Follow me on Facebook

Dr. Bogdan Fondrea

Totul despre dintii tai
  • Home
  • Povestea mea
  • Clinica DD
  • Concept DD
  • Cazuri
  • Foto
  • Video
  • Forum
    • Pune o intrebare
    • Subiecte recente
  • Contact
  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Omul nu este echipat pentru a se hrani cu carne

septembrie 3, 2013 21 de comentarii

Odata cu interesul crescut pentru alimentatia bazata pe fructe, legume si seminte, eliminand mancarea bazata pe produse de origine animala (carne, lapte, oua), mi-am pus si eu, la randul meu, intrebarea: Omul este ierbivor, omnivor sau carnivor? Unde este adevarul? Care este tipul de alimentatie ce se potriveste cel mai bine unui stil de viata sanatos, natural si fiziologic? 

Interesul meu m-a dus cu observatiile in sfera in care activez: stomatologia, asa ca am inceput sa investighez domeniul pe care il cunosc cel mai bine.  Cum spune un vechi proverb japonez: “Nenumarate sunt drumurile ce duc in varful muntelui Fuji, dar varful este unul singur“, mi-am zis ca drumul pe care voi pleca eu spre a ajunge la adevar este prin observatiile si studiile facute in sfera mea de activitate profesionala.

sursa foto: www.egodevelopment.com
sursa foto: www.egodevelopment.com

Prima intrebare (si primul raspuns) a venit destul de natural si usor. De fapt orice raspuns trebuie sa fie natural si usor de inteles, usor de demonstrat si fara a putea fi combatut. Astfel doar, poate fi considerat un adevar.

1 – De ce au oamenii canini? Toata lumea stie ca principalul rol al caninilor se poate observa foarte usor la animalele de prada, cu care isi prind, isi omoara prada si o sfarteca pentru a putea fi inghitita. Asadar intrebarea este:  prezenta caninilor la oameni este indiciul dat de natura ca oamenii ar trebui sa manance animale, carne? Am inceput sa ma interesez de acest aspect si am observat ca in cazul animelelor carnivore caninii sunt foarte proeminenti, ascutiti si extrem de puternici, la omnivore la fel, la animalele vegetariene caninii sunt mai mici si nu la fel de puternici. Ei sunt folositi cel mult pentru aparare si nu pentru a sfarteca hrana. La om, caninii sunt mai puternici decat incisivii, dar mult mai slabi decat la un carnivor, nu sunt proeminenti, nu sunt ascutiti si nu indica in niciun fel ca omul ar folosi caninii pentru a manca animale. In plus, caninii nostrii sunt foarte folositori pentru a lua coaja jos de pe fructe sau legume. Incearca sa musti un mar, si vei vedea ca il vei musca folosind caninul. Incearca sa decojesti o portocala si o vei face cu caninul.  Cand vorbesc cu pacientii mei si din observatiile facute de-a lungul timpului, am observat ca oamenii isi folosesc caninii in cu totul alt fel decat o fac carnivorele. In plus, caninii au aceasta forma la om pentru a putea proteja intregul grup de dinti, prin ghidajul canin.

2 – Sa vorbim despre incisivi! Aici e si mai simplu. La carnivori  si omnivori incisivii sunt scurti si ascutiti, oarecum in forma conica sau de varf de lance. Ei folosesc incisivii pentru a indeparta bucatile de carne ramase pe oase si pentru a  ridica anumite obiecte.  La ierbivori si om sunt lati, cu o muchie, plati, in forma de lopata.  Ei au rolul de a secera sau de a taia alimentele moi, care nu necesita efort. Ei nu sunt, prin forma lor, ideali pentru forte de tractiune, tocmai datorita formei lor plate. Nu vei putea trage de ceva cu ei, asa cum fac animalele carnifore cand trag carnea de pe os, sau cand un caine trage de capatul unei funii, cand se joaca. La o asemenea presiune incisivii nostri ar ceda. Stiu asta si sunt foarte atent la aceste aspect cand realizez, mai ales, fatete. Fatetele nu ar rezista la astfel de tractiuni specifice carnivorelor, si totusi, pacientii nu se intorc inapoi cu fatetele rupte, deci, nu isi supun dintii la forte pentru care nu sunt pregatiti.

canini

3 – Molari, premolari…  I-am pus in aceeasi categorie deoarece au aproximativ aceeasi functie – de masticatie. La carnivori acestia sunt ascutiti, cu cuspizi puternici cu o ocluzie puternica. Cuspizii (varfurile) se intrepatrund cu cei ai dintilor de pe arcada opusa, adanc, potrivit pentru alimentatia lor. La ierbivore si om acesti cuspizi sunt mai aplatizati, usor rotunjiti chiar, pentru a mesteca hrana inainte de a o inghiti.

Sa vorbim acum despre mestecat!

4 – Masticatia – La carnivore masticatia nu exista , ele sfarteca hrana si fie o inghit intreaga, fie inghit bucati mari din aceasta. Acesta este si motivul pentru care dintii in general au o forma ascutita, sunt puternici si se intrepatrund adanc. Observati un caine cum mananca. Noi stam la masa, mestecam si cainele nostru se uita la noi. Induplecati de privirea lui, ii aruncam si lui ceva,  bucata pe care o inghite imediat.  In cel mai bun caz o zdrobesc. La ierbivore si la oameni este necesara o masticatie prelungita pentru a procesa alimentele pentru care sunt pregatite a le manca. De fapt, oamenii pentru a fi capabili sa manance carne au invatat sa o fiarba si sa o pregateasca la foc, o taie si o prepara inainte de a ajunge in gura, tocmai pentru ca dintii si masticatia nu pot face ceea ce fac carnivorii cu carnea.

5 – Oasele, muschii si articulatiile – La carnivore, oasele sunt puternice pentru a permite inserarea unor muschi ce dau o muscatura puternica, unghiul maxilarelor este ascutit, in timp ce la ierbivore este mai mult un arc de cerc. Muschiul temporal, cel ce permite inchiderea mandibulei, este foarte puternic la carnivore, pentru a crea o muscatura puternica. La om, muschii dezvoltati sunt cei ce permit masticatia, nu muscatura.  Deschiderea gurii la carnivore este larga, la ierbivore este mica, iar chiar daca despre unii oameni se zice ca au gura mare, aceasta este o remarca la figurat.  Articulatiile ierbivorelor nu permit o deschidere larga, pentru ca legumele, plantele si fructele nu necesita o deschidere larga, in timp ce pentru a vana prada si a o ucide, este nevoie de muschi puternici pentru o muscatura puternica si de o gura mare (la propriu, de data asta).

6 – Saliva – Principala diferenta este ca saliva la om si la ierbivore are proprietatea de a initia procesul de digestie, prin enzimele pe care le contine, enzime care in saliva carnivorelor lipsesc. De fapt toate se leaga, pentru ca pentru orice exista o explicatie. De ce ar avea nevoie de enzime in saliva carnivorele din moment ce carnea nu poposeste in gura lor, ci doar o tranziteaza, fiind inghitita pe loc, fara masticatie? Stau sa ma gandesc… si nu imi vine in minte niciun exemplu de un animal ce mesteca, inainte de a inghiti, carnea, cu excepia omului. Oare natura ne-a creat asa diferit? Nu cred… poate noi ne-am invatat sa mestecam carne, carne ce inainte de a o introduce in gura o procesam, o fierbem, o taiem, o saram, o prajim, o combinam si o mancam…

Concluzie: Daca nu as fi vazut in viata mea un om, si m-as fi intrebat ce sa dau acestui animal (Om) sa manance, studiind restul mamiferelor ce traiesc pe aceasta planeta, din punctul meu de vedere, ca dentist, as hrani Omul cu plante si cu fructe. NU as da acestui Om de mancare carne. Din punct de vedere stomatologic, Omul nu este echipat pentru a se hrani cu carne. 

Dr. Bogdan Fondrea – www.dentaldesign.ro

Posted in alimentatie, Bogdan Fondrea, canini, carnivori, Dental Design Timisoara, dentist, dentist timisoara, dinti, doctor fondrea, Dr. Bogdan Fondrea, drfondrea, Estetica dentara, fatete, implantologie orala, masticatie, molari, premolari, sanatos, stil de viata, vegetarieni
Dintii viitorului vor creste direct din gurile pacientilor!
www.drfondrea.ro – te scapa de fobia de dentist!

Autor: dr. Fondrea

Sunt Bogdan Fondrea, medic dentist pasionat de Estetica Dentara, atestat in Implantologie Orala, fondator al Clinicii Dental Design din Timisoara. Pentru mine, stomatologia nu este o simpla meserie, este o pasiune, un scop bine definit care tine de urmarea propriului drum, de atentia indreptata spre pacient. Conform unui scriitor francez, Luc de Clapiers, “Perfectiunea unei pendule nu este de a merge repede, ci regulat”. Cred ca este foarte important sa cautam, in mod constant, sa ne perfectionam, sa facem ceea ce ne place si, foarte important, sa o facem intr-un mod profesionist. Un medic are datoria sa faca tot ce ii sta in putere sa salveze, sa trateze, sa informeze, dar, mai ales, sa previna. La urma urmei, nu clestele scoate dinti si nici antibioticele nu salveaza dinti.

Related Posts

  • Zambetul tau poarta un secret ce iti poate salva viata

    Sanatatea incepe cu gura: de ce nu mai putem ignora legatura dintre medicina dentara si
  • Cat costa dantura fixa pe implanturi dentare?

    Nu cred ca exista postare cu cazurile mele despre dinti ficsi pe implanturi dentare care
  • Metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu?

    In stomatologie, de multe ori, dintii cu distructii masive au nevoie sa fie reconstituiti prin
  • Top cinci minciuni ale pacientilor

    Rationament logic: Adevarul este ca oamenii mint. Pacientii sunt oameni. Asa ca si pacientii mint.

Comments (21)

  1. Laptele, calciul, proteina animala si sanatatea - Dr. Bogdan Fondrea says:
    noiembrie 10, 2017 6:19 pm

    […] Citeste mai multe despre sanatate AICI si AICI […]

    Autentifică-te pentru a răspunde
  2. gsamfira says:
    iunie 22, 2017 4:38 pm

    Salut! 🙂

    O scurta cautare pe Google dupa termenii: “When did man discover fire”, mie imi returneaza un rezultat foarte interesant:

    1 million years ago

    Daca e sa acceptam teoria evoluției, asta inseamna că in urma cu aproximativ 1 milion de ani, omul a inceput să își gătească mâncarea. Acest lucru a avut 3 efecte foarte importante (sunt sigur ca mai sunt si altele):

    1) Am consumat considerabil mai puțina energie digerând mâncarea, lăsând loc creierului să se dezvolte mai rapid. Aportul rapid de energie din mâncare a insemnat că am avut combustibilul să susținem un creier ce consumă mai multe energie.
    2) Mâncarea gătită este considerabil mai moale si ușor de mâncat. In acest milion de ani, evoluția in mod natural a decis că nu mai sunt necesari incisivi puternici. Toată mâncarea noastra, pe parcursul acestui milion de ani, a fost suficient de moale incât sa nu mai trebuiasca sa ne folosim de canini la fel de mult :).
    3) mâncarea gătită este parțial digerată. Acesta este si motivul pentru care tractul digestiv la noi este considerabil mai scurt decât la carnivore, si mult mai scurt decat la ierbivore.

    Fire changed everything ;-).

    Cheers!

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      iunie 23, 2017 6:59 am

      M-as bucura sa stiu care este adevarul, deocamdata sunt teorii. Si cu focul si cu caninii. Din datele pe care le am, imi suna mai usor de “digerat” 😛 varianta cu omul vegetarian.

      Autentifică-te pentru a răspunde
  3. virgil says:
    septembrie 17, 2013 9:05 pm

    Nu pot sa fiu de acord cu acest articol, e foarte putin documentat si e bazat doar pe observatii la forma dintilor omului modern, cu totii stim ca in evolutia sa , omul si-a schimbat forma maxilarelor ,a dintilor si a numarului acestora, asadar omul primitiv avea o dentitie care sa-i permita masticatia alimentelor de orice consistenta fara a fi necesara ingrijirea ei, stim ca atunci nici macar nu existau carii, morfologia dintilor permitea autocuratirea . Comparatia intre caninii carnivorelor de prada cu cei ai omului nu se justifica pentru ca omul e dotat cu inteligenta , iar pentru procurarea hranei isi foloseste mintea si mainile. Asadar, doctori buni, nu mai zapaciti oamenii cu astfel sfaturi despre stiluri de viata sanatoase ca pana una alta cei de 80 , 90 de ani au mancat ce au apucat si sunt sanatosi , inca nu stim cat vor trai cei ce mananca “sanatos”. Cu stima Dr Virgil Cenan

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 17, 2013 9:10 pm

      Multumesc pentru comentariu, dar, m-as bucura ca articolul sa fie citit cu atentie inainte de a posta comentarii. 🙂

      Autentifică-te pentru a răspunde
  4. gusti ratiu says:
    septembrie 10, 2013 6:56 am

    Eu nu înțeleg de ce se face comparația doar între om și erbivore sau carnivore. Există atâtea păsări, animale, pești care nu pot fi acuzate de păcat precum omul și sunt omnivore. Am citit că nici un animal nu consumă laptele propriu decât în perioada de început. Mi se pare fals. Mă uit la pisică și la câine. Nu va zice niciodată nu la o porție de lapte. La vacă n-am încercat, dar mă tem că nici ea nu s-ar opune. S-a scris că intestinele carnivorelor sunt mai scurte. Corect în dreptul carnivorelor, dar să analizăm și să comparăm cu omnivorele. O comparație simplistă se poate face între crap și biban. Măsurați intestinele lor și încercați să dați bibanului mămăligă pe când crapul ia si mămăliga și râma cu aceeași poftă fără a i se putea reproșa că ar fi vorba de nesăbuință. La fel mi-aș dori o analiză și în ce privește dantura. Nu mi se pare corect să fiu comparat cu familia carnivorelor deoarece noi suntem cel mai probabil omnivori. Deci comparațiile trebuie făcute, socotesc eu, cu familia omnivorelor. Logica mea așa-mi spune

    Autentifică-te pentru a răspunde
  5. Ce putem mînca pentru a ne înfometa cancerul? | Marius Cruceru says:
    septembrie 9, 2013 4:00 pm

    […] și aici ceva interesant. Se pare că și intestinele noastre sînt create pentru mai multe vegetale. […]

    Autentifică-te pentru a răspunde
  6. SARAZIN says:
    septembrie 6, 2013 4:59 am

    Intestinul cernivorelor este foarte scurt pentru o digestie rapida, intestinul ierbivorelor insa, este foarte lung.Omul are un intestin mai scurt decat carnivorele, carnea nedigerata si consumata in exces intra in putrefactie in colon, nefiind eliminata rapid.Noi ne apropiem cel mai mult de maimuta in privinta hranei (fructe, graunte si radacini). Natura ne-a creat sa putem consuma alte animale, ca omul sa reziste in caz de catastrofe naturale, recolte proaste sau alte situatii limita; fara ca specia sa dispara cu usurinta. Dar omul nu isi poate controla impulsurile spre placeri nesanatoase, spre vicii, care-s capcane care-i grabesc pieirea sau suferinta de genul: produse rafinate (zahar, ulei faina), droguri (tigari, cafea, tutun, etc) sau carne (care trebuie sa ramana o ultima alternativa, si nu consumata zilnic). Ne mai vorbind despre raportul omului cu animalul, de empatia ce ar trebui s-o manifeste fata de animal (in special fata de mamifere)!

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 6, 2013 5:18 am

      Asa cum ai vazut la comentariile anterioare, sunt si pareri diferite. 😉 Multumesc pentru completatea referitoare la diferentele ce apar dincolo de cavitatea bucala. Punctul meu de vedere a fost unul tintit dar sunt multe diferente intrea carmivore si om. Mi-am zis sa raman la dinti (fiind un site stomatilogic) 🙂

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. Anonim says:
        septembrie 6, 2013 1:51 pm

        Si tot cu referire la dinti si la calciu, omul nu este construit nici sa comsume produse lactate. Este un mit faptul ca lactatele ar fi bune pentru dinti. Toate mamiferele consuma laprele propriei rase pana la o anumita varsta, la varsta adulta nici o specie nu mai consuma lapte. Isi ia calciul din plante. De ex vaca nu bea lapte si are oase si dinti puternici. Surplusul de calciu prin consumul exagerat de lactate la oameni, nu se repartizaza acolo unde am vrea noi si da astfel diferite boli.

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          septembrie 6, 2013 3:01 pm

          Asa este. Asta e si parerea mea. Urmatorul articol (pe care deja il scriu) exact despre asta va fi. 😉

          Autentifică-te pentru a răspunde
      2. Anonim says:
        septembrie 6, 2013 1:36 pm

        Da, aveti dreptate. Inamicul cel mai mai mare ar dintilor ramane totusi zaharul, cred eu.

        Autentifică-te pentru a răspunde
  7. x says:
    septembrie 4, 2013 6:08 pm

    Oricum, ceea ce e de invatat din aceste discutii este urmatorul : toti ar trebui sa avem un punct de vedere asupra diverselor subiecte vehiculate in ziua de azi, dar numai trecut prin filtrul unei gandiri rationale. Poate nici unul nu are dreptate dar daca se dezbate subiectul si se centralizeaza toate ipotezele adevarate se pot trage concluzii mult mai complexe si mai apropiata de realitate.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 4, 2013 6:11 pm

      Multumesc din nou pentru interventie! 🙂

      Autentifică-te pentru a răspunde
  8. x says:
    septembrie 4, 2013 5:36 pm

    Baliverne ale unor inadaptati erei in care traiesc. uitate in jur. omul a evoluat in cel mai eficient carnivor.

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 4, 2013 5:50 pm

      Multumesc pentru comentariu! Apreciez intotdeauna un punct de vedere bine documentat, exprimat clar si corect. 😉

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. x says:
        septembrie 4, 2013 5:56 pm

        teoria evolutie spune tot. elementul cheie este INTELIGENTA speciei umane dobandita de-a lungul sutelor de mii de ani..chiar milioanelor. Nemaiavand nevoie de avantajele biologice specifice pradatorilor carnivori, printr-un intelect creativ omul si-a creat UNELTE cu ajutorul carora si-a creat avantaje superioare mamiferelor pe care le vana drept sursa de hrana. s.a.m.d.
        Nu poti compara mamifere ce au evolutii diferite.
        Oamenii o sa continue sa evolueze in functie de mediul in care traiesc si putem avea suprize in ceea ce ne defineste ca specie.
        Logica argumentata incontestabila.
        q.e.d

        Autentifică-te pentru a răspunde
  9. Mada says:
    septembrie 3, 2013 1:09 pm

    Inca o confirmare cu argumente valide si verificate de un specialist. Multumim!

    Autentifică-te pentru a răspunde
    1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
      septembrie 3, 2013 1:44 pm

      Eu va multumesc!

      Autentifică-te pentru a răspunde
      1. dan says:
        septembrie 9, 2013 10:18 pm

        si totusi ierbivorele au alt tip de stomac si se mai cheama si rumegatoare,puteti sa ne dati cateva detalii cu privire la dintii rumegatoarelor

        Autentifică-te pentru a răspunde
        1. dr. Fondrea doctorfondrea says:
          septembrie 10, 2013 6:59 am

          Nu am incercat sa intru in fiecare detaliu, ar fi fost un articol cam lung si poate plictisitor. 🙂

          Autentifică-te pentru a răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Forum Dr Fondrea

  • » Pune o intrebare
  • » Discutii pe forum
  • » Recupereaza Parola
  • » Inregistrare Forum

Contul meu Forum

Autentificare
Înregistrare Parolă pierdută

Forumuri

  • Albirea dintilor
  • Anestezie
  • Aparate dentare
  • Articulatii, miscarile mandibulei
  • Carii
  • Diverse
  • Extractii
  • Fatete
  • Frica de dentist
  • Igienizare – Profilaxie
  • Implanturi
  • Infectii dentare
  • Lucrari dentare
  • Medicamente
  • Molari de minte
  • Parodontoza
  • Preturi tratamente stomatologice
  • Radiografii RX
  • Stomatologia si copiii
  • Tratamente de canal

Subiecte Forum

  • Durere lucrare ziroconiu
  • Umflatura sub fire
  • opinie asupra tratamentului
  • Rugaminte parere
  • Iritație gingie

Cautare in website

Categorii

  • Estetica dentara
  • Implanturi Dentare
  • Endodontie
  • Protetica
  • Odontologie
  • Parodontologie
  • Chirurgie
  • Ortodontie
  • Profilaxie
  • Diverse

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.

Statistici forum

Utilizatori înregistrați
3.895
Forumuri
20
Subiecte
5.125
Răspunsuri
2.928
Etichete subiect
192

Video


  • Implant dentar rapid, ieftin si bun?
    dr. Fondrea, aprilie 7, 2021

  • Implant dentar @ Dental Design Timisoara
    dr. Fondrea, aprilie 5, 2016

  • Clinica Dental Design Timisoara – Bogdan Fondrea
    dr. Fondrea, martie 24, 2016

  • De ce sa aleg un implant dentar?
    dr. Fondrea, iulie 18, 2014

  • Stomatologia minim invaziva – Less is more
    dr. Fondrea, iunie 20, 2012

Contact

Str. Diaconu Coresi nr. 20, Timisoara, Romania


Telefon:
+4 0356 454 710
+4 0741 015 959
E-mail: office@dentaldesign.ro

Povestea Mea

  • Clinica DD
  • Cazuri
  • Galerie Foto
  • Galerie Video
  • Termeni si conditii

Newsletter

Prin utilizarea formularului iti dai consimtamantul pentru prelucrarea datelor personale (nume utilizator si email) conform politicii de confidențialitate care poate fi consultata aici.
» realizat de Dow Media
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica De Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. ACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necesare Întotdeauna activate

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necesare

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.