anumite produse alimentare cum ar fi: zahărul alb, zahărul brun, zahărul ecologic, mierea de albine (din păcate și mierea are –pe lângă calitățile sale terapeutice-, o cantitate dominantă de zahăr), sucul de trestie de zahăr, siropul de porumb, jeleurile si bomboanele care au o consistență lipicioasă, sunt foarte periculoase pentru dinții fiecăruia dintre noi.

Fetița mea are un obicei sădit de când era mica și îl respectă atunci când este acasă: de câte ori consumă ceva dulce, imediat urmează și periajul dinților! De asemenea, unele produse alimentare dublu-rafinate, cum ar fi făina albă este extrem de nocivă pentru dinți. Pâinea, biscuiții, fursecurile, prăjiturile, cerealele pentru micul dejun, brioșele, produsele de patiserie, covrigii si sandwich-urile ar trebui să fie evitate, să fie doar o alegere ”din când în când”. Cu cât un produs alimentar este mai rafinat, cu atât el este mai nociv pentru dinți, cu certitudine. Aceste produse contin carbohidrați bogați în amidon, care pot cauza probleme dentare. Mare atenție la produsele de tip fast-food! Un obicei dăunător atât pentru organism cât și pentru dantura noastră. Aceste produse au o varietate de produse rafinate, de la făina albă, cartofi procesați complet nesănătoși, până la bogăția de zahăr și grăsimi saturate prezente în înșelătoarele sosuri folosite ca și dressing. Cred că nu pot să închei fără să vă avetizez asupra marelui pericol cauzat de tutun. Tutunul dăunează grav sănătății generale, sănătății dinților, igienei și frumuseții lor! Ca să nu mai vorbim de mirosul respirației unui fumător, deloc plăcut, chiar deranjant pentru cei din jur. Doamnelor, domnilor, opriți acest obicei, nu vă onorează defel!

Guma de mestecat, m-am gândit o secundă dacă este bine să o amintesc la ”da” sau ”nu”… Este bine să fie folosită după fiecare masă, atunci cînd nu avem posibilitatea să ne periem dinții, sau să folosim ața dentară. Însă, aduceți-vă aminte că ea poate fi masticată cel mult câteva minute, imediat după masă și…atât! Da, este un produs cu foarte multe ”E-uri”, deloc indicată a fi folosită în alt moment al zilei, doar după masă, pentru a ne curăța dinții. Si, repet, doar pentru câteva minute! Hrana potrivită care nu dăunează dinților noștri? Fructele proaspete, legumele si legume cu frunze verzi. Hrana naturală, carnea (ea are efecte nedorite în restul structurii noastre!), semințele, cerealele integrale, toate acestea nu pot fi comparate ca și efecte și reacții chimice la nivel de cavitate bucală, cu produsele rafinate, amintite mai sus. Să jucăm un joc, ce spuneți? Unul de conștientizare a tuturor celor scrise mai sus de mine… Să mușcăm dintr-un măr, oare cum se simt dinții noștri? Mare diferență între mușcătura dintr-un măr sau dintr-un corn preparat din făină alba, sau vreun produs extrem de rafinat și încărcat cu zahăr.

Este o mare diferență, dragii mei, iar dinții noștri sunt primii care simt asta! Încercați acest exercițiu și sunt convină că ceva, undeva, în fiecare dintre noi, va aduce un răspuns, o simțire, o certitudine a celor scrise mai sus. Mulțumesc, Bogdan! Mulțumesc pentru imboldul dat în a scrie aceste rânduri și ”Doamne ajută!” să ajungă această informație în conștiința cât mai multor oameni, spre îndreptarea de la obiceiurile greșite și spre o profilaxie a bolilor, simplu, prin dieta de zi cu zi! Sănătate și mereu alegeri conștiente în hrana voastră!

Dr. Lavinia Ceuță – Nutriționist

Poti afla mai multe AICI

www.dentaldesign.ro

Posted in alimentatie, alimente, alimente cariogene, alimente daunatoare, Bogdan Fondrea, coca-cola, dinti sanatosi, guma de mestecat, Lavinia Ceuta, Lavinia nutritionist, nutritie, nutritie si sanatate, nutritionist, sanatate, sanatate dentara, sanatate dinti
Internship – clinica Dental Design
Psihologia in Stomatologie

Autor: dr. Fondrea

Sunt Bogdan Fondrea, medic dentist pasionat de Estetica Dentara, atestat in Implantologie Orala, fondator al Clinicii Dental Design din Timisoara. Pentru mine, stomatologia nu este o simpla meserie, este o pasiune, un scop bine definit care tine de urmarea propriului drum, de atentia indreptata spre pacient. Conform unui scriitor francez, Luc de Clapiers, “Perfectiunea unei pendule nu este de a merge repede, ci regulat”. Cred ca este foarte important sa cautam, in mod constant, sa ne perfectionam, sa facem ceea ce ne place si, foarte important, sa o facem intr-un mod profesionist. Un medic are datoria sa faca tot ce ii sta in putere sa salveze, sa trateze, sa informeze, dar, mai ales, sa previna. La urma urmei, nu clestele scoate dinti si nici antibioticele nu salveaza dinti.

Related Posts

  • Zambetul tau poarta un secret ce iti poate salva viata

    Sanatatea incepe cu gura: de ce nu mai putem ignora legatura dintre medicina dentara si
  • Cat costa dantura fixa pe implanturi dentare?

    Nu cred ca exista postare cu cazurile mele despre dinti ficsi pe implanturi dentare care
  • Metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu?

    In stomatologie, de multe ori, dintii cu distructii masive au nevoie sa fie reconstituiti prin
  • Top cinci minciuni ale pacientilor

    Rationament logic: Adevarul este ca oamenii mint. Pacientii sunt oameni. Asa ca si pacientii mint.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Durere lucrare ziroconiu
  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.895
Forumuri
20
Subiecte
5.125
Răspunsuri
2.928
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.